Blauwe diamant

Blauwe diamant

Blauwe diamanten zijn heel gewild, maar tegelijkertijd ook heel zeldzaam. In totaal bestaan er wereldwijd ongeveer 200.000 van deze unieke edelstenen. Wat maakt een blauwe diamant anders dan de meeste diamanten, waarom zijn ze zo gewild en hoe zit het met de waarde van een blauwe diamant? In dit artikel maken we een deepdive in de wereld van blauwe diamanten.

Onderscheid gekleurde en kleurloze diamanten

Voordat we dieper ingaan op specifiek de blauwe diamanten, kijken we eerst naar de soorten kleuren van een diamant.

Want het overgrote deel diamanten heeft juist geen kleur. Dit worden de kleurloze of witte diamanten genoemd. In het geval van kleurloze diamanten geldt juist, in tegenstelling tot de blauwe diamant, hoe kleurlozer, hoe meer waarde de diamant heeft.

Er zijn verschillende gradaties in de kleurloosheid van een diamant. Hoe kleurloos een witte diamant is, wordt beoordeeld middels kleurlabels; van kleurlabel D (volledig kleurloos) tot en met kleurlabel Z (aanwezigheid van heel veel geelachtige tinten, door een hoge concentratie van stikstofatomen).

Veel zeldzamer zijn gekleurde diamanten. Naast de blauwe diamant, bestaan ook de volgende kleuren:

Op deze pagina leest u meer over de verschillende soorten kleuren en de invloed op de waarde van een diamant.

Hoe ontstaat een blauwe diamant?

Een perfecte diamant bestaat van nature uit één grondstof, namelijk koolstof. Want diamant is niets meer dan gekristalliseerde koolstof (koolstof kristalliseert eerst tot grafiet en vervolgens tot diamant). Dat gebeurt onder zeer hoge druk en extreme hitte, zo’n 200 kilometer onder het aardoppervlak. Lees meer over het ontstaan van diamanten.

Eerder in dit artikel beschreven we al dat, in het geval van kleurloze diamanten, de mate van perfectie en zuiverheid belangrijk is voor de waarde. Een volkomen zuivere diamant is namelijk een absoluut unicum, doordat de natuur de diamant creëert.

Dat een diamant blauw kleurt, is ook het gevolg van imperfectie. Want een blauwe diamant (mits natuurlijk en niet op chemische wijze de blauwe kleur verkregen heeft), bestaat niet alleen uit puur koolstof.

Het blauw van de diamant wordt namelijk veroorzaakt door de toevoeging van het metalloïde ‘boor’. Boor voegt zich tijdens de kristallisatie bij het koolstof, waardoor de blauwe diamant ontstaat.

Er zijn gradaties van de blauwe kleur bij blauwe diamanten. Dat heeft te maken met de concentratie van boor in de diamant. Hoe feller de blauwe kleur van de diamant is, hoe meer waarde de diamant heeft.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw edelsteen?

Goudwisselkantoor biedt u de beste prijs voor uw diamant. U kunt veilig langskomen bij een van onze locaties. Met meer dan 120 fysieke kantoren zijn wij ook in uw buurt.

Zijn blauwe diamanten echt?

Blauwe diamanten zijn echte diamanten, want ze ontstaan op een natuurlijke manier. Wel is een blauwe diamant technisch gezien imperfect, omdat door de toevoeging van boor de diamant niet bestaat uit puur koolstof.

Herkomst van een blauwe diamant

Een diamant ontstaat diep onder het aardoppervlak. Daarover schreven we eerder in dit artikel al meer. Slechts op een aantal plekken ter wereld worden blauwe diamanten gevonden. En dat is niet verwonderlijk, want er zijn wereldwijd relatief maar weinig blauwe diamanten.

Blauwe diamanten worden voor een groot deel gedolven in Zuid-Afrika. Specifiek in de Cullinan Mine, gelegen in Pretoria (hier is ook de grootste diamant ter wereld gevonden, daarover later in dit artikel meer). Maar bijvoorbeeld ook in de Argyle mijn in Australië.

Andere gekleurde diamanten

Eerder in dit artikel gaven we al een opsomming van andere gekleurde diamanten. Namelijk; paars, roze, rood, groen en zwart.

Met name de roze en rode diamant zijn nog zeldzamer dan de blauwe diamant. Om die reden zijn roze of rode diamanten in het algemeen nog meer waard dan de blauwe diamant.

De waarde van een blauwe diamant

Wat is de waarde van een blauwe diamant? De precieze waarde van een blauwe diamant is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld de gradatie van de blauwe kleur, maar ook de grootte en het gewicht en de slijpkwaliteit. Kortom, hoe minder imperfecties, hoe meer waard de blauwe diamant is.

In vergelijking met een ‘normale’ diamant is een blauwe diamant echt wel een stuk meer waard. Ondanks dat een blauwe diamant imperfect is door de toevoeging van boor bij het koolstof. Het aantal blauwe diamanten namelijk ligt veel lager in vergelijking met de witte diamant. Er is dus meer schaarste, de blauwe diamant is zéér zeldzaam. Naar schatting zijn er ongeveer 200.000 blauwe diamanten.

Dat maakt dat blauwe diamanten zeer gewild en tegelijkertijd zeer waardevol zijn. De prijs van een kleine blauwe diamant loopt al snel in de tienduizenden euro’s.

Blauwe diamant laten taxeren?

Benieuwd naar de waarde van uw (blauwe) diamant? Neem contact met ons op via 088 – 102 10 80. Of bezoek één van onze Goudwisselkantoren bij u in de regio.

Blauwe Saffier

Het goedkopere alternatief van de blauwe diamant is de blauwe saffier. Saffier is, net zoals de blauwe diamant, ook een edelsteen en nog steeds behoorlijk kostbaar.

Wanneer overwogen wordt een investering te doen in een blauwe diamant of een blauwe saffier, wordt in veel gevallen toch gekozen voor de blauwe diamant. Dit omdat, wanneer een investering wordt gedaan in een blauwe diamant, de koper een certificaat ontvangt die de koper of handelaar en de verkoper beschermt en waardevastheid biedt.

saffier diamant blauw

Veiling van de grootste blauwe diamant

In april 2022 is de grootste blauwe diamant ter wereld geveild in New York. Deze diamant van 15,10 karaat werd gevonden in Zuid-Afrika, in de Cullinan mijn. De opbrengst van dit unieke exemplaar bedroeg minstens tientallen miljoenen.

Ontdek Goudwisselkantoor

Ondanks onze naam, zijn wij juist ook specialist in alles wat met edelstenen te maken heeft. Wij taxeren, kopen en verkopen diamanten.

U kunt gebruik maken van onze gratis waardebepaling, waarbij we uw diamant(en) letterlijk onder de loep nemen. Aan de hand van de 4C’s stellen we de waarde van uw diamant vast. U kunt natuurlijk zelf kiezen of u vervolgens uw diamant aan ons wilt verkopen.

Interesse in een gratis waardebepaling? Bezoek één van onze kantoren, u bent van harte welkom zonder afspraak. Heeft het uw voorkeur om wel een afspraak te maken voordat u langskomt? Bel ons dan via: 088 – 102 10 80.

Goudwisselkantoor is met meer dan 35 jaar een gevestigde naam in de wereld van edelmetalen en edelstenen. We zijn met meer dan 120 kantoren gevestigd in Nederland, Duitsland en België. Privacy en veiligheid zijn bij ons belangrijke kernwaarden en daarom optimaal geborgd.

Bij Goudwisselkantoor kunt u kiezen voor contante betaling of betaling per bank.

 

Betaal bij Goudwisselkantoor met betalen-in-de-winkel-nl Betaal bij Goudwisselkantoor met ideal Betaal bij Goudwisselkantoor met maestro Betaal bij Goudwisselkantoor met mastercard Betaal bij Goudwisselkantoor met bancontact Betaal bij Goudwisselkantoor met amex Betaal bij Goudwisselkantoor met pin