Diamant facetten

Diamant facetten

Zoveel mogelijk licht reflecteren, dat zorgt voor reflectie van het licht. Ofwel, schittering. Laat dat nu net datgene zijn wat we van facetten van een diamant kunnen nastreven. Een zo mooi mogelijk balans tussen reflectie en kleur. Diamanten kunnen voorkomen in verschillende aantallen facetten. Elk soort diamant heeft zijn eigen variaties, wat daardoor leidt tot prachtige en unieke vertoningen van de diamant.

Op deze pagina gaan we verder in op de verschillende facetten die diamanten kunnen hebben. U kunt ook doorklikken op onderstaande facetten om er meer informatie over te vinden:

 

Hoeveel facetten heeft een diamant?

Het aantal facetten op een diamant verschilt per diamantvorm en facet patroon. Er zijn uitzonderingen waar bijvoorbeeld helemaal geen kollet facet voorkomt, omdat deze erg scherp wordt geslepen. De meeste diamanten bezitten echter 56 tot 58 facetten en vallen onder de slijpvorm briljant geslepen diamanten. Laten we allereerst eens inzoomen op de verschillende facet patronen.

Tafel facet

Het grootste facet van een diamant. Dit facet vindt u aan de bovenzijde en is meestal plat. De link naar een tafel is snel gelegd, gezien het gladde oppervlak. Per diamantvorm kan de grootte van het tafelfacet variëren. De marquise slijpvorm is een diamantvorm met een erg ruim tafelfacet.

tafel facet van een diamant

Kroon facet

Onder het tafel facet bevindt zich het kroon facet. Vaak bestaat de kroon uit 32 facetten. De kroon is een belangrijk facet, omdat het voornamelijk in sieraden erg prominent aanwezig is. Voor diamantslijpers is de kroon facet altijd een uitdagende factor in de uiteindelijke uitstraling van het diamant. Ook wordt de waarde bepaald door onder andere de scherpte en sterke afwerking van het kroon facet. De afmetingen, percentages en graden zijn cruciaal.

kroon facet diamant

Rondist facet

Breed, maar toch smal. Het rondist facet bevindt zich tussen kroon en paviljoen facetten. U zou de rondist kunnen vergelijken met een riem of gordel. Bij briljant geslepen diamanten zijn de rondist facetten vaak hoekig geslepen. Belangrijk voor dit facet is de verhouding tussen het breedste en het smalste punt. Deze mogen namelijk niet veel afwijken.

rondist facet diamant

Paviljoen facet

Het paviljoen facet is een veelzijdig facet, bestaande uit grote en kleinere delen. We vinden het paviljoen onder de riem, de rondist. Het paviljoen facet is voorname belangrijk voor de mate van schittering en vuur in de diamant.

paviljoen facet diamant

Kollet facet

Onderaan de diamant vindt u het kollet facet, het puntje. Soms kiest een diamantslijper ervoor om het kollet eraf te slijpen. Wanneer het kollet groot gehouden wordt, kan dit donkere plekken veroorzaken. Zo zien we dat het kollet flink kan bijdragen aan de uitstraling van een diamant.

kollet facet op paviljoen

Meer weten over uw diamant?

Goudwisselkantoor biedt u een gratis taxatie van uw diamant(en) aan. Door onder andere te kijken naar de slijpkwaliteit en de facetten van uw diamant, stellen we de waarde vast. U kunt vervolgens zelf bepalen of u uw diamant aan ons wilt verkopen.

Met meer dan honderd vestigingen in Nederland, België en Duitsland is de kans heel groot dat we ook bij u in de regio een kantoor hebben. Benieuwd waar we allemaal zijn gevestigd? Bekijk dan op onze overzichtspagina onze kantoren. Wanneer u op deze pagina uw woonplaats intypt, verschijnen de kantoren bij u in de buurt vanzelf bovenaan.