Ovaal geslepen diamant

Ovaal geslepen diamant

Wilt u meer weten over de ovaal geslepen diamant? Dan bent u bij het juiste artikel. De elegante en moderne uitstraling van de ovaal geslepen diamant heeft namelijk genoeg om over te vertellen. Zo is het een van de meest briljante en schitterende diamantvormen naast de klassieke ronde diamant. Veelgebruikt in verlovingsringen.

Ovale diamanten hebben het kenmerk om groter te lijken dan het aantal karaat zou verraden. Ze bevatten een uniek langwerpig effect op de vingers en zijn ook qua kosten interessant voor vele kopers.

Bent u in het bezit van een ovaal geslepen diamant? Dan kan het interessant zijn de huidige waarde te ontdekken. Stap binnen bij Goudwisselkantoor voor een gratis waardebepaling.

Het ontstaan van de ovaal geslepen diamant

We noemden het een moderne diamant, maar niets is minder waar. De diamantvorm werd al benoemd in literatuur uit de jaren 1800. Dit wijst erop dat de diamant al honderden jaren geliefd is en veel wordt gedragen.

Als we goed kijken, zien we dat het begin van de ovaal niet veel afwijkt van de klassieke ronde diamant. De laatste versie van de ovaal geslepen diamant, die we vandaag de dag kennen, werd in 1957 ontwikkeld door een beroemde Rus. Namelijk Lazare Kaplan.

Deze Lazare Kaplan wordt herinnert als pionier van aangepaste briljant slijpvormen voor een ovale vorm. Hij had de oplossing voor de ovale facetstijl, waarbij hij deze combineerde met stenen die men niet zou gebruiken wegens uitgesproken insluitsels.

Daarnaast was Kaplan een meester in het optimaliseren van slechts geslepen en asymmetrische diamanten. In zijn proces genaamd ‘cleaving’, bewerkte hij de diamanten bij door ze te slijpen, kleiner te maken, maar wel de gewenste vorm op te leveren.

Juist door deze combinatie aan te gaan en het geloof in zijn eigen werk, zorgde ervoor dat men enthousiast werd door deze innovatie. Vanaf dat moment zie je dan ook een toename in het gebruik van ovale diamanten in verlovingsringen.

Facetten en vorm

De diamantslijper kiest zelf welke facetten, groot of klein, hij plaatst. Hierbij is de regel dat ovale diamanten met kleine facetten meer schittering hebben.

Een ovaal geslepen diamant heeft 58 facetten. Acht op de kroon en vier tot acht op het paviljoen. Wat daartussen zit, wordt door de diamantslijper bepaald en heeft invloed op de uitstraling van de ovale diamant.

Wanneer we kijken naar de lengte- breedteverhouding ligt de ‘Sweet spot’ op 1.33 tot 1.66. Bij een ovaal geslepen diamant is de verhouding erg kenmerkend. Er zijn verschillen tussen verschillende afmetingen. Deze kun je ook direct opmerken. Over het algemeen wordt er in ringen vaak gebruik gemaakt
van een smallere ovale diamant.

Wat is de waarde van uw diamant?

Voor- en nadelen van een ovaal geslepen diamant

Met elke diamantvorm zijn er een aantal voor- en nadelen te vinden. Wij hebben een aantal kenmerken van de ovaal gesneden diamant onderzocht om deze lijst in te vullen:

Voordelen van de ovale diamant

Een aantal voordelen van de ovaal geslepen diamant:

  • Ovale diamanten laten weinig imperfecties zien
  • Geliefd als klassieke ring met een moderne invalshoek
  • Goed aan te passen op uw handmaat, breder of smaller

Nadelen van de ovale diamant

Deze eigenschappen vinden we minder goed aan de ovaal geslepen diamant:

  • Het ‘Bow-tie effect’ ofwel ‘Vlinderdaseffect’ is mogelijk aanwezig
  • Ovaal geslepen diamant bevatten veel lichaamskleur, waardoor je al snel een hogere kleurgraad nodig hebt voor een bijna kleurloze steen

Waardebepaling

Via de 4 C’s kunnen onze taxateurs vrij nauwkeurig de waarde van uw ovaal geslepen diamant bepalen. In deze paragraaf richten we ons op deze belangrijke indicatoren:

Cut

De slijpvorm van een diamant is vakkundig te beoordelen. Op een schaal van slecht tot uitstekend wordt de diamant op waarde geschat. Let er wel op dat persoonlijke voorkeur enorm uit kan maken in de waarde die de diamant voor de persoon kan hebben.

Color

Kleur wordt ingeschaald door een GIA. Op een schaal van D tot en met Z, waarbij het label D wordt gegeven bij een kleurloze diamant. De bepaling is moeilijk met het blote oog te maken. Om die reden wordt speciale apparatuur gebruikt om de schaal nauwkeurig te bepalen.

Clarity

Zuiverheid. Ondanks het niet te missen ‘Bow-tie’ effect op de ovale diamant, wordt er wel naar zuiverheid gekeken. Vaak wordt de voorkeur door kopers gegeven aan een ovale diamant met de minste vervaging door het effect. Laat u echter niet afschrikken hierdoor. Het is volkomen normaal, en niet de belangrijkste reden voor het wel of niet kiezen voor de populaire diamantsoort.

Carat

Dit geldt eigenlijk voor alle diamanten. Het gewicht in karaat is een sterk bepalende factor om de waarde van de diamant vast te stellen. Eén karaat is 200 milligram. Het voordeel van ovale diamanten is het optische voordeel. Zo lijkt een ovaal geslepen diamant vaak groter dan andere slijpvormen. De snede heeft hier een nuttig voordeel voor veel kopers.

Laat uw ovaal geslepen diamant gratis taxeren!

Wilt u uw ovaal geslepen diamant laten taxeren? Laat u goed informeren en stap binnen bij een specialist. Goudwisselkantoor heeft als gevestigd familiebedrijf al ruim 35 jaren ervaring in de in- en verkoop van diamanten. Dankzij onze landelijke dekking is het heel makkelijk binnen te lopen. Benieuwd of wij ook in uw buurt zitten?