Briljant geslepen diamant

Briljant geslepen diamant

De rond geslepen diamant, ofwel de briljant, is de bekendste en meest populaire diamant slijpvorm. Wanneer men over een diamant spreekt, wordt bijna vanzelfsprekend gedacht aan de typerende vorm van de ronde briljant. Een klassieker, een favoriet en niet voor niets. Deze vorm heeft namelijk de beste kenmerken van alle diamanten. Denk alleen al aan de lichtinval, het vuur en de schittering in de rond geslepen diamant.

Bent u in het bezit van een briljant en wilt u deze laten taxeren of verkopen? Taxeren en verkopen is mogelijk bij Goudwisselkantoor. Onze DGA gecertificeerde diamantairs kunnen u vrijblijvend veel informatie delen over uw diamant.

U kunt langskomen bij een van onze 100+ locaties in Nederland, België en Duitsland om een gratis taxatie voor verkoop uit te laten voeren. Soms vraagt een verzekeringsmaatschappij om een officieel taxatierapport. Ook die kunnen we bij Goudwisselkantoor aanbieden. Een officieel taxatierapport van uw rond geslepen diamant wordt opgesteld op basis van de 4 C’s.

Naast losse diamanten taxeren we ook diamanten die verwerkt zijn in sieraden. Neem uw diamantenring of horloge met diamanten gerust mee.

Wanneer kiest u voor een taxatie van uw briljant?

  • U wilt de waarde weten en eventueel uw diamant verkopen;
  • De verzekering vraagt een officieel taxatierapport;
  • U wilt uw diamant inbrengen op een veiling;
  • Het diamant is een erfstuk waarvan de waarde vastgesteld dient te worden;
  • U kunt het geld voor de diamant goed besteden aan andere zaken.

In dit artikel vertellen we u graag meer over de rond geslepen briljant en het laten taxeren hiervan.

Meest populaire slijpvorm

Verlovingsringen, kettingen en andere sieraden. De meest populaire diamantvorm vertegenwoordigd maar liefst twee derde van alle verkochte diamanten. In de volksmond komt de diamant voorbij als rond geslepen diamant, ronde briljant of diamant of rond geslepen briljant. Dit betekent allemaal hetzelfde.

Kenmerkende diamant

De meest belangrijke kenmerken van de rond geslepen diamant zijn:

  • 58 facetten
  • Ronde, symmetrische vorm
  • Lengtebreedte verhouding van 1 op 1.01

Procentueel komen briljante diamanten in zo’n 60% van alle verlovingsringen voor. Het is niet zo gek dat de slijpvorm zo populair is. De geweldig kenmerken zijn namelijk niet te ontkennen.

Wat is de waarde van mijn diamant?

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Kom langs bij een Goudwisselkantoor in de buurt en ontdek de waarde van uw diamant met onze gratis taxatiedienst.

Briljantie en vuur van topkwaliteit

De ronde briljant is de oudste slijpvorm. Om deze reden is er al meer dan honderd jaar gewerkt aan de perfecte uitvoering van deze slijpvorm. Dit resulteert in een schitterende edelsteen met 58 facetten die allen het licht perfect weerkaatsen. Daarnaast is briljantie een ontstane term op basis van de lichtprestaties van de rond geslepen diamant.

Briljant zegt iets over de hoeveelheid licht die via de tafel van de diamant teruggekaatst wordt. Het is datgene wat een diamant doet schitteren. De naam briljant is daarin het bewijs dat de rond geslepen diamant onbetwist de beste schittering in zijn kaliber heeft.

Waar briljantie verwijst naar het witte licht, zegt het vuur iets over de hoeveelheid gekleurd licht in een diamant. De gekleurde reflectie middels het vuur geeft vaak een typerende kenmerken en schoonheid mee aan de diamant. Bij een ronde diamant is de vorm zo geoptimaliseerd dat het vuur in de diamant volledig tot zijn recht komt.

Old European

De allereerste briljant geslepen diamant was de Old European slijpvorm. Ontwikkelt door Amerikaanse diamantslijper Henry Morse met ingenieur Charles Field. De uitvoering van de eerste ronde en symmetrische diamant ontvlamde een revolutie in Europa. Voor het eerste werden diamanten rond geslepen in symmetrie. Daarnaast bedachten ze de smallere tafel, achthoekige facetten en een dieper paviljoen.

Sindsdien zijn diamanten ook met machine-ondersteuning geslepen. Dit werd vooral doorgevoerd om het restafval zoveel mogelijk te beperken. De Old European is nu vooral een klassieker uit de 19e en 20e eeuw. Tegenwoordig kennen we de moderne briljante slijpvorm als veelvoorkomende briljant.

Hieronder vindt u een voorbeeld van de Old European briljant:

Cut briljant

De moderne briljant

Henry Morse zat niet stil na de ontwikkeling van de Old European briljant. De optimalisatie van de briljant ging verder. Door het kleiner maken van de hoeken van de kroon en het paviljoen, nam de helderheid toe. Daarnaast kregen de facetten op het paviljoen meer ruimte en werd het kollet smaller.

Tolkowsky nam de bevindingen van Morse mee en heeft later deze basis gebruikt voor een nieuwe standaard. De moderne briljant is sindsdien het nieuwe standaard en heeft zelfs hiervoor de erkende status als ‘Standard Round Briljant’ ontvangen (SRB).

Hieronder ziet een voorbeeld van de moderne briljant snede.

moderne briljant slijpvorm

Hoeveel is een rond geslepen diamant waard?

Niet zomaar zijn rond geslepen diamanten van de hoogste waarde. Bent u in het bezit van een ronde briljant? Dan kan uw edelsteen u mogelijk een aangenaam hoog bedrag opleveren. Maar waarom is een ronde diamant zoveel waard? We lichten dit feit graag toe.

1. Intensief slijpproces met veel restafval

Om ronde diamanten te slijpen moet een groot deel van de ruwe diamant verwijdert worden. Meestal blijft er slechts 40% van de originele diamantsteen over bij het slijpen door een specialist. Ter vergelijking. De prinses geslepen diamanten gebruiken 80% van de originele steen. De rekensom is eenvoudig. Er is meer ruwe diamant nodig om een rond geslepen diamant te ontwikkelen.

2. Populaire slijpvorm

We lichtten het zojuist al toe. De ronde diamant is de meest begeerde diamant op aarde. De grote vraag verhoogt de marktprijs. Daarin blijft het een kwestie van vraag en aanbod, waarbij men het liefst rondloopt met de tijdloze briljante klassieker.

3. De beste specificaties

Parallel aan de wens voor een briljante slijpvorm, zien we feitelijk gezien ook gewoon de beste specificaties. Geen andere diamant heeft zo’n geweldige uitstraling. De verhouding qua vuur, briljantie en schittering is bijna perfect te noemen. Daarnaast is de edelsteen erg goed toe te passen in sieraden. Hiermee wordt de vraag binnen de consumentenwereld alleen maar groter.

Benieuwd naar de prijs of prijsklasse van uw briljant geslepen diamant? Onze diamantexperts geven u graag vrijblijvend inzicht in de waarde van uw kostbare edelsteen.

Ontvang de beste prijs voor uw briljant geslepen diamant

Bij Goudwisselkantoor heeft u zekerheid op een deskundige en discrete taxatie van uw briljant geslepen diamant. U bent met of zonder afspraak welkom bij een van op een van onze locaties. Hier waarborgen wij uw privacy en veiligheid.

Wanneer de waarde is bepaald kunt u zelf kiezen of u uw diamant verkoopt. Onze specialist kan direct een bod uitbrengen op basis van de gedane taxatie. Wilt u liever een officieel taxatierapport ontvangen? Ook dat is mogelijk, maar hier kunnen mogelijk kosten aan vast zitten. De losse taxatie voor verkoop of inzicht in de waarde is wel geheel vrijblijvend.