Kroon facet

Kroon facet

Onder het tafelfacet in een diamant vinden we het kroon facet. Samen zorgen ze voor de mogelijkheid om lichtweerkaatsing te stimuleren en bepalen ze de helderheid van een diamant.

Daarnaast fungeert het kroon facet als een soort prisma dat vuur verspreid. De grootte van het kroon facet bepaald namelijk in hoeverre het vuur wordt getoond door de diamant.

kroon facet diamant

Als derde zorgt de kroon voor buiging van het licht. Alles wat we door een kroon zien is een soort verbogen versie van wat er door het tafelfacet wordt toegelaten.

Het kroon facet is uiteindelijk een combinatie van het star, bezel en upper girdle facet. Een kroon bestaat normaliter uit 32 facetten.

Op deze pagina gaan we dieper in op de belangrijkste onderdelen van het kroon facet.

Star, bezel en upper girdle

De belangrijkste aspecten van het kroon facet kunnen we in de volgende categorieën plaatsen, namelijk:

 

Star facet

Dit betreffen de kleine driehoekige vlakken die tegen het tafel facet zijn geplaatst. Al deze delen vormen met elkaar een ster om het tafel facet, waardoor de naam ‘star facet’ is ontstaan.

 

Bezel facet

De bezel facetten zijn de vlakke delen tussen de star facetten en de upper girdle facetten. Omdat ze lijken op een vlieger, heeft dit facet de bijnaam ‘kite facet’.

 

Upper Girdle facet

Onder de bezel facetten bevinden zich de upper girdle facetten. Deze zijn wat kleiner van stuk. De bekende briljant geslepen diamant heeft 16 upper girdle facetten.

 

diamant facet kroon voorbeeld categorie

Waardebepaling van het kroon facet

Het kroon facet is een zeer belangrijk onderdeel van de diamant. De kroon facetten dienen op een goede manier geslepen en gepolijst te worden. Ook zijn de scherpte (in graden) en de grootte van de facetten van belang. Deze onderdelen worden namelijk meegenomen in de beoordeling van de diamant. Verder is het belangrijk dat de facetten in verhouding zijn met het tafel facet.

Het is belangrijk dat de kroon goed geslepen wordt. Dit omdat het licht via de kroon en de tafel binnenkomt. Als de kroon facetten niet goed worden geslepen, zal de diamant dof worden en weinig vuur bezitten.

 

Hoe is dit zichtbaar op een officieel certificaat?

Op het certificaat van een diamant wordt vaak een afbeelding getoond met de afmetingen, percentages en de graden. Ook zijn er certificaten die alleen de afmetingen tonen en geen afbeelding. Het kroon facet wordt beoordeeld op de hoek en de hoogte. Er wordt uitgegaan van een totale breedte die 100% is. De kroon hoek moet ongeveer 40° zijn en de hoogte van de kroon tussen de 11% en 16%.

 

kroon facet beoordeling overzicht

Diamand gratis laten taxeren

Meer weten over de eigenschappen van de diamant? Misschien heeft u een specifieke vraag over het kroon facet? Welkom bij Goudwisselkantoor!

U kunt bij ons terecht voor uw vragen over uw edelsteen, maar ook voor een gratis waardebepaling. Bezoek één van onze kantoren, u bent welkom met of zonder afspraak.