Cartier

Cartier – van juwelen en horloges naar een toonaangevend wereldmerk

De exclusieve merknaam Cartier is een voorbeeld van een merk dat iedereen wel kent. Maar er zijn slechts weinigen die de bijzondere ontstaansgeschiedenis kennen en weten wat de essentie is waar dit modemerk voor staat. Daarnaast is het voor velen vaak een verrassing te ontdekken welke producten allemaal onder het assortiment van het gerenommeerde Maison Cartier vallen. Wij vertellen u hier graag meer over.

Heeft u sieraden van Cartier of horloges en bent u benieuwd naar de waarde?
Kom dan langs vaan gratis waardebepaling.

Onze locaties > Afspraak maken >

Snel naar:

Het begin van Cartier

De geschiedenis van Cartier als juwelier begint bij meesterjuwelier Louis-François Cartier. Louis-François begon zijn carrière als leerling bij Adolphe Picard, van wie hij leerde hoe hij met de hand sieraden van hoge kwaliteit kon maken. Toen de meester overleed, nam Cartier zijn winkel over aan de Rue Montergeuil in Parijs. Hierna opende hij in 1859 de eerste Cartier-boetiek, eveneens in Parijs, waar hij sieraden maakte met bijzondere en innovatieve ontwerpen. Zo wist hij onder andere sieraden van platina te maken, iets wat tot dan vrijwel onmogelijk was.

Cartier bouwde snel een groot klantenbestand op en leverde sieraden aan koningshuizen. De sieraden waren vaak geïnspireerd op verre buitenlandse reizen. Dankzij deze adellijke klandizie kreeg het Maison snel de titel” juwelier voor koningen, koning onder de juweliers”. In 1874 nam Alfred Cartier, de zoon van Louis-Francois, het bedrijf over. Zijn eigen drie zoons (Louis, Jacques en Pierre) begonnen ook binnen het familiebedrijf te werken en verhuisden het bedrijf naar de prestigieuze Rue de la Paix in Parijs. Ze reisden de wereld over, waarop de bekendheid en reputatie van Cartier wereldwijd toenamen. Hierop volgde de opening van een winkel in 1902 aan de New Bond Street in Londen. In 1909 volgde nog een winkel in op Fifth Avenue in New York. Iedere broer was verantwoordelijk voor één van de twee vestigingen. Deze winkens bestaan tot aan de dag van vandaag nog. Zo heet het gebouw waarin de vestiging in New York is gevestigd, de Cartier Building. Het is tegenwoordig een zogenaamde Flagship Store.

Cartier juwelier

Enkele bekende ontwerpen van Cartier-juwelen door de jaren heen

Maison Cartier laat zich bij het ontwerp van sieraden altijd inspireren door thema’s zoals landen, landschappen en dieren. Zo zijn de bekende Love Bracelets (liefdes armbanden) een inmiddels klassiek ontwerp uit de jaren 70. De sierspeld of broche in het thema van het “gekooide vogeltje” uit 1942 stond symbool voor de bezetting door Nazi Duitsland. Deze sierspeld was overigens gewoon te zien in de etalage van Cartier, wat best riskant was tijdens de bezetting. Na de bevrijding van Frankrijk in 1944 bracht Maison Cartier een nieuwe speld uit die een blij vogeltje liet zien, dat eindelijk zijn kooitje uit mag.

Enkele hoogtepunten van sieraden uit de collectie van Cartier zijn de volgende:

 • 1942 – Creatie van de “Gekooide Vogel” broche als symbool van de bezetting
 • 1944 – Cartier ontwierp de “Bevrijde Vogel” om de bevrijding van Frankrijk te vieren
 • 1969 – Creatie van de “Love bracelet”
 • 1971 – Creatie van de “Juste un Clou” bracelet bij Cartier New York
 • 1981 – Must de Cartier en Santos de Cartier parfums op de markt gebracht
 • 1982 – Introductie van de eerste New Jewellery collectie met het thema van goud en stenen
 • 1983 – Creatie van de Collection Ancienne Cartier (later bekend als de Cartier Collection) die vastlegt en illustreert hoe de kunst en de historie van het Maison zich hebben ontwikkeld
 • 1986 – Introductie van de derde New Jewellery collection met als thema de panter
 • 1987 – Introductie van het Panthère de Cartier parfum. Creatie van Les Maisons de Cartier servies (porselein, kristal en silver).
 • 1988 – Introductie van de vierde New Jewellery collection met als thema Egypte
 • 1996 – Creatie van de Tank Française horloge collectie. Introductie van de zesde New Jewellery collection, gebaseerd op het thema van de Schepping. Dit is ook het jaar van het ontwerp van de Tank ring.
 • 1997 – Cartier vierde de eigen 150th verjaardag met verschillende ontwerpen, waaronder een halsketting in de vorm van een slang, bezet met diamanten en twee peervormige smaragden van 205 and 206 carats (41.2 g)
 • 1998 – Ontwerp van de Collection Privée Cartier Paris Fine Watch collection
 • 1999 – Creatie van de Paris Nouvelle Vague Cartier juwelen verzameling, geïnspireerd door de stad Parijs
 • 2001 – Creatie van de Délices de Cartier juwelen collectie, introductie van het Roadster horloge
 • 2003 – Introductie van de Le Baiser du Dragon and Les Délices de Goa juwelen verzamelingen

Heeft u sieraden van Cartier en bent u benieuwd of deze sieraden waardevol zijn? Kom dan langs bij Goudwisselkantoor en ontdek de waarde middels een gratis taxatie.

Onze locaties > Afspraak maken >

Benieuwd hoe een waardebepaling van sieraden wordt bepaald?
Lees meer op onze pagina over het taxeren van sieraden.

Taxatie van Sieraden >

Andere creaties van Cartier

Maison Cartier staat vooral bekend om de exclusieve juwelen en de kwaliteitshorloges. Daarnaast brengt het Maison ook een serie parfums en eau de toilette uit en handtassen voor zowel dames als heren. Net zoals bij de juwelen en de horloges het geval is, zijn deze allemaal geïnspireerd door thema’s zoals dieren, plaatsen, landschappen, objecten en landen.

Cartier Horloges

Sinds de oprichting maakte Cartier ook zakhorloges in kleine aantallen. Het eerste polshorloge voor heren werd in 1903 gemaakt. Inspiratie hiervoor was een vriend van Cartier, Albert Santos-Dumont, die fervent luchtvaartpionier was. Cartier ontwikkelde dankzij hem een polshorloge dat geschikt was voor piloten. Het horloge kreeg een vrij plat ontwerp en een vierkante kast. Cartier vernoemde dit model naar zijn vriend en gaf het de naam ‘Santos’. De status als beroemdheid van Santos-Dumont zorgde ervoor dat het polshorloge al snel grote populariteit verwierf onder het grote publiek. Het duurde echter tot 1911 totdat de Cartier Santos gelanceerd werd als onderdeel van de collectie van Cartier. De lancering van de Santos was iconisch te noemen en zorgde ervoor dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen polshorloges gingen dragen.

Cartier werkt samen met Jeager en LeCoultre

Hierna begon Cartier meer polshorloges te ontwikkelen, waarbij geholpen werd door Edmond Jeager. Sinds 1900 was Jeager een ook belangrijk leverancier van uurwerken voor Cartier. Jeager had een extreem dun uurwerk ontwikkeld, dat werd geproduceerd door LeCoultre. In 1907 gingen Cartier en Jeager een stap verder door samen de “European Watch & Clock Company” op te zetten. Dit bedrijf was in de fabriek van LeCoultre en maakte hoogwaardige uurwerken, die exclusief aan Cartier werden geleverd.

De Cartier Tank als symbool van de overwinning

Tijdens de eerste wereldoorlog, werd Louis-Francois Cartier geïnspireerd door de vorm van de Franse Renault FT tanks.
Hij gebruikt het silhouet van de tank als de basis voor het ontwerp van de Cartier Tank. De lange zijkanten van het horloge lijken op de rupsbanden van de tank. Edmond Jaeger zorgde voor het exclusieve uurwerk.

In 1918 werd het eerste exemplaar van de Cartier Tank gegeven aan de Amerikaanse generaal John Pershing als een overwinningshorloge.
De eerste oplage bestond uit een aantal van 6 stuks, die vrij snel werden verkocht in de winkel in Parijs.

In 1922 wordt er een nieuw ontwerp gemaakt met een meer vierkante kast met ronde hoeken. De Cartier Tank is door de jaren heen steeds een beetje aangepast. Er zijn
dus vele variaties van het model op de markt gebracht. Een echt icoon in de horlogecollectie van Cartier. Vele beroemdheden, kunstenaar, acteurs en modeontwerpers,
droegen en dragen het populaire model van Cartier.

De Cartier Pasha wordt gemaakt voor de Sultan van Marrakech

In 1932 ontwikkelde Louis Cartier de Cartier Pasha. Dit horloge werd op verzoek gemaakt voor de sultan van Marrakech, die ook wel Pasha werd genoemd. De Sultan wilde een horloge dat hij altijd kon dragen, ook tijdens het nemen van een bad. Hierop werd een horloge ontwikkeld met een geschroefde dop over de kroon met een kettinkje eraan. Daarnaast werden er beschermende tralies over het glas heen geplaatst. In 1943 wordt de Cartier Pasha onderdeel van de vaste collectie en in 1985 wordt het opnieuw ontworpen door de beroemde horloge-ontwerper Gerald Genta.

Cartier horloges voor heren

Zeker de eerste decennia na 1900 ontwierp Cartier voornamelijk horloges voor heren. Pas in de jaren vijftig bracht Cartier het eerste dameshorloge op de markt. Cartier heeft nu een zeer uiteenlopende collectie horloges voor zowel mannen, vrouwen of beiden. Maar ook binnen die brede collectie is er veel diversiteit. Want vrijwel alle horloges kunnen naar wens worden geconfigureerd, wat ze heel uniek maakt.

De Cartier Tank en de Cartier Santos zijn misschien wel de bekendste horlogemodellen van Cartier. Toch zijn er nog een behoorlijk aantal andere heren modellen uitgebracht, namelijk:

 • Santos
 • Tank
 • Ballon Bleu de Cartier
 • Drive de Cartier
 • Panthére de Cartier Bangle-Horloge
 • Pasha de Cartier
 • Ronde de Cartier
 • Rotonde de Cartier
 • Révélation d’une Panthére
 • Tonneau

Elk model heeft zijn eigen verhaal en ontstaansgeschiedenis, maar het voert voor nu te ver om elke model uitvoerig te behandelen.
Wilt u investeren in een Vintage of Pre-owned Cartier herenhorloge? Ontdek hier ons assortiment Cartier horloges voor heren.

Cartier herenhorloges >

Cartier horloges voor dames

In de beginjaren manifesteerde Cartier zich vooral als sieradenmerk voor mannen. Wellicht heeft dat te maken gehad met de verhouding tussen man en vrouw, die toen nog heel anders lagen dan vandaag de dag het geval is. Hoe dan ook, ondertussen lijkt het aanbod van Cartier polshorloges voor vrouwen groter dan voor de mannen. De officiële website van Cartier toont een ruimere collectie modellen voor dames. Een aantal modellen die gedragen kunnen worden door vrouwen, zijn overigens ook te dragen door mannen. Het is niet bij elke serie van Cartier met een schaartje te knippen of het horloge is bestemd voor mannelijke of vrouwelijke dragers. Uw eigen stijl en smaak zijn leidend.

Een aantal modellen van Cartier voor vrouwen zijn:

 • Baignore
 • Ballon Blanc de Cartier
 • Clash [Un]limited
 • Clé de Cartier
 • Coussin de Cartier
 • Indomptables de Cartier
 • La Panthère de Cartier
 • Maillon de Cartier
 • Révélation d’une Panthère
 • Santos de Cartier
 • Tortue

Voor de vrouwenhorloges geldt hetzelfde als bij de horloges voor mannen; ze zijn naar wens te configureren. Denk bijvoorbeeld aan het type polsband, maar ook aan het soort uurwerk. De mogelijkheden voor het uurwerk zijn standaard:

 • Quartz
 • Automatische opwinding
 • Handopwindbaar
 • Mouvement quartz

Benieuwd naar de Cartier dameshorloges? Ontdek hier ons assortiment Vintage en Pre-owned Cartier dameshorloges.

Cartier dameshorloges >

Cartier horloges verkopen

Een Cartier horloge is een waar sieraad om uw pols. De vraag naar vintage Cartier horloges groeit nog steeds door hun tijdloze uitstraling en hoge kwaliteit. Wanneer u speelt met de gedachten uw Cartier horloge te verkopen dan is dit het juiste moment. Maar dit wilt u natuurlijk wel bij een bedrijf doen met verstand van zaken. Goudwisselkantoor handelt dagelijks in horloges van topmerken. Cartier Santos, Tank, Ballon Bleu, Pasha en de Panthere zijn zo een paar populaire modellen. Laat uw Cartier horloge gratis en vrijblijvend taxeren door één van onze horloge-experts. Indien u bereidt bent om het horloge te verkopen kunt u contant of per bank worden uitbetaald.

Uw Cartier horloge verkopen? Kom langs bij een van onze locaties of maak een afspraak met een Goudwisselkantoor in uw buurt.

Ontdek onze locaties > Maak hier een afspraak >

Cartier horloges staan bekend om hun prachtige, simpele en sterke ontwerpen. Veel modellen bestaan al jaren en zijn vaak in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Genoeg redenen om eens in de geschiedenis te duiken van dit grote merk. Veel mensen denken bij Cartier aan de luxe sieraden, geuren en tassen. Maar het bedrijf is ook groot geworden met  horloges zoals de Santos en de Tank.

Cartier heeft een lastige periode

Tijdens de tweede wereldoorlog ging het echter slecht met Cartier. Ten eerste werd Parijs bezet door de Duitsers, waardoor de vestiging in Parijs het contact met de vestigingen in Londen en New York verloor. Daarnaast overleden zowel Jacques als Louis Cartier in 1942. Pierre Cartier was tot dan toe verantwoordelijk voor de vestiging in New York, maar kwam terug naar Parijs om vanuit daar het bedrijf te leiden. Later zorgde de nasleep van de oorlog ervoor dat Cartier veel klanten verloor en was Pierre genoodzaakt de vestigingen in New York en Londen te verkopen aan investeerders.

De redding van Cartier dankzij een aansteker

De redder van Cartier bleek Robert Hocq te zijn. Hij vond in 1953 de eerste gas-aansteker uit. Zijn bedrijf “Silver Match” was zeer succesvol en verkocht miljoenen gasaanstekers. Hocq kwam op het idee een luxe aansteker op de markt te brengen en benaderde diverse Franse juweliers, waaronder Van Cleef & Arpels. Die zagen hier echter niets in, maar Cartier was bereid om de uitdaging aan te gaan en ontwikkelde samen met Hocq deze nieuwe luxe aansteker. Binnen Silver Match was de jonge Alain Dominique Perrin verantwoordelijk voor dit project. De nieuwe aansteker werd een doorslaand succes en werd al snel een wereldwijd statussymbool. In de jaren 70 werden honderdduizenden aanstekers verkocht.

Vanwege het succes van Cartier werd een consortium opgezet met een aantal investeerders waaronder Alain Dominique Perrin, Franse bankier Joseph Kanoui en Anton Rupert uit Zuid Afrika. In 1972 werd Cartier Parijs overgenomen door deze groep, gevolgd door de vestiging in Londen in 1974.  Na de overname van Cartier New York in 1979 werd de naam veranderd in Cartier Monde, met Robert Hocq als directeur.

Les Must de Cartier collectie

De volgende geniale zet was de Les Must de Cartier collectie opgezet door Hocq en Perrin. Deze collectie begon met aanstekers, maar later volgden ook horloges, zonnebrillen, lederwaren en pennen. De kwaliteit van de artikelen was niet vergelijkbaar met de kwaliteit van Cartier uit de hoogtijddagen aan het begin van de eeuw, maar het maakte wel het ultra-luxe merk Cartier bereikbaar voor een groot publiek.

Zo werd de Must de Cartier Tank gemaakt met een vergulde horlogekast en een quartz uurwerk. De lage prijs van 150 dollar zorgde ervoor dat er grote aantallen verkocht werden en Cartier voor vrijwel iedereen bereikbaar was geworden.

Cartier horloge tweedehands – vintage en pre-owned

Met de lange staat van dienst van Cartier, is het niet vreemd dat juist ook tweedehands horloges bijzonder in trek zijn. Soms omdat het prijstechnisch interessant is. Maar juist ook de zogenoemde ‘vintage watches’ zijn een trend geworden in de afgelopen decennia. Het verhaal van een horloge (wat wel dient te worden aangetoond, o.a. met certificaten van echtheid), is bepalend voor de waarde. Kortom. Er is een enorme markt van vintage en pre-owned Cartier polshorloges. Onze specialisten zien dan ook met grote regelmaat een gebruikt Cartier horloge voorbij komen, wanneer eigenaars van gebruikte merkhorloges besluiten hun horloge te verkopen.

Ontdek hier ons complete assortiment vintage en pre-owned Cartier horloges.

Cartier Vintage en Pre-Owned Horloges >

Waarde van gebruikte gouden Cartier horloges 

Er zijn veel gebruikte Cartier horloges op de markt. Veel horloges van Cartier zijn namelijk heel populair onder verzamelaars. Ook bij gebruikte horloges is het soort goud van grote invloed op de waarde. Maar naast de configuratie van het horloges, is ook de staat en de aanwezigheid van bijbehorende documenten belangrijk voor de waardebepaling. Bent u benieuwd of uw een zeldzaam exemplaar heeft? Of bent u benieuwd naar de waarde van uw Cartier horloge? Kom langs voor een gratis waardebepaling.

Gratis waardebepaling > Hoe bepaal je de waarde van horloges >

Vintage Cartier horloge geveild voor recordbedrag

Dat vintage horloges behoorlijk kunnen stijgen in waarde, is wel gebleken tijdens een online veiling in mei 2022. Via het platform ‘Loupe This’ is het horloge ‘Cartier Crash’ voor meer dan 1,5 miljoen dollar geveild. Omgerekend meer dan € 1,4 miljoen euro. Het horloge is gemaakt in 1967. Overigens werd een horloge van hetzelfde model in 1970 ook al geveild voor een bedrag van meer dan € 750,000,-.

Vintage Cartier horloge

Vintage Cartier horloges staan niet alleen bekend om een tijdloos ontwerp, maar ook om kwaliteit. Met de productiegetallen van was daar nog buitengewoon veel aandacht voor.

 • Waarde van Cartier vintage horloge

De waarde van een vintage Cartier horloge loopt sterk uiteen. De eerder genoemde factoren, zoals de staat van het horloge, het model, de mate van zeldzaamheid, functionaliteiten en de eventuele aanwezigheid van documenten zijn allemaal bepalend.

 • Vanaf € 900,-

Er zijn horloges van Cartier die relatief laag zijn geprijsd. Al vanaf € 900,- kunt u tweedehands een Cartier horloge kopen. Dergelijke horloges zullen niet uitblinken in zeldzaamheid en op de staat van het horloge is dan wellicht ook wat af te dingen. Vintage horloges van Cartier binnen deze prijsklasse zijn niet bepaald de felbegeerde items onder verzamelaars.

 • Record opbrengst veilig Cartier Crash

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de horloges die juist enorm gewild zijn onder verzamelaars. En daarom veel geld waard zijn. In mei 2022 werd een vintage Cartier Crash online geveild. Het horloge bracht meer dan 1,4 miljoen euro op. Deze Cartier Crash was afkomstig uit het eerste productiejaar. Daarnaast is dit model niet meer opgenomen in het huidige assortiment van Cartier. Beide factoren dragen bij aan een hoge waarde binnen de vintagemarkt.

 • Productiegetallen van Cartier

Een belangrijke reden waarom vintage horloges van Cartier zo hoog worden gewaardeerd, is de zeldzaamheid van de horloges. Cartier produceert nu honderdduizenden horloges per jaar. Maar in het verleden, tot ca. 1970, waren dat niet veel meer dan 500 horloges op jaarbasis. Per productiejaar zijn er daarom maar relatief weinig horloges in omloop en beschikbaar op de vintagemarkt. Vintage Cartier horloges die voor 1970 zijn geproduceerd, zijn daarom vaak veel waard.

Tips voor het kopen van een Cartier vintage of pre-owned horloge

We geven u graag wat tips, voor het geval u mocht overwegen een vintage Cartier horloge te kopen.

 • Vertrouwen en kennis

Koop alleen een Cartier vintage horloge bij een handelaar of bedrijf dat te vertrouwen is. Bestudeer reviews, klantenbestand en staat van dienst. Beoordeel daarnaast het horloge uitvoerig. Bestudeer per onderdeel of het origineel is. Maar ook of het, en zo ja hoe vaak, het horloge is gerepareerd. Uiteindelijk geldt voor het kopen van een vintage horloge, dat kennis macht is. Een basiskennis is absoluut essentieel om een juiste keuze te maken. Twijfelt u of denkt u niet voldoende kennis te hebben? Schakel dan altijd een expert in die u adviseert over de aankoop.

Wilt u een goed advies van een expert? Neem dan eens contact met ons op.

Contact opnemen >

Cartier horloge kopen op de veiling of in de winkel van Goudwisselkantoor

Wilt u een mooie vintage Cartier horloge kopen? Op de veiling worden er mooie top horloges en sieraden geveild van topmerken zoals Cartier. Ga mee in het bieden en misschien wordt u de nieuwe eigenaar van een Cartier Santos of een van de andere modellen.

Cartier armband

Cartier gouden Love Bracelet met diamanten op de veiling van Goudwisselkantoor

Naast het kopen en meebieden op de veiling kunt u ook uw Cartier horloge laten veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken, zoals  Breitling, Chopard, Omega, Baume & Mercier en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren in Nederland, België of Duitsland en laat de waarde van uw Cartier bepalen. De horloge-expert zal u een voorstel doen. Wat zijn ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Goudwisselkantoor wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven.

Goudwisselkantoor heeft van verschillende kwaliteitsmerken uiteenlopende pre-owned en zelfs vintage modellen op voorraad, zoals Cartier, Rolex, Breitling en Omega. Daarnaast is er op onze speciale horlogeveilingen een speciaal aanbod van modellen, die op onze kijkdagen uitgebreid zelf te bekijken zijn.

Ontdek de veilingen van Goudwisselkantoor >

Bekijk hier volledige assortiment Cartier horloges in onze webshop

Cartier Vintage en Pre-Owned Horloges >