Jaeger-LeCoultre

Jaeger-LeCoultre

Het Zwitserse horlogemerk Jaeger-LeCoultre is al meer dan 185 jaar actief en staat bekend om zijn hoogwaardige uurwerken en innovatieve ontwerpen. Het bedrijf heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1833, en heeft sindsdien vele iconische horloges op de markt gebracht die zowel technisch geavanceerd als elegant zijn. Jaeger-LeCoultre heeft een sterke reputatie opgebouwd als een van de meest toonaangevende horlogemakers ter wereld. Ze worden erkend voor hun uitmuntendheid op het gebied van uurwerken, uurwerkcomplicaties en esthetische ontwerpen. Lees verder over deze hoogwaardige uurwerken.

Het begin van LeCoultre 

De geschiedenis van Jaeger-LeCoultre begint in de Zwitserse Vallée du Joux. Deze vallei in het Zwitserse Jura is al eeuwenlang bekend om de zeer hoogwaardige horloges, welke hier worden gemaakt. De inwoners van deze regio haalden aanvankelijk hun inkomsten uit agrarische activiteiten. Omdat ze ’s winters niet veel te doen hadden door de strenge winters, gingen de inwoners van deze vallei horloge-onderdelen en horloges maken. 

Antoine LeCoultre ontwikkelde een machine voor het maken van assen van tandwielen voor horloges. Vervolgens zette hij in 1833 zijn eerste werkplaats op in het dorpje Le Sentier, in de Vallée du Joux. Vanaf het begin streefde hij ernaar om horloges van de hoogst mogelijk kwaliteit te maken. In 1844 ontwikkelde LeCoultre een meetapparaat, waarmee hij een duizendste van millimeters kon meten (microns), wat destijds ongekend nauwkeurig was. Dankzij deze uitvinding kon hij steeds nauwkeurigere en dunnere horloges ontwikkelen. 

In 1847 ontwikkelt hij ook een horloge zonder opwindsleutel. Hij was hiermee echter niet de eerste, dat was namelijk Adrien Philippe, een van de grondleggers van Patek Philippe. LeCoultre exposeerde op de eerste ‘Universal Exhibition’ in Londen. Koningin Victoria kocht daar een horloge van LeCoultre. Daarnaast werden de uitvindingen van Antoine LeCoultre, waaronder een gouden chronometer, bekroond met een gouden medaille.  

Antoine Le Coultre

Bundeling van expertise   

In 1858 treedt Elie LeCoultre, de zoon van Antoine LeCoultre, toe tot het familiebedrijf. Hij blijkt een getalenteerde horlogemaker en uitvinder en is van grote waarde voor de verdere groei van LeCoultre. Tot dan toe werden de horlogeonderdelen gemaakt op diverse plaatsen in de regio, door vaklieden die zich specialiseerden in een specifiek onderdeel. LeCoultre besloot om al deze vaklieden samen te brengen in de eerste fabriek van Zwitserland. In 1860 werkten er al 60 mensen in deze nieuwe fabriek.  In 1974 is het aantal medewerkers al gestegen naar 200. 

Door het samenbrengen van al deze vaklieden, konden deze hun kennis en ervaring gezamenlijk inzetten voor het ontwikkelen van steeds betere en complexere horloges. 

Er werd een breed scala aan gecompliceerde uurwerken ontwikkeld, waaronder uurwerken met kwartierrepetitie, minutenrepetitie en diverse chronografen, al dan niet met fly-back functie. De fabriek van LeCoultre was het economische hart in de Vallée du Joux en was de drijvend kracht achter de horloge-industrie in de regio. 

In 1877 geeft Antoine zijn aandelen door aan zijn drie zoons, welke het bedrijf een nieuwe naam geven: “LeCoultre & Cie.”. In 1881 overlijdt Antoine LeCoultre, kort nadat hij zijn laatste uitvinding heeft voltooid. Onder de leiding van zijn zoons groeit het bedrijf door. In 1890 heeft LeCoultre 500 medewerkers, die samen 156 verschillende kalibers maakten, waarvan er 31 tot de meest complexe op de markt behoorden. 

LeCoultre produceert voor diverse andere merken 

De ervaring van Jaeger-LeCoultre in de productie van hoogwaardige en gecompliceerde uurwerken is zeer gewaardeerd in de horlogewereld. Dit is te zien aan de verschillende samenwerkingen die het bedrijf in de loop der jaren heeft gehad met andere horlogemerken. 

Een van de meest opmerkelijke samenwerkingen was met Patek Philippe. In 1902 begonnen de twee bedrijven samen te werken, waarbij Jaeger-LeCoultre ruwe uurwerken, ook wel ebauches genoemd, leverde aan Patek Philippe. Dit duurde maar liefst 30 jaar en gedurende die tijd was Jaeger-LeCoultre een van de grootste leveranciers van ruwe uurwerken voor Patek Philippe. Ook in de jaren 60 werden er uurwerken geleverd aan Patek Philippe, omdat het bedrijf toen zelf problemen had met een te kleine productiecapaciteit. 

Naast Patek Philippe heeft Jaeger-LeCoultre ook samengewerkt met andere horlogemerken. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld uurwerken geproduceerd voor Vacheron Constantin en Audemars Piguet. Deze samenwerkingen getuigen van de hoge kwaliteit van de uurwerken die Jaeger-LeCoultre produceert en de reputatie van het bedrijf als een van de toonaangevende horlogemakers ter wereld. 

Edmond Jeager horlogemaker

Jaeger begint samen te werken met LeCoultre 

De Franse horlogemaker Edmond Jaeger was jarenlang de leverancier van horloges aan de Franse marine. Daarnaast had hij zelf een ultradun uurwerk uitgevonden en zocht een Zwitserse horlogeproducent die deze uurwerken in grotere aantallen kon gaan produceren. In 1903 kwam hij bij LeCoultre terecht. 

Inmiddels was Jacques-David LeCoultre, de kleinzoon van Antoine LeCoultre, verantwoordelijk voor de productie binnen LeCoultre. Hij besloot de uitdaging aan de gaan en deze ultradunne uurwerken verder te ontwikkelen en produceren. In 1907 bracht LeCoultre het dunste uurwerk ter wereld op de markt, met een dikte van slechts 1,38mm.  In de jaren daarna ontstond een nauwe samenwerking tussen Jaeger en LeCoultre. 

Jean-Leon Ruetter vindt in 1928 een klok uit welke blijft lopen zonder opwinden. De energie om de klok te laten lopen wordt gewonnen uit verschillen in temperatuur en luchtdruk. Jaeger verkrijgt hier de patenten voor en samen met LeCoultre werd deze klok gedurende 10 jaar verder ontwikkeld. Uiteindelijk worden beide bedrijven samengevoegd in 1937 en worden de horloges en klokken vanaf dat moment verkocht onder de merknaam Jaeger-LeCoultre. 

Waardebepaling van een Jaeger LeCoultre 

Het merk Jaeger-LeCoultre heeft een lange geschiedenis van het produceren van horloges van de hoogste kwaliteit en is een van de meest gerespecteerde namen in de horlogewereld. 

Als u een Jaeger-LeCoultre horloge bezit en benieuwd bent naar de waarde ervan, kunt u terecht bij een van de vele locaties van Goudwisselkantoor voor een gratis waardebepaling. Hier kunt u gebruik maken van de kennis van onze verschillende horloge-experts die u kunnen helpen bij het bepalen van de waarde van uw horloge. Meer weten over horlogetaxaties?

Hoe werkt een horlogetaxatie >

 

Jaeger-LeCoultre

Verschillende populaire modellen van Jaeger LeCoultre

Jaeger LeCoultre Reverso 

In 1931 liet een van de polo-spelers, na een wedstrijd in India, zijn kapotte horloge zien aan zakenman Cesar de Trey. Hij vroeg De Trey of het mogelijk was om een horloge te maken wat niet kapot gaat tijdens het spelen van polo. Toen Cesar de Trey terugkwam in Zwitserland, legde hij het probleem voor aan Jaques-David LeCoultre. Er werd een horloge ontworpen met een rechthoekige kast, waarvan het horloge omgekeerd kan worden, zodat het glas beschermd is tegen schade tijdens het spelen van polo. Het ontwerp is door de tijd heen identiek gebleven. Vandaag de dag is de Jaeger LeCoultre Reverso een van de meest bekende modellen uit de collectie. 

Jaeger LeCoultre Memovox 

In 1959 bracht Jaeger LeCoultre de Memovox op de markt. Dit horloge beschikte over een wekkerfunctie, een bijzonder bruikbare complicatie in die tijd. De naam Memovox werd afgeleid van de woorden “memory” en “voice”. Door een draaibare schijf in het midden van de wijzerplaat kon de tijd waarop het alarm afgaat ingesteld worden. Zodra dit tijdstip is aangebroken, wordt dit aan de drager kenbaar gemaakt met een luid rinkelend geluid. Tot op de dag vandaag maakt de Memovox deel uit van de collectie van Jaeger LeCoultre. 

Jaeger LeCoultre Master Control 

 De Master Control-lijn biedt een breed scala aan horloges met verschillende complicaties, waaronder chronografen, kalenders en maanfases. Dit horloge is zeer populair vanwege de combinatie van functionaliteit en elegantie. 

Jaeger LeCoultre Polaris 

De Polaris-lijn is geïnspireerd op het Memovox Polaris-duikhorloge uit de jaren 60. Deze horloges zijn ontworpen voor avonturiers en hebben een robuuste en sportieve uitstraling. 

Jaeger LeCoultre Atmos 

De Atmos is een uniek horloge dat zijn energie haalt uit minieme temperatuurverschillen in de omgeving. Dit horloge heeft geen batterij of opwindmechanisme nodig en kan meer dan 100 jaar blijven lopen. 

 Jaeger LeCoultre Duomètre 

De Duomètre is een high-end horloge met een zeer complexe beweging die twee afzonderlijke mechanismen gebruikt om de tijd en complicaties aan te drijven. Dit horloge biedt een ongeëvenaarde nauwkeurigheid en is een van de meest geavanceerde horloges die Jaeger-LeCoultre produceert. 

Vintage horloges van Jaeger-LeCoultre >