Rolex Datejust

Rolex Datejust

Rolex Datejust bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Datejust horloges regelmatig tussen. Het is zonder twijfel één van de meest bekende collecties van het merk Rolex. Deze horloges hebben een tijdloos design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. Het past in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn, maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Datejust horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Datejust van Rolex.

Rolex Datejust geschiedenis

De horloges van de Rolex Datejust collectie behoren zonder twijfel tot de meest bekende horloges van het Zwitserse merk Rolex. Hoewel het horloge op het eerste gezicht klassiek en simpel oogt, was het in de tijd dat het uit kwam een technisch hoogstandje. Het was namelijk het allereerste zelfopwindende horloge met een datumfunctie die om middernacht automatisch van datum verschiet. Iets wat we vandaag de dag de normaalste zaak ter wereld vinden en op bijna ieder horloge te vinden is. Het is ook het horloge waar we voor het eerst het loepje boven het datumruitje zien. Iets wat we daarna terugzagen op andere Rolex modellen zoals de Oyster Perpetual Date en de Rolex Submariner.

Rolex Datejust, het jubileum horloge!

In 1945 vierde Rolex haar 40 jarig jubileum. Om deze gelegenheid te bekronen wilde het Zwitserse horlogemerk een horloge maken wat anders was dan wat er tot nu toe was gemaakt. Het moest ook vernieuwend zijn en een stempel op de horloge historie drukken. Het resultaat daarvan was de Jubilee Datejust, zoals Rolex het horloge in die tijd noemde, met het referentienummer 4467. Het eerste automatische, waterdichte horloge met een datumfunctie op de wijzerplaat aangestuurd door het Rolex kaliber A295. De naam Jubilee waarvan werd gedacht dat deze voor het horloge zelf bedoeld was bleek achteraf bedoeld te zijn voor de nieuwe stijl schakelband die aan het horloge zat. Het was de band met schakels die uit vijf stukjes bestonden en die we vandaag de dag ook nog terugzien op de Rolex Datejust horloges. Deze band werd dus de Jubilee band genoemd. De naam Jubilee Datejust zou dan later ook gewoon Datejust worden en de band bleef de naam Jubilee band dragen.

De 4467 werd slechts in 18 karaats geelgoud gemaakt en er stond nog geen Datejust op de wijzerplaat. Dit zou sowieso niet gebeuren tot de jaren ’50, waar we op de referentienummers 5030 en 5031 voor het eerst de naam Datejust zien verschijnen op de wijzerplaat. Dat waren ook direct de referentienummers waar niet meer uitsluitend met goud gewerkt werd, maar waar ook een tweekleurige (goud en staal) en een stalen versie op de markt kwam. Later in de jaren ‘50 kwamen er ook op technisch gebied een paar veranderingen en introduceerde Rolex haar kaliber 1560 uurwerk. Het uiterlijk van de Datejust was min of meer vastgesteld en veel zou er in de toekomst niet meer aan gaan veranderen. De Rolex Datejust die vandaag de dag geproduceerd wordt is dan ook qua ontwerp op weinig punten verschillend van die uit de jaren ‘50. We zien dan ook de typisch gecanneleerde bezel, de Oysterkast, de Jubilee band, de wijzers en het glaasje met loep op het datumvakje op vrijwel iedere Datejust terug en beschouwen het zelfs als typische Rolex kenmerken.

In diezelfde jaren ‘50 werd ook de Datejust Turn-o-Graph (1953) en de Lady-Datejust (1957) geïntroduceerd aan de Datejust familie.

De Turn-o-Graph was eigenlijk een Datejust model wat naar een tool horloge gemodificeerd werd en toen op de markt kwam. Het horloge ging een tijdje uit de collectie en kwam toen in de beginjaren 2000 weer even terug. Ditmaal met referentienummers zoals 116261, 116262, 116263 en 116264. Maar inderdaad slechts voor even want in 2011 verdween de Turn-o-Graph definitief van het toneel.

De was uiteraard het dameshorloge van de Rolex Datejust familie en daarom kleiner uitgevoerd in een 31 of zelfs 28 millimeter diameter kast. Ook werd er bij deze serie meer gespeeld met kleuren en edelstenen. Deze collectie wordt tot op de dag van vandaag geproduceerd en is ook nooit van het toneel verdwenen.

De Rolex Datejust groeit op en overleeft de quartzcrisis

Aan het einde van de jaren ‘70 kwam er weer een grote update voor de Datejust, al veranderde er qua ontwerp vrij weinig. Technisch werd er wel weer wat veranderd en zo kwam Rolex met het kaliber 3035 wat een quickset datum functie had. Dit maakte het voor de drager mogelijk om de datum individueel te verzetten, zonder dat ze de wijzers rond moesten laten draaien om langs middernacht te gaan, zodat de datum verandert. In deze generatie Datejust horloges zat ook de 16013 wat een Rolesor (staal en goud) horloge versie was met een gecanneleerde bezel. De diameter van de kast bleef ook gelijk met 36 millimeter en slechts minimale uiterlijke verandering, zoals de wijzerplaat, vonden plaats. Wel gebeurde er in diezelfde 70er jaren iets uitzonderlijks. Het waren de jaren van de quartz crisis. Doordat het batterij aangedreven quartz uurwerk heel populair werd, raakte veel mechanische horlogeproducenten in de problemen. Rolex wilde iets doen om niet buiten de boot te vallen en besloot in de tijdsgeest mee te gaan met de Datejust OysterQuartz met referentienummers als de 17000, 17013 en 17014. Het horloge was echter in die tijd toch niet erg succesvol en veel zouden er niet gemaakt worden. Slechts 4000 horloges per jaar werden er gemaakt van 1977 tot en met 2001. Dit maakt het vandaag de dag dan weer een gewild vintage verzamel object.

De quartz crisis werd door Rolex doorstaan en het zou een decennium duren tot de volgende update van de Datejust horloges. Maar in 1988 was het dan zover en vond Rolex het weer tijd voor een nieuwe generatie. De update Lady-Datejust zou vooral weer technisch zijn en dit keer kwam Rolex aanzetten met het kaliber 3135 uurwerk. Het kaliber had een aantal lichte verbeteringen en beloofde betere tijdsmeting, betrouwbaarheid en in het algemeen dagelijks gemak. En terwijl het nieuwe uurwerk de grootste verandering aan het horloge leek te zijn op het eerste gezicht, was het toch het andere glaasje wat van grotere waarde was. Het plexiglaasje werd namelijk vervangen voor een krasvrij saffierglaasje, wat Rolex tot op de dag van vandaag op alle horloges heeft zitten. Deze generatie Datejust was klaar om bijna 20 jaar zonder grote updates door het leven te gaan en dat gebeurde ook. Pas in het nieuwe millennium zou de eerstvolgende update plaats gaan vinden.

Overigens werd er op het gebied van dameshorloges nog wel iets nieuws toegevoegd aan de Datejust familie na 1988. In de vroege jaren ‘90 kwam namelijk de Datejust Pearlmaster op de markt. Dit horloge werd ook weleens het Kroonjuwelen horloge genoemd vanwege het sieraadachtige karakter wat het horloge had. Dit horloge zit nog altijd in de collectie van Rolex en blijft een succesvolle serie.

De Rolex Datejust in het nieuwe millennium

In 2009 zou de eerstvolgende grote update komen voor de Rolex Datejust en kwam er ook direct een nieuwe versie bij, namelijk de Datejust II. Deze bood naast het jarenlange standaard 36 millimeter model een grotere optie met de 41 millimeter diameter kast. Met referentienummers zoals 116300 en 116333 zou dit een bijzonder populaire Rolex Datejust gaan worden! Deze nieuwe generatie werd uitgerust met het kaliber 3136 van Rolex en werd in tegenstelling tot de 36 millimeter versie ook nog eens alleen met een Oyster band uitgevoerd, in plaats van de keuze tussen een Oyster of een Jubilee band bij de 36 millimeter versie.

Hoewel de 41 millimeter versie Datejust II voldeed aan de vraag naar grotere horloges werd deze nieuwe versie niet direct goed opgepakt door de markt. De stekker werd er dan ook na een paar jaar uitgetrokken. Toch kwam hij terug en wel in het jaar 2016 maar dan onder een andere naam. Het werd de Datejust 41 met een nieuw referentienummer en een nieuw uurwerk. Tot op de dag van vandaag blijft hij in productie in verschillende uitvoeringen naast de klassieke Datejust die nooit van het toneel verdwenen is. Die laatste heet vandaag de dag officieel Datejust 36. Verder behoren ook de Lady-Datejust , de Pearlmaster, de Oysterquartz en de Turn-o-graph nog tot de Datejust familie. Ze zijn nog regelmatig op veilingen of bij vintage horloge verkopers te vinden. De Lady-Datejust en de Pearlmaster worden ook nog nieuw geproduceerd.

 

> Vind een kantoor in de buurt