Wat is het verschil tussen briljant en diamant?

Wat is het verschil tussen briljant en diamant?

We krijgen de vraag met regelmaat; wat is het verschil tussen briljanten en diamanten? Om daarover duidelijkheid te geven, schreven we dit artikel. Ontdek wat de verhoudingen zijn tussen briljanten en diamanten.

De diamant is de meest bekende edelsteen. Vrijwel iedereen heeft er weleens van gehoord, één gezien of misschien zelfs wel in bezit. De naam ‘briljant’ is minder bekend. Terwijl beide termen heel veel met elkaar te maken hebben. Sterker nog; grote kans dat wanneer u een diamant in gedachten visualiseert, u een briljant voor u ziet. Hoe dat precies zit werken we in dit artikel verder uit.

Gratis taxatie van diamanten bij Goudwisselkantoor

Benieuwd wat de waarde is van uw diamant(en)? Kom langs in één van onze vestigingen voor een gratis waardebepaling. De vestiging van Goudwisselkantoor bij u in de buurt vindt u via onderstaande link.

Betekenis van briljanten en diamanten

Om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat is het verschil tussen briljanten en diamanten?’, moeten beide begrippen helder zijn. Want daarin ligt het antwoord. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; een briljant is een diamant, maar zegt iets over de slijpvorm.

 

Wat is een diamant?

De naam ‘diamant’ duidt het soort (edel)steen aan. Maar zegt nog niets over het uiteindelijk vervaardigde product. Wanneer we het hebben over een diamant, hebben we het formeel dus over een ruwe diamant. Een ruwe diamant is nog niet geschikt voor zijn einddoel, zoals bijvoorbeeld de verwerking van deze steen in een sieraad.

 

Wat is een briljant?

Hiermee komen we op de beantwoording van de vraag van dit artikel; wat is het verschil tussen diamanten en briljanten?

‘Briljant’ is de benaming van de meest voorkomende slijpvorm van de diamant. Namelijk de ronde slijpvorm met 57 facetten. Een ruwe diamant lijkt daar in de verte nog niet op, want in de praktijk is een ruwe diamant niet meer dan een doffe steen die onregelmatig van vorm is.

Eerder haalde we het al aan; wanneer we een diamant in onze gedachten visualiseren, denken we waarschijnlijk aan een briljant. U zult met bovengegeven uitleg begrijpen waarom.

 

Het verschil in waarde tussen een ruwe diamant en een briljant

De waarde van een diamant wordt getaxeerd op basis van een aantal factoren. Namelijk de volgende (volgens het 4C model):

  • Carat – Gewicht van de diamant
  • Color – Kleur van de diamant
  • Clarity – Zuiverheid van de diamant
  • Cut – Slijpwijze van de diamant

Het vervaardigen van een diamant tot een eindproduct wat kan worden verwerkt in bijvoorbeeld een sieraad, is uiterst complex en daarom tijdrovend.

Niet in de laatste plaats omdat diamant de meest harde steen ter wereld is. Om die reden is een vervaardigde diamant, zoals de briljant, in veel gevallen duurder dan een ruwe diamant. Maar dat is dus ook weer afhankelijk van de taxatie van de vervaardigde diamant volgens bovengenoemd model.

Andere slijpvormen van de diamant

De briljant geslepen diamant is veruit de meest voorkomende slijpvorm van de diamant. Maar natuurlijk zijn er nog meer slijpvormen. De één is meer bekend dan de ander.

We geven een opsomming van andere slijpvormen:

Eigenschappen van de briljant geslepen diamant

Door de vorm van de briljant geslepen diamant is deze het makkelijkste van alle slijpvormen te verwerken in sieraden. De vorm van de briljant leidt tot de bekende schittering, vuur en helderheid. De kegelvorm maakt dat er optimaal licht wordt gecreëerd.

De briljant geslepen diamant heeft al een behoorlijke geschiedenis. Vanuit die geschiedenis zijn de twee belangrijkste snijmethodes ontstaan voor de briljant, namelijk de ‘Old European Cut’ en de ‘Modern Briljant Cut’.

Heeft u een diamant in bezit?

Bent u in het bezit van een of meerdere diamanten, en benieuwd naar de waarde ervan? Welkom bij Goudwisselkantoor voor een gratis waardebepaling. Aan de hand van de in dit artikel genoemde 4 C’s, wordt de waarde door onze deskundige bij Goudwisselkantoor in uw regio vastgesteld.

Goudwisselkantoor heeft meer dan 120 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. U kunt een afspraak maken als u wilt langskomen, maar ook zonder afspraak bent u welkom.