Verschillen tussen kleuren van diamanten

Verschillen tussen kleuren van diamanten

Diamanten zijn er in allerlei soorten en maten. De unieke eigenschappen van een diamant zijn bepalend voor de waarde ervan. Onderling is er tussen diamanten dus veel verschil in waarde.

In dit artikel kijken we specifiek naar de verschillen tussen de kleuren van diamanten. En natuurlijk welke invloed dat heeft op de bepaling van de waarde.

De waarde van een diamant wordt vastgesteld aan de hand van vier factoren. Een van die factoren is dus de kleur (Color). De andere factoren, die we in dit artikel verder laten rusten, zijn:

  • Cut (slijpvorm)
  • Carat (gewicht in karaat)
  • Clarity (zuiverheid)

Zowel de originele staat, als de invloed van het menselijk handelen (cut) zijn van invloed op de waarde van een diamant.

We noemen deze benadering de 4 C’s. In ons artikel over dit model, vertellen we u graag meer over de waardebepaling van diamanten, waar kleur dus een belangrijke rol in speelt.

Dit is de impact van kleur op een diamant

Kleur is van groot belang voor de uitstraling van een diamant. Of in veel gevallen juist het niet hebben van kleur; de zogenoemde kleurloze of witte diamant. Een witte, ofwel diamant zonder kleur, is namelijk beter in staat om licht te reflecteren. Diamanten die minder kleurloos zijn, zijn daartoe minder in staat.

“De meeste diamanten behoren tot de zogenoemde ‘kleurloze’ of ‘witte’ diamanten’. Zeer zeldzaam zijn de diamanten die wel gekleurd zijn, zoals bijvoorbeeld een blauwe diamant. Later in dit artikel geven we meer informatie over deze gekleurde diamanten.”

Welke kleurbeoordelingen zijn er?

Diamanten worden op kleur beoordeeld aan de hand van de ‘Diamond color chart’. Deze kleurenkaart begint bij categorie D en eindigt bij categorie Z. De betekenis per categorie is als volgt:

Kleur D:

Deze categorie staat voor ‘exceptional white +’. Diamanten die binnen deze categorie vallen zijn absoluut kleurloos en zéér zeldzaam. Daarom ook het meest waardevol. Doordat diamant door de natuur wordt gecreëerd, komt absolute perfectie bijna niet voor. In veel gevallen kristalliseren de koolstofdeeltjes niet volledig.

Kleur E:

Deze categorie valt net onder bovengenoemde categorie. Met het blote oog zijn beide kleurencategorieën echter niet van elkaar te onderscheiden. Kleur E staat voor: Exceptional white.

Kleur F:

In deze kleurcategorie kan een geelachtige tint voorkomen, alhoewel ook nauwelijks met het blote oog waarneembaar. Deze categorie valt wel onder de topklasse, maar heeft net iets minder waarde dan de categorieën E en D. Kleur F staat voor: Rare white +.

Kleur G:

Kleur G betreft de meest populaire categorie. Aan de ene kant valt deze categorie niet binnen de topklasse, wat positieve invloed heeft op de betaalbaarheid. Aan de andere kant is de geelachtige tint absoluut niet storend en zijn diamanten binnen deze categorie zeer geschikt voor de verwerking in bijvoorbeeld een sieraad.

Kleur H:

Diamanten binnen de kleurcategorie ‘H’ worden nog aangezien als witte of kleurloze diamanten. Alsnog is de geelachtige tint niet heel goed waarneembaar met het blote oog, maar in vergelijking met bovenstaande categorieën wel beter zichtbaar. Kleur H staat voor: White.

Kleur I:

Ook diamanten met kleurcategorie ‘I’ zijn relatief populair. Voornamelijk vanwege de aantrekkelijke prijsstelling, wanneer deze wordt afgezet tegen categorieën uit de topklasse (D t/m F). Deze kleurcategorie valt onder de noemer ‘slightly tinted’. Specifiek staat de kleur I voor: Slightly tinted white +.

Kleur J:

De laatste categorie die nog valt onder de ‘witte diamanten’ is categoriekleur ‘J’. Evenals bovengenoemde kleur zijn ook diamanten binnen deze categorie veelgebruikt, vanwege de aantrekkelijke prijsstelling. Het verschil tussen kleur ‘I’ en kleur ‘J’ is met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Kleur J staat voor: Slightly tinted white.

Kleur K tot en met M:

Bij diamanten binnen de categorieën K tot en met M, zijn de geelachtige tinten met het blote oog vrij makkelijk waarneembaar. Deze diamanten vallen daarom ook onder de noemer van diamanten met geelachtige kleuren.

Kleur N tot en met R:

Diamanten binnen de categorieën N tot en met R behoren tot de goedkopere soorten. Deze diamanten hebben een duidelijk geelachtige, en in sommige gevallen zelfs een bruinachtige kleur. Diamanten binnen deze kleurcategorieën zijn niet populair en worden daarom ook niet veel gebruikt.

Kleur S tot Z

Diamanten binnen deze categorieën worden bijna nooit gebruikt. Ze zijn teveel doordrenkt met de geelachtige kleur.

Hoe ontstaan de kleurverschillen?

Er zijn dus verschillen in kleur tussen diamanten. Maar hoe ontstaan deze verschillen in kleur? Dat heeft te maken met de hoeveelheid aanwezige stikstofatomen. Hoe meer van deze stikstofatomen aanwezig zijn in een diamant, hoe geler de diamant zal uitslaan.

 

Advies keuze kleurcategorieën diamant

Het kieze van een kleurcategorie, wanneer u een diamant wilt aankopen, is voor een groot deel natuurlijk afhankelijk van het beschikbare budget.

Wilt u gaan voor kleurloze diamant, kies dan voor een diamant binnen de kleurcategorieën D tot en met F. Diamanten binnen de categorieën G tot en met F hebben een aantrekkelijke prijs- en kwaliteitsverhouding. De geelachtige tint is binnen deze categorieën nauwelijks waarneembaar.

Plan uw gratis taxatie

Wilt u uw diamant verkopen en bent u benieuwd naar de kleurcategorie? Maak dan gebruik van een gratis waardebepaling bij Goudwisselkantoor. Met of zonder afspraak bent u welkom in één van onze kantoren.

Diamant kleuren die de waarde verhogen

Eerder in dit artikel beschreven we de hoge waarde van een kleurloze diamant en de mindere waarde van een gekleurde (met geelachtige tinten) diamant. Er zijn echter uitzonderingen, want niet alle diamant met veel kleur zijn minder waard.

Integendeel zelfs, er zijn namelijk ook diamanten die een totaal andere kleur hebben dan wit. Deze diamanten zijn echter zo zeldzaam, dat ze juist veel meer waard zijn.

Voorbeelden van gekleurde diamanten zijn:

Ook bij gekleurde diamanten zijn er weer verschillende gradaties in de intensiteit van de kleur. En ook die verschillen in intensiteit zijn van invloed op de waarde. Hoe hoger de intensiteit, hoe zeldzamer (en dus waardevoller) de diamant is.

De gradaties in kleurintensiteit van gekleurde diamanten zijn:

  • Fancy vivid
  • Fancy deep
  • Fancy intense
  • Fancy
  • Fancy light
  • Light
  • Very light
  • Faint

Fancy vivid staat daarbij voor de hoogste intensiviteit qua kleur. Faint daarentegen is de meest lichtgekleurde variant van een gekleurde diamant. Fancy vivid is dus uiterst zeldzaam, diamanten die binnen deze categorie vallen, hebben een zéér hoge waarde.

Kleurbepaling of gratis taxatie? Kom langs

Benieuwd naar de waarde van uw diamant? Bezoek vrijblijvend één van onze kantoren voor een gratis waardebepaling.

Het is daarbij mogelijk om uw diamant direct te verkopen aan Goudwisselkantoor.

Onze kantoren vindt u door heel Nederland, maar ook in België en Duitsland. Benieuwd waar we bij u in de buurt zijn gevestigd?