Wat is duurder? Een briljant of een diamant?

Wat is duurder? Een briljant of een diamant?

Een diamant en een briljant vertegenwoordigen een grote waarde. Maar wat is er meer waard? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Daarom geven we in dit artikel een antwoord op de vraag; wat is duurder, een briljant of een diamant?

Het is belangrijk om scherp te hebben wat het verschil is tussen diamanten en briljanten. En dat verschil is minder groot dan misschien vaak wordt verondersteld. Want denkt u aan een diamant, dan haalt u in gedachten zeer waarschijnlijk een briljant voor de geest. Hoe dat zit? We leggen het kort uit, voordat we antwoord geven op de vraag; wat is duurder, een briljant of een diamant?

 

Wat is een diamant?

Een diamant duidt het soort steen aan. Namelijk de edelsteen ‘diamant’, en wel in ruwe vorm. Nog niet vervaardigd dus, maar een doffe steen met onregelmatige vormen. Nog niet zoals we de diamant kennen die verwerkt is in bijvoorbeeld een sieraad.

En wat is een briljant?

Een briljant is niets meer dan een vervaardigde diamant. En wel in de bekende ronde slijpvorm met 57 facetten. De diamant zoals we deze steen in de meeste gevallen kennen. Vaak verwerkt in sieraden, zoals in een ring of ketting.

 

Waardebepaling van diamanten

De duiding van beide begrippen zijn onmisbaar om een duidelijk antwoord te geven op de vraag; wat is duurder, een briljant of een diamant? Maar nog niet voldoende om het uiteindelijk antwoord te kunnen geven. Want ook de facetten van de waardebepaling van de diamant spelen een belangrijke rol.

Een diamant, dus ook de briljant, wordt gewaardeerd op basis van het bekende model met de 4 C’s, die staan voor de volgende Engelse termen:

  • Carat – Gewicht van de diamant
  • Color – Kleur van de diamant
  • Clarity – Zuiverheid van de diamant
  • Cut – Slijpwijze en kwaliteit

Belangrijk is om te benoemen dat een diamant ongekend hard is. Sterker nog, het is de hardste steen ter wereld. Het vervaardigen van een ruwe diamant naar bijvoorbeeld een briljant, is daarom een zeer arbeidsintensief en complex proces.

Welke is meer waard? Een briljant of een diamant?

Met de informatie zoals hierboven beschreven, kunnen we een antwoord formuleren op de vraag ‘wat is duurder, een briljant of een diamant?’.

Het is duidelijk dat zowel de ruwe diamant als de vervaardigde briljant, beide een heel hoge waarde hebben en dus duur zijn in aanschaf. Maar doorgaans is de briljant geslepen diamant duurder dan een ruwe diamant. En dat komt voornamelijk door het complexe en arbeidsintensieve verwerkingsproces, in tegenstelling tot de ruwe diamant die nog niet verwerkt is.

Natuurlijk spelen daarbij wel de factoren van waardebepaling, zoals benoemd middels het 4C model, een grote rol.

Geschiedenisles: Van ruwe diamant tot briljant

De briljant gesneden diamant heeft zich in de achterliggende eeuwen gevormd tot de rondgeslepen diamant zoals we die nu kennen.

Old European Cut

Het begon bij de bekende Amerikaanse diamantslijper H. Morse. Samen met ingenieur C. Field ontwikkelt hij een machine om diamanten beter te kunnen slijpen, dan in die tijd mogelijk was. Deze slijpwijze kreeg de naam ‘Old European Cut’. Enkele uitgangspunten voor diamantslijper H. Morse waren:

  • Symmetrisch slijpen
  • Rond slijpen
  • Achthoekige facetten op de tafel
  • Dieper paviljoen

 

Modern Brilliant diamond cut

De uitvindingen en ontwikkelingen die in gang waren gezet door H. Morse, werden vanaf 1916 verder uitgedacht en doorontwikkeld door diamantslijpers F. Wade en M. Tolkowsky.

De verdeling van de facetten werden verder geoptimaliseerd en de tafel werd groter gemaakt om de diamant meer vuur te geven. Dit is overigens wel ten koste gegaan van de schittering van de diamant.

Deze slijpwijze is de slijpwijze zoals nog steeds wordt toegepast op de briljant geslepen diamant en wordt de ‘modern brilliant diamond cut’ genoemd.

Benieuwd naar de waarde van uw diamant?

Bezit u een diamant? Dat kan zijn een briljant geslepen diamant, of misschien wel een ander soort geslepen diamant. En bent u benieuwd naar de waarde van uw edelsteen?

Goudwisselkantoor biedt u een gratis waardebepaling. Daarvoor kunt u terecht bij één van onze kantoren, met of zonder afspraak. Onze deskundige taxeren uw diamant aan de hand van bovengenoemd taxatiemodel. Indien gewenst kunt u uw diamant bij ons inruilen.

We hebben meer dan 140 locaties in Nederland, België en zelfs Duitsland. Onze vestiging bij u in de regio kunt u vinden via de overzichtspagina van onze kantoren.

Meer weten over onze dienstverlening, of heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op via: 088 – 102 10 80.