Rolex Oyster Perpetual Date

Rolex Oyster Perpetual Date

Rolex Oyster Perpetual Date bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Oyster Perpetual Date horloges regelmatig tussen wat zonder twijfel een bekende collectie van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos design en moeten niet verward worden met de Datejust die er wel erg op lijkt en ongetwijfeld ook familie is. Het past ook in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Oyster Perpetual Date horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van iconische horlogecollectie Oyster Perpetual Date van Rolex.

Rolex Oyster Perpetual Date Geschiedenis

De Rolex Oyster Perpetual Date is het elegante datumhorloge van Rolex wat zo ongeveer 10 jaar na de Datejust uitkwam. En hoewel de twee vaak als uit één collectie gezien worden mag hij zeker niet met de Datejust verward worden. Het is een horloge collectie die op zichzelf staat en waar ook vele verschillende varianten van zijn geproduceerd voor zowel dames als heren.

Midden jaren ‘50 verscheen de Rolex Oyster Perpetual Date voor het eerst op de markt en wel in een 34 millimeter diameter kast. Dit was wat kleiner dan de Datejust en ongeveer dezelfde grootte als de Air King. Het horloge was dan ook een stap tussen de Air King en de Datejust. De eerste modellen waren referentienummers als de 6530 met een gladde bezel en in staal, 6535 ook in staal en met een engine-turned bezel, de 6534 met een witgoude gecanneleerde bezel en de geelgouden versie met referentienummer 6537. Van al deze horloges is ook nog een voorloper en dat was de 6518, maar die kon niet echt getypeerd worden als de Oyster Perpetual Date. Dit omdat deze verschillende namen gedragen heeft op de wijzerplaat. Uiteindelijk werd Oyster Perpetual Date er wel op gedrukt bij latere producties.

De naam Oyster Perpetual Date heeft uiteraard ook een betekenis en zo staat Oyster (het Engelse woord voor oester) voor de waterdichtheid, Perpetual (wat eeuwig betekend) voor het automatische uurwerk wat er in zit en constant het horloge opwindt en Date (het Engelse woord voor datum) voor de datumfunctie die het horloge heeft. Zoals bij Rolex vaak het geval is was de techniek voor deze horloges ook het allerbelangrijkste. De meeste Oyster Perpetual Date modellen in die tijd werden uitgerust met het kaliber 1035. En het waren de uurwerken met een datumfunctie die je niet snel kon verzetten. Je moest dus de wijzers twee keer de klok rond laten draaien voordat de datum verschoot. Ook zette Rolex op het glaasje een loepje boven het datumvakje, wat ze een aantal jaar daarvoor hadden uitgevonden tijdens de introductie van de Datejust. Het datumvakje had bij dit horloge overigens en bijnaam en deze was het ‘’roulette datumvakje’’. Dit had te maken met het feit dat de datumschijf in het uurwerk zowel rode als zwarte cijfers had en het daardoor deed denken aan een roulette draaischijf.  De Rolex Oyster Perpetual Date was eigenlijk vrij identiek aan de Datejust, afgezien van de kleinere kast en meerdere opties qua band en bezel in die tijd.

Rolex Oyster Perpetual voor dames en ‘’T Swiss T’’

Een paar jaar na de introductie van de Rolex Oyster Perpetual volgde in de jaren ‘60 al de dames versie ook wel de Oyster Perpetual Lady Date genoemd. Ook werd er van uurwerk gewisseld in de jaren ’60. Eerst naar het kaliber 1565 en vervolgens naar het kaliber 1575. Wat allebei overigens nog altijd geen quickset datum uurwerken waren en dus altijd nog het klokje twee keer rond moest worden gegaan om de datum te verzetten. Het uiterlijk van het horloge bleef eigenlijk identiek. Slechts een kleine verandering was daar die echter meer technologisch was maar toch een kleine invloed op het uiterlijk uitoefende. Zo werd het radium wat voor het lichtgevende effect in het donker op de wijzerplaat zorgde uitgewisseld voor tritium. Dit was nog altijd lichtgevend maar wel veiliger voor de gezondheid. De invloed op het uiterlijk zat hem in de kleine inscriptie onder 6 uur op de wijzerplaat. Daar stond nu voortaan; ’’T Swiss’’, ‘’T Swiss made T’’ of ‘’Swiss-T <25’’. En zo zijn dan ook vintage Oyster Perpetual Date horloges met tritium te herkennen.

Interessante modellen die tussen de jaren ‘60 en ‘70 geïntroduceerd werden zijn de stalen versie met een gladde bezel, welke het referentienummer 1500 draagt. Nog een andere interessante stalen versie met een engine-turned bezel is degene die het referentienummer 1501 draagt. De 14 karaats geelgouden versie mag ook zeker niet vergeten worden en draagt het referentienummer 1503. Een opvallend model is de 1530, die Rolex van 1975 tot 1977 maakte. Deze stalen modellen met een kast en band die er hetzelfde uitzagen als de Datejust Oysterquartz, maar hier zat uiteraard een mechanisch uurwerk in. Het waren testmodellen wat betreft het design omdat het quartz uurwerk van de Oysterquartz. nog geperfectioneerd moest worden. Maar zo werd al wel gekeken of het model design aansloeg. Bijzonder aan dit model was dat het een saffierglaasje had, iets wat bij Rolex verder helemaal niet voor kwam tot begin jaren ‘90.

Een nieuwe Rolex Oyster Perpetual Date generatie

In de jaren ‘80 kwam er een nieuwe generatie van Oyster Perpetual Date modellen en qua uiterlijk werd er niet heel erg veel veranderd. De kast bleef 34 millimeter diameter, plexiglaasjes bleven gebruikt worden om de kasten te sluiten en de vormen bleven eigenlijk ook min of meer gelijk. Ook was er weer een brede keuze in materialen, banden en bezels waar uit gekozen kon worden. Op technisch gebied lag het even anders. De nieuwe generatie Oyster Perpetual Date horloges in de tachtiger jaren werd namelijk uitgerust met het kaliber 3035. Dit was het eerste automatische uurwerk met een quickset datum functie, waardoor er niet meer twee keer de klok rondgedraaid moest worden met wijzers om de datum te verzetten. Echter zou dit uurwerk niet decennia in de horloges blijven en werd het eind jaren ‘80 al uitgewisseld voor het geavanceerdere kaliber 3135. Dit uurwerk wordt ook wel de hoeksteen van Rolex horloges met een datumvakje genoemd. Het is tot op de dag van vandaag in productie. Met het nieuwe uurwerk kwamen er natuurlijk ook direct nieuwe referentienummers en werd het horloge een beetje van een update voorzien.

Zo kwamen er saffierglaasjes op de horloges die krasvrij waren en steviger dan de voorheen gebruikte plexiglaasjes. Ook werd er gaandeweg de jaren ‘90 gewisseld van tritium voor het lichteffect op de wijzerplaat naar Luminova, wat door de zon als het ware moet worden ‘’opgeladen’’ voordat het licht geeft. Dit in tegenstelling tot  radium en tritium, wat voorheen gebruikt werd maar wat wel schadelijk was voor de gezondheid. Er zijn dus referentienummers in die tijd die zowel in de beginjaren tritium bevatten als later Luminova. Dit is te herkennen aan het ‘’T Swiss made T’’ of gewoon ‘’Swiss’’ onder 6 uur. Een klein detail, wat ook nog eens gemakkelijk vertelt in welke periode van de jaren ‘90 het horloge gemaakt is. Een zeer geliefd en bekend referentienummer uit die tijd is overigens de 15210 met een engine turned bezel en in staal. ZKH Prins Bernhard der Nederlanden bezat er een uit 1990 die een aantal jaar geleden bij een internationaal veilinghuis voor een aanzienlijk bedrag onder de hamer gegaan is.

Hoe de Oyster Perpetual Date het nieuwe millenium in gaat

De Rolex Oyster Perpetual Date gaat ook mee het nieuwe millennium in en krijgt zelfs halverwege de eerste tien jaar een nieuwe generatie en een nieuwe naam. Officieel werd de naam Oyster Perpetual Date 34 die natuurlijk de 34 millimeter diameter kast aangeeft. De referentienummers moesten het met één cijfer meer doen en dat waren misschien we de grootste veranderingen. Verder werd qua uiterlijk de vouwsluiting wat steviger gemaakt, de band idem dito en de kast werd lichtjes breder ontworpen zonder dat het iets aan de diameter veranderde. Het horloge voelde zo steviger en kwalitatief hoogwaardiger aan wat in de nieuwe tijd ook beter past. Het uurwerk bleef het kaliber 3135 en ook het saffierglaasje bleef onveranderd. Toch werd er nog een klein interessant detail toegevoegd. Voor het lichtgevend effect op de wijzerplaat werd nu niet meer luminova gebruikt maar superluminova. Een nieuw materiaal wat uiteraard nog beter werkte. Echter werd dat richting het einde van die eerste tien jaar in het nieuwe millennium alweer vervangen door chromalight. Ook kwam er toen ‘’Swiss Made’’ onder 6 uur te staan in plaats van ‘’Swiss’’ . Een interessant referentienummer van die generatie is de 115234 die een witgouden gecanneleerde bezel heeft.

Inmiddels wordt de Oyster Perpetual Date niet meer geproduceerd maar is er nog wel de Oyster Perpetual die alleen tijdsaanduiding heeft en een 34 millimeter diameter kast. Echter zijn er nog altijd veel Oyster Perpetual Date horloges in omloop en kent het horloge vele liefhebbers vooral voor specifieke referentienummers.

 

> Vind een kantoor in de buurt