Zo herkent u een echte diamant

Hoe herkent u een echte diamant?

Populaire kledingmerken hebben er allemaal wel mee te maken; namaakkleding. Shirts, broeken, schoenen of zelfs tassen worden nagemaakt en zijn nauwelijks van het echt te onderscheiden. Deze nagemaakte producten worden, vaak op schimmige verkooppunten in het buitenland, voor een fractie van de officiële prijzen aangeboden.

Namaakdiamanten

Het namaken van producten komt niet alleen voor in de kledingindustrie. Ook in de wereld van de edelstenen komt dit fenomeen regelmatig voor. Omdat diamanten gewilde stenen zijn, zien we het met name gebeuren bij deze edelstenen. Wanneer u een diamant wilt kopen, is het dus heel belangrijk om vast te stellen of u daadwerkelijk met een echte diamant heeft te maken. Want wanneer achteraf blijkt dat u te maken heeft met een namaakdiamant, kan dat u helaas veel geld kosten.

Maar hoe herkent u dan een echte diamant? Daarover geef we graag een aantal praktische tips. Zodat u zelf de proef op som kunt nemen om te kijken of u te maken heeft met een al dan niet echte diamant.

Echtheid laten beoordelen door een expert?

Wilt u absolute zekerheid over de echtheid van uw diamant? Bezoek dan één van onze kantoren. Wij bieden een vrijblijvende taxatie van uw diamant. Voor een overzicht van onze kantoren klikt u op onderstaande button. 

Waarom zijn echte diamanten zo gewild?

Bij vrijwel alle producten die gewild en waardevol zijn, ontstaat ook een markt met namaakproducten. Zo is het ook bij diamanten. We onderscheiden op hoofdlijnen twee belangrijke redenen waarom diamanten gewild en populair zijn:

  • Schaarste van het product
  • Complexiteit van bewerking

Schaarste van het product

Diamanten zijn niet onbeperkt verkrijgbaar. Dat is ook een belangrijke reden waarom de waarde van een diamant zo hoog is. Een grondoorzaak van deze schaarste begint bij het ontstaan van een diamant. Namelijk zo’n 200 kilometer onder het aardoppervlak, onder enorme hitte en druk. Diamanten komen naar boven tijdens bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen. Maar veel van deze ruwe diamanten zijn in de praktijk niet bruikbaar voor bewerking tot een product in bijvoorbeeld een sieraad.

Complexiteit van bewerking

En daarmee komen we bij de volgende reden waarom diamanten gewilde stenen zijn. Want ruwe diamanten worden in principe niet gebruikt als sieraad. Daarvoor moet een diamant eerst worden bewerkt. Dat is echter een uiterst complex en specialistisch werk. Niet in de laatste plaats om de uitzonderlijke hardheid van een diamant. 

Zo herkent u een echte diamant!

Natuurlijk is een specialist als beste in staat om vast te stellen of een diamant echt of nep is. Deze service bieden wij als Goudwisselkantoor graag door middel van een gratis waardebepaling. Een specialist doet een nauwkeurig onderzoek aan de hand van het 4C Model van diamanten. Naast dit model doet een specialist ook onderzoek met speciaal apparatuur zoals een loep met 10x vergroting en de Borozon naald.

Zelf alvast de proef op de som nemen? Wij geven u een aantal tips, waarmee u uw diamant kunt testen. Deze testen zijn natuurlijk niet 100% accuraat en betrouwbaar en adviseren wij u altijd om naar een specialist te gaan om achter de waarde van uw diamant te komen. 

  1. Is de diamant perfect?
  2. Echtheid controleren met adem
  3. Controleer het gewicht
  4. Test de echtheid van een diamant met een krant of magazine
  5. Test de echtheid van een diamant met hitte
  6. Test de echtheid van een diamant in water
  • Is de diamant perfect?

Zoals in dit artikel al aangehaald, ontstaat een diamant door omstandigheden in de natuur. Daardoor is een diamant vrijwel nooit volkomen perfect. En zijn in bijna alle gevallen wel onvolkomenheden te ontdekken. Inspecteer daarom uw diamant met een loep om te ontdekken of u onvolkomenheden kunt ontdekken. Kunt u niets ontdekken, laat uw diamant dan voor de zekerheid nog even controleren door een expert van Goudwisselkantoor. 

  • Echtheid controleren met adem

Een andere veelgebruikte methode is de echtheid van een diamant controleren door er dichtbij te ademen. Een echte diamant zal nooit beslaan, omdat de warmte wordt verspreid. Belangrijk is om de diamant goed te ontvetten voordat de test wordt uitgevoerd.

  • Controleer het gewicht

Deze test kan alleen worden uitgevoerd wanneer u in ieder geval één andere (echte) diamant tot uw beschikking heeft. En als de diamant natuurlijk niet verwerkt is in een sieraad. Vergelijk het gewicht van de te testen diamant met de echte diamant (van vergelijkbaar formaat). Is de diamant die u test zwaarder dan de echte diamant? Dan is de kans groot dat het een nagemaakte diamant betreft.

  • Test de echtheid van een diamant met een krant of magazine

Een echte diamant breekt het licht. Wanneer u een echte diamant op bijvoorbeeld een krant of magazine legt, is het niet mogelijk om de tekst van de krant of het magazine te lezen. Ook zal het zwarte van de tekst niet door de diamant schijnen. Komt het zwart tijdens uw test wel door de diamant heen en kunt u de tekst lezen door de diamant? Dan duidt dat op de onechtheid van de diamant. Dit noemt met ook wel de brekingstest. 

  •  Test de echtheid van een diamant met hitte

Een echte diamant is uiterst hard en daarom vrijwel niet te barsten. U kunt het materiaal van uw diamant testen door het gebruik van vuur en water. Verwarm uw diamant voor een periode van minimaal 30 seconden, bijvoorbeeld met een aansteker. Dompel direct daarna de diamant in koud water. Is het een onechte diamant? Dan zal het materiaal zeer waarschijnlijk barsten. Een echte diamant geeft geen krimp tijdens deze test!

  • Test de echtheid van een diamant in water

Een echte diamant heeft een hoge dichtheid. Een namaakdiamant heeft dat in mindere mate. Het verschil is op te merken wanneer u de diamant in een glas water laat vallen. Een echte diamant zal direct naar de bodem zakken. Een namaakdiamant daarentegen blijft (even) drijven of zakt maar tot halverwege het glas.

Schakel een Specialist van Waarde in!

Twijfelt u na deze tips nog steeds over de echtheid van uw diamant? Schakel gerust één van onze specialisten in. U vindt ze in ons kantoren. Wij bieden u een gratis waardebepaling aan voor uw diamant, waarbij we natuurlijk ook kijken naar de echtheid van de edelsteen. 

Meer weten? Neem contact op door ons te bellen via: 088 – 102 10 80. Of bekijk het overzicht van onze kantoren via deze pagina.