Zwarte Diamant
Waarschijnlijk bent u wel bekend met de welbekende kleurloze diamanten. Dit komt vaak voor bij de ronde briljante diamant. Dit type diamant is dan ook het meest bekend. Maar wist u dat er ook heel andere type diamanten zijn? Uniek zijn bijvoorbeeld de diamanten van kleur. In dit artikel kijken we specifiek naar de zwarte diamant.
Want wat is de reden dat diamanten zo verschillend kunnen zijn qua kleur en hoe wordt een zwarte diamant zwart? Hoe zeldzaam zijn zwarte diamanten en in het verlengde daarvan; wat is de waarde van een zwarte diamant? Daarover geven we u in dit artikel graag meer informatie.
Bent u in het bezit van een (zwarte) diamant en bent u benieuwd naar de waarde, of overweegt u uw diamant te verkopen? Bezoek een van onze Goudwisselkantoren voor een gratis waardebepaling en ontdek wat uw edelsteen waar is.
Gekleurde en witte diamanten
Voordat we dieper kunnen ingaan op specifiek de zwarte diamant, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de welbekende kleurloze of witte diamant en de gekleurde diamanten.
Imperfectie van een diamant
De waarde van een diamant wordt namelijk bepaald door de mate van perfectie. Imperfectie heeft dus een negatieve invloed op de waarde van een diamant. Toch zijn gekleurde diamanten in veel gevallen meer waard dan een kleurloze diamant. Met name de rode, roze en blauwe diamanten zijn zeer zeldzaam en waardevol. Tegelijkertijd duidt het hebben van kleur op imperfectie. Een zwarte diamant is zwart omdat het een imperfecte diamant betreft, daarover later in dit artikel meer.
Zeldzaamheid van een gekleurde diamant
Echter speelt de mate van zeldzaamheid een belangrijke rol bij diamanten. Omdat gekleurde diamanten veel zeldzamer zijn dan kleurloze diamanten, ligt de waarde van een gekleurde diamant in het algemeen hoger dan een kleurloze diamant.
Op hoofdlijnen wordt er op het gebied van kleur dus onderscheid gemaakt tussen gekleurde diamanten en kleurloze diamanten. De mate van kleurloosheid bij witte diamanten wordt bepaald middels de kleurlabels D tot en met Z. De intensiteit van de kleur bij gekleurde diamanten wordt bepaald aan de hand van de gradatielabels ‘fancy vivid’ tot en met ‘faint’.
Hoe ontstaat een zwarte diamant?
Wat is de reden dat een diamant zwart is? Normaal gesproken zijn diamanten namelijk kleurloos.
Ontstaan van een diamant
Dat heeft te maken met het ontstaansproces van een diamant. Onder enorme druk en een zeer hoge temperatuur kristalliseert koolstof tot grafiet en vervolgens tot diamant. Dit gebeurt op ongeveer 200 kilometer diepte in de aarde. Lees hier meer over het ontstaan van een diamant.
Imperfectie van een zwarte diamant
Gekristalliseerde koolstof is van nature dus kleurloos. Dat is dan ook de reden waarom een zwarte diamant imperfect is, want een zwarte diamant bestaat niet uit puur koolstof. Door de toevoeging van een andere stof tijdens het proces van kristalliseren is de zwarte diamant geworden tot een niet kleurloze diamant.
Bij andere gekleurde diamanten is in de meeste gevallen duidelijk wat precies de reden is waarom de diamant is gekleurd. Bij de blauwe diamant is dat bijvoorbeeld doordat er tijdens het kristallisatieproces de stof ‘boor’ zicht mengt met de koolstof.
Ontstaan van de zwarte diamant
Bij de zwarte diamant bestaat daarover geen consensus. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van een zwarte diamant. Bijvoorbeeld dat zwarte diamanten dieper in de aarde ontstaan dan andere diamanten. Een andere theorie zegt de zwarte diamant afkomstig is uit een meteoriet is lang geleden in de aarde is ingeslagen.
Het belangrijkste is in ieder geval dat een zwarte diamant, net als andere gekleurde diamanten, imperfect is en dat de diamant niet bestaat uit puur koolstof. Maar dat de zwartheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van grafiet.
Betekenis van een zwarte diamant
Symboliek speelt een grote betekenis in de wereld van diamanten. De zwarte diamant staat voor energie en passie, maar ook voor macht. Uiteraard is dit slechts symboliek, de belangrijkste waarde is de waarde die u aan een diamant toekent. Bijvoorbeeld emotionele waarde.
Verschil met andere diamanten
Een zwarte diamant verschilt behoorlijk ten opzichte van andere diamanten. In tegenstelling tot andere diamanten heeft de zwarte kleur veel minder schittering. Maar ook is een zwarte diamant brozer. Zuivere diamanten zijn namelijk ongekend hard; het is het hardste materiaal ter aarde.
Kan een zwarte diamant wel echt zijn?
Ondanks dat een zwarte diamant visueel sterk afwijkt van de bekende kleurloze diamant, is een zwarte diamant zeker wel echt (mits natuurlijk ontstaan). Het ontstaansproces van een zwarte diamant is hetzelfde als bij andere diamanten, alleen door de aanwezigheid van grafiet in de kristalstructuur is de zwarte diamant niet kleurloos. De zwartheid heeft verder grote invloed op de schittering, wat de grootste reden is voor de visuele verschillen tussen een kleurloze en een zwarte diamant.
Zeldzaamheid van een zwarte diamant
Zwarte diamanten zijn absoluut zeldzaam. De zeldzaamheid van een zwarte diamant zit iets onder de blauwe en rode diamanten. Ter indicatie, er bestaan wereldwijd ongeveer 200.000 blauwe diamanten. Zwarte diamanten zijn dus iets ruimer vertegenwoordigd in aantal dan dit aantal blauwe diamanten.
Wat is de waarde van een zwarte diamant?
Een zwarte diamant is dus heel zeldzaam, veel zeldzamer dan een kleurloze diamant. Tegelijkertijd ontbreekt het bij de zwarte diamant wel aan een paar cruciale kenmerken die van grote invloed zijn op de waarde van een diamant. Denk bijvoorbeeld aan de hardheid, maar vooral ook aan het ontbreken van de schittering.
Hierdoor is een zwarte diamant relatief goedkoper dan een andere diamant van kleur. Ter voorbeeld; een ring met een zwarte diamant is te koop voor enkele duizenden euro’s. De waarde van een (kleine) blauwe diamant daartegenover wordt bepaald op enkele tienduizenden euro’s.
Veiling van de grootste zwarte diamant
Begin 2022 berichte de NOS over de veiling van de grootste zwarte diamant ter wereld. Deze zwarte diamant wordt geveild in Londen en is zo groot als een computermuis. De waarde van deze diamant zou rond de 5,3 miljoen euro liggen.
Hoe wordt een zwarte diamant gebruikt?
Zwarte diamanten worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Vaak natuurlijk voor de verwerking in sieraden. Zo zijn zwarte diamanten verwerkt in bijvoorbeeld:
- Ringen
- Kettingen
- Manchetknopen
Gratis waardebepaling bij Goudwisselkantoor
Benieuwd naar de waarde van uw (zwarte) diamant? Laat dan uw edelsteen beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Met meer dan honderd kantoren in Nederland, Duitsland en België zijn wij ook gevestigd in uw regio. Een overzicht van alle kantoren kunt u vinden op deze pagina.
U bent van harte welkom met of zonder afspraak. Heeft u een vraag en wilt u die graag telefonisch stellen? Wij zijn te bereiken via: 088 – 102 10 80.