Diamant slijpvormen

Diamant slijpvormen

De diamant is er in allerlei vormen en maten. Een belangrijke factor in het voorkomen van het kristal is de slijpvorm. In dit artikel nemen we u graag mee in de mogelijke slijpvormen van een diamant. Van briljant tot hart en van ovaal tot radiant.

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Kom gerust langs voor een gratis taxatie.

De meest populaire diamant slijpvormen

Bent u op zoek naar een diamant? Dan is de slijpvorm een van de belangrijkste overwegingen om voor een diamant te kiezen. Elk van de verschillende diamantvormen heeft zijn eigen unieke kenmerken. Niet anders dan in de modewereld kunnen diamanten gevoelig zijn voor trends en rages. In dit artikel zetten we de verschillende slijpvormen van een diamant op een rij. Op dit moment zijn de meest populaire slijpvormen de ronde briljant en de prinses geslepen diamant.

De briljant geslepen diamant

De briljant geslepen diamant, ook wel ‘ronde briljant’ of ‘rond geslepen diamant’ genoemd, is veruit de populairste slijpvorm. De ronde diamant is zozeer populair dat deze als het meeste van alle edelstenen wordt geïdentificeerd door haar iconische vorm. Herkenbaar als tijdloze klassieker en de eerste vorm waar u aan zult denken wanneer u een diamant in gedachten neemt. Het is een tijdloze klassieker die al honderden jaren als favoriet wordt gezien.

briljant geslepen diamant

Vanwege zijn symmetrische geometrie heeft een goed geslepen ronde diamant het grootste vermogen, vergeleken met de andere slijpvormen, om de lichtprestaties te maximaliseren.

Ondanks de enorme populariteit is de ronde briljant niet voor iedereen de eerste keuze. Om aan verschillende persoonlijke smaken te voldoen, is er in de loop van de jaren een grote verscheidenheid aan diamantvormen ontwikkeld.

De diamantvormen die buiten de categorie ‘rond geslepen briljant’ vallen, worden dan ook wel ‘fancy shapes’ genoemd. Het originele voorkomen van een ruwe diamant bepaalt tegenwoordig in welke ‘fancy’ vorm een diamant geslepen wordt. De diamantslijper wil namelijk zo min mogelijk diamant afslijpen.

Dat betekent, als een bepaald stuk ruw diamant in een specifieke mooie vorm kan worden gesneden met een resulterende afmeting die aanzienlijk groter is dan wat in een ronde mogelijk zou zijn, dan kan de diamantslijper ervoor kiezen om die keuze te maken.

Zijn berekening hangt ook af van de huidige vraag naar de mooie vorm die wordt overwogen. Dit is, zoals gezegd, erg trendafhankelijk.

In de volgende paragrafen lichten we de meest populaire vormen uit die afwijken van de klassieke ronde briljant.

Cushion geslepen diamant

De Cushion geslepen diamant is een van de diamantvormen die een eeuw geleden erg populair was. Kenmerkend door zijn vintage look is dit een trendgevoelige diamant gebleken. Ook tegenwoordig, met het terugkeren van verschillende vintage trends, is de Cushion geslepen diamant geliefd bij modebewuste dragers. Hij wordt ook wel gezien als ‘kussensnede’, waarbij de ronde hoeken en grote facetten een grote stempel op zijn uitstraling zetten. Ze komen voor in een vierkante of rechthoekige vorm.

cushion diamant slijpvorm

Prinses geslepen diamant

Herkent u de Prinses geslepen diamant? Mogelijk vindt u dit exemplaar vaak terug in ringen en oorbellen. Daar waar het een veel gebruikt slijpsel is bij de juwelier. De facetten in de prinses geslepen diamant zorgen voor een unieke en heldere schittering. De meeste zijn vierkant gesneden met puntige hoeken, al komen er ook rechthoekige exemplaren voor. Na de briljant geslepen diamant is de prinses geslepen diamant de meest geliefde diamant onder sieraad dragers.

prinses geslepen diamant slijpvorm

Gratis taxatie van uw diamant? Kom langs bij Goudwisselkantoor

Marquise diamant

American Football of Rugby. De kenmerkende vorm van een Marquise geslepen diamant heeft een robuust ovaal uiterlijk. In tegenstelling tot het aantal karaat dat de meeste Marquise geslepen bevatten, lijkt deze diamant heel wat. Het briljant wordt geslepen met wel 57 facetten. De vorm is niet altijd dezelfde. Deze wordt sterk bepaald naarmate de lengte of breedte wordt aangepast. Of de vorm in de smaak valt? Dat mag men zelf bepalen. De populariteit stijgt en daalt vaak per decennia.

 

marquise slijpvorm

Emerald of smaragd diamant

Een elegante slijpvorm. De emerald geslepen diamant valt onder de top van populaire diamanten. De meest voorkomende emerald diamanten zijn rechthoekig van vorm en hebben langwerpige facetten op de kroon en het paviljoen, met geslepen hoeken. Hierdoor heeft de diamant een achthoekige omtrek. Geliefd door haar helderheidskenmerken en hoge zuiverheid. De emerald schittert eigenlijk al jaren en is populair door de jaren heen.

Asscher diamant

De Asscher geslepen diamant komt erg overeen en is zelfs bijna identiek aan de emerald diamant. Ontwikkeld in 1902 door Joseph Asscher, die Asscher diamant is sindsdien niet meer uit de scene verdwenen. Een vierkant gesneden diamant met een kleine tafel en hoge kroon. De Asscher diamant is bekend om zijn vuur en reflecteert zelfs meer licht dan de emerald diamant. Kenmerkend zijn de brede facetten en de manier waarop de diamant gesneden is. Een geliefd diamant welke eigenlijk nooit uit de mode is geraakt.

Ovaal geslepen diamant

De ovaal geslepen diamant heeft veel weg van de ronde briljant, maar is ovaalvormig. De ovale slijpvorm is historisch gezien altijd een van de meest gewilde vormen geweest. Vroeger werd de steen veel gebruikt in verlovingsringen. De tip wordt gegeven om te kijken naar het ‘bow-tie effect’, waarbij een opvallende verduistering te zien is in het midden van de diamant. Deze lijkt namelijk op een vlinderdas. Een bijzonder en tijdloos exemplaar.

Ovale diamant

Peer geslepen diamant

Een peervormige diamant is een combinatie van de ronde briljant en de marquise slijpvorm met een afgerond uiteinde en een puntig begin. De vergelijking wordt vaak gemaakt met een traan. De typische peervorm diamant is geslepen als een ronde briljant met 58 facetten. De peervormige diamant is een populaire keuze voor hangers om de nek.

Baguette geslepeen diamant

De baguette diamant is geslepen in verschillende stappen, waarbij de rechthoekige vorm of taps een toelopende vorm aanneemt. De naam komt van het oeroude Franse woord ‘bague’ wat klein juweel betekend. Niet te verwarren met het Franse woord ‘baguette’ voor stokbrood, hier is geen vergelijking in te maken, alhoewel de rechthoekige vorm als ezelsbruggetje kan fungeren.

Baquette diamant

Radiant geslepen diamant

De radiant diamant is een rechthoekig geslepen diamant met bijgesneden hoeken. De omtrek is als die van een emerald diamant, maar het heeft een heel andere smaak omdat het niet de tapvormige sneden van de emerald heeft. Een radiant lijkt meer op een rechthoekige prinses geslepen diamant met afgekapte hoeken.

Hart geslepen diamant

De hartvormige diamant heeft een briljante facetvorm en een omtrek met twee lobben, een spleet en een punt. Hoewel de vorm het universele symbool van liefde is, is er geen opvallend grote vraag naar de hartvormige diamant. Door haar onlogische symmetrie is de vorm moeilijk te slijpen.

Hartvormige diamant

Benieuwd naar de waarde van uw diamant?

Weten wat uw diamant waard is? Wij bieden u een gratis taxatie aan. Met meer dan 100 kantoren in Nederland, België en Duitsland is er altijd een Goudwisselkantoor in uw regio. Wilt u meer weten over diamanten? Kijk dan gerust verder in onze kennisbank. Hier vindt u alle informatie over diamanten, goud, sieraden en meer.