Verschil in waarde tussen kleuren en vormen van een diamant

Verschil in waarde van diamanten op basis van vormen en kleuren

Een diamant is veel geld waard, zoveel zal voor u wel duidelijk zijn. Maar hoeveel is een diamant precies waard? Daarop is logischerwijs geen eenduidig antwoord te geven. Het is namelijk helemaal afhankelijk van de specificaties van de diamant. Elke diamant is namelijk uniek en heeft daarom een unieke waarde. In dit artikel vertellen we u meer over deze specificaties, zoals kleuren en vormen. En de invloed van deze specificaties op de waarde. Wij zijn lid van de Antwerpse diamantbeurs en bent u verzekerd van een correcte waardebepaling van uw diamanten.

Waarom verschillen diamanten onderling van elkaar?

Dat heeft te maken met de oorsprong van een diamant (mits het een natuurlijke diamant betreft). Een (natuurlijke) diamant wordt namelijk door de aarde gecreëerd. Dat gebeurt zo’n 200 kilometer onder het aardoppervlak, onder hoge druk en hitte. Doordat deze edelstenen door de natuur worden gecreëerd, is perfectie zeer zeldzaam. In veel gevallen kristalliseren de koolstofdeeltjes in een diamant niet volledig, wat zorgt voor imperfectie.

Waarin verschillen diamanten van elkaar?

De waarde van een diamant hangt af van een viertal eigenschappen. Deze eigenschappen zijn gebaseerd op datgene waar diamanten onderling in verschillen. We gebruiken hiervoor de 4 C’s:

  • Color – Kleur
  • Clarity – Zuiverheid
  • Carat – Karaat
  • Cut – Slijpkwaliteit

De drie eerstgenoemde eigenschappen gaan vooral over de natuurlijke staat van de diamant. Menselijk handelen speelt hierin geen rol. Met de slijpkwaliteit van een diamant spelen handelingen door een mens wel een rol in de waarde van een diamant.

 

Diamantwaarde op basis van kleur en vorm

Per eigenschap (clarity, carat, color en cut) geven we een toelichting hoe deze zich verhoudt tot de waarde van de diamant.

Diamantwaarde laten vaststellen?

Heeft u een diamant in bezit en bent u benieuwd naar de beoordeling van de eigenschappen en de waarde ervan? Bezoek dan één van onze kantoren voor een gratis waardebepaling van uw diamant.

Waarde van kleuren

Diamanten zonder kleur zijn zeer zeldzaam. Zoals eerder benoemd worden diamanten gecreëerd door de natuur. Absolute perfectie is daarom bijna onmogelijk. Om die reden zijn perfect kleurloze diamanten zeer zeldzaam en dus veel waard.

De tegenhanger van een absoluut kleurloze diamant is een diamant met veel geelachtige tinten. Deze vergeling van diamanten ontstaat door de aanwezigheid van stikstofatomen. Hoe hoger de concentratie stikstofatomen in een diamant, hoe geelachtiger van kleur de diamant is.

De gradaties van kleurloze of witte diamanten is als volgt:

Kleur D tot en met F
Diamanten binnen deze categorie zijn zeer zeldzaam en dus heel waardevol. De kleuren D tot en met F staan voor (vrijwel) kleurloos. De onderlinge verschillen tussen deze categorieën zijn met het blote oog nauwelijks waarneembaar.

Kleur G tot en met J
Diamanten binnen de categorieën G tot en met J hebben geeltinten, maar deze zijn met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Diamanten met deze kleurlabels zijn populair, vanwege de aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en worden veel gebruikt in sieraden.

Kleur K tot en met M
Bij diamanten binnen deze categorieën is de geelachtige tint duidelijk waarneembaar. Ook diamanten binnen deze categorieën worden regelmatig voor verwerking in sieraden gebruikt.

Kleur N tot en met Z
Deze diamanten zijn overduidelijk geelachtig uitgeslagen. Daarmee behoren deze diamanten tot het goedkopere soort en zijn minder populair.

Diamantwaarde op basis van de slijpvorm

Ook de vorm van een diamant heeft invloed op de waarde. De vorm van een diamant wordt bepaald door manier van slijpen. De meest bekende vorm is de briljant geslepen diamant. In deze vorm komt diamant ook het beste tot zijn recht, doordat de manier waarop de 57 facetten (vlakke delen van een diamant) zorgen voor optimaal veel schittering en reflectie. Om die reden is de briljant geslepen diamant het meeste waard. 

 

Mogelijke andere diamantvormen zijn:

 

Meer weten over deze verschillende slijpvormen? Lees dan verder op deze pagina.

De waarde van karaat

Natuurlijk is ook het gewicht van grote invloed op de waarde. De hoeveelheid gewicht zegt namelijk alles over de hoeveelheid diamant. Gewicht wordt bepaald in termen van karaat. Wanneer we het bij een diamant over één karaat hebben, hebben we het over 200 milligram. Karaat bij diamanten is overigens niet hetzelfde als karaat bij goud. Bij goud gaat het niet om gewicht, maar om de hoeveelheid puur goud.

Grote diamanten komen maar weinig voor. Doordat ze zeldzaam zijn, hebben ze een hoge waarde. De verhouding tussen gewicht en waarde loopt niet evenredig op. Een grotere diamant, die bijvoorbeeld twee keer zoveel weegt als een kleinere diamant, is niet twee keer zoveel waard. Omdat de grotere diamant zeldzamer is, heeft deze naar verhouding ook meer waarde.

Samenvattend; de verschillende waarde van de kleuren, vormen en het gewicht van een diamant

De waarde van een diamant is van een aantal factoren afhankelijk. Om de waarde van een diamant vast te stellen wordt gekeken naar: zuiverheid, kleur, gewicht en slijpkwaliteit en vorm. Hoe zeldzamer de diamant, hoe meer waarde deze heeft. Perfecte diamanten (namelijk gekleurde of volledig kleurloze diamanten, groter dan gemiddeld en perfect geslepen) komen nauwelijks voor.

Benieuwd naar de waarde van uw diamant?

Benieuwd hoe uw edelsteen zich verhoudt tot deze eigenschappen? Maak dan gebruik van onze gratis waardebepaling. U bent van harte welkom in één van de Goudwisselkantoren, met of zonder afspraak. We zijn met meer dan honderd kantoren gevestigd in heel Nederland, maar ook in België en Duitsland. Daarnaast zijn wij ook lid van de Antwerpse diamantbeurs. Een overzicht van onze kantoren vindt u op deze pagina. Contact met ons opnemen? U kunt ons bellen via: 088 – 102 10 80 of een bericht sturen via het contactformulier op onze contactpagina