Emerald geslepen diamant

Emerald geslepen diamant

Het emerald geslepen diamant, ook wel de smaragd diamant, wordt erkend als tijdloze klassieker onder diamantliefhebbers. De subtiele schittering van de oorspronkelijk groene vierkante emerald steen is uniek in zijn soort. Het is tevens de eerste slijpvorm van een smaragd die voor andere diamanten of edelstenen werd toegepast.

Bent u in het bezit van deze emerald diamant? En bent u benieuwd naar de waarde van uw steen? Breng eens een bezoek aan Goudwisselkantoor voor een vrijblijvende taxatie.

Op deze pagina geven we u graag meer informatie over de Emerald geslepen diamant, kenmerken en de waardebepaling van de populaire diamant. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Het ontstaan van de slijpvorm
  • Waardebepaling
  • Helderheid
  • Bow-tie effect
  • Voor- en nadelen van de emerald diamant

 

Hoe is de Emerald slijpvorm ontstaan?

De diamantslijpvorm ‘Emerald’ of ‘Smaragd’ krijgt deze naam, omdat de slijpvorm als eerste werd toegepast op smaragden. De smaragd is van nature een erg kwetsbare steen. Om te voorkomen dat de stenen zouden breken tijdens het slijpen, begonnen experts in de jaren 1500 ze in lineaire facetten te slijpen. Hierdoor werkten ze stapsgewijs toe naar de slijpvorm die we vandaag de dag nog kennen. Steenhouders en diamantslijpers in die tijd ontdekten dat ook diamanten deze ‘look’ goed stonden. Ze pasten gewillig de slijpwijze toe op diamanten. Hiermee werd de emerald geslepen diamant geboren.

Een emerald geslepen diamant kennen we als een rechthoek met geslepen hoeken en is dus duidelijk stapsgewijs geslepen. Men spreekt ook wel van het “spiegelzaal-effect”. Er zijn variaties in lang en korter geslepen smaragd diamanten.

Waardebepaling van een emerald geslepen diamant

Net als bij de aanschaf of verkoop van andere diamantsoorten, houden we vooral rekening met de 4 C’s. Biedt u uw emerald diamant aan voor verkoop? Dan wordt de dagprijs beoordeeld op basis van deze vier belangrijke kenmerken.

Karaat (Carat)

Hoe zwaar is uw emerald geslepen diamant? We wegen de diamant op de millimeter nauwkeurig. Daarvoor maken we gebruik van gevoelige meetschalen, waarbij we het kenmerk karaat meegeven. 1 Karaat is 200 milligram. Verder worden er ook ‘points’ gegeven aan een diamant. Houd er rekening mee dat ook de dichtheid van de diamant een rol speelt. Zo kijken we verder dan slechts het gewicht.

Kleur (Color)

Emerald geslepen diamanten komen voor in verschillende kleuren. Denk aan de iconische groene smaragd steen. Verder zullen we diamanten over het algemeen goed beoordelen wanneer deze vrijwel kleurloos is. We willen namelijk niet dat uw diamant een gele goed heeft. Dat heeft namelijk een nadelig effect op de waarde van uw emerald geslepen diamant. Door officiële labels mee te geven aan uw diamant kunnen we de dagwaarde vrij nauwkeurig inschatten. Een kleurloze diamant ontvangt het label ‘D’. De minst kleurloze diamant, waar de geel-aanslag het hoogst is, krijgt het label ‘Z’.

Zuiverheid (Clarity)

Inclusies, oneffenheden of schade. De schoonheid en zuiverheid kunnen we aflezen met speciale kijkapparatuur. Niet altijd zijn inclusies met het blote oog te beschouwen. Daarvoor kijkt onze expert met een speciale lens in de steen. Hoe hoger de zuiverheid, hoe hoger de prijs van uw diamant.

Slijpkwaliteit (Cut)

Als laatst beoordelen we de kwaliteit van de slijpvorm. We kijken naar verhoudingen van de facetten, symmetrie en afwerking. Diamantslijpen is een waar ambacht die ook qua waarde een belangrijke rol heeft.

Wilt u een deskundige taxatie van uw diamant? Met meer dan 35 jaar ervaring in de wereld van goud, zilver en diamanten kunnen wij u een reële taxatie geven.

Helderheid uitgelicht

Zoals we net aangaven, mogen we de helderheid (clarity) van een emerald diamant niet over het hoofd zien. Bij geen andere diamant speelt de helderheid zo’n belangrijke rol als bij een emerald geslepen diamant.

Dit komt namelijk door de manier waarop deze is geslepen. U kunt bijzonder duidelijk de diamant in kijken. De stapsgewijze snede geeft een ultieme look, maar zorgt er ook voor dat je nog sneller wat schoonheidsfoutjes kunt zien. Bij aanschaf, maar ook bij verkoop, zullen experts extra scherp zijn op de helderheid. Vaak wordt deze beoordeelt op optische foutjes, maar kunnen we ook een meting doen van de helderheid. Vaak worden emerald diamanten met een ‘goed’ bestempeld wanneer de zuiverheidsgraad VVS1 of hoger is.

emerald diamant slijpvorm

Bow-tie effect

Helaas, als de facetten niet perfect gesneden zijn, komt het ‘vlinderdas effect’ ook bij een emerald geslepen diamant voor. Donkere plekken als gevolg van een slechte weerkaatsing van het licht. Voorkomen kunt u dit haast niet. De waardebepaling van de diamant zal er niet zozeer door beïnvloed worden.

De voor- en nadelen van een emerald diamant

Dankzij de kenmerkende uitstraling heeft de smaragd diamant een geliefde status in de diamantenwereld. Wilt u uw diamant verkopen? Dan is hier een korte lijst met overwegingen die u kunt meewegen of u de waarde vind passen bij uw diamant. Daarnaast zijn dit de voordelen voor kopers, die u als unique selling points kunt hanteren in uw onderhandeling.

Pluspunten:

  • Het is een bijzondere slijpvorm. Men noemt de diamant vaak elegant, ingetogen en verfijnd;
  • Voor kopers zijn ze minder duur dan andere diamanten met een vergelijkbare grootte;
  • De manier van slijpen is echt uniek. De gelaagdheid en lichtweerkaatsing komt niet zo vaak voor. De rechte lijnen zijn voor sommige een mooi onderscheidend kenmerk.

Minpunten:

  • In verhouding schittert een emerald minder dan een ronde briljante diamantslijpvorm;
  • De kans op oneffenheden of insluitsels is groter.

Uw diamant kundig laten taxeren?

Uw kostbaarheden zijn goud waard. Althans. Dat zou heel goed kunnen. Bent u in het bezit van een emerald diamant, of een van de andere slijpvormen? Maak dan kennis met Goudwisselkantoor. Het bedrijf van familie De Ruiter is ruim 35 jaar een begrip in de wereld van edelmetalen en lid van diverse vakverenigingen. Zo is ook onze expertise op diamanten goed aanwezig.