Cushion geslepen diamant

Cushion geslepen diamant

De diamantslijpvorm die de laatste jaren pas zijn naam maakt in de wereld van edelmetalen. De cushion geslepen diamant. Vermoedens zijn er dat dit veel te maken heeft met de ‘Halo’ verlovingsring. Hiervoor gebruikt men de cushion diamant. Niet zo gek ook, gezien dit een geweldige combinatie is.

De cushion geslepen diamant heeft kenmerken van de klassieke ronde briljant. De facetten in het paviljoen zijn groter, maar de tafelbreedte is in verhouding wat kleiner. Herkenbaar is de prachtige schittering als een ster. Over de grens wordt ook wel gesproken over ‘crushed ice’, ofwel geslagen ijs, als vergelijking met de prachtige glinstering van ijskristallen.

Bent u in het bezit van een diamant, zoals de cushion diamant, en wilt u de waarde weten? Ontdek Goudwisselkantoor. Onze taxateurs geven u graag meer informatie over de waarde van uw kostbaarheden.

Geslepen als een kussen

De cushion, ofwel kussen, geslepen diamant is een variatie van de moderne en ronde briljant diamant. Waarbij we een klassieke ‘oude mijn facet’ terugzien in het patroon. Een cushion geslepen diamant komt voor als vierkante of rechthoekige vorm met gebogen of zachte randen.

In andere woorden heeft het een vierkante vorm met afgeronde hoeken. Hierdoor is het uiterlijk vergelijkbaar met de vorm van een kussen.

 

Prijs van een cushion diamant

De dagprijs is zeer afhankelijk van trends. Hoewel de kussen diamant normaliter iets goedkoper uitvalt vergeleken met de ronde briljant, kan deze aanzienlijk stijgen naarmate de vraag groeit. Zeker sinds het gebruik in ringen is de waarde van cushion geslepen diamanten flink gestegen in de laatste decennia.

Benieuwd naar de dagprijs van uw diamant?

Kenmerken van een cushion diamant

Bent u bezitter van een cushion geslepen diamant? Dan heeft u ongetwijfeld de volgende kenmerken mogen bewonderen:

 • Vierkante of rechthoekige vorm
 • Afgeronde hoeken
 • Stijl vergelijkbaar met de briljant of prinses geslepen diamant
 • Antieke uitstraling
 • Diverse stijluitvoeringen mogelijk

Daarnaast zijn wij groot liefhebber van de slijpvorm. Zo is de cushion een uitstekende verwerker van licht en kleur. Vooral wit en gekleurd licht valt prachtig door de hoekige gedeelten. Ook kunt u met een cushion diamant echt een opvallende indruk maken wanneer deze is gebruikt in ringen of andere sieraden.

De afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de diamant langer meegaan. Slijtage zal minder snel voorkomen. Daarbij kunnen de hoeken niet zo snel afbreken. Ook zijn ze trendy. Zeker met de opkomst van meer vintage stijlen zijn ze goed te combineren. Hoewel ze iets lager qua prijs vallen, kan een cushion diamant u verrassen. Ze zijn namelijk erg populair in de consumentenmarkt.

Cushion X-Factor Diamant

X-Factor bij Cushion geslepen diamant

De voor- en nadelen van de cushion cut

Iedere diamant slijpvorm heeft zijn voor- en nadelen. Zo ook de cushion geslepen diamant. We zetten er een aantal op een rij:

Voordelen:

 • Reflecteert wit en gekleurd licht dankzij hoge helderheid en vuur
 • Geschikt voor gebruik in verlovingsringen
 • Afgeronde hoeken zorgen ervoor dat de diamant langer meegaat
 • In verschillende stijlen toe te passen en te dragen
 • Goedkoper in aanschaf wanneer dit vergeleken wordt met de ronde briljant
 • Stijgende dagwaarde

Nadelen:

 • Kleur wordt beter behouden, waardoor de helderheid soms tegen kan vallen
 • Oneffenheden zijn door de open tafel structuur sneller te lezen
 • Er gaan veel termen in de rondte over de cushion geslepen diamant, dit kan verwarrend zijn

Wilt u uw eigen diamant laten beoordelen door een specialist? Loop dan eens binnen bij Goudwisselkantoor. Liever een afspraak vooraf maken?

Kleur van de cushion diamant

Zoals aangegeven in de nadelen van een kussen geslepen diamant, is de kussensnede geen ster in het behouden van kleur. Althans, als u persoonlijke voorkeur niet uitgaat naar gekleurde diamanten.

We plaatsen kussen geslepen diamantvormen dan ook aan de andere kant van het spectrum van ronde diamanten. Ronde diamanten kunnen hun kleur namelijk het beste maskeren.

Een veelvoorkomende kleur cushion diamant is de H-kleur. Voor kopers vaak een voordelige optie. Ook zijn de H-diamanten bijna kleurloos, waar in enkele gevallen een zeer lichte gele tint is te zien. Bijna niemand zal dit verschil merken, vooral niet als de diamant in rosé of geelgoud is gezet.

Helderheid

De waarde van de cushion diamant schatten we ook in op de helderheid. Echter kan dit afhangen van de wens van de koper. Ofwel, persoonlijke factoren en trends spelen een rol in de waardebepaling. Zo is het goed om te weten of we met een crushed ice (gebroken ijs) uitstraling te maken hebben. Een alternatief is de “antieke look” van het kussen geslepen diamant.

Uit ervaring zien we dat crushed-ice diamanten beter zijn in het verbergen van onreinheden op de diamant. Dit maakt deze variant soms een waardevoller diamant.

crushed ice diamant

Crushed ice cushion diamant

 

Verschillende soorten cushion diamanten

We kennen twee soorten cushion diamanten. Namelijk de cushion briljant en de cushion modified briljant. Met het inschatten van de waarde van uw diamant, is het belangrijk om te weten welk soort u bezit.

Cushion briljant

Deze soort komt het meeste in de buurt van de klassieke ronde briljant. Wat opvalt zijn de grotere facetten en een kollet dat middengroot is. De tafelbreedte is daarentegen weer kleiner. Het is de klassieke vorm van de cushion slijpwijze.

Cushion modified briljant

Modified, ofwel bewerkte variant van de klassieke cushion cut. U ziet meerdere facetten toegevoegd aan de diamant. Daarnaast zijn de horizontale lijnen iets gebogen. Onder de rondist vinden we meer facetten, wat zorgt voor meer schittering. Opvallend is de meer vierkante vorm van deze soort. Kenmerkend is ook het crushed ice effect. Daar vertellen we graag iets meer over.

Cushion Diamant 4 facetten      Cushion Diamant 4 facetten       

Cushion diamant 8 facettenCushion Diamant 8 facetten

Crushed ice effect

Bij de modified cushion diamant zien we het crushed ice effect terug. In feite is er gebruik gemaakt van kortere facetten, waardoor deze de rondist niet bereiken. Het gevolg is een schittering die zich vasthoudt in het midden van de diamant. Als een soort gebroken ijs, geeft dit een prachtige weergave van licht in het midden. Wanneer u met een lamp hierop schijnt zult u de weerkaatsing goed kunnen waarnemen.

Uw cushion diamant laten taxeren?

Bent u benieuwd naar de waarde van uw diamant? Dan bent u bij Goudwisselkantoor aan het juiste adres. Ons familiebedrijf is al decennia bedreven met goud, zilver, diamanten en verzamelobjecten. Al jarenlang zijn we een vertrouwd adres voor de taxatie van diamanten. Zo hebben we meerdere experts in huis. Wist u dat we uw diamant(en) gratis taxeren? Vind een locatie in uw regio en loop gerust binnen.