Audemars Piguet

Audemars Piguet

Direct naar:

Het verhaal van Audemars Piguet

Het verhaal van het Zwitserse horlogemerk Audemars Piguet lijkt op die van een jongensdroom. De twee studenten Jules Audemars (student techniek) en Edward-August Piguet (student economie) besloten in 1873 een horlogemerk te starten. Ze waren toen nog maar begin de twintig, respectievelijk 23 en 21 jaar, toen ze begonnen met het najagen van hun droom.

De zaken gingen goed, dat bleek snel. Binnen een korte periode wisten ze met Audemars Piguet uit te groeien tot een wereldwijd succesvol merk. De duidelijke rolverdeling tussen Audemars en Piguet was één van de succesfactoren. Audemars, met zijn achtergrond in de techniek, was verantwoordelijk voor de techniek en kwaliteitsstandaarden. Piguet behartigde de zaken, maar hield zich ook bezig met de vormgeving van de horloges.

Dit prestigieuze horlogemerk heeft tot de dag van vandaag de plek aan de top weten vast te houden. Samen met een aantal andere bekende merken, denk bijvoorbeeld aan Rolex en Cartier, behoren ze tot het absolute topsegment binnen de wereld van luxe juweliershorloges.

Audemars Piguet staat bovendien te boek als een stabiel bedrijf. Dat in tegenstelling tot veel andere bekende horlogemerken, die door de loop van de tijd één of meerdere malen van eigenaar zijn verwisseld en daarmee vaak ook van standplaats. En in al die jaren is er altijd één van de families Audemars of Piguet betrokken gebleven bij de top van het bedrijf. Vandaag de dag staan er twee kleinkinderen, namelijk Jasmine Audemars en Oliver Audemars, van oprichter Audemars aan het roer

Een aantal van de gevestigde horlogemerken in Zwitserland hebben daar niet hun oorsprong, maar zijn er vanwege de aanwezige kennis op een later moment naartoe verhuisd. In tegenstelling tot Audemars Piguet. Dit is een van oorsprong Zwitsers bedrijf. Zelfs het dorpje ‘Le Brassus’, waar het allemaal is begonnen voor dit horlogemerk, vormt nog steeds de thuisbasis.

Audemars en Piquet

De horlogemakers Audemars en Piguet

Kwaliteit als onderscheidend vermogen

Audemars Piguet onderscheidt zich met name op het gebied van kwaliteit. Er zijn zeer weinig andere horlogemerken die zo’n naam hebben opgebouwd als het gaat om hoogstaande techniek. Er wordt dan ook wereldwijd met respect gesproken over Zwitserse uurwerken en Audemars Piguet is als Zwitserse horlogemaker één van de redenen waarom Zwitserse uurwerken zo’n statuur hebben gekregen. Zwitserse horloges staan bekend om hun uitmuntende kwaliteit, gemaakt door horlogemakers die de kneepjes van het vak kennen.

Horloges van Audemars Piguet vallen in het hoogste segment horloges. Alles horloges van dit merk zijn daarom waardevol en hebben een bijbehorend prijskaartje.

Audemars Piguet: ‘Holy Trinity’ van topmerken

Niet voor niets wordt Audemars Piguet gerekend tot de zogenoemde ‘Holy Trinity’ in de wereld van horlogemakers. Tot deze drie topmerken behoren alleen horlogemakers die het presteren om zeer complexe en buitengewoon kwalitatieve horloges te produceren. Ook de horlogemerken Patek Phillipe en Vacheron Constantin behoren tot de ‘Holy Trinity’.

Audemars Piguet door de jaren heen

Audemars Piguet is door de jaren heen een stabiel bedrijf gebleken. Dit merk heeft relatief minder met de markt meebewogen dan andere Zwitserse merken. Waar andere merken hun horloges voor lagere prijzen in de markt hebben gezet, bleef AP overtuigd van de waarde van hun horloges en leverde daarbij nooit in op kwaliteit.

Op dit moment is Francois-Henry Bennahmias CEO van Audemars Piguet, maar met hem staan Jasmine Audemars en Oliver Audemars (kleindochter en kleinzoon van Jules Audemars) aan het hoofd van AP. Tot op de dag van vandaag is AP nog steeds gevestigd in Zwitserland, het land waar Jules Audemars en Edward-August Piguet geboren zijn en hun bedrijf zijn gestart.

Logischerwijs heeft dit luxe horlogemerk zich ook als bedrijf ontwikkeld, maar de ondernemende geest is gebleven. Zo is Audemars Piguet ook mede-eigenaar van verschillende andere horlogemerken, zoals Jaeger LeCoultre. Ook de befaamde uurwerken van Audemars Piguet worden niet alleen ontwikkeld voor de horloges van AP zelf, maar ook deels verkocht aan andere partijen die de uurwerken van AP gebruiken voor hun horloges.

Audemars Piguet heeft op dit moment zo’n 600 medewerkers in dienst. De meeste daarvan werken in één van de drie locaties in Zwitserland. Jaarlijks produceert dit Zwitserse horlogemerk zo’n 20.000 horloges. Waar ze in de beginjaren vooral gericht waren op de productie van horloges voor mannen, is het assortiment vandaag de dag rijk aangevuld met een brede collectie voor vrouwen.

Audemars Piguet en het dorp Le Brassus

Het luxe horlogemerk Audemars Piguet is nog steeds diepgeworteld in Zwitserland. Niet alleen zijn ze trouw gebleven aan het land waarin het bedrijf is gestart en uitgegroeid tot een wereldwijd gerespecteerd merk, maar zelfs aan het dorp waar de heren Audemars en Piguet hun ondernemersavontuur zijn begonnen. Namelijk: Le Brassus in de streek ‘Vallée de Joux’.

Le Brassus is een klein dorp op zo’n 60 kilometer afstand van Genève. Het bestaat uit niet veel meer dan een hoofdweg met een aantal zijstraten. Desondanks vormt dit dorp en de regio daaromheen wel het kloppend hart van de bekende Zwitserse horlogewereld. Over deze regio, namelijk de ‘Vallée de Joux’, en zijn rijke historie met de horlogewereld geven we verderop deze pagina meer informatie.

Le Brassus in het teken van horlogemakerij

Heel het dorp ‘Le Brassus’ ademt de sfeer van horlogemakerij. Midden in het dorp is het hotel ‘Des Horloges’ gevestigd. Verder zijn er diverse gebouwen die een relatie hebben met de horlogewereld. Voornamelijk met Audemars Piguet. Maar bijvoorbeeld ook met Patek Philippe.

Museum en kantoor

Zo’n 150 jaar na oprichting vormt het Zwitserse Le Brassus nog steeds het kloppend hart van Audemars Piguet. In dit dorpje is een fabriek, een kantoor en een museum van Audemars Piguet gevestigd. In de fabriek werkt een deel van de ca. 600 werknemers van dit horlogemerk.

Andere horlogemerken in de streek

Audemars Piguet is niet de enige horlogemaker in de omgeving van Le Brassus. In de ‘Vallée de Joux’ zijn nog veel meer horlogemerken gevestigd. Een bekend voorbeeld is het horlogemerk ‘Breguet’. De fabriek van dit merk zit op nog geen 3,5 kilometer afstand van de fabriek van Audemars Piguet in Le Brassus. Met de auto is deze afstand binnen vijf minuten afgelegd. Maar ook Jaeger-LeCoultre is dichtbij Le Brassus gevestigd, namelijk in Sentier. Jaeger-LeCoultre is eveneens binnen een paar minuten aan te rijden vanaf de fabriek van Audemars Piguet.

Naast Audemars Piguet, Breguet en Jaeger-LeCoultre hebben de volgende merken ook de thuisbasis in Vallée de Joux:

  • Blancpain
  • Patek Philippe
  • Vacheron Constantin

Espace Horloger Vallée de Joux

Te midden van al de horlogefabrieken is een nog ander museum gevestigd (in Le Sentier) dan het museum van Audemars Piguet (dat gevestigd is in Le Brassus). Dit museum gaat over de horlogewereld in deze streek in het algemeen. Meer informatie over dit museum kunt u vinden op deze website. Met name het sportieve model, de Royal Oak, heeft dit merk onsterfelijk gemaakt. De Royal Oak kwam uit in 1972 en werd door de loop van de jaren steeds populairder. Bijna negen op de tien horloges die worden verkocht door dit merk, is een horloge van het model Royal Oak.

Hoogtepunten van Audemars Piguet

Een aantal momenten in de geschiedenis van Audemars Piguet zijn bepalend geweest in de geschiedenis van dit horlogemerk. Bijvoorbeeld in 1925. Audemars Piguet wist op dat moment het dunste zakhorloge ter wereld in de markt te zetten. Dat gaf een enorme boost aan zowel de naamsbekendheid als de populariteit. Drie jaar later produceerde Audemars Piguet het eerste skelethorloge. Een skelethorloge is een horloge waarbij het mechanisme door de wijzerplaat heen te zien is. Revolutionair voor die tijd!

Misschien is 1972 wel het meest bepalend geweest voor AP. Tot die tijd heeft men al veel naam weten op te bouwen als luxe horlogemerk. Maar met de lancering van de sportieve Audemars Piguet Royal Oak werden alle records verbroken. Dit horlogemodel is één van de meest populaire en bekende horloges wereldwijd geworden. Vanwege de immense populariteit zijn er ook heel veel namaakmodellen in omloop. Nog steeds is de Royal Oak het pronkjuweel van AP. Bijna negen op de tien horloges die worden verkocht door Audemars Piguet zijn een Royal Oak.

Arnold Schwarzenegger als ambassadeur

Arnold Schwarzenegger is misschien wel de bekendste ambassadeur van Audemars Piguet. Er zijn zelfs verschillende modellen van AP ontwikkeld die een link hebben met Arnold Schwarzenegger. Namelijk de volgende modellen:

  • Arnold’s All-Stars
  • The Legacy
  • T3
  • End of Days

Al deze modellen zijn zeer gelimiteerd geproduceerd. Van het model ‘Arnold All-Stars’ zijn er bijvoorbeeld maar 350 op de markt gebracht. Van het model ‘The Legacy’ zijn de meeste horloges geproduceerd (1500). Prijzen op de vintage markt voor deze horloges gaan vanaf ca. € 25.000,-, maar kunnen oplopen tot ruim € 50.000,-.

Waarom kiezen voor een Audemars Piguet

Degenen die kiezen voor een horloge van Audemars Piguet, kiezen voor een horloge van absolute topkwaliteit. Alleen de beste materialen worden geselecteerd voor een AP-horloge, bijna alle onderdelen worden met de hand vervaardigd en ook qua ontwerp is een AP-horloge ver verheven boven die van de meeste horlogemakers.

In tegenstelling tot veel andere merken, heeft Audemars Piguet een redelijk beperkt assortiment. Er zijn verschillende varianten van de Royal Oak. Daarnaast is er de keuze uit zoal de volgende modellen:

  • Millenary
  • Jules Audemars
  • Classique

Audemars Piguet Automatic

We kijken hier naar een specifiek onderdeel van de horloges van Audemars Piguet, namelijk het horloge mechanisme. In het bijzonder kijken we naar het ‘self winding’ mechanisme, ook wel het ‘automatic’ mechanisme genoemd. Wat is het, en welke modellen van Audemars Piguet zijn verkrijgbaar met dit uurwerk? Een Audemars Piguet Automatic behoort tot het meer prijzigere segment. Dat geldt voor zowel nieuw, als gebruikte horloges. De prijs van een horloge van Audemars is afhankelijk van tal van factoren. Zoals het materiaal, het uurwerk en het model. Specifiek kijken we hier naar het ‘Automatic’ uurwerk van Audemars Piguet.

Audemars Piquet Automatic

Voorbeeld van een Audemars Piguet Automatic

Automatic mechanisme

Het mechanisme, ook wel het uurwerk genoemd, is het stuk techniek dat ervoor zorgt dat de wijzers op de juiste snelheid draaien. Het uurwerk vormt het kloppend hart van het horloge. Er zijn verschillende soorten uurwerken, waaronder het ‘automatic’ mechanisme. Maar bijvoorbeeld ook het Quartz mechanisme en het hand-wound mechanisme. Een automatisch horloge heeft geen batterij, zoals de naam al doet vermoeden. Daarmee is dit type horloge een technisch hoogstandje. Horloges met dit type mechanisme vallen dan zeker ook niet in de goedkoopste categorie. Maar als het horloge niet wordt aangedreven door een batterij, hoe halen de wijzers dan hun energie op om te kunnen ronddraaien? Daar zit precies het technische vernuft, want een horloge met een automatisch uurwerk windt zich op door de bewegingen van de pols.

Het horloge werkt natuurlijk niet alleen als de pols continu in beweging is. Tijdens die bewegingen wordt er een reserve opgebouwd. Verschillend per horloge en horlogemerk bouwt een automatisch horloge een reserve op voor zo’n één tot twee dagen zonder beweging. Een horloge met een batterij moet ongeveer eens per twee jaar door een juwelier opengemaakt te worden om de batterij te vervangen. Overigens is het wel raadzaam om een automatisch horloge eens in de twee jaar door een juwelier te laten onderhouden.

Horloges van Audemars Piguet met een automatisch uurwerk

Verreweg het grootste deel van het assortiment van Audemars Piguet, bestaat uit horloges met een automatisch uurwerk. Niet zo gek, want een automatisch uurwerk is een technisch hoogstandje. En dat is precies waar Audemars Piguet om bekend staat; het vervaardigen van zeer complexe horloges.

Alhoewel Audemars Piguet maar een beperkt aantal modellen heeft, zijn vrijwel alle modellen verkrijgbaar als ‘automatic’. Zoals bijvoorbeeld de volgende modellen:

  • Code 11.59 by Audemars Piguet
  • Royal Oak
  • Royal Oak Offshore

Andere mechanismen

Naast het automatische uurwerk, biedt Audemars Piguet nog twee andere soorten uurwerken aan, namelijk:

  • Hand-wound
  • Quartz

Hand-wound

Zoals de naam al doet vermoeden, dienen horloges met dit type uurwerk met de hand te worden opgewonden. Ook bij dit type horloges is er dus geen batterij aanwezig, maar windt het horloge ook niet op door de bewegingen van de pols. Audemars Piguet heeft relatief weinig horloges met dit uurwerk.

Quartz

Een zeer bekend soort uurwerk is het Quartz uurwerk. En ondanks die bekendheid, zijn er relatief maar weinig horloges van Audemars Piguet met dit type uurwerk. Op zoek naar een Audemars Piguet met een Quartz uurwerk? Dan is de keuze beperkter dan wanneer u op zoek bent naar een Audemars Piguet Automatic.

Een horloge met een Quartz uurwerk is een horloge met een batterij. Het horloge loopt altijd, zolang de batterij in het horloge zit en energie geeft. Normaal gesproken dient een batterij van een horloge met een Quartz uurwerk ongeveer eens per twee jaar vervangen te worden.

Belangrijke verschillen tussen een Audemars Piguet Automatic en een Quartz uurwerk

Er zijn een aantal verschillen tussen de uurwerken. Wanneer we kijken naar het Automatic-uurwerk, dan zien we dat dit type horloge voor is gemaakt: voor de liefhebber van het mechanisme. Het is namelijk goed mogelijk dat dit mechanisme soms zorgt voor een kleine afwijking in de tijd. Dat zal met een Quartz uurwerk niet snel voorkomen. Een ander belangrijk verschil is de prijs. Een horloge met een automatisch uurwerk is over het algemeen iets hoger geprijsd dan een horloge met een Quartz uurwerk.

Verschillende functies in Audemars Piguet horloges

Naast het type uurwerk en het type model, biedt Audemars Piguet nog meer mogelijkheden. Wanneer we specifiek kijken naar de functies, dan biedt Audemars Piguet de volgende mogelijkheden:

  • Chronograaf
  • Small seconds
  • Tourbillon
  • Minute repeater
  • Perpetual calendar

Audemars Piguet goud

Wie een horloge van het horlogemerk Audemars Piguet wil kopen, kiest voor een horloge van absolute topkwaliteit. Audemars Piguet wordt wereldwijd gerekend tot de top drie beste horlogemakers. Horloges van dit merk kunnen een leven lang gedragen worden. Niet voor niets zijn de vintage horloges van dit luxe horlogemerk zo populair.

Logischerwijs hebben deze horloges een stevig prijskaartje. Niet in de laatste plaats omdat Audemars Piguet uitsluitend werkt met de allerbeste materialen, die grotendeels zelf met de hand vervaardigd worden. Hoe duur een horloge van Audemars Piguet is, is sterk afhankelijk van het model en de variant van het horloge. Hier kijken we specifiek naar de mogelijkheden van Audemars Piguet met betrekking tot goud.

Verschillende soorten gouden Audemars Piguet horloges

Een horloge van Audemars Piguet is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, waaronder verschillende soorten goud. Elk materiaalsoort heeft natuurlijk zijn eigen waarde, wat van invloed is op de uiteindelijke waarde van het horloge. Als we kijken naar de goudsoorten, dan is een horloge van Audemars Piguet te verkrijgen in de volgende variaties:

  • Geelgoud
  • Witgoud
  • Roségoud

Dit geldt voor zowel de kast als de band. Beide delen van het horloge zijn afzonderlijk samen te stellen.

Andere materiaalsoorten

Naast de drie genoemde goudsoorten, zijn horloges van Audemars Piguet ook verkrijgbaar in de volgende materiaalsoorten:

Materiaal van de kast:

  • Titanium
  • Staal
  • Platinum
  • Keramiek

Materiaal van de band:

  • Titanium
  • Staal
  • Rubber
  • Platinum
  • Leer
  • Keramiek

Per goudsoort de modellen

De horloges met een echte gouden look-and-feel zijn natuurlijk de horloges van geelgoud. Tegelijkertijd biedt Audemars Piguet niet heel veel nieuwe horloges aan in deze variatie. Misschien heeft dit te maken heeft met het prijskaartje dat hangt aan deze goudsoort.

Wanneer we kijken naar horloges van witgoud, dan zijn er daarvan meer exemplaren in het assortiment van Audemars Piguet. Niet alleen meer horloges, maar deze goudsoort is ook bij meerdere modellen samen te stellen. In het assortiment van horloges van geelgoud bevinden zich alleen horloges van de Royal Oak collectie. Horloges van witgoud zijn beschikbaar in de modellen; Royal Oak, Code 11.59 by Audemars Piguet, Royal Oak Offshore en de Royal Oak Concept. Ook de horloges die zijn gemaakt van rosé goud zijn verkrijgbaar in de bovengenoemde modellen.

Waarde van een Audemars Piguet van goud

Wat de waarde is van een vintage horloge, is niet eenduidig te zeggen. Dat is namelijk afhankelijk van veel factoren, zoals bijvoorbeeld de zeldzaamheid en de aanwezige documentatie. Wanneer we kijken naar nieuwe horloges, dan zien we dat met name de horloges van geelgoud veel waard zijn. Zoals hierboven al benoemd is de waarde afhankelijk van meerdere factoren, maar horloges van Audemars Piguet in geelgoud gaan al snel richting bedragen van de € 60.000,-. Prijzen kunnen overigens al snel oplopen tot bedragen boven de € 200.000,-.

Andere factoren die van invloed zijn op de waarde van een horloge

Natuurlijk is niet alleen het materiaalsoort van invloed op de waarde van een horloge. Er zijn andere factoren die tevens de uiteindelijke waarde van een horloge bepalen. We geven een paar voorbeelden hiervan:

  • Mechanisme
  • Functies
  • Modelsoort en variatie
  • Grootte

Audemars Piguet Royal Oak

Binnen het assortiment van Audemars bevindt zich echter wel het misschien wel meest befaamde horloge, namelijk de Audemars Piguet Royal Oak. Alhoewel dit model al in 1972 op de markt kwam, is het tot op de dag van vandaag nog steeds het belangrijkste paradepaardje voor Audemars Piguet. Dat blijkt alleen al uit de verkoopcijfers. Bijna 90% van de horloges die Audemars verkoopt, is een Royal Oak.

In de periode rond 1970 was de opkomst van een sportauto enorm onder een deel van de welgestelde bevolking, met name in Italië. Daarmee werd ook een bijbehorende levensstijl ontwikkeld. Een levensstijl waarin genieten van het leven centraal stond. Hieraan werd invulling gegeven door te rijden met snelle sportauto’s, de zeilsport te beoefenen en met grote regelmaat avondjes uit te organiseren. Deze levensstijl werd verder aangekleed met het tonen van een zekere status, door dure auto’s en boten te bezitten. Maar bijvoorbeeld ook door mooie en unieke horloges te dragen.

Ontwerper van de Royal Oak

Audemars Piguet zocht rond 1970 de aansluiting bij deze doelgroep. De vermaarde Zwitserse horlogemaker Gérald Charles Genta kreeg vanuit de toenmalige directie van Audemars Piguet de opdracht om een sportief horloge te ontwerpen. Gérald Charles Genta had weinig tijd nodig om tot een ontwerp te komen. Binnen een dag wist hij een schets van het ontwerp aan te leveren bij Audemars Piguet. Het model werd met enthousiasme ontvangen en al snel werd alles voorbereid voor de productie van de Royal Oak. Zo is het ontwerp van dit bekende achthoekige horloge geboren. In 1972 werd de Royal Oak officieel gepresenteerd op de horlogebeurs van Basel.

Beginjaren van de Royal Oak

Audemars Piguet had tot op dat moment niet kunnen vermoeden dat dit horloge zo’n succes zou worden. Al helemaal niet dat het één van de absolute pijlers zou worden van het bedrijf. Want in de beginjaren van de Royal Oak liep de verkoop niet enorm hard. In de eerste drie jaren werden er maar ruim honderd exemplaren per jaar verkocht. Uiteindelijk werd het enthousiasme voor dit horlogemodel wereldwijd opgepakt en groeide de Royal Oak uit tot één van de meest populaire horlogemodellen.

Kenmerken van de Royal Oak

Het meest kenmerkende aan de Royal Oak is het achthoekige model met de acht schroeven (zeshoekig). Deze schroeven zorgen voor de bevestiging van het frame (lunette) waar het horlogeglas in geklemd zit en de horlogeband.

De wijzerplaat van de Royal Oak bestaat uit allemaal kleine vierkantjes. De tijdsaanduiding bestaat niet uit cijfers of bijvoorbeeld Romeinse tekens, maar uit streepjes. Waarbij alle hele uren één streepje hebben, behalve de aanduiding voor 12 uur (of het hele uur), deze heeft twee streepjes. Middels een zeshoekige draaiknop aan de zijkant van de kast kan de juiste datum worden ingesteld. Deze is afleesbaar aan de rechterzijde van de wijzerplaat.

Bekendheid van het horloge

De Royal Oak heeft zijn bekendheid verworven dankzij de uitmuntende kwaliteit van de techniek. Maar buiten dat is dit horlogemodel ook heel bekend doordat beroemdheden de Royal Oak regelmatig om de pols hebben. Arnold Schwarzenegger geldt misschien wel als de meest bekende ambassadeur van de Royal Oak. Er zijn zelfs verschillende varianten ontwikkeld samen met Arnold Schwarzenegger.

Prijs van een Audemars Piguet Royal Oak

In de beginjaren van de Royal Oak werd het horloge verkocht voor een prijs van ruim 3.500 Zwitserse frank. Vandaag de dag is nieuwe Royal Oak te krijgen voor een prijs vanaf zo’n € 14.000,-. Prijzen van andere varianten lopen snel op waardoor de prijs gemiddeld ligt voor een nieuwe Royal Oak op een bedrag tussen de € 25.000,- en de € 50.000,-. Er zijn zelfs varianten met een prijskaartje van ver boven de € 100.000,-.

Ook gebruikt blijkt de Royal Oak een populair horloge te zijn. Een vintage Royal Oak is nauwelijks te krijgen voor een bedrag lager dan € 10.000,-.

Een precieze prijs voor de Royal Oak is dus niet te noemen, omdat elke variant anders geprijsd is. Bij gebruikte horloges spelen factoren als kwaliteit, zeldzaamheid en aanwezige documentatie een belangrijke rol in de waardebepaling.

Varianten van de Royal Oak

Door de loop van de jaren zijn er allerlei varianten ontwikkeld van de Audemars Piguet Royal Oak. Op moment van schrijven zijn er zelfs meer dan 100 uitvoeringen in de collectie. Zoals bij veel luxe juweliershorloges is het mogelijk om de Royal Oak helemaal naar wens samen te stellen. Hierdoor ontstaan de vele varianten.

Bekende varianten zijn:

  • Royal Oak Offshore
  • Royal Oak Chronograph
  • Royal Oak Selfwinding

Het horloge is verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten, zoals edelstaal en goud. De Royal Oak kan worden aangekleed met diamanten, dit heeft uiteraard wel een grote invloed op het prijskaartje. Er zijn varianten met een chronograaffunctie, met twee of drie wijzers, en met een kast van 33, 37, 39 of 41 millimeter. Een paar opvallende variaties zijn de zogenoemde ‘skelethorloges’, waarbij het functioneren van het uurwerk door de wijzerplaat heen te bekijken is.

Bent u benieuwd naar de waarde van uw Audemars Piguet Royal Oak horloge?
U kunt altijd langskomen voor een gratis waardebepaling.

Waardebepaling Audemars Piguet horloges >

Audemars Piguet verkopen

Het horlogemerk Audemars Piguet doet al lange tijd mee aan de absolute top van horlogemerken. In 2023 is het namelijk al 150 jaar geleden dat dit horlogemerk werd opgericht. En al snel na lancering wisten de heren Audemars en Piguet te groeien naar één van de bekendste en meest gerespecteerde horlogemerken wereldwijd.

Heeft u een Audemars Piguet horloge en bent u benieuwd naar de waarde? Kom dan langs bij een van onze locaties en ontdek wat uw horloge waard is.

Ontdek hier onze locaties > Afspraak maken >

Horloge als luxeproduct

Alhoewel de functie van een horloge door de jaren flink veranderd is, zijn de horlogemodellen van Audemars Piguet vandaag de dag nog steeds razend populair. Het horloge dient in deze tijd niet zozeer als een hulpmiddel om op de hoogte te zijn van de tijd, want vrijwel iedereen heeft een smartphone op zak met daarop alle informatie die een horloge ook kan bieden. Daarom is het in deze tijd vooral een luxeproduct, in veel gevallen zelfs een symbool van status.

Het zijn om die reden niet alleen ouderen die na een succesvolle carrière besluiten om een dergelijke investering te doen, maar juist ook succesvolle jongere mensen. Zoals influencers en voetballers.

Tweedehands horloges zijn populair!

Opmerkelijk geldt de tweedehands markt voor horloges van Audemars Piguet niet als een ondergeschoven kindje. Natuurlijk blijven nieuwe horloges in trek en zijn deze in veel gevallen het meeste waard. Toch zijn ook vintage en pre-owned horloges razend populair en nog steeds veel geld waard. Met name zeldzamere varianten zijn fel begeerd door verzamelaars. Degene die in het bezit zijn van een horloge van Audemars Piguet kunnen daarom goede zaken doen wanneer ze hun horloge willen verkopen. Een gebruikt horloge van dit luxe horlogemerk kan al snel meer dan tienduizend euro opleveren.

Ontdek de Vintage horloges van Audemars Piguet >

 

Audemars Piquet horloge

Audemars Piguet horloge

Populariteit tweedehands horloges Audemars Piguet

Jaarlijks produceert Audemars Piguet zo’n 20.000 horloges. In vroegere jaren lag dit aantal een heel stuk lager. Het paradepaardje en vandaag de dag het fundament onder dit horlogemerk, is de Royal Oak. Bijna negen op de tien horloges die worden verkocht, is een horloge uit de Royal Oak collectie. Jaarlijks worden er dus grote aantallen van dit model gemaakt. Een groot verschil wanneer we dit afzetten tegen de periode dat de Royal Oak net op de markt werd gezet. Want in de eerste drie jaar (vanaf 1972) werden er maar 400 exemplaren van de Royal Oak verkocht.

Redenen populariteit

Het is relatief lastig om één van de oudere modellen te bemachtigen als verzamelaar, omdat er relatief weinig van op de markt zijn. Dat is een belangrijke reden waarom de vintage horloges van Audemars Piguet zoveel waard zijn. Maar ook het karakter van een vintage horloge speelt een belangrijke rol. In het geval van Audemars Piguet is het ook de kwaliteit van het horloge, die een belangrijke bijdrage levert aan de waarde. Want Audemars Piguet staat bekend om het leveren van ongeëvenaarde kwaliteit.

Waarde van vintage horloges

Hoe gewild een tweedehands horloge van Audemars Piguet is hangt uiteindelijk af van meerdere factoren. Zoals het bouwjaar, de variatie, de staat van het horloge en de aanwezige documentatie. Op basis van bovengenoemde factoren komt de waardebepaling tot stand. Veel gebruikte horloges van Audemars Piguet zijn nog steeds veel geld waard. Het is goed denkbaar dat een dergelijk gebruikt horloge al snel meer dan € 10.000,- oplevert. Afhankelijk van de zeldzaamheid kan dit zelfs oplopen tot zeer hoge bedragen van ver boven de € 100.000,-. Daarmee is er geen eenduidig antwoord te geven op de waarde van een gebruikt horloge van Audemars Piguet. Een deskundige beoordeelt een horloge op de verschillende aspecten en kan op basis daarvan de waarde inschatten.

Vintage of pre-owned horloge van Audemars Piguet kopen

Goudwisselkantoor verkoopt zowel vintage als pre-owned horloges van verschillende kwaliteitsmerken, waaronder Audemars Piguet en in het bijzonder het Royal Oak model. Ook op onze horlogeveilingen zijn de kwaliteitsmerken zoals Cartier, Rolex, Breitling, Omega goed vertegenwoordigd met vintage en pre-owned modellen.

Ontdek ons assortiment Vintage en pre-owned horloges van Audemars Piguet.

Vintage en Pre-owned Audemars Piguet >

Gewilde modellen

De Royal Oak is met afstand het meest populaire horlogemodel van Audemars Piguet. En dat is ook terug te zien op de vintagemarkt. De meeste modellen die worden aangeboden horen binnen de collectie van de Royal Oak. Door de jaren heen zijn er inmiddels meer dan honderd varianten ontwikkeld, dus binnen deze collectie is er wel een grote verscheidenheid.

Bekende variaties zijn:

  • Selfwinding
  • Chronograph
  • Dual time
  • Offshore
  • Lady

Natuurlijk zijn er ook andere modellen op de vintage markt in omloop. In sommige gevallen zijn deze juist veel waard, omdat ze veel ouder zijn dan de Royal Oak, en daarom veel zeldzamer. Andere modellen zijn zoal:

  • Star Wheel
  • Pocket Watch
  • Jules Audemars
  • Ovale
  • Quantieme Perpetual Calendar
  • Disco Volante

Verkopen van een Audemars Piguet

Heeft u een horloge van Audemars Piguet in bezit en overweegt u deze te verkopen? Bezoek dan één van onze kantoren. Onze deskundigen voeren graag een waardebepaling uit, zodat u precies weet welk bedrag u voor uw horloge kunt ontvangen. Dit doen we door een horlogetaxatie. Na een waardebepaling kunt u ervoor kiezen om uw horloge ter plekke te verkopen aan Goudwisselkantoor. Bij Goudwisselkantoor krijgt u een eerlijke prijs en uitbetaling per bank of contant.

Gratis taxatie > Hoe werkt een horlogetaxatie? >

Goudwisselkantoor heeft meer dan 140 vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Wij taxeren, kopen en verkopen valuta, edelmetalen, horloges, munten, bankbiljetten en sieraden. Benieuwd waar wij zijn gevestigd in uw regio? Bekijk dan het overzicht van onze kantoren. Heeft u een vraag? Aarzel niet om ons te bellen of te mailen.

Vind hier uw dichtstbijzijnde locatie >