Rolex Air King referentienummers

Rolex Air King referentienummers

Rolex Air King 5500

De Rolex Air King met het referentienummer 5500 werd in 1957 voor het eerst uitgebracht en zou vanaf dat moment maar liefst 37 jaar in productie zijn. Het is daarmee de langst geproduceerde Air King die haast onveranderd bleef. Het horloge heeft een stalen Oyster kast van 34 millimeter en een stalen Oyster band die uiteraard bijpassend is. Die 34 millimeter kast was zelfs voor die tijd al aan de kleine kant. Zelfs andere populaire Rolex horloges uit die tijd hebben grotere kasten met bijvoorbeeld een 36 millimeter.

De uurwerken die we vaak terug zien in de Rolex Air King 5500 zijn het 1520 en het 1530 kaliber, wat afhangt van het productiejaar. Beide uurwerken hebben overigens niet de COSC Chronometer certificatie. Dit is iets wat de Air King sowieso pas in een veel later stadium zou bereiken. Dit zorgt er echter wel voor dat we niet het bekende ‘’superlative chronometer certified’’ op de wijzerplaat zien. In plaats daarvan zien we ‘’precision” op de wijzerplaten van de horloges met het kaliber 1520 en ‘’super precision’’ op de wijzerplaten met het kaliber 1530. Er is ook een versie die de ‘’double’’ red genoemd wordt omdat deze de woorden ‘’Air King’’ en ‘’super precision’’ beiden in de kleur rood op de wijzerplaat heeft staan. Deze versie is zeer gewild bij echte Rolex en vintage horloge verzamelaars.

De Rolex Air King met het referentienummer 5500 heeft een typische zilveren wijzerplaat met een crèmekleurige gloed en zilveren streepindicaties behalve op 12 uur, daar staat het beroemde Rolex kroontje. Het horloge wordt gesloten door een plexiglaasje wat voor die tijd natuurlijk normaal was en we op veel vintage horloges terug zien.

Niet te vergeten is de Rolex Air King 5500 Domino’s Pizza editie. Dit was een bijzondere samenwerking van twee bedrijven die misschien niet helemaal bij elkaar passen en toch één ding gemeen hebben. Dat ene ding is een obsessie met tijd aangezien Domino’s een pizza altijd binnen 30 minuten geleverd moet hebben, omdat hij anders gratis is en Rolex er naar streeft zo precies mogelijk tijd aan te geven. Iedere franchisenemer kreeg er één na een bijzondere prestatie. Het horloge is de Air King 5500 zoals we die kennen maar dan met het Domino’s Pizza logo gedrukt op de wijzerplaat.

Rolex Air King Date 5700

De Rolex Air King Date met het referentienummer 5700 is kort na de 5500 geïntroduceerd en is dan ook vrijwel gelijkwaardig. Er is uiteraard wel iets anders en misschien niet eens het minst belangrijke. Dit horloge heeft namelijk een datumindicatie. Verder heeft ook dit horloge een stalen Oyster kast van 34 millimeter, zilveren wijzerplaat met een crèmekleurige gloed en zilveren streepindicaties, het Rolex kroontje op 12 uur en uiteraard een datumvakje op 3 uur waar de datum met zwarte cijfers en een witte achtergrond wordt aangegeven. Het horloge wordt gesloten door een plexiglaasje met een loepje op 3 uur zodat de datum beter af te lezen is. In de Rolex Air King met het referentienummer 5700 zat het Rolex kaliber 1535 om de datumfunctie toe te voegen.

 Rolex Air King 14000

De Rolex Air King met het referentienummer 14000 werd in 1989 geïntroduceerd en is de vervanger van de 5500. Als het op design aan kwam had dit horloge een nieuwe aanpak en was er bijvoorbeeld ook een versie met Arabische nummers op 3, 6 en 9 uur en de andere uren gewoon met streepindicatie plus het Rolex kroontje op 12 uur. De traditionele versie met slechts streepindicatie was nog altijd verkrijgbaar, maar bleek toch minder populair te zijn dan de versie met Arabische nummers. Op beide versies zien we op de wijzerplaat, die in verschillende kleuren inmiddels uitgevoerd kon zijn, weer het woordje ‘’precision’’ terug. Verder had het horloge een stalen Oyster kast die werd gesloten door een saffierglaasje (die het klassieke plexiglaasje verving) en een stalen Oyster band. Qua uurwerk werd het horloge uitgerust met het Rolex kaliber 3000 wat in die tijd ook een nieuw kaliber was. Deze werd in 2000 vervangen door het kaliber 3130.

Rolex Air King 14010

De Rolex Air King met het referentienummer 14010 werd door Rolex uitgebracht als een ietwat andere variant  op de 14000. Rolex introduceerde bij dit model de ‘’Engine Turned Bezel’’ die tegenwoordig overigens op geen enkel model meer gebruikt wordt. Deze bezel is zoals veel Rolex bezels gecanneleerd, maar bij de streepindicaties is hij extra gepolijst of zijn de ribbeltjes van de bezel iets groter. Het was een soort compromis voor zij die de gecanneleerde bezels van veel Datejusts niet mooi vonden maar de gladde bezels weer te saai vonden. Qua wijzerplaten zijn er net als bij de 14000 meerdere kleuren gemaakt waaronder een hele mooie diep blauwe maar ook zwart en wit en een hele mooie zalmkleurige die erg bijzonder oogt. Voor dit horloge geldt hetzelfde als bij de 14000 qua uurwerk. Namelijk dat er eerst met het kaliber 3000 gewerkt werd en in 2000 werd dat vervangen door het kaliber 3130 wat ook bij Rolex zelf gemaakt werd. Als navolger van de Air King met deze bezel kwam de 114210.

Rolex Air King 114200

De Rolex Air King met het referentienummer 114200 werd geïntroduceerd in het jaar 2007 en diende als vervanger voor de 14000. Veel was er niet veranderd, hooguit de materialen waren iets moderner. Verder waren de wijzerplaten gewoon weer in de kleuren wit, zwart, blauw, bordeaux, groen, champagne en zelfs roze verkrijgbaar en stonden er op 9, 3 en 6 uur Arabische cijfers, op 12 uur het Rolex kroontje en op de andere uren streepindicaties. Echter verdiende Rolex met dit model en toch weer het 3130 kaliber ditmaal een COSC Chronometer certificatie. Vandaar dat er op de wijzerplaat van deze versie ‘’superlative chronometer certified’’ gedrukt is.

Rolex Air King 114234

De Rolex Air King met het referentienummer 114234 werd in hetzelfde jaar als de 114200 geïntroduceerd en verschilt qua design ook nauwelijks. Het uurwerk is sowieso hetzelfde. De wijzerplaten zijn hetzelfde en het enige wat eigenlijk anders is aan dit horloge is de bezel. Dit horloge heeft een gecanneleerde bezel, zoals we dat ook bij de Datejust meestal zien en wat een typisch Rolex kenmerk geworden is in de loop der jaren. De reden voor de gecanneleerde bezel was dan ook dat iedereen van afstand kon zien dat het een Rolex is.

Rolex Air King 116900

De Rolex Air King met het referentienummer 116900 werd uitgebracht in het jaar 2019 en was de eerste nieuwe Rolex Air King na 2 jaar van het toneel te zijn geweest. In 2014 besloot Rolex niet meer verder te gaan met de Rolex Air King en de nieuwe Oyster Perpetual als het instapmodel te laten dienen. Al snel kwam er veel commentaar en miste mensen die leuke Air King met zijn mooie geschiedenis. Maar tot grote vreugde kwam Rolex in het jaar 2016 met het heugelijke nieuws dat de Air King terug zou komen en wel met het referentienummer 116900. En hoewel de nieuwe Rolex Air King zeer zeker design elementen van de oude vertrouwde Rolex Air King had was hij toch ook weer heel vernieuwend. Om te beginnen was de Oyster kast van nu geen 34 millimeter maar 40 millimeter, eigenlijk dezelfde kast als de Rolex Milgauss 116400. Ook het kaliber is gelijkwaardig aan dat horloge en we hebben het dan over het Rolex kaliber 3131 met dezelfde anti magnetische functies.

De wijzerplaat is spectaculair anders en op 9, 3 en 6 uur staan nog altijd de Arabische cijfers. Echter worden nu op de andere uren minuten aangegeven met cijfers dus per 5 minuten een indicatie. Op 12 uur staat een omgekeerd pijltje en daaronder het groene Rolex logo met het gouden kroontje er bovenop. Onder dat logo staat Oyster Perpetual geschreven en net boven 6 uur zien we Air King gedrukt op de oude manier met daaronder uiteraard ‘’superlative chronometer certified’’. De wijzers zijn die van een typisch vliegeniershorloge en lichten uiteraard op in het donker. De Rolex Air King is weer terug en op volle sterkte.

 

> Vind een kantoor in de buurt