Waar is een diamant van gemaakt?
De diamant. Een bijzondere edelsteen, gemaakt van voornamelijk carbon, houdt ons al eeuwen bezig. Geliefd als sieraad, betrouwbaar door haar stevigheid en gewild door haar zeldzaamheid.
In dit artikel vertellen we u graag over de totstandkoming van dit bijzondere edelsteen. Want waar is een diamant eigenlijk van gemaakt? En wat is het verschil tussen natuurlijke en door de mens gemaakte diamanten? We leggen het graag uit in dit artikel.
Wilt u meer informatie ontvangen over uw diamant? Of denkt u over een waardebepaling van uw bezittingen? Bij Goudwisselkantoor helpen we u graag verder.
Hoe worden natuurlijke diamanten gemaakt?
Hiervoor moeten we naar een plek diep in de aarde, vanaf zo’n 160 km in een mantel onder het oppervlak. (meestal worden diamanten gevormd rond de 250 km onder het oppervlak) Hier vinden we carbon dioxide en vergelijkbare mineralen met hoge substanties carbon.
Druk en extreme hitte
De eerste stap is de blootstelling van het carbon rijke gesteente aan hoge druk en extreme temperaturen. Carbon zal opgewarmd worden tot zo’n 1200 graden Celsius en krijgt te maken met een druk van zo’n 725.000 psi of 5.000 mega Pascal (MPa).
Op dit punt zijn de diamanten gevormd, maar voor we ze als mens kunnen vinden, moeten ze eerst het oppervlak bereiken.
Omdat diamanten zich zo diep onder het aardoppervlak bevinden, vraagt het veel vulkanische kracht om ze door de aardmantel en aardplaten naar het oppervlak te stuwen. Soms komt het voor dat diamanten door een zogenaamde subductiezone, ofwel aardverschuiving aan het oppervlak verschijnen.
Verschillen tussen diamanten
Door verschillende roosterstructuren van atomen en verschillende ‘aandoeningen’, zoals minerale verontreiniging, ontstaan er ook verschillende kleuren. Zo kan grafiet een diamant de kleur zwart geven of een donkere gloed. Heeft de diamant weinig verontreiniging, dan zal deze helderder zijn en meer glanzen. Zo is er veel onderling verschil tussen uiterlijk en eigenschap.
Sterkte van de steen
De diamant heeft haar sterkte te danken aan het 3-voudig symmetrische rooster structuur van carbon. Deze samenstelling maakt de diamant het sterkste mineraal ter wereld. Op de schaal van Mohs (minerale hardheid) krijgt diamant namelijk een score van 10. En laat dat nu het hoogst haalbare zijn op de hardheidsschaal van Friedrich Mohs.
Kunnen diamanten in het lab worden gemaakt?
Misschien heeft u wel eens voorbij horen komen dat een diamant ook in een lab wordt gemaakt. Dit klopt. In dat geval wordt er een speciaal label gehangen aan de diamant, denk aan:
- Gekweekte diamanten
- Lab diamanten
- Door de mens gemaakte diamanten
- Synthetische diamanten
Een revolutie in de wereld van diamanten. Waarbij moderne technologie een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van deze ‘synthetische diamanten’. We kunnen tegenwoordig namelijk heel goed de natuurlijke processen nabootsen. Waardoor levensechte diamanten gecreëerd worden in een simulatie van hoge temperaturen en de juiste hoeveelheid druk.
De laboratoriumpareltjes zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Zowel chemisch, fysiek als optisch zijn ze gelijk.
Zijn diamanten uit het lab echte diamanten?
Niet van echt te onderscheiden, dus het zijn echte diamanten. Enige discussie is hier wel over ontstaan. Het is nu eenmaal een feit dat de lab diamanten een veel korter proces hebben doorgemaakt. Toch heeft de Federal Trade Commission (FTC) besloten dat ook zelf-gemaakte diamanten gedefinieerd mogen worden als diamant.
De ware definitie als ‘zuiver gekristalliseerde koolstof’, ofwel ‘diamant’, blijft intact. Daar heeft het proces volgens sommige experts niet zoveel mee te maken. Het gaat om het eindproduct. De atoomhuishouding is gelijk en ook optisch en fysiek zijn er geen verschillen.
Hebben lab diamanten dezelfde eigenschappen?
Eigenlijk is deze vraag al beantwoord, maar ja. Diamanten uit het lab kunnen exact dezelfde eigenschappen vertonen als natuur gevormde diamanten. Denk hierbij aan specifieke eigenschappen als:
- Chemische huishouding
- Kristalstructuur
- Indexwaarden
- Hardheid
- Dichtheid
Is er verschil tussen natuurlijke en mens gemaakte diamanten?
Natuurlijke diamanten zijn in het diepste van onze aarde ontstaan. Kort gezegd door een blootstelling van koolstof (hoge carbon waarde) aan de ideale extreme omstandigheden qua temperatuur en druk.
Een synthetische diamant is ontstaan onder dezelfde omstandigheden, maar dan nagemaakt in het laboratorium.
Het grootste verschil lijkt dan ook te zitten in het proces en niet zozeer in het eindresultaat. We vermoeden dat natuurlijke diamanten die we nu kennen zo’n 1 tot 3 miljard jaar geleden al zijn gevormd. Natuurlijke diamanten zijn in die zin dan ook oeroud.
Het proces van het maken van een synthetisch diamant is veel efficiënter. Laboratoriums van vandaag kennen twee methoden. Een met hoge druk / hoge temperatuur (HPHT) en een met chemische dampafzetting (CVD).
Eindconclusie is dat het enige verschil te merken is in de productie, ofwel het proces van gesteente tot diamant.
Hoelang duurt het om een diamant te maken in het lab?
Een synthetisch diamant wordt in de praktijk soms al binnen een maand gemaakt. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een natuurlijke diamant, waarbij het meestal miljoenen tot miljarden jaren duurt.
De productie van witte, heldere diamanten lijkt wel de meeste tijd in beslag te nemen. Men is gemiddeld zo’n twee weken aan de slag om een heldere diamant van één karaat te produceren.
Gekleurde diamanten zijn door hun lagere zuiverheid sneller te produceren. Gemiddeld is men zo’n vijf tot tien dagen in productie om een gele of blauwe diamant op te leveren.
Voordelen van mens gemaakte diamanten
Lab gemaakte diamanten genieten het voordeel dat ze veel sneller ontstaan. Daarnaast zijn ze bijna niet te onderscheiden van de oeroude natuurlijke kristallen. Toch zijn er een aantal belangrijke voordelen, waarbij we niet direct over de schoonheid van het gesteente beginnen.
1. Er wordt geen oorlog om gevoerd
Waar geld rolt, is vaak veel spanning. In de geschiedenis is er flink gevochten om diamanten. Denk alleen al aan de huidige waarde van het bijzondere gesteente. Dit was vroeger niet anders. Waar uit de traditie veel diamanten geoogst werden, ontstonden soms flinke conflicten, oorlogen en ruzies. Vaak kwam dit voor in een industrie met veel armoede, kinderarbeid en het schenden van mensenrechten. Hoewel er veel verdiend werd, mogen we de keerzijde van armoede niet vergeten.
2. Minder milieuvervuiling
Het opgraven van diamanten kost enorm veel werk en daarmee grondstoffen en uitlaatgassen. Er moet veel werk en uitstoot verzet worden voor de vondst van slechts één karaat diamant.
3. Betaalbaar
Beter voor de portemonnee. Diamanten uit het lab geven u de mogelijkheid om ook met een kleinere beurs een grotere diamant in bezit te krijgen. Diamanten uit het lab zijn namelijk tot 40% goedkoper. Of minder waard, het is maar net hoe u het bekijkt. Zeker met nieuwe geavanceerde technologieën wordt het steeds gemakkelijker om een diamant te maken. Naar verwachting zal de prijs dan ook nog meer gaan dalen.