Paviljoen facet

Paviljoen facet

Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie over het paviljoen facet. Het paviljoen facet bestaat uit vele kleine en grote facetten. Dit facet is het onderste gedeelte van de diamant en begint bij de rondist.

paviljoen facet diamant

Het paviljoen facet bestaat uit 32 losse facetten die zijn ingedeeld in drie type facetten. Dit zijn de lower girdle, het paviljoen facet en optioneel het kollet.

Plaats van het paviljoen facet

Het paviljoen facet bevindt zich aan de onderzijde van de diamant en onder de rondist. Zoals eerder vermeldt, bestaat dit facet uit de lower girdle, het paviljoen zelf en eventueel het kollet. Onderstaande afbeelding laat zien waar het paviljoen facet zich bevindt op de diamant.

paviljoen facet diamant

 

Drie typen facetten

Zoals in het intro vermeld, zijn er drie verschillende paviljoen facetten. We kunnen ze onderverdelen in:

 

Low girdle facet

Het lower girdle facet zijn de facetten direct onder de rondist. Deze facetten worden gemeten in percentages van de totale diepte. De lower girdle faceten liggen tegen de star facetten en upper girdle facetten aan.

lower girdle facet paviljoen

Main facet

Het main facet vormt een verbinding tussen de rondist en het kollet. Er kunnen 4, 6 of 8 verschillende main facetten zijn maar dit verschilt per diamantvorm.

main facet diamant paviljoen

Kollet

Het kollet facet in een van de kleinste facetten van de diamant. Niet alle diamanten beschikken over een kollet. De grootte van dit facet kan verschillen per diamant.

kollet facet op paviljoen

Functie van het paviljoen

Het paviljoen facet is een enorm belangrijk onderdeel van de diamant. Dit facet zorgt namelijk samen met de kroonhoeken voor de schittering en het vuur in de diamant.

Eigenlijk is het paviljoen facet een soort spiegel die het licht reflecteert. Het tafel facet absorbeert dit licht uiteindelijk weer. Het is van belang dat de hoek en de diepte hiervoor goed in proportie zijn. Deze bepalen namelijk hoeveel licht er wordt gereflecteerd naar de tafel.

Wanneer deze facetten niet goed zijn geslepen, ontsnapt er licht naar de zijkant en de onderkant van de diamant. Als het facet te lang is, kan dit ook negatieve gevolgen voor de diamant hebben. Er kunnen daardoor namelijk donkere plekken in het tafel facet ontstaan. Dit heet het ‘Nailhead’ effect.

Als een paviljoen een te korte lengte heeft en de hoek onder de 40 ° is, vormt er een soort cirkel op de diamant. Dit heet het ‘Fisheye’ effect en komt omdat het licht niet goed wordt gereflecteerd door de rondist.

Uw diamant laten taxeren?

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Bezoek dan één van onze kantoren voor een gratis waardebepaling. U bent welkom, met of zonder afspraak. Heeft u een vraag die u graag telefonisch wilt bespreken? Bel ons dan via: 088-1021080.