Asscher geslepen diamant

Asscher geslepen diamant

In dit artikel vindt u een introductie en uitleg over de Asscher diamant. We hebben het hier over een achthoekige diamant met een vierkante vorm en gelaagde facetten. Kenmerkend is het diepe paviljoen in combinatie met een hoge kroon. Dit zorgt voor een opvallende schittering die welbekend is bij de Asscher snijvorm. Over het algemeen kennen we twee soorten Asscher cuts. De standaard en de Royal. Beide afkomstig van het bedrijf ‘Royal Asscher’.

Op deze pagina vertellen we u graag meer over deze bijzondere diamant snijvorm. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Eigenschappen
  • Geschiedenis en ontstaan
  • Uiterlijk
  • Is de Asscher duur?
  • Top kenmerken
  • Waarde bepalen
  • Vrijblijvende taxatie

Bent u in het bezit van een diamant? Bijvoorbeeld de Asscher diamant. Dan kan het interessant zijn deze een keer vrijblijvend te laten taxeren. Bij Goudwisselkantoor geniet u van deze gratis service. Benieuwd of wij ook in uw buurt aanwezig zijn? Bekijk dan onze locaties.

Eigenschappen van de Asscher slijpvorm

Wist u dat een Asscher diamant even lang als breed is. Net als een vierkant, maar dan met schuine hoeken. Het leidt tot een prachtige achthoekige vorm. Wanneer we de Asscher vergelijken, neigen we naar de Prinses geslepen diamant. Aan de andere kant zou ook een ronde briljant in de buurt komen van deze vorm.

Facetten

De unieke uitstraling is te danken aan de strakke facetten. De Asscher wordt soms geduid als de ‘vierkante Emerald’. Zo is de link, net als de Emerald geslepen diamant, snel gelegd aan het Art Deco-tijdperk. Ze vallen dan ook in een ander stramien, als we deze vergelijken met bijvoorbeeld de rond geslepen briljant.

Bepaal gratis de waarde van uw diamant

In het bezit van een diamant, maar u weet de dagwaarde niet? Kom langs voor een vrijblijvende taxatie.

Geschiedenis en ontstaan van de Asscher slijpvorm

De Asscher en de vergelijkbare Emeralds behoren tot de oudste diamantslijpvormen. Zeker wanneer we deze vergelijken met briljant slijpvormen (Prinses of rond geslepen diamant) zijn Asschers eerder ontstaan. Nu komt dat vermoedelijk door de mindere precisie die nodig is om Asschers te maken.

Ontstaan

De Asscher is voor het eerst gemaakt in 1902. De naam verwijst naar de gebroeders Asscher. Deze originele snijvorm heeft 58 facetten en is niet gepatenteerd. Het typerende ontwerp, waarbij er sprake is van een vierkante snit, wordt wereldwijd de ‘Asscher cut’ genoemd. In de intro spreken we van twee versies. De volgende is namelijk een kleine aanpassing waarbij er geen 58 facetten, maar 74 facetten zijn aangebracht. De Royal Asscher snijvorm.

Royal Asscher snijvorm

In 2002 is er een kleine aanpassing gedaan aan de klassieke Asscher snede. Opvallend is de stijging in populariteit na deze aanpassing. Door het toevoegen van 16 facetten en een hogere kroon zien we de Royal Asscher als mooie opvolger van de klassieke snede. Een mooie toevoeging, wat ons betreft, voor het honderdjarig bestaan. Tegenwoordig wordt de Asscher familienaam vaak gebruikt als handelsterm voor vierkante snijvormen.

Uiterlijk van de Asscher diamant

Asscher diamanten vallen onder de ‘step-cut’ look, waar ook de Emerald en Baguette toebehoren. De lange rechthoekige facetten zorgen voor veel licht in de diamant. Ook spreekt men van een mooie schittering, waarbij we echt kenmerkende flitsen kunnen zien.

Typerend is de rol van het Art-Deco tijdperk (uit de jaren 20). De vintage stijl zorgt ervoor dat de Asscher opnieuw in de mode is. Dit zien we dan ook terug in de waarde van de populaire snijvorm.

 

 

Is de Asscher een dure diamant?

Asscher diamanten zijn niet opvallend duurder in vergelijking met andere diamantslijpvormen. Hoewel, ze hebben een vrij lage prijs per karaat. Dit komt omdat een groot gedeelte van de ruwe steen bewaard wordt, wanneer men de Asscher vorm slijpt. 

Benieuwd naar de waarde van uw Asscher? Kom langs voor een vrijblijvende taxatie. 

 

Top kenmerken van de Asscher snijvorm

Uw diamant verkopen? Er zijn tal van redenen waarom diamanten in de smaak vallen. Voor de Asscher snijvorm is dat niet anders. Zoals al aangegeven in dit artikel is de Asscher ook vandaag de dag erg populair. Juist met de toevoeging van de Royale snede is dit alleen maar meer geworden.

Met de waardebepaling van diamanten kijken we absoluut ook naar de top kenmerken van de diamant. We zetten ze voor de Asscher alvast even op een rij:

  • De Asscher is een van de oudste diamantslijpvormen;
  • Asschers zijn betaalbaar, maar ook uniek voor de consument omdat ze als vintage worden beschouwd’
  • Er zijn twee soorten. De standaard met 58 facetten en een Royal versie met 74 facetten en een hogere kroon;
  • Hoewel er minder schittering te vinden is, vergeleken met de ronde briljant, zijn de lichteffecten oogstrelend.

 

Waarde bepalen van de Asscher diamant

Om de waarde van uw Asscher te bepalen, houden we ons aan het 4C systeem. Dit betekent dat we aan de hand van de 4 C’s afgaan hoe veel een diamant mag kosten of in uw geval, mag opleveren.

De 4 C’s zijn: Color (kleur), Cut (vorm), Carat (gewicht) en Clarity (helderheid)

Kleur

Onze diamantairs graderen de diamanten op kleur. Praktisch gebruiken we hier een set Masterstones voor. In deze set zitten verschillende stenen die dienen als voorbeeld. Om de kleur vast te stellen wordt uw diamant vergeleken met een steen uit deze set. Daarbij geeft onze expert een letter mee als label. Diamanten die we labelen met de letter D horen tot de beste kwaliteit. De kleuren N tot en met Z zijn van lage kwaliteit. Dit is vaak al terug te zien in de kleur, die dan wat geler is.

Vorm

Proporties, afwerking en symmetrie. Dit zijn de belangrijkste criteria voor het beoordelen van de slijpvorm. Bij de Asscher kijken we naar de plaatsing van de 58 of 74 facetten. Zijn deze mooi in lijn? Is er sprake van een juiste symmetrie? Is de Asscher zo strak als deze kan zijn? Allemaal kenmerken om rekening mee te houden.

Gewicht in karaat

Een diamant van 1 karaat bestaat uit 100 punten. Bij Goudwisselkantoor zijn we in het bezit van speciale apparatuur om het gewicht van de diamant heel precies te meten. Over het algemeen geldt. Hoe zwaarder de diamant, des te meer is deze waard.

Zuiverheid

Ook wel samen gezien met de uitstraling. Zijn er veel oneffenheden? Is de diamant zichtbaar of niet zichtbaar beschadigt? Bij Goudwisselkantoor bekijken we de diamant o.a. met een loep die tot 10 × vergroot. Grote kans dat we iets zien, maar hoeveel effect heeft dit op de dagwaarde? Onze experts zoeken het voor u uit.

Uw diamant verkopen of laten taxeren?

Voor een vertrouwd adres om uw diamant te laten onderzoeken, bent u van harte welkom bij Goudwisselkantoor. Met inmiddels meer dan 140 locaties in Nederland, België en Duitsland vindt u ons ook in uw buurt. Benieuwd naar de opties met uw diamant? Stap eens binnen en ontdek Goudwisselkantoor.