Wat is een diamant?

Wat is een diamant?

Een mineraal, ontstaan vanuit puur carbon. Bijzonder door haar opvallende natuurlijke hardheid. Er is geen steen of substantie op aarde zo sterk als een diamant. Als edelsteen bekend en geliefd. Omdat diamanten zo’n hoge hardheid bevatten, zijn ze ook industrieel een geliefd product. Wij vertellen u op deze pagina graag alles over de eigenschappen van de diamant.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Het gebruik van diamanten
  • Waar bestaat een diamant uit?
  • Hoe wordt de waarde van een diamant bepaald?
  • Zelf uw diamant verkopen?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over diamanten? Of misschien bent u zelf in het bezit van een diamant en wilt u graag de waarde laten bepalen. In dat geval staan wij graag voor u klaar. Met meer dan 40 jaar ervaring in de wereld van edelstenen en diamanten, kunnen wij u van deskundig advies voorzien. Bezoek  een Goudwisselkantoor bij u in de buurt.

Gebruik van diamanten

Diamanten zijn een zeldzaam voorkomen. De unieke combinatie van atomen, waarbij de hardheid en briljantie de belangrijkste kenmerken zijn, komt niet vaak voor op aarde. Niet zomaar is de diamant een geliefde steen. Dit om zowel optische als praktische redenen. Denk alleen al aan de betoverende glinstering van sommige diamantsoorten. Daarnaast is de hardheid van de diamant uiterst geschikt voor gebruik in werktuigen of het zwaardere fysieke tilwerk.

Meeteenheid van diamanten
Wanneer we diamanten gebruiken, wordt vaak als eerst gekeken naar het gewicht. Diamanten wegen we in karaten. 1 Karaat is gelijk aan 200 milligram. Soms worden er ook punten gegeven aan het gewicht van de diamant. 100 Points is daarbij gelijk aan 1 karaat.

Ruwe diamanten
Hoewel er vaak gedacht wordt aan diamanten in sieraden, zoals hangers, kettingen en (verlovings)ringen, komt de steen veelal van pas in de zware industrie. We noemen dit industriële diamanten.

Onder industriële diamanten bedoelen we iedere diamant die vermaakt wordt tot gereedschap of toegepast wordt in machinerie. Andere benamingen voor deze diamanten zijn misvormd, vervaagd of te kleine diamant. Ook wel gezien als de buitenbeentjes of verre familie van de populaire commerciële diamant.

Industriële diamanten zijn niet geschikt voor de commerciële markt, waar juist de verfijnde diamanten het meeste welkom zijn.

Toch zijn industriële diamanten van grote waarde. De bijzondere specificaties van de diamant zijn goed te gebruiken in de metaalindustrie en mijnbouw. De diamant breekt niet snel, waardoor ze bij grote krachten hun mannetje staan.

Diamant samenstelling

De karakteristieke chemische compositie en kristalvormige structuur, maakt de diamant een uniek lid in het rijtje ‘mineralen’. De diamant is de enige edelsteen die gemaakt is van slechts één component. Dat component is carbon. Tenminste, 99,95 % van de diamant wordt bepaald door carbon. De andere 0,05% zou moeten bestaan uit een unieke selectie atomen. De samenstelling kan per diamant verschillen. De 0,05% is genoeg om invloed te hebben op de kleur en vorm.

Structuur
Diamanten worden gevormd onder condities met extreme temperaturen en druk van buitenaf. Eigenlijk komt dit alleen voor op vanaf 250 kilometer onder de grond. Diamanten kristallen zijn isometrisch, wat betekent dat de carbonatomen gebonden zijn op eenzelfde manier.

Grafiet
Het enige vergelijkbare mineraal is grafiet. Ook bestaande uit enkel carbon, maar heeft in de atoomhuishouding een geheel andere indeling. Zo is grafiet heel zacht, je kunt er zelfs mee schrijven, terwijl diamant zo hard is, dat je het enkel met een andere diamant zou kunnen schrapen.

Bent u benieuwd naar de exacte samenstelling van uw diamant? Laat dan eens uw diamant bekijken door een van onze specialisten. Daarnaast ontvangt u gratis een inzicht in de dagwaarde.

Hoe wordt de waarde van een diamant bepaald?

Er zijn tal van factoren die bepalen wat de exacte waarde is van een diamant. Zowel het gewicht, de slijpvorm als externe factoren zoals de koers en marktwaarde hebben invloed op de dagwaarde. Een handig houvast tijdens de waardebepaling van een diamant zijn de 4 C’s.

Diamantwaarde bepalen met 4 C’s

Hoewel het feit bestaat dat diamanten voor 99,95% uit carbon bestaan, maakt de 0,05 % andere atomen het verschil. Dit verschil maakt uit hoeveel een diamant waard is. Ook andere factoren, zoals slijpvorm en trends beoefenen hun invloed.

Iedere diamant is uniek in haar vorm. Ze komen voor in verschillende maten, soorten, kleuren en inhoudelijke of externe karakteristieken. Kenners kunnen de waarde inschatten, door deze factoren los te beoordelen. De 4 C’s geven ons inzicht in alle belangrijke factoren voor waardebepaling. Lees hier meer over de 4C’s van diamanten > 

Karaat (Carat)

Misschien wel de belangrijkste factor bij de waardebepaling van een diamant. Namelijk de grootte of het gewicht van de diamant. Een karaat geeft het gewicht van een diamant aan. Hoe hoger het gewicht van de diamant, des te meer is deze waard. Echter blijkt dit niet de enige factor. Anders zou het wel heel makkelijk zijn. Zo kijken we ook naar:

Kleur (Color)

Wist je dat diamanten in verschillende kleuren voorkomen. Blauw, roze, geel en zelfs zwart. Meest voorkomend zijn de kleurloze, ook wel wit genoemde, diamanten. Hoe minder kleur, des te meer ze waard zijn.

Een kleurloze diamant laat meer licht door, wat leidt tot een sprankelende, blinkende steen. Een lust voor het oog.

Clarity (Helderheid)

Puur, rein, geen vlekken. De duurste diamanten zullen strak, glad en zonder oneffenheden zijn. Hoe minder oneffenheden, des te meer is de diamant waard. De meting hiervan is met het blote oog niet uit te voeren. Vaak worden experts aan het werk gezet om met een vergrootglas alle oneffenheden in kaart te brengen.

Cut (Slijpvorm)

Dit is de enige factor in het bepalen van de waarde, welke niet vanuit de natuur is ontstaan. The waarde en briljantie van het diamant kan verbeteren of verslechten wanneer de steen wordt bewerkt door een vakman. De snede (cut) van de diamant bepaald hoe het licht door de steen wordt geleid. De ‘Cut’ zorgt voor de afwerking en bepaald het sprankelende en betoverende effect wat een diamant kan hebben.

Diamanten verkopen? Kom langs voor gratis advies!

Wij, bij Goudwisselkantoor, zijn gek op diamanten. We houden ons bezig met de inkoop, verkoop, taxatie en veiling van diamanten. Wilt u meer weten over de diamant? Of bent u benieuwd naar de waarde van uw diamant?

Met meer dan 140 locaties is er altijd een Goudwisselkantoor in de buurt. Loop vrijblijvend binnen. Wij taxeren uw waardevolle spullen zonder dat u hiervoor hoeft te betalen. Vrijblijvend is vrijblijvend. Tot ziens bij Goudwisselkantoor.