Wat voor steen is diamant?

Wat voor steen is diamant?

Dat de diamant een kostbare edelsteen is, is algemeen bekend. Het hebben van een diamant is eerder een uitzondering dan veelvoorkomend. Toch weet iedereen wel hoe een diamant eruit ziet en hebben veel mensen weleens een diamant in het echt gezien. Op deze pagina steken we de spade dieper dan de waarde en het uiterlijk. We geven antwoord op de vraag; wat voor steen is diamant?

Wilt u meer weten over de diamant die u bezit? Dan kan het interessant zijn om een gratis taxatie te laten doen. Dit kunt u bij Goudwisselkantoor en is te vinden op meer dan 150 locaties door Nederland, België en Duitsland.

Is diamant een steen?

Hoewel de diamant wordt gekenmerkt als een edelsteen, wordt deze ook weer gevonden in een steen. In die context is het belangrijk om de herkomst van diamanten te kennen. De verwarring met diamanten als stenen ontstaat vaak door de benaming als edelsteen. Toch kijken we graag eerst naar de steen waar het begint, de kimberliet.

Diamanten treffen we aan in een soort stollingsgesteente, genaamd kimberliet. De diamant zelf is eigenlijk een keten van koolstofatomen (carbon) die zijn uitgekristalliseerd. De dicht geconcentreerde aard hiervan zorgt voor een unieke hardheid.

Net als andere stollingsgesteenten werd kimberliet in de loop van duizenden jaren gevormd door vulkanische actie die plaatsvond tijdens de vorming van de aardmantel.

Kimbertliet vinden we dan ook vaak in vulkanische sferen, ofwel dicht bij aardkorsten. In de buurt van bergketen of diepe verticale schachten die zich diep in de aarde uitstrekken. In de kimberliet komen soms afzettingen van diamanten voor. Naast diamanten zijn er ook andere mineralen te vinden. De diamant kenmerken we als mineraal en als steen. Niet alle kimberliet bevat diamant. Wat het soms een ware zoektocht maakt.

 

“De diamant kenmerken we als mineraal en als steen.”

 

Andere stenen die vaak met diamant worden gevonden zijn: mica, granaat en zirkon. Kimberliet kan een blauwgrijze tint of een geelachtige zweem hebben. Waardoor deze door diamantzoekers vaak makkelijker te vinden is.

Wat is een edelsteen?

Met edelsteen bedoelen we een zeldzaam soort steen. Alle soorten edelsteen voldoen aan de kenmerken; schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Edelstenen hebben een uitzonderlijk hoge hardheid (diamant is het hardste steensoort ter wereld) en hebben absoluut geen vertroebeling.

Naast de diamant, kennen we:

  • Saffier
  • Smaragd
  • Robijn

Ook bestaat de zogenoemde ‘half edelsteen’. Dit zijn stenen die maar voldoen aan één van de bovengenoemde twee kenmerken, namelijk het hebben van of een hoge hardheid of geen vertroebeling.

De diamant is natuurlijk de meest bekende edelsteen. Maar ook heeft de diamant de grootste hardheid van alle edelstenen. Sterker nog, er is op de aarde geen hardere grondstof te vinden dan de diamant.

Eigenschappen van de diamant steen

Zoals hierboven beschreven valt de diamant onder de edelstenen. Specifiek is een diamant een mineraal en bestaat puur uit kristallijne koolstof.

Koolstof

Eigenlijk een ketting aan koolstof. Wat overigens de meest voorkomende stof is op aarde. In een enkele vorm kennen we deze wel als het eenvoudige grafiet, gebruikt voor potloden. Maar gekristalliseerd is deze stof wel heel anders. Namelijk als diamant.

Hardheid

Op de schaal die mineralogen gebruiken om de hardheid te bepalen, scoort diamant een tien op een schaal van één tot tien. Daarnaast meten we de diamant in karaat, de standaard maateenheid voor edelstenen. Eén karaat is ongeveer een vijfde van een gram. Het karaat kunnen we verder onderverdelen in punten op een schaal van 100.

Licht absorberen en reflecteren

Een belangrijk kenmerk van de diamant is het absorberen en reflecteren van licht. Juist als de steen goed is geslepen, kan dit voor optisch erg indrukwekkende taferelen zorgen.

Structuur

Als laatst zien we de ongebruikelijke kristalstructuur van de edelsteen. Niet alleen is het een geweldige geleider van licht, het is ook mogelijk om elektrische stroom via een diamant te laten werken.

Structureel kan de diamant worden omschreven als een octaëder. Dit betekent dat er binnenin dubbele vierzijdige piramides van koolstofketens zijn die elkaar aan de basis ontmoeten. Kubussen een twaalfvoudige vorm worden ook in de steen gevonden. Soms kunnen kleine driehoekige holtes, trigonen genaamd, worden waargenomen.

Kleur

Diamanten komen in de natuur voor in verschillende tinten. Kleurloze of witte diamanten komen het meest voor, terwijl sommige getinte stenen zeldzaam en waardevol zijn. De tinten kunnen geel, blauw, roze, groen of amber zijn.

Toepassing van de diamant

Eerder beschreven we al dat de diamantsteen een uitzonderlijke hardheid heeft. Hierdoor is het geschikt voor meerdere doeleinden. Natuurlijk kennen we allemaal het gebruik van diamant in sieraden, zoals ringen en kettingen. Maar er zijn veel meer toepassingen. Een paar daarvan zetten we op een rijtje:

  • Voor het maken van snijgereedschap;
  • Computerchips;
  • Spiegels;
  • Instrumenten voor de chirurg.

De hardheid van de steen maakt het gebruik van diamant interessant voor bovenstaande toepassingen.

Welke waarde heeft de diamant?

Het is algemeen bekend dat diamanten een grote waarde vertegenwoordigen. Maar hoe wordt de waarde precies bepaalt? We beschreven al dat de diamant bestaat uit slechts één grondstof, dus de vraag ‘wat voor steen is diamant?’ is tijdens de waardebepaling niet relevant. Al kijken we natuurlijk altijd wel naar de echtheid van de diamant.

Voor de waardebepaling, ofwel de taxatie, maken we gebruik van de vier C’s die staan voor:

  • Colour (Kleur)
  • Cut (Kwaliteit)
  • Carat (Karaat / gewicht)
  • Clarity (Helderheid)

Meer weten over de vier C’s van diamanten?

Diamant verkopen of vrijblijvend taxeren?

Heeft u één of meerdere diamanten en bent u benieuwd naar de waarde? Of wilt u uw diamant(en) verkopen? Kom dan naar één van onze vestigingen voor een waardebepaling. Ook als de diamant verwerkt is in een sieraad kunt u deze waardevolle steen laten taxeren. Wij bieden deze waardebepaling gratis aan.

Natuurlijk bent u ook bij ons aan het juiste adres voor het verkopen van uw diamant(en). Met meer dan 40 jaar ervaring heeft het Goudwisselkantoor verstand van zaken.

We hebben meer dan 150 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Vind uw Goudwisselkantoor.

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin