Roze diamant

Roze diamant

Diamanten zijn zeldzaam. De meeste inwoners van Nederland zullen niet in het bezit zijn van zo’n waardevolle steen. Elke diamant is uniek. Daarom is er veel verschil in waarde tussen diamanten.

We kijken in dit artikel specifiek naar de roze diamant; een uiterst zeldzame en zeer gewilde edelsteen. De waarde van een roze diamant mondt daarom uit in exorbitant hoge prijzen.

Ontstaan van een roze diamant

Diamanten ontstaan doordat koolstof kristalliseert. Gekristalliseerde koolstof is van nature volkomen zuiver en zonder kleur. Toch zijn er gekleurde diamanten. Bij de meeste kleuren komt dat doordat de diamant eigenlijk imperfect is.

Hoe komen diamanten aan een kleurtje?

Tijdens het kristallisatieproces heeft zich een andere stof gevoegd bij de koolstof. In het geval van de blauwe diamant is dat bijvoorbeeld de stof ‘boor’. Ondanks de imperfectie van gekleurde diamanten zijn ze relatief duurder dan kleurloze diamanten. De zeldzaamheid van gekleurde diamanten is daarvan de belangrijkste reden.

Reden kleuring roze diamant

Maar hoe komt een roze diamant dan aan de roze kleur? Daarover bestaat wereldwijd geen consensus. Onder andere de enorme zeldzaamheid van de roze diamant maakt het lastig om breed onderzoek hiernaar te doen.

Wel staat vast dat de roze diamant niet imperfect is. Een roze diamant ontleent zijn kleur dus niet door toevoeging van een andere stof dan koolstof tijdens het kristallisatieproces.

Diamanten ontstaan onder uitzonderlijk hoge druk, ver onder het aardoppervlak. Een bekende theorie is dat een nog zwaardere druk dan bij kleurloze diamanten het geval is, de oorzaak is van de roze kleur. Een andere theorie gaat uit van invloeden op de moleculaire structuur.

Zeldzaamheid van de roze diamant

Roze diamanten zijn zéér zeldzaam. Op jaarbasis worden slechts enkele roze diamanten gevonden. Deze schaarste maakt dat de waarde van een roze diamant ongekend hoog ligt.

Wat zijn bepalende factoren?

Binnen de selectie van roze diamanten is onderling ook weer veel verschil in waarde. Belangrijke factoren zijn daarop van invloed, zoals:

  1. Tinten
  2. Verzadiging
  3. Toon
  4. Grootte en gewicht

Kleurtintentsiteit

Een kleurloze diamant wordt gelabeld met een kleurlabel welke de kleurloosheid vaststelt. Hoe meer geelachtige tinten de diamant bevat, hoe minder de diamant waard is.

Ook bij gekleurde diamanten zijn er gradaties in kleur te onderscheiden. Deze worden niet ondergebracht in de kleurlabels van witte diamanten (D tot en met Z). Maar middels de schaalverdeling van ‘vivid’ tot ‘fancy vivid’.

Andere gekleurde diamanten

Naast de roze en rode diamanten, zijn er nog een aantal andere gekleurde diamanten. Alhoewel de rode en roze diamanten het meest zeldzaam en waardevol zijn, zijn ook andere gekleurde diamanten relatief schaars en daarom gewild.

Van de blauwe diamant is bijvoorbeeld bekend dat er maar zo’n 200.000 exemplaren wereldwijd bestaan.

Andere gekleurde diamanten zijn o.a:

Argyle mine in Australië

De belangrijkste plek waar roze diamanten gevonden worden is in Australië. En wel specifiek in de Argyle mine. Alhoewel deze mijn een belangrijke bron is voor roze diamant, worden er in absolute aantallen maar heel weinig roze diamanten gevonden. Minder dan een half procent van alle diamanten die worden gevonden in deze mijn zijn roze van kleur.

argyle meer in Australië

Argyle meer in Australië

Deze mijn is recent gesloten. De proceskosten waren te hoog waardoor de mijn niet meer rendabel is. Desondanks is bekend dat er in deze mijn nog steeds diamanten te vinden zijn.

De sluiting van deze mijn leidt tot een snelle prijsstijging van de roze diamant. Welke gevolgen het heeft op de waarde van roze diamant op de lange termijn, is nog niet precies duidelijk.

Veiling van de grootste roze diamant ter wereld

In 2017 werd de grootste roze diamant ter wereld aangeboden op een veiling. Dat gebeurde in Genève en haalde zelfs het nieuws in Nederland. De diamant, met de naam ‘The Raj Pink’, zou meer dan 25 miljoen moeten opleveren.

Tijdens de veiling werd dit bedrag echter niet geboden, waardoor de verkoop van deze wereldsgrootste diamant niet is doorgegaan.

Eerder dat jaar werd een andere roze diamant, de ‘pink star’ nog voor een absoluut recordbedrag geveild. Namelijk voor een bedrag van zo’n 67 miljoen dollar. Daarmee is deze edelsteen de duurste geveilde edelsteen in de geschiedenis.

Roze diamant verkopen?

Heeft u een roze diamant in bezit? Dan heeft u een unieke edelsteen die veel waard is. Tenminste, op voorwaarde dat de diamant een echt exemplaar betreft.

Controle van echtheid, bij koop en verkoop

Zoals bij veel populaire items en producten het geval is, komen namaakdiamanten helaas veelvoudig voor. En dat kan zorgen voor grote financiële dompers. Zowel bij aanschaf als bij verkoop van een diamant.

Controle op echtheid van een diamant is daarom uiterst belangrijk. Wij adviseren diamanten alleen bij gerenommeerde partijen te kopen of te verkopen. U ontvangt bij deze partijen bijvoorbeeld een betrouwbaar certificaat van echtheid.

Zelf aan de slag met het controleren van de echtheid van uw diamant? In een ander artikel hebben we daarvoor een aantal tips op een rijtje gezet. Het artikel kunt u lezen door te klikken op deze link. 

Specialisten van Waarde

Een betrouwbare partij selecteert u onder andere op basis van het aantal jaren ervaring. Maar ook op basis van bijvoorbeeld de klantervaringen middels reviews.

Goudwisselkantoor is al meer dan 35 jaar specialist op het gebied van edelmetalen en edelstenen.

Wij zijn daarom hét adres voor de verkoop van uw (roze) diamant. Dat vinden wij niet alleen, maar gelukkig ook onze klanten. Dat blijkt wel uit de reviews. Met een gemiddelde score van 4.5 sterren op een schaal van 1 (niet tevreden) tot 5 (zeer tevreden), wordt Goudwisselkantoor hoog gewaardeerd.

Gratis waardepaling

Heeft u een diamant en bent u benieuwd naar de waarde? Maak dan gebruik van onze gratis waardebepaling. Daarvoor bezoekt u één van onze kantoren (met of zonder afspraak welkom). Een waardebepaling bij Goudwisselkantoor is helemaal vrijblijvend. U kunt daarna zelf kiezen of u besluit uw diamant te verkopen aan ons.