Kollet facet

Kollet facet

Een bewerkte diamant bestaat uit allemaal geslepen delen. Deze vlakke delen worden de diamant facetten genoemd. In dit artikel zoomen we specifiek in op het onderste gedeelte van de diamant; het kollet facet.

Het woord kollet stamt af van het woord culus wat staat voor bodem. Het kollet facet is het onderste en kleinste facet van de diamant.

kollet facet op paviljoen

De meeste diamanten beschikken over een kollet, maar dit geldt niet voor alle slijpvormen. De meeste rond geslepen briljanten beschikken hier namelijk niet over.

Het kollet facet zit dus niet op alle soorten diamanten. Het kollet facet heeft een achthoekige vorm en deze wordt, beoordeelt op grootte en kwaliteit. Er zijn drie categorieën in de beoordeling, namelijk point, rought of polished.

Plaatsing onderaan de diamant

Het kollet facet (in het Engels culet) bevindt zich onderaan de diamant. Bij een rond geslepen briljant is dit precies in het midden en ligt deze parallel aan het tafel facet. Bij andere zogeheten ‘fancy’ diamanten kan dit echter afwijken.

Het kollet facet is het kleinste facet van de diamant en wordt omringt door het paviljoen facet. Als de diamantslijper de punt zeer scherp slijpt, wordt er gesproken over een point. In dat geval wordt deze niet meegenomen als facet.

kollet facet diamant

Functie

Ondanks de omvang is het kollet facet wel van belang. Dit facet wordt vaak geslepen om de onderzijde van de diamant te beschermen. De diamantslijper kan ervoor kiezen om een diamant zeer scherp te slijpen of om bijvoorbeeld een extra facet toe te voegen.

De symmetrie van deze facetten is wel van groot belang. Als het kollet te groot is, kan dit zorgen voor donkere plekken op de diamant. Dit beïnvloed de zuiverheid van de diamant. Dit komt omdat het licht wat door de diamant gaat verdwijnt aan de onderkant.

Als het kollet goed geslepen is, draagt dit juist bij aan de schittering en het vuur van de diamant.

Waardebepaling van slijpwijze

Op het certificaat van een diamant wordt vaak een afbeelding getoond. Hier staan de afmetingen, percentages en de graden op. Er zijn ook certificaten die alleen de afmetingen tonen zonder een afbeelding. In dit geval staan de gegevens van het kollet facet onder “proportion”.

 

kollet facet afbeelding afmetingen

 

De grootte van het facet en de kwaliteit ervan worden beoordeeld door middel van de volgende kwalificaties:

 

  • None (pointed), very small, small: dit is ideaal.
  • Medium: de meest gangbare grootte die ook bescherming biedt.
  • Slightly large, large: dit heeft effect op de eigenschappen van de diamant.
  • Very large: dit heeft zichtbaar effect op de diamant.
  • Extreme large: zeer zichtbaar en dit heeft negatieve effecten op de schittering en het vuur van de diamant.

 

Ook de kwaliteit van het kollet facet wordt beoordeeld. Deze kan de volgende beoordelingen krijgen:

 

  • Poor
  • Fair
  • Good
  • Very good
  • Excellent

Uw diamant gratis laten taxeren?

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Bezoek dan één van onze kantoren. U bent van harte welkom, met of zonder afspraak. Het laten taxeren van uw edelsteen is vrijblijvend. Het is natuurlijk mogelijk om uw diamant aan Goudwisselkantoor te verkopen.

Goudwisselkantoor heeft meer dan 100 vestigingen in Nederland, Duitsland en België. Via dit overzicht vindt u eenvoudig het dichtstbijzijnde kantoor in uw regio.

Heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op: 088 – 102 10 80.