Oranje diamant
Oranje is in Nederland een bekende en beminde kleur. De kleur verwijst tenslotte naar ons koningshuis. Willem van Oranje is de stichter van Nederland. Oranje staat sinds die tijd symbool voor de nationale eenheid van dit land.
De link van het koningshuis naar waardevolle stenen is snel gemaakt. Van oorsprong waren diamanten juist in familie van adel van in koningshuizen populair. Vaak gebruikt als statussymbool. Met name het gebruik van diamanten in verlovingsringen is een traditie die afkomstig is uit koningshuizen.
Op deze pagina geven we meer informatie over gekleurde diamanten, en dan wel specifiek over de oranje diamant. Hoe zeldzaam is deze steen en hoe komt de oranje diamant aan zijn kleur?
Gekleurde diamanten
Er valt veel te vertellen over diamanten en kleur. Kleur kan bij diamanten namelijk zorgen voor minder waarde. Maar in een aantal gevallen verhoogt de waarde van een diamant juist wanneer deze gekleurd is.
Om dat goed te begrijpen geven we een korte uitleg over het verschil tussen kleurloze en gekleurde diamanten.
Kleurloze diamanten
Een perfecte diamant, dus helemaal volkomen, heeft geen kleur. Volledig kleurloze diamanten komen overigens nauwelijks voor. Diamanten ontstaan namelijk door een natuurverschijnsel, waardoor de kans op perfectie heel laag is.
Gekristalliseerd koolstof
Een perfecte diamant is helemaal zonder kleur, omdat het slechts bestaat uit puur koolstof. Want wanneer koolstof onder enorme druk en hoge temperaturen kristalliseert, ontstaat diamant. Dit proces vindt zo’n 200 kilometer onder het aardoppervlak plaats.
Aanwezigheid van stikstofatomen
In de praktijk komt het echter nauwelijks voor dat alleen de koolstof kristalliseert. Vaak is het, in meer of mindere mate, een combinatie van koolstof met stikstofatomen. Hoe meer stikstofatomen er aanwezig zijn, hoe minder zuiver de diamant is. Een diamant met veel stikstofatomen slaat gelig uit, en is aanzienlijk minder waard dan een zuivere diamant.
“Kleurloze diamanten worden beoordeeld op basis van een kleurschaal. Deze kleurschaal loopt van D tot en met Z.”
Gekleurde diamanten
Er zijn ook diamanten die niet vallen binnen de kleurschaal D tot en met Z. Dit zijn de zogenoemde gekleurde diamanten. Gekleurde diamanten zijn overigens niet perfect, omdat de kleur ontstaat door imperfectie.
Toch kunnen gekleurde diamanten behoorlijk meer waard zijn dan bepaalde kleurloze diamanten. Dat heeft vooral te maken met de zeldzaamheid ervan. Maar natuurlijk ook met het gewicht en de snijkwaliteit.
Kleurintensiteit
Gekleurde diamanten worden dan wel niet beoordeeld op basis van de reguliere kleurschaal. Toch worden er ook aan gekleurde diamanten verschillende kleurenniveaus toegekend. Deze kleurenniveaus gaan vooral over de intensiteit van de kleur. De kleurenniveaus lopen van ‘Fancy’ (relatief lage kleurintensiteit) tot ‘Fancy vivid’ (hoge kleurintensiteit).
Er zijn verschillende kleuren diamanten. Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie over voorkomende kleuren:
Hoe ontstaat een oranje diamant?
Zoals eerder in dit artikel benoemd, is een gekleurde diamant resultaat van imperfectie tijdens het kristallisatieproces. Doordat er een bepaalde stof kristalliseert met de koolstof, ontstaat de betreffende kleur.
Maar hoe komt een oranje diamant dan aan zijn kleur? De oorzaak daarvan is de aanwezigheid van stikstofatomen.
Dat is overigens bij gele diamanten ook het geval. Het verschil tussen deze beide gekleurde diamanten ontstaat door het verschil in groepering van de stikstofatomen. Bij de oranje diamant worden de kleuren blauw en geel anders geabsorbeerd, waardoor de oranje kleur zichtbaar wordt.
Hoe zeldzaam is een oranje diamant?
Oranje diamanten zijn uiterst zeldzaam. Gele diamanten daarentegen komen vaker voor. De specifieke groepering van de stikstofatomen bij een oranje diamant zijn zeldzaam.
De roze, rode en blauwe diamant zijn overigens nóg zeldzamer dan de oranje diamant. Ter vergelijking, van de blauwe diamanten zijn er wereldwijd ongeveer 200.000.
De zeldzaamheid van oranje diamanten maakt het een gewilde steen. En dat is natuurlijk in de dagwaarde terug te zien. Oranje diamanten vertegenwoordigen een bijzonder hoge prijs.
Waarde van een oranje diamant
Doordat een oranje diamant zeer zeldzaam is, heeft een oranje diamant over het algemeen een hoge waarde. Een oranje diamant met een gemiddelde grootte is al snel enkele tienduizenden euro’s waard.
De waarde wordt natuurlijk beïnvloed door een aantal factoren, zoals gewicht, slijpvorm en kleurintensiteit. Eigenlijk wordt hier vastgehouden aan de beoordeling volgens het 4 C’s model.
In veel gevallen zijn oranje diamanten niet zuiver. En ook dat heeft een grote invloed op de waarde. Wanneer er tinten van een andere kleur aanwezig zijn zal dat de waarde van de diamant sterk doen verminderen. Bij oranje diamanten komen bruine en gele tinten regelmatig voor.
Grootste oranje diamant ter wereld
‘The Orange’, zo wordt de grootste diamant ter wereld genoemd. Deze diamant heeft de vorm van een peer en een gewicht van bijna 15 karaat. De combinatie van vorm en kleur is bijzonder uniek.
Deze diamant is geveild in 2013. De diamant zou zo’n 21 miljoen dollar moeten opleveren. Maar is uiteindelijk geveild voor het duizelingwekkende bedrag van meer dan € 35 miljoen dollar. De huidige eigenaar van de diamant is een verzamelaar.
Specialisten van Waarde
Goudwisselkantoor heeft meer dan 120 kantoren in Nederland, België en Duitsland. Met meer dan 35 jaar ervaring zijn we gevestigde naam in de wereld van edelmetalen en edelstenen. Gemiddeld waarderen onze klanten met 4,5 sterren op schaal van 0 (zeer slecht) – 5 (heel goed) sterren. Deze gemiddelde beoordeling is tot stand gekomen op basis van meer dan 48.000 klantbeoordelingen.
Er is altijd een Goudwisselkantoor in de buurt. Plan uw bezoek en ontvang een gratis taxatie van uw waardevolle goed.