Rode diamant

Rode diamant

Diamanten zijn zeldzaam. Het is niet iedereen gegeven om een diamant te bezitten. Ook binnen de wereld van de diamanten zijn er weer gradaties als het gaat om zeldzaamheid. Diamanten met bepaalde kenmerken kunnen heel schaars zijn. Bijvoorbeeld diamanten met een kleur. Specifiek is de rode diamant bijzonder zeldzaam.

In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen, de mate van zeldzaamheid en de waarde van de rode diamant.

Benieuwd naar de waarde van uw diamant of edelsteen? Bij Goudwisselkantoor kunt u gebruik maken van de gratis waardebepaling. Bezoek daarvoor één van onze kantoren. Heeft u een andere vraag voor Goudwisselkantoor? Wij zijn te bereiken via: 088 – 102 10 80.

Hoe ontstaat een rode diamant?

Het overgrote deel van de diamanten wereldwijd zijn de zogenoemde kleurloze of witte diamanten. De mate van kleurloosheid is heel bepalend voor de waarde bij deze diamanten. Hoe meer geeltinten, door de aanwezigheid van stikstofatomen, hoe minder de diamant waard is.

Er zijn echter ook gekleurde diamanten, alhoewel in aantal veel minder. De zeldzaamheid heeft een grote invloed op de waarde van gekleurde diamanten.

De rode diamant is het meest zeldzaam onder de gekleurde diamanten. Een rode diamant is om die reden dan ook bijzonder veel waard.

Maar hoe ontstaat een rode diamant? Van andere gekleurde diamanten weten we bijvoorbeeld dat het komt door imperfectie. Tijdens het kristallisatieproces van koolstof tot grafiet en vervolgens diamant, mengt zich een andere stof bij de koolstof. Bij de blauwe diamant is dat bijvoorbeeld de stof ‘boor’. Bij de gele diamant zijn dat stikstofatomen.

Hoe een rode diamant aan zijn kleur komt, is wereldwijd een langslepend punt van discussie. Een rode diamant blijkt uit onderzoek tot dusver alleen te bestaan uit puur koolstof. De enorme zeldzaamheid van een rode diamant speelt een grote rol in dit mysterie; er is relatief weinig ruimte voor onderzoek.

Er zijn verklaringen dat de rode kleur zou ontstaan door anatomische misvormingen in de steenstructuur.

Intensiteit van kleur

Zoals kleurloze diamanten gradaties hebben in de kleurloosheid (kleurlabel D tot en met kleurlabel Z), hebben gekleurde diamanten gradaties in de kleurdiepte (Faint tot en met Fancy Vidid). Uitgezonderd de rode diamanten, met natuurlijk de voorwaarde dat het een volledig zuivere diamant betreft.

Een rode diamant kan dus ook onvolledig zuiver zijn. Dit is overigens vaker wel, dan niet het geval. In de diamant worden dan nog andere tinten aangetroffen. Voorbeelden daarvan zijn oranje of paarse tinten.

 

Zeldzaamheid van rode diamanten

Rode diamanten zijn uiterst zeldzaam. Zo zeldzaam, dat het zelfs niet is weggelegd voor de wereldsterren die doorgaans graag met hun juwelen en edelstenen pronken. Niet zo gek, want wereldwijd zijn er maar zo’n dertig rode diamanten gevonden die van absolute topklasse zijn. Kleine rode diamanten, of rode diamanten die op een andere manier imperfect zijn, komen natuurlijk wel wat vaker voor.

Wat is een rode diamant waard?

Die enkele tientallen rode diamanten zijn een enorm vermogen waard. De waarde van deze stenen loopt in de miljoenen. Maar ook rode diamanten die vaker voorkomen, maar imperfect zijn, zijn bijzonder waardevol. Prijzen per 0,2 karaat loopt vaak al richting de tienduizend euro, of zelfs in de tienduizenden euro’s.

Investeren in een rode diamant

Op jaarbasis worden er maar weinig nieuwe rode diamanten gevonden. Dat maakt dat de prijzen blijven stijgen en de waarde van deze diamanten aan verandering onderhevig zijn.

Richting de toekomst is het onbekend hoeveel nieuwe rode diamanten er gevonden zullen worden. Investeren in een rode diamant zou om die reden een goede investering kunnen zijn. Echter de ongekend hoge prijs maakt dat dat maar voor weinig mensen in weggelegd.

 

Waar worden rode diamanten gevonden?

Rode diamanten worden op verschillende locaties overal ter wereld teruggevonden. Het merendeel van de rode diamanten is gedolven in de Argyle diamantmijn in Australië. Er worden niet alleen rode, maar ook roze, paarse, blauwe en bruine diamanten gevonden. Een groot aandeel van deze gekleurde diamanten wordt echter ook in Brazilië, Rusland en India gevonden.

 

Robijn

De tegenhanger van een rode diamant is robijn. Robijn is, net zoals een diamant, een edelsteen. Net zoals de rode diamant, heeft de robijn ook een prachtige rode kleur. Alhoewel robijn ook een kostbare edelsteen is, ligt de waarde ervan lager dan een diamant. Zeker wanneer we een robijnsteen afzetten tegen een rode diamant, is het verschil in waarde enorm.

Tegelijkertijd heeft een robijn eenzelfde soort uitstraling als de rode diamant. Alhoewel er natuurlijk wel belangrijke verschillen zijn. Een robijnsteen heeft aanzienlijk minder schittering en is een diamant veel fijner geslepen.

gouden ring met rode robijn

Duurste rode diamant ooit

In 2017 werd een roze diamant geveild in Hong Kong. Namelijk de ‘Pink Star’. Deze roze diamant met een karaat van 59,6 werd geveild voor zo’n 66,8 miljoen euro. Op dat moment de duurste diamant ooit. In de recente geschiedenis is er geen rode diamant geveild. De enorme zeldzaamheid van een fancy rode diamant is ook hierbij een belangrijke reden.

Wat is uw diamant waard?

Benieuwd naar de waarde van uw diamant of diamanten? Bezoek één van onze kantoren voor een vrijblijvende waardebepaling. U bent bij ons van harte welkom, met of zonder afspraak. U kunt na de waardebepaling zelf kiezen of u besluit uw edelsteen te verkopen aan Goudwisselkantoor. Betaling is mogelijk via zowel de bank als contant.

Maak kennis met Goudwisselkantoor

Goudwisselkantoor heeft meer dan honderd kantoren. We zijn gevestigd in Nederland, Duitsland en België. Met al meer dan 35 jaar ervaring zijn wij een gevestigde naam in de wereld van edelmetalen en edelstenen.

Bij Goudwisselkantoor kunt u rekenen op een optimale borging van uw privacy en veiligheid. Meer weten over wie wij zijn en onze dienstverlening? Neem dan een kijkje op de pagina ‘over ons’.

Voor vragen kunt u ons bereiken via: 088 – 102 10 80.