Rondist facet

Rondist facet

Op deze pagina geven we u graag meer informatie over de rondist facet. Het rondist facet is een rij van facetten die een soort gordel (girdle) vormen om het breedste stuk van de diamant.

rondist facet diamant

De rondist kan rough, polished of faceted zijn. Bij een briljant geslepen diamant zijn de facetten van de rondist meer hoekig in plaats van mooi rond. Dit in tegenstelling tot de step cut geslepen diamanten. Deze hebben een rondere rondist en is deze ook mooi gepolijst omdat de facetten in rijen worden geslepen. Een voorbeeld hiervan is de emerald geslepen diamant.

Om meer te weten te komen over de rondist facet zullen we deze stap voor stap doornemen op deze pagina.

Plaatsing van het rondist facet

Het rondist facet bevindt zich tussen de kroon en het paviljoen van de diamant. Het is de verbinding tussen de tafel en het kollet.

De rondist is het breedste deel van de diamant en de afmetingen van de lengte en breedte worden in millimeters berekend.

In onderstaande afbeelding ziet u waar de rondist zich precies bevindt op de diamant:

rondist facet diamant

Functie

Het rondist facet is het punt waarop de diamant wordt gezet in een sieraad. Als er veel verschil zit tussen de afmetingen van de rondist facetten, komt dit de proporties van de diamant niet ten goede. De rondist wordt namelijk beoordeeld op het smalste en dikste punt. Uiteraard moeten deze niet te veel van elkaar verschillen.

Als een rondist te smal is, verhoogt dit de kans op schade. Ook een te dikke rondist is niet goed voor de diamant aangezien deze dan optisch kleiner lijkt. Dit is niet goed voor de verhouding met de andere facetten. Alle extreme gradaties (extreem thin of extreem thick) hebben invloed op de prestaties van de diamant. Ook heeft dit invloed op het zetten van de diamant.

De rondist waarmee een diamant het best tot zijn recht komt is de medium rondist. De afmetingen hiervan zijn 6.49 x 6.47 x 3.94 millimeter met een percentage van 3%.

Waardebeoordeling

Bij de beoordeling van de rondist zijn er twee gradaties. De afmeting van de rondist en de afwerking hiervan. Deze gradaties zijn bij de 4 C’s geplaatst bij het onderdeel slijpsel (cut).

Gratis diamant taxatie

Bent u benieuwd naar de waarde van uw diamant? De rondist kan een rol spelen in de uiteindelijke waarde. Onze specialisten onderzoeken graag welke dagwaarde uw sieraad of diamant vandaag heeft. Plan uw bezoek.

Afmetingen

Bij het bepalen van de afmetingen van de rondist dikte worden de girdle bezel, girdle bone en de girdle valley opgemeten.

De girdle bezel is het dikste punt, de girdle bone het tweede dikste punt en het smalte punt is de girdle valley.

Het gemiddelde hiervan wordt vergeleken met de totale breedte van de diamant en deze moet in de juiste verhouding zijn. Op een certificaat wordt gesproken over thin, medium of thick. Een medium rondist geniet de voorkeur met 3%.

 

Thin rondist

thin rondist facet

Medium rondist

medium rondist facet

Thick rondist

thick rondist

Bruted, polished, faceted

De afwerking van het rondist facet is niet alleen belangrijk voor de uiteindelijke waarde, het geeft u al veel inzicht in de kwaliteit van het slijpsel. We kijken naar de drie mogelijkheden qua afwerking:

 

Bruted

De afwerking van de rondist kan gevolgen hebben voor de prestaties van de diamant. Als een rondist slecht geslepen is (bruted), kan deze grijze reflecties geven onder het tafel facet.

 

Polished

Vooral step cut diamanten hebben een polished (gepolijste) rondist. Deze diamanten hebben namelijk facetten die in rijen zijn geslepen. De step cut facetten horen recht en scherp te zijn.

 

Faceted

Een faceted rondist komt het meest voor bij briljant geslepen diamant vormen. Dit zijn driehoekige facetten waarbij een gemiddelde wordt genomen van het dikste en smalste punt. Deze moeten uiteraard niet teveel van elkaar afwijken.

 

De beoordeling hiervan kunt u terug vinden op elk certificaat. Sommige certificaten hebben een afbeelding met de afmetingen en afwerking, maar er zijn ook certificaten waarbij er alleen technische informatie wordt weergegeven. Ook wordt er vaak een serienummer op de rondist geplaatst.

Gratis waardebepaling

Uw diamant beoordelen. Dat kan kosteloos bij Goudwisselkantoor. Onze ervaren specialisten zijn kundig in het taxeren van goud, zilver, sieraden, diamanten en meer.

Op basis van officiële modellen kunnen wij uw diamant inschatten op dagwaarde. Ook kunt u overgaan op verkoop. Wilt u meer weten over uw diamant? Plan dan uw bezoek bij een Goudwisselkantoor in uw buurt.