Prinses geslepen diamant

Prinses geslepen diamant

De prinses geslepen diamant is geliefd door zijn toepasbaarheid in sieraden. Met een prinses geslepen diamant profiteert u van de levendigheid van een ronde briljant, waarbij u de eigentijdse vorm van een emerald terugvindt. De prinses geslepen diamant wordt vaak in zilveren of gouden ringen gezet. Dankzij de hoekige afwerking zijn er tal van mogelijkheden om de diamant te verwerken. Meer weten over de prinses geslepen diamant? Lees dan verder.

Wilt u uw prinses geslepen diamant laten taxeren? Dan kunt u terecht bij Goudwisselkantoor. Vind een kantoor in uw regio.

Oorsprong van de prinses diamant

De prinses geslepen diamant is ontstaan uit de ‘profile cut’. Deze vorm is uit de hand van diamantslijper Arpad Nagy. De profile cut wordt gezien als eerste aanzet tot de prinses vorm die we vandaag de dag kennen.

De uiteindelijke prinses geslepen vorm is toegekend aan Betzalel Ambar en Israel Itzkowitz. Tegenwoordig is het de meest populaire “fancy” slijpvorm. Ofwel, op de tweede plek achter de rond geslepen diamant.

De vorm is vooral populair in verlovingsringen. Net als rond geslepen diamanten of briljanten, zijn prinses geslepen diamanten goed toe te passen in sieraden zoals ringen.

Zijn prinses geslepen diamanten goedkoper dan ronde diamanten?

De prinses geslepen diamant heeft een lagere prijs per karaat dan een rond geslepen diamant. Dit is te danken aan de piramidevorm van de prinses geslepen diamant. Deze is namelijk vergelijkbaar met de helft van de ruwe steen waaruit de diamant wordt geslepen.

Door deze gelijkenis kunnen twee even grote prinses geslepen diamanten uit dezelfde ruwe steen worden geslepen met relatief weinig afval (ongeveer 60% van het gewicht van de originele ruwe steen blijft behouden na het snijden). De grotere efficiëntie, of opbrengst, vertaalt zich in een lagere prijs.

Het kroonoppervlak van een prinses geslepen diamant is ongeveer 10% minder dan een ronde diamant van hetzelfde gewicht. De maat van hoek tot hoek van de prinses diamant is echter typisch 15% groter dan de diameter van een ronde diamant van hetzelfde gewicht, waardoor de illusie van grotere omvang ontstaat.

Is de Prinses diamant vierkant of rechthoekig?

Oorspronkelijk gezien is de Prinses geslepen diamant een vierkante diamant. Met vier zijden van gelijke lengte. Echter wijkt dit vaak af, waardoor prinses geslepen diamanten ietsje rechthoekig zijn. Dit is met het blote oog vaak moeilijk te detecteren.

Omdat vierkante vormen uniek zijn, geldt hoe rechthoekige een prinses geslepen diamant is, hoe lager de prijs. Al zijn er kopers die persoonlijk meer voelen voor rechthoekige exemplaren. Elke lengte-breedteverhouding van 1,08 of minder zal met het oog vierkant lijken. Dat is een kwestie om rekening mee te houden bij de waarde-inschatting van de diamant.

Benieuwd naar de waarde van uw Prinses gesneden diamant? Laat uw diamant nu gratis taxeren bij een Goudwisselkantoor in uw buurt.

Facetten en vorm van een prinses geslepen diamant

Een prinses geslepen diamant heeft tussen de 56 en 76 facetten, afhankelijk van hoe de diamant is geslepen. De meeste facetten bevinden zich op het paviljoen en de kroon, met een paar op de gordel.

De schittering en het vuur van de diamant is sterk afhankelijk van het aantal chevrons. Wanneer een diamant twee chevronpatronen heeft, reflecteert de diamant meer flitsen van wit en gekleurd licht. Heeft de diamant vier chevronpatronen? Dan leidt dit tot meer kleinere flitsen van wit en gekleurd licht die te zien zijn wanneer de diamant beweegt.

 

French cut

Wanneer een prinses geslepen diamant ‘slanke hoeken’ heeft, is deze meer gevoelig voor beschadigingen. Deze afwerking noemen we de ‘French cut’. Op onderstaande afbeelding ziet u een voorbeeld van deze variant. Waarbij de middelste afbeelding de originele French cut afbeeldt. Links en rechts ziet u variaties hierop.

french cut prinses diamant

 

Bezel cut

De Bezel cut wordt gekenmerkt als een prinses geslepen diamant met extra facetten op de hoeken van de diamant. Opnieuw ziet u een voorbeeld van de variant. Waarbij links en rechts variaties hierop zijn.

bezel cut - prinses geslepen diamant

 

Het aantal facetten op het paviljoen

Hoeveel facetten er op het paviljoen worden geplaatst is verschillend. De prinses geslepen variant komt voor met facetten op het paviljoen variërend tussen de twee en vier. Over het algemeen geldt: Hoe meer facetten, des te meer schittering in de steen. Toch is het aantal facetten een invloed op de manier van slijpen. Voor diamantslijpers is het vaak lastiger om een diamant met meerdere facetten in perfecte symmetrie te snijden.

 

Uw prinses diamant laten taxeren?

Hoe bepalen we de waarde van een prinses geslepen diamant?

Om de waarde van een prinses geslepen diamant te bepalen, maken we gebruik van de 4 C’s:

  • Karaat, ofwel het gewicht van de steen (Carat)
  • Kleur van de steen, oplopend van wit naar geel (Color)
  • Helderheid van de steen, bepaald door het aantal conclusies in de diamant (Clarity)
  • Kwaliteit van de snede. Ofwel de afwerking en symmetrie (Cut)

De 4 C’s zijn algemene kenmerken voor waardebepaling. Zo houden we rekening met alle aspecten van de diamant. Let er wel op dat sommige diamanten gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de markt. Vaak kunnen trends en mode een grote rol spelen in de vraag, en daardoor de waarde, van een diamant.

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Loop dan eens binnen bij een Goudwisselkantoor. Met meer dan honderd kantoren is er altijd een bij u in de buurt.

Goudwisselkantoor - Uw specialist van waarde

Bent u benieuwd naar de waarde van uw prinses geslepen diamant? Schuif dan eens aan bij Goudwisselkantoor. Wij zijn trots op ons ervaren team. Met meer dan 35 jaar ervaring in de wereld van goud, zilver en diamanten, kunnen wij u voorzien van een deskundige taxatie. Zo weet u de waarde van uw bezit. Inmiddels zijn we een vertrouwd adres voor de taxatie van diamanten.

Weet u ons al te vinden? Bekijk de locaties in uw buurt.