Gele diamant

Gele diamant

Gele diamanten zijn uniek en vrij waardevol. Toch komt het vaak voor dat gele diamanten een negatieve associatie oproepen. Hoe dat komt diepen we verder uit in dit artikel. We kijken verder naar het ontstaan van de gele diamant en de zeldzaamheid ervan.

Gekleurde diamanten hebben in het algemeen minder de aandacht dan de kleurloze diamanten. Het is goed mogelijk dat de zeldzaamheid van gekleurde diamanten daarin een grote rol speelt. Ze zijn daardoor minder zichtbaar omdat ze minder worden gebruikt.

Het hebben van een diamant is uniek, maar het hebben van een gekleurde diamant is nog unieker. Wel zijn er significante verschillen tussen gekleurde diamanten. Bepaalde kleuren zijn minder zeldzaam dan andere kleuren. In dit artikel wordt de plek van de gele diamant in dit spectrum verder uitgewerkt.

Negatieve associatie gele diamanten

Al in de inleiding van dit artikel schreven we over de negatieve associatie die vaak aanwezig is wanneer het gaat over gele diamanten. Om de reden daarvan helder te krijgen gaan we eerst weer terug naar het verschil tussen gekleurde en kleurloze diamanten.

Gekleurde diamanten zijn imperfect

Van nature is een perfecte diamant kleurloos. Een diamant ontstaat namelijk wanneer koolstof gaat kristalliseren; eerst tot grafiet en later tot diamant. Dit gebeurt diep onder de aarde, onder geweldige druk en hoge temperaturen. Puur koolstof wat is gekristalliseerd, is van nature geheel zonder kleur. Diamanten met kleur zijn dus imperfect. Want de kleur ontstaat door toevoeging van een stof bij de koolstof tijdens het kristallisatieproces (met uitzondering van de groene diamant, waar stralingen hebben gezorgd voor de groene kleur).

Mate van kleurloosheid van kleurloze diamanten

Kleurloze diamanten, ook wel witte diamanten genoemd, is een verzamelnaam voor diamanten zonder kleur. Echter, er zijn verschillende gradaties in de kleurloosheid. Diamanten, geheel zonder kleurtinten, zijn zeer zeldzaam en daarom heel waardevol. De meeste kleurloze diamanten hebben echter in min of meerdere mate geelachtige tinten. Deze geelachtige tinten ontstaan door de aanwezigheid van stikstofatomen.

Verschil gekleurde gele diamant en kleurlabel Z

En daarmee komen we tot de reden waarom er vaak een negatieve associatie is als het gaat om gele diamanten. Diamanten die tot de kleurloze diamanten behoren, maar wel veel geelachtige tinten hebben, worden laag beoordeeld en zijn relatief weinig waard. De kleur van kleurloze diamanten wordt beoordeeld aan de hand van kleurlabels ‘D’ tot en met ‘Z’. Waarbij kleurlabel D staat voor perfect zuiver, en kleurlabel Z voor niet zuiver met veel geelachtige tinten.

Een gekleurde diamant valt echter niet binnen de kleurlabels ‘D’ tot en met ‘Z’. Een echte gele diamant valt namelijk onder de categorie ‘Fancy’ en is veel intenser qua kleur dan een witte diamant met bijvoorbeeld kleurlabel ‘Z’.

Ontstaan van gele diamanten

Zoals hierboven al uitgewerkt zijn kleurloze diamanten eigenlijk imperfecte diamanten. Bij bijvoorbeeld de blauwe diamant ontstaat de blauwe kleur doordat de stof ‘boor’ zich mengt met de koolstof tijdens het kristallisatieproces.

Bij de gele diamant ontstaat de gele kleur doordat stikstofatomen zich vermengen met de koolstofatomen tijdens het proces van kristalliseren. Stikstofatomen en koolstofatomen zijn qua structuur overigens zeer vergelijkbaar.

Andere gekleurde diamanten

Naast geelgekleurde diamanten zijn er nog andere gekleurde diamanten. Daarvan een aantal voorbeelden:

 

Zeldzaamheid van de gele diamant

Van alle gekleurde diamanten is de gele diamant het minst zeldzaam. Ofwel, het is de meest voorkomende gekleurde diamant. Dat maakt dat een gele diamant in principe ook de meest goedkope gekleurde diamant is. Natuurlijk is ligt dit in de praktijk veel genuanceerder. Het is namelijk ook afhankelijk van grootte en het gewicht, maar ook van de slijpkwaliteit en de precieze kleurintensiteit.

Prijs van een gele diamant

Bij het taxeren van een diamant wordt altijd het 4C model gebruikt. Dit model kijkt naar alle aspecten van een diamant, de optelsom van deze aspecten bepaalt de precieze waarde van de diamant.

De 4C’s staan voor de volgende factoren: carat, color, cut en clarity. In de praktijk betekent dat een kleine blauwe diamant met weinig schittering minder waard kan zijn dan bijvoorbeeld een grotere gele diamant met meer schittering.

Verwerking van gele diamanten

Gele diamanten worden veel gebruikt in verlovingsringen. Maar ook in andere sieraden, zoals kettingen of armbanden.

Historisch hoge prijs voor een gele diamant

In 2014 haalde de veiling van een heel grote gele diamant in het Zwitserse Genève het nieuws vanwege de recordopbrengst. De gele diamant had een gewicht van meer dan 100 karaat. De diamant werd uiteindelijk geveild voor een bedrag van meer dan 11,8 miljoen euro.

Herkomst van een gele diamant

Gele diamanten worden op verschillende plekken in de wereld gedolven. Australië is echter wel de grootste leverancier van de gele diamanten. Meer dan 50% van de gele diamanten komen daarvandaan.

diamantmijn in Australië

Diamantmijn in Australië

Laat uw diamant vrijblijvend taxeren

Heeft u een of meerdere diamanten in bezit en bent u benieuwd naar de waarde van deze edelstenen? Maak dan gebruik van onze gratis waardebepaling. Deze waardebepaling bieden we geheel vrijblijvend aan; het is aan u of u daarna uw edelstenen aan ons wilt verkopen.

Goudwisselkantoor. Specialisten van Waarde

Goudwisselkantoor is gespecialiseerd in meer dan wat onze naam doet vermoeden. We zijn experts op het gebied van zowel edelmetalen als edelstenen.

Niet zonder reden zijn we een gevestigde naam in de wereld van deze waardevolle materialen. Met meer dan 35 jaar ervaring en meer dan 120 Goudwisselkantoren in Nederland, België en Duitsland, hebben al veel mensen de weg naar ons weten te vinden.

U kunt bij Goudwisselkantoor terecht voor inkoop, maar zeker ook verkoop van uw edelstenen of edelmetalen. Verder kunt u bij ons terecht voor het wisselen van geld of het verpanden van bijvoorbeeld uw sieraden.