Groene diamant
Wanneer u denkt aan een diamant, zult u niet direct denken aan een groengekleurde steen. Toch bestaan ze; groengekleurde diamanten. Deze edelstenen zijn vrij uniek en daarom waardevol en gewild.
In dit artikel gaan we dieper in op de groene diamant, namelijk over het ontstaan en de onderlinge verschillen.
Heeft u een diamant in bezit en bent u benieuwd naar de waarde ervan? Of overweegt u uw diamant te verkopen? Maak gebruik van een gratis waardebepaling bij Goudwisselkantoor. Bezoek daarvoor één van onze kantoren.
Waarde ten opzichte van kleurloze diamanten
Dit artikel begon er al mee; wanneer u denkt aan een diamant, denkt u waarschijnlijk niet direct aan een groene diamant. Veel waarschijnlijker is dat u bij een diamant denkt aan een kleurloze, briljant rond geslepen variant.
De kleurloze diamant is dan het meest voorkomende type diamant. Alhoewel er ook bij kleurloze diamanten veel verschil zit in de mate van kleurloosheid.
Een diamant ontstaat vanuit puur koolstof. Wanneer koolstof kristalliseert, ontstaat in eerste instantie grafiet en vervolgens diamant. Door de toevoeging van een extra stof ontstaan gekleurde diamanten. Bij een blauwe diamant is dat bijvoorbeeld door de toevoeging van de stof ‘boor’ bij de koolstof. En bij de gele diamant is dat door de aanwezigheid van stikstofatomen.
In principe is een gekleurde diamant dus imperfect. Toch ligt gemiddeld de waarde van een gekleurde diamant hoger, dit vanwege de zeldzaamheid.
Ontstaan van een groene diamant
Maar hoe ontstaan groene diamanten? In tegenstelling tot andere gekleurde diamanten ontstaat een groene diamant niet door de toevoeging van een andere stof bij het koolstof. Het ontstaan van een groene diamant heeft een andere, enigszins opmerkelijke, reden.
“Een groene diamant komt aan zijn kleur door blootstelling aan atoomstraling en radioactiviteit.”
En dat voor een lange periode. Maar geen zorgen! De blootstelling van de diamant aan deze stralingen zorgen er niet meer voor dat de diamant nu nog gevaarlijk is en deze stralingen zelf verder doorstraalt. De blootstelling eraan heeft echter wel geleid tot de groene kleur van dit type diamant.
Zeldzaamheid van een groene diamant
Het ontstaan van een groene diamant is uiterst uniek. Daarom is een groene diamant ook heel zeldzaam. Alleen blauwe, roze en rode diamanten zijn nóg zeldzamer dan de groene diamant. Van een blauwe diamant is bekend dat er wereldwijd ongeveer 200.000 exemplaren zijn.
De waarde van een groene diamant ligt dus relatief hoog. Alhoewel er natuurlijk verschillende kleurgradaties zijn die weer van invloed zijn op de waarde. De waarde van een grotere, zuivere groene diamant loopt al snel richting de duizenden euro’s.
Verschillende kleurdieptes
Zoals hierboven aangehaald, zijn er verschillende kleurdieptes te onderscheiden. Een groene diamant kan een lichtgroene kleur hebben, of juist een diep intense donkergroene kleur. De meest intense kleuren worden beoordeeld met de labels ‘fancy intens’, ‘fancy vidid’ of ‘fancy deep’.
Diamanten die volkomen zuiver zijn wat betreft kleur zijn heel uniek en daarom het meest waardevol. In de meeste gevallen zijn er echter ook tinten van andere kleuren aanwezig. Een groene diamanten kan bijvoorbeeld ook tinten geel, blauw of bruin bevatten.
Smaragd
De tegenhanger van de groene diamanten zijn de smaragdstenen. Smaragdstenen behoren, net zoals diamanten, tot de edelstenen. Smaragd is ook zeer waardevol, maar wel minder schaars en gewild dan diamanten. Om die reden zijn deze stenen in verhouding beter betaalbaar.
Smaragd zijn heldergroen van kleur. Om die reden ook de tegenhanger van de groene diamant. Een groene diamant onderscheid zich echter wel door het hebben van meer schittering en reflectie. Smaragd wordt in veel gevallen verwerkt in bijvoorbeeld ringen, armbanden of kettingen.
Nep diamanten herkennen en onderscheiden
Let op bij het kopen van diamant
Nagemaakte diamanten komen veel voor. Zeker ook de groene diamanten worden veelvoudig nagemaakt. Goedkope namaak diamanten zijn vaak wel duidelijk te onderscheiden van echte diamanten.
Deze diamanten worden ook niet zozeer aangeboden als echte diamanten, maar vaak gebruikt in goedkopere sieraden. Ook online zijn er veel aanbieders die adverteren met bijvoorbeeld ‘groene nep diamant’.
Maar er zijn ook namaakdiamanten die nauwelijks van het echt te zijn onderscheiden. Bij aanschaf van een (groene) diamant is het daarom belangrijk alert te zijn en zeker te weten dat u een echte diamant koopt.
Bij twijfel adviseren wij de koop niet te doen, maar u eerst te vergewissen dat u niet te maken heeft met een namaakdiamant. Beter nog is om altijd uw aankoop te doen bij een betrouwbare partij, waarvan u zeker weet dat deze partij u de juiste certificaten kan overhandigen.
Uw groene diamant verkopen?
Overigens geldt dit ook de andere kant op. Selecteer een betrouwbare partij wanneer u uw (groene) diamant wilt verkopen. Wordt uw groene diamant op de juiste waarde geschat, dan ontvangt u ook de juiste waarde voor uw groene diamant. Indien dat niet het geval is, lijdt u helaas financieel verlies doordat u minder geld heeft gekregen dan de diamant aan waarde vertegenwoordigde.
Wanneer u een betrouwbare partij wilt selecteren, kijkt u onder andere naar het aantal jaar ervaring, recensies en de verbondenheid van de partij met vakverenigingen.