Omega Constellation

Omega Constellation

Omega Constellation horloges verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Omega Constellation horloges. Heeft u een Omega Constellation horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren. Via onze gratis taxatie weet u binnen no-time de waarde van uw Omega Constellation.

Vertrouwd uw Omega Constellation horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Omega Constellation goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Omega Constellation horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefst nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

VIND EEN KANTOOR >

Achtergrond van uw Omega Constellation horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Omega Constellation horloge echt is, of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Omega Constellation. Een horloge van Omega wat al heel lang bestaat. Het hoort dan ook in het rijtje van Omega horloges die iconisch zijn voor het merk. We vinden de horloges ook op de vintage markt terug en in de nieuw en nieuw gebruikte markten. Als u uw horloge niet herkent in dit verhaal, kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u uw Omega Constellation horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met horloges en deze vaak al snel herkennen.

De Omega Constellation, een brede en stabiele collectie

De Omega Constellation mag dan bij veel mensen niet de eerste collectie zijn die in het hoofd opkomt bij het denken aan het merk Omega. Het horloge bestaat toch al erg lang en is eigenlijk altijd wel succesvol geweest. Door de jaren heen heeft deze collectie altijd voor kwalitatief hoogwaardige horloges gezorgd. Ware Omega liefhebbers zijn dan ook gecharmeerd van zowel de vintage exemplaren als de nieuwe modellen. Want ook vandaag de dag staat de Constellation nog in de Omega catalogus. De Constellation is grappig genoeg niet direct als de Constellation begonnen. Het horloge begon als een jubileum horloge voor Omega die in 1948 maar liefst honderd jaar bestonden. Daarvoor werd de Omega Centenary uitgebracht. Hier liet Omega er slechts 6000 van produceren. Het was dan ook een limited edition. Het waren niet alleen horloges om het jubileum te vieren. Dit waren ook nog eens de allereerste automatisch opgewonden chronometer horloges van Omega. Dit zorgde er dan ook voor dat het een enorm succes werd en de 6000 horloges heel snel uitverkocht waren. Omega wilde iets met dat succes en de vraag die er kwam voor dit horloge. Meer modellen maken was geen optie, want dat zou de status van de limited edition schaden. Bovendien zou het zonde zijn van dat mooie gebaar voor het bijzondere jubileum. Daarom besloot Omega op een andere manier aan de vraag te voldoen. Een horloge wat erg gelijkwaardig zou zijn.

Het begin van de Omega Constellation

In 1952 was het dan zover, de eerste Omega Constellation kwam op de markt als antwoord op het succes van de limited edition de Omega Centenary. Het horloge was net als de Centenary een automatisch opgewonden chronometer en ook qua ontwerp kwam het behoorlijk dichtbij. Maar waar kwam die naam Constellation toch vandaan? Die naam komt uit het wereldje van de luchtvaart. Om precies te zijn wel van het vliegtuig de Lockheed Constellation. Dit toestel werd ook wel de ‘’Connie’’ genoemd en was een passagiersvliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom Omega hiervoor heeft gekozen is niet geheel duidelijk. Maar waarschijnlijk wilde het merk dit horloge toch wat luchtvaart allure meegeven. De horloge- en luchtvaartwereld liggen immers dicht bij elkaar en vliegeniers moeten kunnen vertrouwen op goede en betrouwbare horloges. In de Verenigde Staten werd het horloge overigens eerst gepresenteerd als de ‘’Globemaster’’ en zou het daarna in 1956 pas de naam Constellation gaan dragen op die markt.

De simpele versies gemaakt uit staal kregen de referentienummers 2648 en 2652 en de luxere modellen de referentienummers 2699 en 2700. In 1955 werden er na 2 succesvolle jaren voor het eerst wat wijzigingen in de horloges aangebracht zoals de uurwerken die door iets modernere varianten vervangen werden. In het midden van de jaren ‘60 kwamen er ook andere vormen qua kast op de markt voor de Constellation. En er zouden nog vele verschillende vormen volgen.

Herkenbaar design van de Omega Constellation

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als ‘’het’’ design van de Omega Constellation. Er zijn zoveel verschillende ontwerpen geweest door de jaren heen dat het moeilijk is vast te stellen welk ontwerp nou het typische Omega Constellation design is. Niet ieder design van dit horloge zal ook direct herkend worden als een Constellation, maar toch zijn er wel twee hele typische vormen die dat effect weer wel hebben zoals de ‘’Pie Pan’’ en de ‘’Manhattan’’. Andere ontwerpen zijn dus wat minder bekend, maar zeker niet minder interessant. Wel is er een typisch designelement dat in alle versies terugkomt. Dat is het observatorium van Geneve wat bij bijna alle versies achter op de kast gestempeld is. Dit is een verwijzing naar de chronometer certificering die het horloge heeft gekregen van de COSC na een hele reeks van testen.

Dan die iconische vormen die nog altijd geliefd zijn en herkend worden. We beginnen natuurlijk met de zogenaamde ‘’Pie Pan’’ wat vertaalt niet meer betekent dan taartenbakvorm. De Constellation horloges met dit ontwerp lijken uiteraard dan ook een beetje op een taartenbakvorm en zijn vooral bij vintage verzamelaars mateloos populair. Deze horloges werden vooral gemaakt in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. Die zogenaamde ‘’Pie Pan’’ vorm wordt bij het horloge vooral tot stand gebracht door de speciale wijzerplaat die bol staat maar waar de randen van de bolling hoekig naar buiten komen. Dit is de vorm die we ook zien bij een taartenbakvorm voor de typische ‘’pies’’ zoals ze die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten bakken. Dit in combinatie met de ronde rand van de kast heeft gezorgd voor die naam ‘’Pie Pan’’.

Na de ‘’Pie Pan’’ kwam er een ontwerp wat misschien iets minder bekend is maar zeker niet minder interessant. We hebben het dan over de ‘’C-case’’. Dit ontwerp werd half jaren ‘60 op de markt gebracht en had wel iets weg van een tonneau vorm maar dan net even iets ronder. Er kan in de kast ook wel echt een C vorm herkend worden zoals de bijnaam al aangeeft. Bij die horloge stond de wijzerplaat ook niet meer bol zoals bij de ‘’Pie Pan’’ en dus wat makkelijker afleesbaar. Er waren bij deze varianten ook dag en datum horloges verkrijgbaar naast de klassieke tijd en datum horloges. Een leuk weetje is dat de C-Case ontworpen is door niemand minder dan Gerald Genta. De man die ook achter het design van de Audemars Piguet Royal Oak en de Patek Philippe Nautilus zat. De C-Case is echter ontworpen vóór die twee iconen die van zijn hand komen.

Modern design voor de Omega Constellation

Buiten de C-Case werd er vanaf half jaren ‘60 ook nog een ander opmerkelijk model geproduceerd in de Omega Constellation collectie. Een model wat nog minder bekend is en misschien ook niet iedere horlogeliefhebber aanspreekt. We hebben het dan over de rechthoekige Quartz modellen. Deze horloges waren uiteraard rechthoekig en hadden een klein en simpel wijzerplaatje. Quartz was iets nieuws in die tijd dus werd er ook een wat moderner en strakker design voor bedacht. Een heel groot succes is het nooit geworden en ze zijn vandaag de dag ook weinig gezocht.

Iets meer dan een jaar of tien later kwam het Omega Constellation ontwerp dat we vandaag de dag nog steeds in de catalogus zien. Dit model kwam uit in 1982 en werd de Manhattan genoemd. Dit horloge werd weer een iconisch model en kreeg weer een status zoals de ‘’Pie Pan’’ die had en nog steeds heeft. Misschien is dit model eigenlijk nog wel meer iconisch omdat hij het al zo’n 40 jaar volhoudt in de catalogus. Het ontwerp heeft een lichte tonneau vorm maar met een ronde bezel wat een beetje een patrijspoorten gevoel geeft. Gevoelsmatig heeft hij wel iets weg van bijvoorbeeld een Audemars Piguet Royal Oak, al zijn de ontwerpen amper met elkaar te vergelijken. Toch lijkt het er sterk op dat de ontwerpers zich daardoor hebben laten inspireren omdat dit in de jaren ‘80, toen het horloge uitkwam, natuurlijk al een heel populair horloge was. Deze Omega Constellation horloges vallen direct op en er zijn vele verschillende versies van uitgebracht door de jaren heen, waaronder bijvoorbeeld ook chronografen en modellen voor zowel dames als heren. Het model heeft ook zeker wat facelifts ondergaan maar toch is er nooit heel veel aan het ontwerp veranderd. Het blijft herkenbaar en tot 2015 zou er zelfs geen ander model in de Constellation collectie worden geïntroduceerd.

In 2015 kwam er dan toch een model bij die de naam Constellation Globemaster zou gaan dragen. Dit model is een klassieke ronde kast met geribbelde bezel die misschien in de eerste oogopslag een beetje aan een Rolex Datejust doet denken. Echter zijn er wel duidelijke verschillen en is het slechts die bezel die daarmee vergeleken kan worden. De Globemaster staat nog altijd in de catalogus en is er inmiddels net als de andere Constellation modellen in vele verschillende uitvoeringen en materialen zoals goud en staal.

De techniek van de Omega Constellation

Qua techniek heeft de Omega Constellation natuurlijk vanaf het begin af aan een stempeltje op het aanbod van Omega gedrukt. Het was immers een van de eerste automatische chronometer horloges die het merk aanbood. En werden de eerste automatische chronometers in de collectie nog geleverd met een 35X bumperuurwerkje, in 1955 werd dat al snel vervangen voor de 50X die een moderne 360 graden draaiende rotor had. De automatische uurwerken zoals we die vandaag zien. Dan zijn er natuurlijk ook nog Quartz uurwerken geweest die allemaal wel in Zwitserland geproduceerd werden en van een uiterst hoge kwaliteit waren. Een van de rechthoekige modellen met een Quartz uurwerk heette de Megaquartz en deed zijn naam eer aan omdat dit horloge Marine Chronometer gecertificeerd werd door de COSC. Voor zover bekend is dit dan ook het enige polshorloge dat ooit deze certificering gekregen heeft, wat natuurlijk bijzonder is vooral omdat het om een Quartz horloge gaat.

Een andere technische mijlpaal zou in 2003 komen, toen de Constellation Double Eagle gepresenteerd werd. Een chronograaf in de Manhattan style. Dit was de introductie van het eerste Co-Axial uurwerk in de Constellation collectie. Deze chronograaf liep dan ook op het eerste Co-Axial uurwerk dat Omega ooit gemaakt had, namelijk het kaliber 2500. Dit innovatieve mechanisme is ontworpen door de Britse meester horlogemaker George Daniels, die een legende is voor de horlogerie. Wat Leonardo da Vinci is voor de schilderkunst, is George Daniels voor de horlogerie. Er zouden vele Omega Constellation horloges volgen met een Co-Axial uurwerk. Ook daar zijn inmiddels verschillende varianten van die dezelfde techniek als basis hebben. En met die techniek zou redelijk recent nog een nieuwe mijlpaal bereikt worden met de Omega Constellation Globemaster die het kaliber 8900 in de kast heeft. Dit is het eerste Co-Axial Master Chronometer uurwerk dat niet gewoon chronometer gecertificeerd is, maar echt als Master Chronometer gecertificeerd is door de organisatie METAS, het Zwitserse Federale Instituut van Metrologie. Dit betekend dat het horloge enorm accuraat is en daarnaast betrouwbaar zowel binnen als buiten de kast. Nog meer accuraat dus dan een gewoon COSC-chronometer gecertificeerd horloge. Inmiddels heeft Omega ook al een jaarkalender als optie voor de Constellation geïntroduceerd. Zo blijft het horloge een technisch hoogstandje.

De Omega Constellation is nog altijd geliefd

Nog altijd is de Omega Constellation een geliefd horloge en zijn ervoor zowel vintage, nieuw gebruikt als gloednieuwe modellen veel interesse van liefhebbers en horlogedragers. Vintage wordt dan vooral veel naar ‘’Pie Pan’’ modellen gezocht en nieuw gebruikt zijn de eerste Constellation Manhatten modellen een geliefd model. Nieuw zien we dat ook de Globemaster zijn plek verworven heeft en het Manhattan model geliefd blijft. Onder de dragers van de Constellation Manhattan, die tegenwoordig trouwens gewoon als de Constellation door het leven gaat, zit ook een beroemd staatsman. Het betreft hier de Chinese President Xi Jingping die vrijwel altijd zijn Omega Constellation draagt. Zijn versie is in volledig staal uitgevoerd met een zwarte wijzerplaat. In het verleden had de Omega Constellation ook al een beroemde drager, dat was de zanger Elvis Presley. De Constellation zal niet snel uit de Omega catalogus verdwijnen en we zullen ook de vintage modellen nog vaak tegenkomen op bijvoorbeeld veilingen.

Uw Omega horloge verkopen?

Uw Omega horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?

Bij Goudwisselkantoor kunt u langs voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.

omega-horloge

Maak een afspraak   of kom langs