Patek Philippe Nautilus en Calatrava

Patek Philippe Nautilus en Calatrava

Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloges verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloges. Heeft u een Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloge en wilt u dit horloge gratis laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Patek Philippe Calatrava en Nautilus.

Vertrouwd uw Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Patek Philippe Calatrava en Nautilus goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefst nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Achtergrond van uw Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Patek Philippe Calatrava en Nautilus horloge echt is, of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Patek Philippe Calatrava en Nautilus. Horloges van Patek Philippe die al heel lang bestaan. Het hoort dan ook in het rijtje van Patek Philippe horloges die iconisch zijn voor het merk. We vinden de horloges ook op de vintage markt terug en in de nieuw en nieuw gebruikte markten. Als u uw horloge niet herkent in dit verhaal, kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u uw Patek Philippe Calatrava of Nautilus horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met horloges en deze vaak al snel herkennen.

De Patek Philippe Calatrava

De Patek Philippe Calatrava is niet alleen de oudste horloge collectie van Patek Philippe die nog altijd in de catalogus staat. Het is ook nog eens het meest eenvoudige model dat Patek Philippe aanbiedt. Een horloge zonder te veel poespas maar wel ontzettend goed en kwalitatief zeer hoogwaardig gemaakt. Daarnaast heeft het horloge een uiterst klassiek design wat in 1932 al mooi was en goed gedragen kon worden, maar ook bijna 100 jaar later nog altijd in het huidige tijdsbeeld past. Dit past bij de filosofie die Patek Philippe hanteert qua traditioneel design. Maar ook met de gedachte dat een Patek Philippe altijd doorgegeven moet worden aan de volgende generatie. Het zijn familiestukken die van vader op zoon gaan. Vooral de Patek Philippe Calatrava voldoet aan dat beeld en gaat bijna altijd van vader op zoon.

De Patek Philippe Calatrava werd in 1932 voor het eerst op de markt gebracht door het Zwitserse huis. Dat was een tijd dat de horlogewereld nog vooral door zakhorloges gedomineerd werd. Een polshorloge was echt iets heel nieuws en nog niet veel merken waagden zich aan dit nieuwe soort horloge. De ontwerper van het eerste Calatrava horloge was David Penney. Hij was een man die zeer geïnspireerd was door de Bauhaus stijl die zich vanaf 1919 in Duitsland ontwikkelde. Penney haalde daar ook inspiratie uit voor het ontwikkelen van de Calatrava van Patek Philippe. Hij had het idee dat simpele en bescheiden horloges zowel tijdloos als elegant zouden zijn.

Met die gedachte kwam de eerste Calatrava met het referentienummer 96 tot stand. Een model wat gemaakt was uit geelgoud met een strakke witte wijzerplaat waar gouden streepjes de tijd aanduiden en een kleine seconde op 6 uur. De kast van dat eerste model had een diameter van 31 millimeter en kwam altijd op een leren band. Het liep op het kaliber 12-120, wat het eerste manufacture kaliber van Patek Philippe was. Dat eerste referentienummer bleef maar liefst 40 jaar in productie. Maar ondertussen kwamen er wel andere referentienummers bij die naast de 96 bleven lopen. Zo kwamen er bijvoorbeeld de 2526, 3520, 5196, 3919 en de 5119 die allemaal kleine verschillen in uiterlijk en of afmetingen hadden met dat eerste referentienummer. Een bekend verschil is de versie waar de bezel met guilloche bewerkt is. Deze versie is misschien nog wel geliefder geworden dan het eerste model ooit was.

De Patek Philippe Nautilus

De Patek Philippe Nautilus is het eerste en enige sportieve succesverhaal van de Patek Philippe firma uit Zwitserland. Patek Philippe stond bekend om klassieke zogenaamde ‘’dress watches’’ en hield altijd stevig aan die lijn vast. Horloges moesten klassiek en tijdloos zijn. Zoals een merk als Rolex vooral bezig was met het maken van robuuste horloges die tegen een stootje kunnen, had Patek Philippe dat minder. Het was vooral de esthetiek en mooie luxere techniek wat het merk dreef om horloges te maken. Een horloge moest mooi zijn en je moest het van vader op zoon kunnen overgeven. En een horloge dat vandaag gemaakt wordt, zou over 100 jaar nog iemand zijn of haar pols moeten kunnen sieren. Een collega merk van Patek Philippe, wat op hetzelfde niveau zit qua kwaliteit en status, had dezelfde filosofie voor vele jaren maar besloot in 1972 een beetje met deze traditie te breken. Niet wetende dat ze daarmee eigenlijk een nieuwe klassieker in het leven zouden roepen overigens. Die collega was Audemars Piguet die met het Royal Oak horloge kwam in 1971, hiermee werd het eerste luxe sportieve horloge geboren. Een horloge van de allerhoogste kwaliteit maar wel met een wat sportiever design.

En hoewel dat horloge van de collega van Patek Philippe niet een groot succes was in het begin, vond Patek Philippe toch dat ze ook mee moesten met deze ontwikkeling. Ze wilde niet als oud en stoffig merk worden bestempeld en een beetje vernieuwing kon wellicht geen kwaad. Daarbij dacht de firma ook nog eens dat zij zo’n horloge veel beter konden uitbrengen dan Audemars Piguet. Patek Philippe besloot dus om ontwerper Gerald Genta, die verantwoordelijk was voor de Royal Oak maar ook al een aantal modellen voor Patek Philippe ontworpen had, te vragen om voor Patek Philippe een sportief luxe horloge te gaan ontwikkelen. Het moest er natuurlijk niet gelijk uit zien als de Royal Oak, als het maar wel hetzelfde gevoel opriep qua ontwerp. Gerald Genta bracht in 1974 dan ook zijn eerste schets naar Patek Philippe en ook deze was dus weer geïnspireerd door de patrijspoort van een schip. Echter zagen we hier niet de hexagonale bezel terug maar juist een wat afgeronde hexagonaal. Het horloge had een zachter en ronder karakter. Ook de zogenaamde ‘’oren’’ aan de kast waren een leuk detail wat het horloge nog een beetje meer stoer karakter gaf. En in plaats van de wafelstructuur die we op de wijzerplaten van de Royal Oak zien koos Genta hier voor een horizontaal streepstructuurtje. En met dit ontwerp, volledig uit staal, werd de eerste Patek Philippe Nautilus dan ook op de markt gebracht in 1976. En dat hij volledig uit staal gemaakt was werd ook als een bijzonderheid gezien. Patek Philippe had voor die tijd namelijk nog nooit een horloge uit staal gemaakt, maar slechts uit goud of platina.

Naast dat dit het eerste stalen horloge was, werd dit ook direct het grootste polshorloge dat Patek Philippe tot die tijd gemaakt had. Met 42 millimeter in diameter niet reusachtig, maar toch genoeg om het eerste model met het referentienummer 3700/1 ‘’Jumbo’’ als bijnaam te geven. In de jaren ‘80 bracht Patek Philippe al wel een wat kleinere versie uit in 37 millimeter doorsnee, omdat het merk toch wel veel klanten had voor kleinere horloges. Ook kwam er een damesversie, deze werd echter niet met een mechanisch maar een Quartz uurwerk uitgerust. De eerste Nautilus horloges kregen een automatisch uurwerk en ook dat was iets nieuws voor Patek Philippe die tot die tijd toch altijd koos voor mechanische uurwerken die met de hand opgewonden moesten worden. Tot op de dag van vandaag zitten er automatische uurwerken in de Nautilus en in een enkel damesmodel nog Quartz. Dit is echter een zeldzaamheid geworden. Net als dat andere horloge wat Genta ontworpen had in deze stijl, had ook de Nautilus van Patek Philippe een lange aanloop nodig om populair te worden. Maar in de jaren ‘80 kwam de omslag en vanaf dat moment is het horloge een van de populairste horloges van Patek Philippe geworden. Er zijn ontelbare versies uitgekomen in alle soorten en maten. In staal, goud, platina en diamanten. Voor mannen en voor vrouwen. Ook een aantal speciale editie waarvan de meest recente er een is gemaakt in staal met een Tiffany blauwe wijzerplaat. Dit is een samenwerking met Tiffany & Co en ook het logo van die beroemde juweliersfirma vinden we op de wijzerplaat terug. De Patek Philippe Nautilus behoort zeker tot de ultieme succes ontwerpen van de horlogerie.

Het oneindige succes in alle markten van de Patek Philippe Calatrava en Nautilus

Zowel de Patek Philippe Calatrava als de Nautilus zijn een oneindig succes in alle markten. Of we het nu hebben over de vintage modellen van de Calatrava uit de jaren ‘30 die veel gezocht zijn of de eerste serie van de Nautilus. Op de horlogemarkt is er altijd vraag naar deze modellen. Daarnaast staan ze ook nog nieuw in de catalogus van Patek Philippe en brengt de firma zo nu en dan nieuwe modellen en referentienummers uit. Maar dan hebben we nog niet gesproken over de Calatrava en Nautilus horloges als veilingstukken. Want op veilingen gaan beiden modellen soms voor astronomische bedragen onder de hamer. Wat dan van invloed is op de prijs is hoeveel er van dat referentienummer zijn en of het van iemand die beroemd is geweest is. Want beiden modellen zijn nu eenmaal ook erg geliefd bij de beroemdheden der aarde. Deze twee horloges van Patek Philippe hebben geschiedenis geschreven en zullen nog lang bij ons blijven. En zo blijft die filosofie van Patek Philippe toch in stand en worden deze horloges over 100 jaar nog altijd gedragen. Voor wie er overigens veel interesse heeft in deze Patek Philippe modellen of in het algemeen de geschiedenis en de horloges van Patek Philippe is een bezoek aan het Patek Philippe museum in Génève een aanrader.