Rolex Datejust Turn-O-Graph

Rolex Datejust Turn-O-Graph

Rolex Datejust Turn-O-Graph bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zit uiteraard ook regelmatig een Rolex Datejust Turn-O-Graph horloge tussen, die misschien een minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk horloge van de Datejust collectie van het merk Rolex is. Deze horloges behoren tot de Datejust familie. Het past ook in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge dat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Datejust Turn-O-Graph horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van iconische horlogecollectie Datejust Turn-O-Graph van Rolex.

Rolex Datejust Turn-O-Graph Geschiedenis

De Rolex Datejust Turn-O-Graph is dan misschien een wat minder bekend horloge van de Datejust collectie van Rolex, het horloge is zeker niet minder belangrijk. Misschien is het eigenlijk wel ondergewaardeerd als er naar de geschiedenis van dit interessante horloge gekeken wordt. Overigens kan het zijn dat sommige mensen de Turn-O-Graph beter kennen als de Thunderbird, maar dat komt later in het verhaal nog aan bod.

In 1953 werd de Turn-O-Graph geïntroduceerd en het horloge was op dat moment nog geen onderdeel van de Datejust familie. Het eerste Turn-O-Graph horloge dat het referentienummer 6202 droeg had dan ook nog geen datumfunctie en was uitgerust met het kaliber A260 van Rolex. Het had echter wel een roterende bezel, wat iets unieks was voor Rolex in die tijd, en daarmee was het dan ook het de eerste Rolex serie die met een roterende bezel geproduceerd werd. Er was nog iets anders interessants aan de Turn-O-Graph met het referentienummer 6202, er is overduidelijk zichtbaar dat dit horloge de inspiratie of het testmodel was voor de Rolex Submariner die een jaar later uitkwam. De bezel stijl die roterend is, de waterdichtheid en alle andere design elementen zoals de band, de wijzerplaat en de wijzers zijn gelijkwaardig aan de Submariner van Rolex. Het horloge werd succesvol en er werden verschillende versies gemaakt van de 6202 voordat kort daarna dit referentienummer alweer vervangen werd voor de 6309, die wel een datumfunctie had. Daarmee werd de Turn-O-Graph ook direct lid van de Datejust familie. We zien dan ook typische Datejust elementen in dit referentienummer. Zo heeft het horloge een Jubilee band en uiteraard het datumvakje waar een loep boven in het glas zit om de datum beter af te lezen. Het horloge loopt ook op een nieuw uurwerk en wel op het kaliber 743, dat uiteraard een datumfunctie kon bedienen.

Was het eerste model van de Turn-O-Graph nog een sportief horloge, bij het referentienummer 6309 was het ontwerp meer richting een elegant horloge met een sportief tintje gegaan. Het paste zo ook goed in de Datejust familie en was eigenlijk de sportievere versie uit deze familie, voor wie de gewone Datejust net iets te elegant en rustig vond. Er zat ook nog een praktische reden aan dit ontwerp en het horloge deel laten uit maken van de Datejust familie. Op deze manier had Rolex niet twee gelijkwaardige horloges die met elkaar gingen concurreren. De verdeling was nu immers mooi gemaakt dat de Submariner voor duikers was en de Turn-O-Graph een wat sportiever horloge voor zakenmannen en andere professionals. En de roterende bezel kon volgens advertenties in die tijd goed gebruikt worden als een herinnering voor telefoongesprekken, vergaderingen, parkeertijd en vele andere mogelijkheden om een bepaald tijdsmoment te meten.

De Thunderbird

Aan de andere kant van de Atlantische Ocean, in de Verenigde Staten van Amerika wel te verstaan, had de Turn-O-Graph een bijzondere bijnaam; de Thunderbird. Deze bijnaam werd al bij het eerste model van de Turn-O-Graph bedacht in 1953. In de Verenigde Staten had het USAF Air Demonstration Squadron de bijnaam de Thunderbirds, omdat ze op supersonische snelheden acrobatische manoeuvres maakten met hun straaljagers. Eén van de piloten van dit speciale team droeg een Rolex Turn-O-Graph tijdens een vlucht en deze maakte veel indruk op hem. Zoveel indruk dat hij besloot het team over te halen om bij Rolex een aanvraag neer te leggen om de officiële leverancier van het team te worden. Rolex honoreerde de aanvraag en werd de officiële leverancier. Vanaf dat moment begon Rolex ook in hun advertenties in Noord-Amerika te refereren aan de Thunderbird in plaats van de Turn-O-Graph en daarmee was de officiële bijnaam dus geboren. Overigens droegen alleen de Turn-O-Graph horloges die aan de ‘’echte’’ Thunderbirds geleverd werden het logo van het team op 6 uur. Dit zijn dan ook zeer zeldzame en gewilde modellen op de vintage horlogemarkt vandaag de dag, omdat er niet heel veel van gemaakt zijn.

De jaren ‘60, ‘70 en ‘80 voor de Rolex Datejust Turn-O-Graph

In 1959 kwam er weer een nieuw referentienummer van de Turn-O-Graph en dit keer zou het de 1625 zijn. Dit horloge zou het langste in productie zijn van alle Turn-O-Graph horloges tot die tijd en werd tot en met 1977 geproduceerd. Qua uiterlijk veranderde er eigenlijk weinig zoals gebruikelijk is bij Rolex. Er waren weer verschillende uitvoeringen met een veelvoud aan mogelijkheden voor wijzerplaten en materialen waar de kast uit gemaakt was. Technisch werd het voorzien van een nieuw uurwerk en wel het kaliber 1570 van Rolex. Er stond nog altijd geen Turn-O-Graph op de wijzerplaat, wat tot nu toe alleen nog maar op het eerste model de 6202 zonder datumfunctie gestaan had. Wel droeg de wijzerplaat inmiddels trots de Datejust naam.

Na een zeer succesvolle en lange tijd met de 1625 vond Rolex het in 1977 tijd voor wat verandering en kwamen er nieuwe referentienummers op de markt om dit model te vervangen. Zo kwamen er onder andere de 16253, 16263, 16264 en de 16268 die allemaal liepen op het kaliber 3035 van Rolex. Dit uurwerk brachten de quickset datumfunctie op de horloges, waardoor de wijzers niet meer twee keer het klokje rond moesten om de datum te verzetten. Ook deze hadden overigens weer niet de naam Turn-O-Graph op de wijzerplaat. Wel waren ze Superlative Chronometer Certified en stond dat trots boven 6 uur. Aan het uiterlijk werd er eigenlijk weer niet veel veranderd. De horloges hadden een kast met 36 millimeter diameter en de roterende Turn-O-Graph bezels.

Elf jaar later in 1988 kwam er een nieuw uurwerk namelijk het kaliber 3135. Daarmee kwam ook een nieuwe batch met Datejust Turn-O-Graph referentienummers uit die op dit uurwerk liepen en werden de bestaande referentienummers hier ook van voorzien. Daarnaast werd de kast vanaf dat moment gesloten met saffierglaasjes en was het oude plexiglas uit beeld verdwenen. Er is in de jaren erna nog wat meer met nieuwe materialen gewerkt, zoals Luminova in plaats van Tritium. Op deze manier is dan ook makkelijk te herkennen uit welke tijd een bepaald referentienummer, dat van 1977 tot 2000 gemaakt is, stamt.

De nieuwe generatie Rolex Datejust Turn-O-Graph

In het jaar 2000 kwam Rolex dan toch weer met een nieuwe generatie Datejust Turn-O-Graph modellen. En dit keer was er behoorlijk wat vernieuwing zelfs op het uiterlijk vlak, wat voor Rolex ongewoon is. Om te beginnen droeg het horloge vanaf nu ook daadwerkelijk de Turn-O-Graph naam op de wijzerplaat in een fel rode kleur en wel boven de 6 uur waar ook ‘’Superlative Chronometer Officially Certified’’ staat.  De secondewijzer was ook in datzelfde rood en zo waren ook de datums in het datumvakje. Dit gaf een extra sportief effect aan het elegante horloge. En dan was er nog de bezel. Dat was nu de typisch gecanneleerde bezel die we op bijna alle Datejust horloges terugzien. De Turn-O-Graph kreeg zo toch nog meer een Datejust gevoel. Ook de referentienummers waren een cijfer langer geworden en zo waren er belangrijke referenties als; 116261, 116262, 116263 en 116264. Uiteraard was er weer een veelvoud aan verschillende materialen voor de band en de kast en een eindeloze keuze uit wijzerplaten.

Slechts 11 jaar mochten deze horloges in de productielijn van Rolex want in 2011 stopte Rolex volledig met de productie van de Datejust Turn-O-Graph horloges na 58 jaar. Rolex wilde duidelijke keuzes maken en omdat de Turn-O-Graph een combinatie tussen een elegant en sportief horloge was werd er bij dit model nooit een hele duidelijke keuze gemaakt in welke hoek het gepositioneerd kon worden. Rolex liet dit iconische horloge voor wat het was en focuste in de Datejust collectie slechts nog op elegante horloges en liet de sportieve horloges over aan bijvoorbeeld de Submariner en GMT collectie. Onder verzamelaars bleef het horloge echter populair en op de vintage markt of op veilingen zijn er nog altijd veel mensen op zoek naar een Rolex Datejust Turn-O-Graph.

Hoe werkt de Turn-O-Graph eigenlijk?

Een veel voorkomende vraag is hoe zo’n Turn-O-Graph horloge nou eigenlijk werkt? Het is geen gewoon elegant datum en tijd horloge, maar ook weer niet een zogenaamde tool watch. Wat doet hij dan wel is natuurlijk de vraag!

Het allerbelangrijkste is eigenlijk de bezel functie. Het horloge was het eerste Rolex horloge dat als een serie geproduceerd werd met een roterende bezel. Deze roterende bezel die de 60 unit doet met het uurwerk zelf niks, maar het geeft de drager de mogelijkheid de tijd op een andere manier af te lezen. Op de bezel staan allerlei markeringen en we kunnen er twee zaken mee meten. De verstreken tijd en een interval, echter wel alles zolang het onder de 60 minuten is. De cijfers op de bezel gaan daarom ook van 0 tot en met 60.

De verstreken tijd meten we door de bezel met het pijltje dat op de 60 staat naar de minutenwijzer te draaien. We hebben nu een startpunt gemarkeerd en we kunnen zo zien hoeveel minuten er verstreken zijn sinds het startpunt. Uiteraard moet dit wel binnen 1 uur zijn!

Een interval meten is een ander verhaal. We beslissen eerst wat de interval moet zijn die we willen meten, vervolgens kijken we naar waar de minutenwijzer zich bevindt en zetten het pijltje op de bezel op het punt dat het aantal intervalminuten dient te zijn, ten opzichte van de minutenwijzer. Vervolgens houden we de minutenwijzer goed in de gaten tot hij bij het pijltje komt en zo kunnen we de interval meten.

> Vind een kantoor in de buurt