FAQ

FAQ

Goud en zilver kopen, verkopen of verpanden. Waarschijnlijk is dat geen dagelijkse bezigheid voor u. Daarom zetten we graag wat vragen en antwoorden voor u op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde Goudwisselkantoor. Gewoon even binnenstappen mag natuurlijk ook.

Over Goudwisselkantoor

+

Goudwisselkantoor heeft kantoren door heel Nederland, België en in Duitsland. Dus ook dicht bij u in de buurt! Via onze handige postcodezoeker vindt u direct het dichtstbijzijnde Goudwisselkantoor. Bekijk hier al onze locaties >

+

Een afspraak maken is niet verplicht. Bij Goudwisselkantoor bent u altijd welkom. Ook zonder afspraak! Van maandag tot en met zaterdag tussen half tien en vijf uur kunt u vrijblijvend binnenstappen bij Goudwisselkantoor. Diverse kantoren zijn ook op maandag geopend!

Wilt u liever een afspraak maken? Ook dit is mogelijk! Via de onderstaande button maakt u eenvoudig online uw afspraak met een Goudwisselkantoor bij u in de buurt.

Maak hier een afspraak > 

Heeft u veel voorwerpen die u wilt laten taxeren? Dan is een telefoontje vooraf altijd handig. Dat kan voorkómen dat u wellicht even moet wachten. U kunt ook uw voorwerpen achterlaten voor taxatie. Wij nemen dan contact met u op als uw spullen getaxeerd zijn. Meer weten over taxeren van sieraden horloges of ander edelmetaal? Lees meer informatie over taxeren in onze kennisbank >

Contact opnemen > 

+

De meeste Goudwisselkantoren in Nederland zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 09.30 uur tot 17.00 uur. Sommige kantoren zijn niet geopend op maandag.

Bekijk hier de openingstijden van onze locaties > 

+

U kunt uw kostbaarheden laten taxeren en verkopen in één van onze Goudwisselkantoren. Doordat we locaties in het hele land hebben, zijn we altijd dicht bij u in de buurt.

Bekijk hier al onze locaties > 

Is vervoer voor u een probleem? Of gaat u liever niet met veel waarde over straat? U kunt kiezen voor het gratis pakket taxatie op afstand. Lees hier meer informatie over taxeren op afstand. 

Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken >

+

Ook als u een ondernemer bent kunt u uw goud of zilver verkopen aan ons. Wij kopen zowel van particulieren als bedrijven.

Bent u bijvoorbeeld juwelier, tandarts of notaris? Hebt u in uw werkzaamheden te maken met edelmetalen of andere kostbaarheden die u wilt verkopen of laten taxeren? Zowel met kleine hoeveelheden als met kostbare voorwerpen of partijen bent u van harte welkom.

Meer weten over taxeren? Lees hier meer over het taxeren van edelmetaal > 

+

Bij Goudwisselkantoor kunt u terecht met de volgende voorwerpen. Op onze website vindt u van alle onderwerpen uitgebreide informatie.

 • Gouden voorwerpen
  Oude sieraden, juwelen met edelstenen, sloopgoud, munten en penningen, baren, tandengoud, restproducten van edelsmeden en tandlaboratoria, etc.
 • Zilveren voorwerpen
  Sieraden, munten en penningen, baren, servies, bestek en antiek zilver.
 • Platina
  Sieraden, munten, baren, draad en thermokoppel, kroezen en overig industrieel platina.
 • Horloges
  Gouden en zilveren horloges, exclusieve merkhorloges, trendy horloges en zakhorloges.
 • Diamanten
  Zowel los als verwerkt in sieraden.
 • Munten
  Zowel losse munten als verzamelingen van Nederland en buitenland.

Benieuwd naar de waarde van uw kostbaarheden? Kom langs en laat uw edelmetaal gratis taxeren.  Maak hier een afspraak > 

+

U kunt bij ons kleine én grote hoeveelheden verkopen. Heeft u één product zoals een gouden ketting, diamant of ring? Schroom niet om bij ons langs te komen voor een gratis taxatie en eventueel de verkoop. Ook voor één of enkele sieraden bieden wij u een reële prijs.
Meer informatie over het taxeren van sieraden leest u hier > 

Afspraak maken voor gratis taxatie > 

+

Goudwisselkantoor koopt alle soorten goud. Dus ook uw oude gouden tanden en kiezen. Dit tandengoud wordt ook wel dental goud genoemd.

Kunstmatige tanden, kronen of bruggen zijn gemaakt van verschillende materialen. Vroeger werd er vaak goud gebruikt voor een ‘ nieuwe’ kies of tand. Tegenwoordig gebruiken tandlaboratoria ook composietmaterialen. Heeft u in uw gebit een gouden kies of kroon? Vraag uw tandarts altijd of u deze mee kan krijgen, als de kies of kroon verwijderd wordt. Het kan u een leuk bedrag opleveren!

Twijfelt u of uw tand of kies van goud is? Kom gerust bij ons langs. Onze taxateurs beoordelen uw tandengoud vrijblijvend.

Bekijk hier de locaties >Maak een afspraak voor gratis taxatie > 

+

Als u bij Goudwisselkantoor goud, zilver of andere objecten verkoopt, dan betalen we u direct contant uit. U heeft daarmee meteen beschikking over uw geld en kunt u ermee doen wat u wilt. Grote contant geldbedragen zijn alleen mogelijk in overleg.

Heeft u liever het geld op uw rekening? Of een deel contant en een deel per bank? Ook dat is geen probleem. Als u kiest voor uitbetaling per bank staat het bedrag binnen 24 tot 48 uur op uw rekening.

+

Als u goud, zilver of andere objecten verkoopt, dan vragen wij om uw legitimatie. De overheid schrijft ons dat voor. Wij maken geen kopie van uw legitimatiebewijs!

+

Wilt u investeren in edelmetalen?  Dan gelden de volgende regels voor btw-heffing:

 • Beleggingsgoud (munten én baren) is vrijgesteld van btw-heffing binnen Europa. Dus koopt u gouden baren of gouden munten, dan betaalt u GEEN btw.
 • Zilveren munten vallen onder de margeregeling. Koopt u zilveren munten, dan betaalt u GEEN btw
 • Zilveren baren worden belast met 21% btw.
+

Goudwisselkantoor levert gouden en zilveren baren en munten meestal direct uit voorraad of anders binnen enkele werkdagen. Is een product op voorraad? Dan verwerken wij uw order vaak dezelfde werkdag al. Na ontvangst van uw betaling, sturen we u de producten zo snel mogelijk op. De verzending is altijd volledig verzekerd. U kunt uw zending volgen via een track & trace code.

Bestel online en veilig goud of zilver in onze webshop > 

Heeft u bijzondere wensen? Ook dan kunt u rekenen op korte levertijden, dankzij onze brede netwerk in de edelmetalenhandel.

Neem contact met ons op voor meer informatie > 

+

Als u edelmetalen koopt bij Goudwisselkantoor bent u verzekerd van kwaliteit. Wij leveren standaard goud- en zilverbaren die LBMA gecertificeerd zijn.

De London Bullion Market Association (LBMA) is een vereniging waar bekende smelterijen bij aangesloten zijn. Koopt u baren met het LBMA keurmerk? Dan weet u zeker dat uw baren voldoen aan hoogste kwaliteitseisen en zuiverheid. En dus zijn ze gemakkelijk en wereldwijd verhandelbaar. Goud- en zilverbaren zijn ook altijd voorzien van keurmerken waardoor de echtheid goed is te controleren. Op deze keurmerken staan o.a. het gewicht en de zuiverheid vermeld. Ook de producent en soms zelfs een serienummer staan vermeld op de baar.

Bekijk hier ons aanbod aan baren > 

+

U koopt edelmetalen bij Goudwisselkantoor met terugkoopgarantie. Wij leveren hoogwaardige producten, die we daarom vanzelfsprekend ook weer inkopen als u ze bij ons aanbiedt. Deze terugkoopgarantie en de LBMA-certificering van onze edelmetalen geeft u de grootste zekerheid over de kwaliteit en betrouwbaarheid.

Over goud en geld

+

Stel, u zit op een verjaardag. U stelt de vraag: ‘Wat is geld eigenlijk?’ De meesten zullen u niet begrijpen of het een domme vraag vinden. Of simpel antwoorden: ‘munten en bankbiljetten natuurlijk!’ Toch is het zo’n gekke vraag niet. Het is verstandig hierover na te denken.

Meer weten wat geld nu eigenlijk is? Lees hier meer informatie over Wat is geld eigenlijk? 

+

Een geldsysteem met echte waarde omvat munten van goud en zilver of papiergeld, wat gedekt is door een hoeveelheid goud en zilver bij de centrale bank. Omdat het waardevol is, beschermt het zichzelf. Het kan immers niet onbeperkt aangevuld of bijgemaakt worden. Deze waardevolle beperking zorgt ervoor dat het geldsysteem in evenwicht blijft.

Overheden en centrale banken hebben in het verleden regelmatig geprobeerd om dit systeem los te laten. Bijna altijd was dit om zelf meer invloed te kunnen uitoefenen op de hoeveelheid beschikbaar geld. Aanleidingen hiervoor waren vaak: oorlogen, crises of kostbare dealtjes tussen heersers. Men wilde meer geld hebben dan waar het bestaande systeem in voorzag. Dit betekende dat de geldpersen werden aangezet en (grote hoeveelheden) nieuwe munten en bankbiljetten werden bijgemaakt.

De laatste keer dat men de goudstandaard verliet gebeurde vanaf 1971 tot heden. De Amerikaanse president Nixon koppelde de dollar wereldreserve los van het goud. De reden was dat er veel meer geld nodig was om de dure Oorlog in Vietnam te kunnen financieren.

+

Goud of zilver kopen is altijd een verstandige investering. Maar dan wel in fysieke vorm. Meer weten over waarom goud of zilver kopen? Lees hier meer informatie > 

Bij Goudwisselkantoor schaf u goud of ziler in een fysieke vorm eenvoudig aan. We geven u daarbij graag goede raad wat in uw situatie verstandig is. Stap dan ook gerust binnen bij één van onze kantoren.

Ontdek hier al onze locaties > 

Kom langs voor een gratis taxatie, maak hier een afspraak > 

+

We hebben gezien dat het investeren in goud en zilver verstandig is. Maar wat koopt u dan aan fysiek goud of zilver? In welke samenstelling, en hoeveel? We geven u graag advies. Lees hier meer informatie over het investeren in fysiek goud of zilver > 

Wilt u gaan investeren in goud of in zilver?
Bezoek onze webshop > 

+

Het stijgen of dalen van de goudkoers heeft met meerdere factoren te maken, namelijk de onzekerheid over de economie, inflatie of andere zaken. Lees hier meer over de stijging of daling van de goudprijzen >  

 

Bekijk hier de grafiek goudprijs >

Verpanden

+

Verpanden is een kortlopende lening waarbij je goud of zilver als onderpand aanbiedt in ruil voor geld.

+

Er zijn verschillende pandhuizen waar je bijvoorbeeld een auto of scooter kunt verpanden. Bij het Goudwisselkantoor kunt u goud, zilver, sieraden en horloges verpanden. Meer weten over wat u kunt verpanden? Lees verder op de pagina verpanden >

+

De rente bij verpanden bedraagt 4,5%

+

Bij verpanden blijft u eigenaar van de artikelen die u ter beschikking stelt. U krijgt uw spullen bij verpanden weer terug als de lening is afgelost. Meer weten over verpanden, lees hier verder > 

+

Belenen is een ander woord voor verpanden.

+

Heeft u tijdelijk geld nodig. Dan biedt verpanden vele mogelijkheden zoals:

 • Direct contact geld, of indien gewenst per bank
 • Geen kredietcheck
 • Geen BKR-registratie
 • Lage rente

Lees hier meer over waarom kiezen voor verpanden > 

+

Een lommerd is een andere benaming voor pandhuis. Je kunt bij een lommerd spullen verpanden.

+

Bij een pandhuis verpandt u uw spullen in ruil voor geld. Heeft u een BKR-notering? Geen probleem. Voor het verpanden van goederen bij een pandhuis wordt er geen kredietcheck uitgevoerd en u krijgt ook geen BKR-notering.

+

Geld lenen bij een bank gaat nooit zonder BKR-notering. Heeft u weleens aan verpanden gedacht? U verpandt uw goederen in ruil voor geld en komt u goederen na een aantal maanden weer ophalen.

+

Tijdelijk krap bij kas? U kunt tijdelijk spullen verpanden in ruil voor geld. Een uitkomst als u klein bedrag nodig heeft.

Meer weten over verpanden?
Lees hier alles over verpanden >

FAQ