Hart geslepen diamant

Hart geslepen diamant

Het tijdloze symbool van de liefde. Met een hartvormig diamant heeft u een unieke diamantslijpvorm te pakken. Ongeveer twee derde van alle diamanten op de markt zijn ronde briljanten. Hartvormige diamanten bezitten daarentegen slechts een klein deel van het beschikbare aanbod. Heeft u een hart geslepen diamant in huis?

In dit artikel gaan we in op de volgende onderwerpen:

  • Het gebruik van hartvormige diamanten
  • Facetten
  • Kwaliteit
  • Prijs
  • Vrijblijvende taxatie?

Dan kan het interessant zijn om de waarde te laten bepalen. Mogelijk heeft u een zeldzaam en kostbaar item in bezit.

Wilt u gratis inzicht in de waarde van uw hart geslepen diamant? Probeer dan eens de gratis taxatieservice van Goudwisselkantoor.

Het gebruik van hartvormige diamanten

Hartvormige diamanten komen voor in een verscheidenheid aan sieraden, van hangers tot armbanden en meer. Daarnaast is deze vorm, met haar liefdessymbool, erg populair als steen in een verlovingsring.

Het eerste gebruik van de hartvormige diamant stamt af uit de 16e eeuw. De eerste diamanten ring werd in 1562 geschonken door Mary Queen of Scots aan de destijds zittende koningin Elizabeth van Engeland. In deze periode zijn veel dure en exclusieve diamanten uitgewisseld als blijk van waardering. In dit geval ging het om een teken van vriendschap tussen de twee regerende vrouwen.

Hartvormige diamant

Facetten

Het feit dat de hartvormige slijpvorm gebaseerd is op de populaire ronde diamantvorm, zou u misschien niet direct opvallen. Toch zijn er enorm veel overeenkomsten. Zo heeft een hartvormige diamant doorgaans 56 tot 58 facetten, waarbij zes tot acht facetten het paviljoen van de diamant vormen.

De lengte- en breedte factoren van de hartvormige diamant hebben veel invloed op het uiterlijk. Wanneer een hart geslepen diamant met uiterste kunde en precisie is geslepen kan de schittering u flink verbluffen.

Benieuwd naar de waarde van uw hart geslepen diamant? Wij helpen u graag.

Kwaliteit van hart geslepen diamanten bepalen

Hartvormige diamanten hebben een uniek uiterlijk. De uiteindelijke slijpvorm zegt veel over de waarde van de diamant. Dit gaat ook verder dan alleen het aflezen van het GIA-certificaat. Uiteindelijk zijn er een aantal belangrijke factoren om de waarde en kwaliteit van een hartvormig diamant te bepalen:

De Lengtebreedte verhouding

Bij hartvormige diamanten gaan we doorgaans uit van een lengte en breedte van 1,00. Dit betekent dat de best geslepen hartvormige diamant even lang als breed is. Doorgaans zien deze diamanten er het meest natuurlijk uit. Waarbij het niet lijkt alsof de diamant is uitgerekt of bol staat.

Hartvormige diamanten met een verhouding van 0,90, zijn over het algemeen wat boller. Waarbij diamanten met een verhouding van 1,10 juist weer wat uitgerekt kunnen ogen. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur kan men afwijken van de standaard 1,0 afmeting.

Diepte en tafelindeling

De diepte van een hartvormig diamant wordt bepaald op basis van een meting van top tot onderkant van de diamant. We drukken dit meestal uit als een percentage van de breedte. De meest optimale schittering en vuur in een diamant komt voor bij percentages tussen de 56 en 66. Hier houden we dus uiteraard rekening mee bij de meting van de waarde van uw diamant.

Dan het tafelgedeelte. Zoals ook in andere diamantvormen te zien, bevat de hartvormige diamant een plat facet welke we de ‘tafel’ noemen. De grootte van de tafel berekenen we ook als percentage van de breedte. Hier heeft de grootte veel invloed op de hoeveelheid licht en schittering in de diamant. In de praktijk heeft een diamant met meer schittering en licht een hogere dagwaarde.

Symmetrie

Dankzij een symmetrie meting kunnen we de kwaliteit en waarde van een hart geslepen diamant beter beoordelen. Echter zijn er verschillende soorten van symmetrie aanwezig bij een hart geslepen diamant. Dit maakt deze vorm vrij complex wanneer we hier een exacte waarde aan moeten toekennen.

Gelukkig zijn er een aantal ankerpunten die we toepassen in de bepaling van de mate van symmetrie in de diamant. Denk bijvoorbeeld aan de spleet. Het naar binnen gerichte punt aan de bovenkant van de diamant. Daarnaast is er ook de punt aan de onderkant van de diamant. Komen deze overeen in lijn? En is de punt zo geplaatst dat het de hartvorm in tweeën splijt?

De twee delen, die samen het hart vormen, noemen we de ‘lobben’ van het hart geslepen diamant. Deze controleren we op oneffenheden, maar ook op symmetrie. We trekken een rechte lijn tussen beide delen en meten beide kanten op.

Benieuwd naar de kwaliteit van uw diamant? Met een vrijblijvende taxatie kunt u meer weten over de waarde en opbouw.

Waardebepaling van een hart geslepen diamant

Een hart geslepen diamant is veelzijdig, uniek en het ultieme symbool van de liefde. Toch zal een hart geslepen diamant naar verwachting zo’n 20% minder waard zijn dan een vergelijkbare ronde diamant met hetzelfde gewicht in karaat. De uiteindelijke prijs bepalen we op basis van de vier C’s.

Karaat

Eén karaat is 200 milligram. Dit zegt dus iets over het gewicht van uw hart geslepen diamant. Hoe zwaarder de diamant, des te meer kostbare steen u in bezit heeft. Let op. De dichtheid van het edelsteen kan ook een rol spelen. Onze taxateur meet en weegt uw diamant nauwkeurig tijdens de waardebepaling.

Kleur

De mooiste schittering vinden we bij kleurloze diamanten. Geel verkleurde diamanten nemen in waarde af. Door met officiële kaders te werken en uw diamant te labelen kunnen we hier ook de dagwaarde aan koppelen.

Zuiverheid

Helderheid en reflectie. Dit zijn belangrijke factoren om de schoonheid en zuiverheid van de diamant in te schatten. Met speciale kijkapparatuur onderzoeken wij een diamant op oneffenheden. Vaak ontkomen we niet aan het spotten van een aantal kleine inclusies. Deze zijn echt niet altijd met het blote oog zichtbaar, maar kunnen wel effect hebben op de dagwaarde.

Slijpkwaliteit

Facetten worden door de diamantslijper geplaatst. Wij kijken naar de kwaliteit van de tafel, kroon, rondist, paviljoen en het kollet facet. Slijpkwaliteit van hoge waarde kun je terugzien in topreflectie een indrukwekkende schittering en de beste symmetrie. Natuurlijk speelt dit een rol in de kwaliteit, dus waarde van uw edelsteen.

Vrijblijvende taxatie?

Bent u van plan uw diamant(en) te laten taxeren? U kunt bij verschillende locaties van Goudwisselkantoor terecht. U kunt bij ons altijd vrijblijvend en kosteloos een taxatie laten doen. Daarnaast ontvangt u een optie tot verkoop. Uiteraard bent u zelf in controle, u wordt nooit gedwongen tot verkoop. Loop langs zonder of met afspraak. Onze specialisten helpen u graag verder!