Peer geslepen diamant

Peer geslepen diamant

Sinds de jaren 1400 populair. De peer geslepen diamant die werd ontdekt door diamantslijper Lodewyk van Berquem is een uniek exemplaar. Een mooie schittering en dankzij de speciale techniek via de diamant polijstschijf van de creatieve diamantslijper een bijzondere lichtweerkaatsing.

Op deze pagina vertellen we u graag alles over de peer geslepen diamant. Van haar ontstaan tot het bepalen van de dagwaarde. Want ook daarvoor kunt u bij Goudwisselkantoor terecht. Wij zetten graag de deur voor u open om te ontdekken wat uw diamant waard is.

Benieuwd wat uw peer geslepen diamant waard is? Kom eens langs voor een gratis waardebepaling.

Basisinformatie over de peer diamant

De peer diamant. Ook wel bekend als traan of pendeloque valt op tussen alternatieve slijpvormen. Een herkenbaar silhouet, waarbij de afstamming van de briljant geslepen diamant direct is af te lezen. De peer geslepen diamant is een combinatie van de marquise diamant en een ovaal geslepen diamant. Waarbij u aan de ene kant een rond uiteinde ziet, terwijl de andere zijde een kenmerkende marquise punt heeft. 

Kenmerkende factoren

Nogmaals maken we de vergelijking met de ronde briljant variant. Zo heeft de peer een vergelijkbare facetstructuur als de ronde diamant. Kenmerkend hiervan, en dus ook bij de peer, is het heldere vuur en de scherpe schittering.

Meestal wordt de peer geslepen diamant met de punt naar boven of beneden op de vinger gedragen. Verwerkt in een ring, komt de peer het beste tot zijn recht. De vorm is geliefd door haar karakter. Een mix van klassiek en creativiteit zorgt ervoor dat men opvalt met het dragen van de peer geslepen diamant in sieraden. Veel moderne beroemdheden zijn gespot met een peer diamant als toepassing in een ring

Bow-tie effect

Niet te voorkomen bij de meeste peer geslepen diamanten. Het bow-tie effect, ofwel een schaduw die als een ware duisternis in de diamant is gegraven. De naam “bowtie” is afkomstig van de Engelse vertaling van vlinderdas. Wanneer u goed kijkt, kunt u een kenmerkende vlinderdas patroon herkennen in de ‘duisternis’.

Hoewel de meeste bezitters het feit van het bow-tie effect omarmen, is het niet gewenst wanneer dit effect de overhand neemt. Met het bepalen van de waarde van uw peer geslepen diamant, zal dit dan ook meespelen in de beoordeling.

 

Benieuwd wat uw diamant waard is?

Daarom kiest men vaak voor een peer diamant

Op de markt zien we al jaren een hoge mate van populariteit rondom de peer geslepen diamant. Zeker in vergelijking met de klassieke ronde diamant, wordt soms verrassend vaak voor de peer variant gekozen. Dankzij de elegante bolling lijkt de peer geslepen variant namelijk groter. Gemiddeld is een peer geslepen diamant zo’n 7 tot 10% groter dan een klassieke briljant. Dit is dus ook geen optisch bedrog.

Zelfs met een bescheiden peer variant kunt u doen lijken alsof u een groter diamant in bezit heeft. Daarnaast zijn peer geslepen diamant prijstechnisch een stuk voordeliger dan een klassieke ronde diamant. Dit maakt het de keuze voor consumenten met een lagere besteding soms makkelijker om voor een peer diamant te kiezen. Peer geslepen diamanten kosten zo’n 30% minder dan een briljant met hetzelfde gewicht in karaat.

Als laatste is de peer diamant geliefd door zijn authentieke look. Te gebruiken in vintage stijlen, modern, maar ook klassiek. De veelzijdigheid van de steen maakt het een uiterst geschikte diamant voor dagelijks gebruik.

Benieuwd naar de actuele waarde van uw peer geslepen diamant? Kom erachter bij Goudwisselkantoor. Onze taxateurs helpen u graag.

Waardebepaling van een peer geslepen diamant

Wanneer we de waarde van een peer diamant bepalen, gebruiken we andere indicatoren als bij een klassieke ronde briljant. De beoordeling qua snede en prestatie is anders.

Symmetrie

Een belangrijk kenmerk voor waardebepaling is de symmetrie. Wanneer u een denkbeeldige lijn door de diamant trekt, van boven naar beneden, zullen de beide kanten gelijk moeten zijn.

In een waarderapport zult u dan ook scores terugvinden die verwijzen naar de symmetrie van de steen. Des te sterker er een overeenkomst tussen de kanten zit, des te hoger de waarde zal zijn.

Lengte- breedte

De peer geslepen diamant komt in tal van ratio’s voor. Doordat er 58 facetten voorkomen en iedere maker een eigen slijpmethode hanteert, kan er veel variatie in zitten. Het voordeel hiervan is dat de peer diamant in diverse sieraden en juwelen kan worden gebruikt. In oorbellen komt deze vaak voor in een 1 op 6 variant, terwijl bredere varianten beter toepasbaar zijn in colliers.

De 4 C’s

Uiteindelijk zijn ook de 4 C’s bij peer geslepen diamanten de doorslaggevende factor in het bepalen van de waarde. Hierbij kijken we naar het gewicht van de steen in karaat (Carat), de kleur van de steen (Color), de helderheid (Clarity) en de afwerking (Cut).

Karaat

Gewicht en dichtheid van de peer geslepen diamant. Over het algemeen zijn zwaardere diamanten ook meer waard. Daarnaast kijken we naar de samenstelling en dichtheid van de edelsteen.

Kleur

Een kleurloos peer geslepen diamant ontvangt het label ‘D’. Dit is het meest gunstigste labal als we kijken naar de prijs. Zo zijn kleurloze diamanten vaak mooier, hebben meer schittering en vuur. Soms krijgen diamanten een gele gloed, daarmee neemt de waarde van de steen af.

Helderheid

Met een specialistische loep zoomen we in op de diamant. We onderzoeken insluitsels en oneffenheden op de diamant. Soms zijn deze niet allemaal met het blote oog zichtbaar, vandaar we professionele apparatuur inschakelen. In enkele gevallen komt het voor dat een kleine, maar zuivere diamant meer waard is dan een diamant die van meer karaat is.

Slijpkwaliteit

Diamanten worden in een bepaalde vorm geslepen. Zo is de peer geslepen diamant ook een echt ambacht. Van welke kwaliteit deze vorm is, kunnen we bepalen op de manier waarop de facetten zijn geplaatst. Is er sprake van symmetrie? Is de afwerking strak? Dit zijn namelijk factoren die meespelen in de waardebepaling van uw peer geslepen diamant.

De waarde van uw peer diamant bepalen?

Bent u gelukkig bezitter van een peer geslepen diamant? Of zou u graag uw peer diamant willen verkopen? Bij Goudwisselkantoor heeft u zelf de regie. Met een vrijblijvende taxatie ontvangt u inzicht in de dagwaarde van uw peer geslepen diamant. Hierbij bieden we u de optie aan om over te gaan op verkoop. Uiteraard is niks verplicht. Met onze kennis in de branche van edelmetalen helpen we u graag aan de informatie over uw diamant.

Benieuwd waar we zitten? Vind een Goudwisselkantoor in uw regio!