4 C’s diamant

De 4 C’s waarop diamanten beoordeeld worden

Diamanten zijn misschien wel de meest felbegeerde edelstenen. In veel gevallen staat een sieraad met daarin een diamant verwerkt symbool voor een belangrijke gebeurtenis. Zo zijn ringen met daarin een diamant verwerkt al eeuwenlang het symbool van de bevestiging van de liefde, en wordt veel gebruikt voor een verloving. 

Maar waarom is de waarde van een diamant zo hoog? En hoe wordt de waarde van een diamant eigenlijk vastgesteld? Daarover meer in dit artikel, waarbij het taxatiemodel met de 4 C’s het uitgangspunt vormt.

Wat maakt een diamant zo speciaal?

Verschillende redenen liggen ter grondslag aan de gewildheid van deze steen. Natuurlijk speelt schaarste daarin een grote rol. En dat komt doordat het proces van het ontstaan van een diamant uniek is. 

Gekristalliseerde koolstof

Een diamant bestaat namelijk uit puur koolstof. Wanneer koolstof zo’n 150 kilometer tot 200 kilometer onder het aardoppervlakte kristalliseert, onder extreem hoge temperatuur en druk, ontstaat grafiet. Grafiet kan vervolgens verder kristalliseren. Diamant ontstaat wanneer grafiet verder kristalliseert.

Diamant zit zo diep onder de aarde, dat we daar logischerwijs niet kunnen komen. Maar door bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen, worden deze stenen naar het oppervlak van de aarde gebracht. Veel ruwe diamanten zijn overigens niet geschikt om te bewerken tot bijvoorbeeld een briljant geslepen diamant in een sieraad.

Bewerken van een diamant

Het ontstaan van de diamant en de zeldzaamheid ervan zijn enerzijds belangrijke redenen waarom een diamant veel waard is. Maar ook het bewerken van een diamant, tot bijvoorbeeld een briljant geslepen diamant in een sieraad, is uiterst complex. Dat de diamant veel waard is, heeft dus ook zijn redenen in het bewerkingsproces. Het bewerken is zo complex doordat een diamant een ongekend hard materiaal is. 

Waardebepaling op basis van de 4 C's

Een accuraat, slim systeem om de waarde van een diamant te ontdekken. Bij Goudwisselkantoor helpt een specialist u met de waardebepaling van uw edelsteen. Een afspraak? Die kunt u eenvoudig maken. Ook kunt u zonder afspraak langslopen bij een kantoor in uw regio. 

Zijn alle diamanten evenveel waard?

Dat is niet het geval. Omdat er onderling veel verschil is in kwaliteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een edelmetaal, waar minder redenen de prijs beïnvloeden, zijn er bij de diamant verschillende factoren die allemaal een grote invloed hebben op de waarde. Deze factoren komen allemaal terug in het 4’C model, waarmee door experts een diamant wordt geanalyseerd en de waarde wordt bepaald. 

Uw eigen diamant laten beoordelen door een expert? Bezoek dan één van onze kantoren. Op deze pagina vindt u een overzicht van al onze vestigingen. 

4 C's van diamanten om de waarde te beoordelen

Het veelgebruikte model om diamanten te taxeren is dus het 4C’s model. Deze C’s staan voor de volgende Engelse termen:

  • Carat – Karaat
  • Color – Kleur
  • Clarity – Zuiverheid
  • Cut – Slijpkwaliteit

Om beter te begrijpen waar deze termen over gaan, geven we per onderdeel een korte toelichting.

 

Carat – Karaat

Het karaat gaat over het gewicht van de diamant. Daarbij staat één karaat gelijk aan 200 milligram. In de praktijk wordt de betekenis van karaat nog weleens verward met de betekenis die het heeft voor goud. Bij goud wordt er namelijk gekeken naar de hoeveelheid puur goud in de legering.

Het is niet per definitie gezegd dat een diamant met een hoog karaat een grote diamant betreft. Want ook de dichtheid tussen de verschillende diamanten is van invloed op het gewicht.

 

Color – Kleur

In het ideale geval is een diamant kleurloos. Diamanten kunnen ook een geelachtige kleur aannemen, in dat geval wordt de waarde verminderd. Wel zijn er, naast de kleurloze diamanten, ook diamanten met kleur. Deze zijn zeer uniek en hebben daarom veel waard. Voorbeelden van kleuren die gekleurde diamanten kunnen hebben zijn zoal;

  • Groen
  • Blauw
  • Rood
  • Roze

Kleurloze diamanten worden beoordeeld door middel van een label. Een absoluut kleurloze diamant ontvangt label ‘D’. De minst kleurloze diamant, en dus geelachtig, wordt beoordeeld met label ‘Z’.

 

Clarity – Zuiverheid

Helderheid en reflectie zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de waarde van een diamant. Bijna elke diamant bevat wel een aantal onzuiverheden. Deze worden ontdekt doordat de expert de diamant letterlijk onder de loep neemt. Een absoluut zuivere diamant bevat dus geen onzuiverheden en heeft daarmee de hoogste kwaliteit.

Om onzuiverheden te ontdekken is een specialistische loep nodig, waarmee enorm ingezoomd kan worden op de diamant. Het komt vrijwel nooit voor dat een diamant in de letterlijke zin van het woord ‘loepzuiver’ is. Kleine zwarte puntjes zijn de meest voorkomend onzuiverheden. 

Onzuiverheden in een diamant zijn heel logisch. Het is tenslotte een product wat door de natuur is gecreëerd. Het is dan ook logisch dat een diamant met bijna tot geen onzuiverheden zeer zeldzaam zijn. In de praktijk kan het daarom zijn dat een kleine diamant met zeer weinig onzuiverheden meer waarde heeft dan een grotere diamant met meer onzuiverheden.

 

Diamant Cut – Slijpkwaliteit

Eerder benoemde we al dat ook het bewerken van een diamant van invloed is op de waarde. Een bewerkte diamant bestaat uit allemaal facetten. Facetten zijn de vlak geslepen delen op een diamant. 

De facetten van een diamant zijn:

De slijpkwaliteit heeft invloed op onder meer de reflectie van het licht op de diamant. Is een diamant niet goed geslepen? Dan zijn er bijvoorbeeld donkere vlekken te ontdekken in de diamant. 

 

Er zijn verschillende slijpvormen van een diamant. De meest bekende slijpvorm is de briljant geslepen diamant. Ofwel; de welbekende ronde diamant. Deze slijpvorm heeft de meeste waarde, omdat de diamant met deze slijpvorm veel vuur en schittering geeft. 

Andere slijpvormen zijn:

Wat is uw diamant waard? Schakel de 4 C's in

Is uw diamant al eens beoordeeld aan de hand van de 4C’s? Goudwisselkantoor biedt u een gratis waardebepaling van uw edelstenen. U bent daarvoor van harte welkom in één van onze kantoren. Met meer dan honderd kantoren zijn wij ook in uw regio aanwezig. Bekijk al onze kantoren op deze pagina. U bent van harte welkom, met of zonder afspraak.

Taxatie op afstand behoort ook tot de mogelijkheden van Goudwisselkantoor. Wilt u daarover meer weten? Neem dan contact met ons op door te bellen naar: 088 – 102 10 80.