Rolex – betrouwbaarheid, elegantie en kwaliteit
Eind 19e eeuw was de overgang van het zak- naar het polshorloge dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen in productiemethoden al in volle gang. Maar deze overgang verliep niet eenvoudig. De uitdaging was namelijk de uurwerken, voor wat de vorm en mechaniek betreft, van een zakhorloge te verkleinen naar polsformaat. In de tijd van onnauwkeurige zakhorloges had de van oorsprong Duitse Hans Wilsdorf dan ook een droom, namelijk horloges om de pols die niet alleen elegant, maar ook betrouwbaar zijn. Polshorloges waren niet nauwkeurig en werden destijds zelfs als vrouwelijk gezien.
Om die reden richtte hij in 1905 op 24-jarige leeftijd samen met zijn zwager Alfred Davis een bedrijf op dat zich specialiseerde in de distributie van uurwerken. Aanvankelijk heette dit bedrijf Wilsdorf and Davis. Wilsdorf wilde zich vooral onderscheiden in betrouwbaarheid, elegantie en kwaliteit. Daarom ging hij de samenwerking aan met Maison Aegler in Zwitserland, dat betrouwbare mechanische uurwerken maakte.
De oprichting van Rolex in 1908
In 1908 registreerde Wilsdorf Rolex als handelsmerk. Dit klonk volgens hem als het opwinden van een kwaliteitshorloge. De naam heeft dan ook geen verdere betekenis. De naam Rolex had bovendien ook de voordelen dat het in alle talen uitgesproken en geschreven kon worden en mooi zou staan op de wijzerplaat. In 1910 werd voor het eerst een chronometer certificaat toegekend aan een Rolex polshorloge.
In 1914 werd een Rolex polshorloge als eerste polshorloge aller tijden voorzien van een “Kew A” certificaat, een bewijs van nauwkeurigheid. Best bijzonder omdat het tot dan toe alleen aan de bijzonder nauwkeurige scheepschronometers was toegekend. De filosofie van Hans Wilsdorf is ook nu nog steeds in de horloges van Rolex aanwezig. We kunnen daarom gerust stellen dat Rolex ook nu nog synoniem staat voor betrouwbaarheid, elegantie en kwaliteit.
Rolex horloge verkopen
Uw Rolex horloge verkopen tegen een marktconforme prijs? Maak gebruik van de ruim 100 locaties van Goudwisselkantoor in Nederland, België en Duitsland voor een vrijblijvende taxatie van uw vintage of pre-owned horloge. Rolex heeft immers een groot aantal populaire modellen, waaronder de Submariner, Datejust en GTM-Masters.
Rolex horloges zijn er in verschillende modellen, kleuren en maten. Ook wordt er onderscheid gemaakt materialen, zoals goud en staal, of in jaartal. Gouden Rolex horloges hebben naast hun marktwaarde ook een goudwaarde. De meeste gouden horloges worden niet getaxeerd op de goudprijs maar op de marktwaarde. Door de stijgende prijzen van merkhorloges en de populariteit van vintage horloges kan het voor u dé tijd zijn om uw Rolex horloge te verkopen.
Gratis taxatie Hoe werkt een horlogetaxatie?
Een tweedehands Rolex horloge kopen
Is Rolex het horlogemerk voor u? En weet u misschien ook al welk van de onderstaande modellen bij u past? Wilt u een vintage of pre-owned Rolex horloge kopen? Dan biedt Goudwisselkantoor u enkele mogelijkheden.
Meebieden op de veiling: Allereerst kunt u op onze horlogeveilingen kiezen uit verschillende merken exclusieve horloges, waaronder Rolex. U kunt makkelijk en vrijblijvend een account bij ons eigen veilinghuis aanmaken, waardoor u kunt meebieden, zowel in de zaal als online.
Wilt u meteen ook kijken of er een veiling op komst is en wat het aanbod aan mooie merkhorloges is? U kunt via onderstaande button de aankomende horlogeveilingen bekijken.
Kopen in onze eigen juwelierswinkel
Goudwisselkantoor heeft ook zelf een aantal winkels waar wij vintage en pre-owned horloges aanbieden aan zowel beginners als enthousiaste verzamelaars. Het aanbod wordt continu vernieuwd en horloges van Rolex hebben wij bijna altijd op voorraad. Klik op de button hieronder om ons verkoop aanbod te bekijken
Rolex Pre-owned en Vintage horlogemodellen
De Rolex Oyster | Water- en stofdicht
In 1926 bracht Rolex het eerste model “Oyster” op de markt. Dit horloge werd vernoemd naar een oester, omdat het door een nieuw ontwikkelde kast water- en stofdicht was. Om te bewijzen dat dit nieuwe model waterdicht was, zwom de Britse zwemster Mercedes Gleitze in 1927 Het Kanaal over met een Rolex Oyster om haar nek. Het horloge werkte nog steeds uitstekend na de tien uur durende zwemtocht. Hiermee was bewezen dat dit nieuwe model waterdicht was.
Rolex bleef zich toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe technieken voor hun horloges. Zo werd in 1931 het eerste automatische polshorloge genaamd Rolex Perpetual horloge op de markt gebracht. Dit horloge wond zichzelf op aan de hand van de bewegingen van de drager. De techniek die hiervoor werd ontwikkeld was vele malen beter dan die van de concurrentie.
Het eerste iconische model van het horlogemerk werd de Rolex Datejust, geïntroduceerd in 1945. De Datejust had een automatisch chronometer uurwerk in een waterdichte kast. Daarnaast werd de datum voor het eerst getoond in een datumvenster en versprong deze exact op middernacht. In de jaren die volgden werd altijd gewerkt aan nieuwe technieken en modellen. Alle horloges werden door hun kwaliteit al snel een statussymbool en er werden door de jaren heen vele nieuwe iconische modellen geïntroduceerd.
Rolex Explorer (1953)
In 1953 werd de top van de Mount Everest bereikt door Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay, beide leden van het expeditie team van Sir John Hunt. De leden van het expeditie team droegen een Rolex Oyster Perpetual horloge. Ter ere van hun succes introduceerde ze in 1953 de Rolex Explorer, een simpel en robuust horloge bedoeld voor ontdekkingsreizigers.
Rolex Submariner (1954)
De Rolex Submariner werd in 1954 geïntroduceerd als het eerste duikershorloge ter wereld. Het horloge was waterdicht tot een diepte van 100 meter en werd voorzien van een draaibare lunette of bezel, waain het glas op de horlogekast zit geklemd. Hiermee konden duikers bijhouden hoe lang zij onderwater waren. Het horloge verwierf in de decennia die volgden een iconische status en werd onder andere gedragen door James Bond in diverse films.
Rolex Millgaus (1954)
Magnetisme is altijd een groot probleem geweest voor horloges, omdat horloges onder invloed van magnetisme niet meer nauwkeurig liepen of helemaal stopten met lopen. De Rolex Millgaus was door een speciaal ontwikkelde anti-magnetische kast het eerst horloge wat bestand was tegen magnetisme tot 1000 Gauss en was daarmee destijds revolutionair. Omdat ‘1000” in het Frans ‘Mille” is, is de naam van dit model wat tegen 1000 Gauss bestand was “Milgauss” geworden.
Rolex GMT-Master (1955)
Door de opkomst van de burgerluchtvaart, ontstond er onder piloten de behoefte aan een horloge waarop twee tijdzones weergegeven kunnen worden. Rolex ontwikkeld in samenwerking met Pan American World Airlines een horloge voor piloten.
Uit deze samenwerking werd de Rolex GMT-Master geïntroduceerd in 1955. De GMT-Master was voorzien van een draaibare lunette waarmee op een simpele manier een tweede tijdzone ingesteld kon worden. De kleuren (rood en blauw) van deze bezel of lunette werden geïnspireerd op de kleuren in het logo van Pan American World Airlines.
Rolex Day-Date (1956)
In navolging op het succes van de Rolex Datejust, werd in 1956 de Rolex Day-Date geïntroduceerd. Dit horloge werd enkel gemaakt van 18 karaats goud of platina en is naast een datumvenster ook voorzien van een dag-aanduiding, waarbij de dag voluit geschreven wordt.
Vele invloedrijke personen droegen exclusieve horloges en de Day-Date was favoriet bij velen van hen. Doordat de Day-Date door vele Amerikaanse presidenten werd gedragen, heeft de Day-Date hieraan de bijnaam “Rolex President” te danken.
Rolex Daytona (1963)
De eerste chronograaf-horloges werden aanvankelijk de Rolex Chronograph genoemd en later de Rolex Cosmograph. Pas in 1963 werd de Daytona geïntroduceerd als een chronograaf-horloge voor coureurs. De naam “Daytona” is afgeleid van de legendarische racebaan Daytona Beach in Florida.
Rolex Sea Dweller (1963)
Door het grote succes van de Submariner onder duikers, werd de Rolex Sea-Dweller ontwikkeld voor professionele diepzeeduikers. Het horloge was tot grotere dieptes waterdicht en was voorzien van een helium decompressie ventiel.
Dankzij dit ventiel kon opgebouwde helium uit het waterdichte horloge ontsnappen, voordat de toenemende interne druk het glas beschadigde wanneer de duiker naar de oppervlakte zwom.
Waarom zijn Rolex horloges veel geld waard?
Rolex horloges zijn uniek, omdat ze behoren tot de absolute top van exclusieve horlogemerken. Dit, dankzij het feit dat het bedrijf tot vandaag trouw is gebleven aan de filosofie van oprichter Hans Wilsdorf, namelijk ‘uitmuntend horlogevakmanschap in dienst van de menselijke prestaties’.
De horloges van Rolex zijn ook veel geld waard – of juist duur voor velen – vanwege de ontwerpkosten, het gebruik van kostbare materialen, het handmatig in elkaar zetten van het mechanische uurwerk, de hoge kwaliteit van de onderdelen en het continue streven naar mechanische perfectie.
Tweedehands of pre-owned Rolex horloges behouden op lange termijn hun waarde
Rolex horloges zijn duur in de aanschaf, maar leveren op de markt voor tweedehands of gedragen horloges ook aantrekkelijke bedragen op. Deze bedragen hangen af van de actuele marktomstandigheden, dus van de actuele vraag naar deze horloges, naast de exclusiviteit en staat van het exemplaar zelf.
Tegenover de hoge aanschafkosten staat dat een horloge van Rolex zeker een mensenleven lang meegaat, mits regelmatig onderhouden door een horlogespecialist. Hierna is het voor de nabestaanden een mooie, betekenisvolle erfenis. Dit is dan ook voor de meeste mensen de reden voor het aanschaffen van een exclusief mechanisch horloge van een hoge kwaliteit, zoals een Rolex. Of het nu een nieuw exemplaar is, vintage of pre-owned.
Bent u in het bezit van een Rolex horloge en bent u benieuwd naar de waarde?
Ontdek de waarde van uw Rolex horloges middels onze gratis taxatiedienst.
Uw Rolex horloge veilen bij Goudwisselkantoor
Wanneer u in samenspraak met onze productspecialisten gaat en u besluit liever niet direct te verkopen, dan kunt u altijd nog besluiten uw Rolex te veilen. Onze specialisten zullen samen met u alle opties doorlopen en u een helder overzicht geven van alle kosten, voor- en nadelen die aan een veiling zijn verbonden.
Voor de horlogeveiling van Goudwisselkantoor zal uw horloge worden opgenomen in onze catalogus, zowel online als de papieren versie. Hiervoor presenteren wij uw Rolex met sprekende productfoto’s waar alle relevante kenmerken op te zien zijn. Eenmaal aangemeld voor de veiling, profiteert u onder meer van ons grote internationale bereik.
Wilt u meer weten over het verkopen van uw Rolex via een veiling?
Lees hier meer
Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een Rolex horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage Submariner, GTM-Masters of een Rolex Day-Date.
Aanmaken account Inloggen op uw account
Goudwisselkantoor heeft meer dan 130 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Wij taxeren, kopen en verkopen valuta, edelmetalen, horloges, munten, bankbiljetten en sieraden. Benieuwd waar wij zijn gevestigd in uw regio? Bekijk dan het overzicht van onze kantoren. Heeft u een vraag? Aarzel niet om ons te bellen of te mailen.