Rolex Oyster Precision

Rolex Oyster Precision

Rolex Oyster Precision bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten zo nu en dan ook de Rolex Oyster Precision horloges tussen, wat zowel horloges met een datumfunctie als met slechts tijdsaanduiding kunnen zijn. Het horloge heeft een tijdloos en zeer klassiek design, maar wel met typische Rolex elementen. Het past in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Oyster Precision horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het Oyster Precision horloge van Rolex.

Rolex Oyster Precision geschiedenis

De horloges die de naam Rolex Oyster Precision horloges dragen zijn tijdloze iconen en kunnen er verschillend uitzien. Er zijn zowel horloges met een datumfunctie als met slechts tijdsaanduiding. Precision was ook eigenlijk slechts iets wat op de wijzerplaat stond net boven 6 uur. De officiële namen van de horloges waarover we het hebben zijn de Oyster en de Oysterdate, die uiteraard weer in verschillende referentienummers zijn uitgevoerd. Belangrijke referentienummers zijn bijvoorbeeld de 6526, 6466, 6494, 3745, 4498 en de 9659.

Wat betekent de beschrijving Precision op Rolex horloges?

Maar wat betekent dat ‘’Precision’’ op de wijzerplaat nu eigenlijk? In de jaren ‘50 en ‘60 wilde Rolex ook actief worden op het meer betaalbare niveau van de markt om zo meer te gaan verkopen en nog bekender te worden. Zij hebben dit op twee manieren gedaan; de eerste was om de Tudor de lanceren. De Tudor was een ander horlogemerk wat wel een Rolex Oyster kast had, een Rolex schakelband maar dan met een goede kwaliteit ETA uurwerk. Tudor bestaat overigens nog altijd als horlogemerk en is erg succesvol.

De tweede manier waarop Rolex het meer betaalbare niveau van de markt opzocht was de Precision. Dit waren dan Rolex horloges zonder COSC certificatie die daardoor voor een lagere prijs verkocht werden. Er was overigens geen enkel verschil met de gecertificeerde horloges en het is ook niet zo dat deze horloges niet door de test gekomen zijn. Rolex liet ze gewoon niet testen, zodat de prijs lager kon blijven. Qua tijdmeting waren ze erg gelijk aan de horloges die wel de certificering hadden.

Er gaan ook verhalen rond dat de Rolex horloges met Precision op de wijzerplaat zouden duiden op uurwerken die met de hand opgewonden moeten worden. Dit is echter niet waar omdat er ook Rolex horloges de Precision beschrijving dragen die op een automatisch uurwerk lopen.

De Oyster en Oysterdate

De Time Only versies van de Oyster Precision zijn de referentienummers 6426, 4498, 9659 en de 3745. Bij deze gaat het dus om de versies met slechts een tijdsaanduiding en die Precision boven de 6 uur hebben staan op de wijzerplaat. In de jaren ‘50 kwamen deze horloges voor het eerst uit en ze hebben een lange tijd deel uitgemaakt van de Rolex catalogus. Sommige werden zelfs bedrukt voor speciale gelegenheden, evenementen of bedrijven. Zo zijn er versies te vinden met het Coca Cola logo bijvoorbeeld. De eerste referentie die uitkwam van dit horloge was de 6426, wat tot op de dag van vandaag nog altijd een gewild referentienummer is onder verzamelaars.

De Oysterdate die de beschrijving Precision op de wijzerplaat draagt is ook in de jaren ‘50 voor het eerst op de markt gekomen. Uiteraard met dezelfde reden als het horloge met slechts de tijdsaanduiding, om in een betaalbaarder niveau van de markt actief te worden. Het eerste referentienummer kwam op de markt in 1953 en was de 6094 die alleen met een zwarte of witte wijzerplaat beschikbaar was. Wel hadden de Oysterdate Precision horloges allemaal een loepje boven het datumvakje, waarmee een typisch Rolex element was aangebracht. Bij verder referentienummers kwamen meer mogelijkheden. Zo werd het bijvoorbeeld bij de 6494 al mogelijk om meerdere kleuren wijzerplaten uit te kiezen en weer een referentienummer verder, bij de 6694, werd ook de kwaliteit van het uurwerk nog eens verhoogd. Dat laatste referentienummer zou overigens wat langer blijven, maar liefst 30 jaar. In 1989 kwam er een einde aan dit referentienummer en daarmee ook aan de Oyster Precision horloges. De rol van horloges in het meer betaalbare niveau van de markt verschoof volledig naar Tudor, die dat tot op de dag van vandaag nog altijd succesvol doet.

Rolex Oyster Precision referentienummers

Rolex Oyster Precision 6426

De Rolex Oyster Precision met het referentienummer 6426 is een horloge met slechts tijdsaanduiding. Op de wijzerplaat staat Precision, dit komt doordat Rolex in de jaren ‘50 op een wat betaalbaarder niveau van de markt actief wilde worden. Door de horloges niet te laten testen voor een COSC certificatie konden ze de horloges goedkoper verkopen en stond er geen Chronometer maar Precision op de wijzerplaat boven de 6 uur. De 6426 heeft een simpel ontwerp, maar wel typische Rolex vormen wat met name komt door de Oyster kast en de Oyster band. Beiden zijn volledig uit staal gemaakt en de Oyster kast heeft een diameter van 34 millimeter. Wijzerplaten zien we vooral in wit, zwart, zilver en een enkele keer goud. Ook zijn er bedrukte wijzerplaten die voor een speciale gelegenheid bedrukt zijn. Voor de Verenigde Arabische Emiraten werd dit bijvoorbeeld nog weleens gedaan. De tijdsindicatie gaat altijd door middel van streepindicatie en het horloge heeft uiteraard drie wijzers. Naast het woord Precision boven 6 uur staat er onder de naam Rolex en het kroontje ook nog Oyster. De 6426 liep op een kaliber 1225, wat een uurwerk is dat met de hand opgewonden moet worden.

Rolex Oyster Precision 3745

De Rolex Oyster Precision met het referentienummer 3745 is één van de Oyster horloges die de naam Precision draagt op de wijzerplaat. Dit is iets wat Rolex in de jaren ‘50 ingevoerd heeft om in een wat betaalbaarder niveau van de markt actief te worden. Door de horloges niet te laten testen voor een COSC certificatie kon er geen Chronometer op de wijzerplaat gedrukt worden, maar wel Precision. Hierdoor kon het Zwitserse merk de prijs lager houden. De 3745 is een heel mooi klassiek ontwerp wat zomaar eens van Patek Philippe had kunnen zijn qua uiterlijk. De kast is gemaakt uit roségoud of geelgoud en heeft een diameter van 33 millimeter en ronder dan een normale Oyster kast. De kroon aan de zijkant heeft een beetje de vorm van een bolhoed, wat een heel elegant karakter geeft. Wijzerplaten zien we vooral in wit en zwart en die hebben meestal streepindicatie of Arabische cijfers om de tijd aan te duiden. Er zijn versies met gouden wijzers waar de secondewijzer dan weer rood is, maar ook een hele mooie versie met blauwe wijzers. Het is ook nog eens van de weinige Rolex horloges die van origine aan een leren band kwam. Het horloge loopt op het kaliber 710, wat een uurwerk is dat met de hand opgewonden moet worden en slechts de tijd aan kan geven.

Rolex Oyster Precision 4498

De Rolex Oyster Precision met het referentienummer 4498 is een ander zeer klassiek ontworpen horloge van Rolex. Eén van de weinige Rolex horloges aan een leren band en qua karakter zou het meer weg hebben van een merk als Omega dan van Rolex. De kast heeft een diameter van 35 millimeter en is gemaakt uit staal. De wijzerplaat is uitgerust met een kleine secondewijzer die mooi wat dieper in de wijzerplaat licht en een lichte guilloché heeft. De tijdsaanduiding gaat meestal door middel van Arabische cijfers bij dit horloge. Aan de zijkant zit een kroon die de vorm heeft van een bolhoed en daardoor heel elegant aandoet. De hele kast is ronder ontworpen dan een klassieke Oyster kast en heeft mooi afgewerkte pootjes waar de band aan bevestigd wordt. Het horloge is ook heel dun, wat het ideaal maakt als horloge voor bij een pak of smoking. Het uurwerk in het horloge moet met de hand opgewonden worden. Hoewel het horloge wel behoort tot de categorie van de Oyster Precision (die gemaakt werd om in het betaalbaardere segment actief te worden) staat het er niet altijd op. Sommige modellen hebben Shock Resistant op de wijzerplaat en sommige zelfs niks. Bij de meeste staat er echter wel Precision vermeld. Dit horloge heeft geen datumfunctie en geeft alleen maar de tijd aan.

Rolex Oyster Precision 9659

De Rolex Oyster Precision met het referentienummer 9659 is een ander horloge van Rolex wat Precision op de wijzerplaat heeft staan. Dat Precision was een manier van Rolex om in het betaalbaardere niveau van de markt actief te worden. Het merk liet de horloges niet testen voor een COSC certificatie en daardoor mocht er dus geen Chronometer op staan, maar werden de horloges wel minder duur. Ter vervanging werd dan Precision gebruikt, wat natuurlijk dezelfde lading dekt. De 9659 is een mooi rond en klassiek model van Rolex wat alleen tijd aangeeft. De kast is 34 millimeter qua diameter en is gemaakt uit goud. In de kast zitten wijzerplaten die wit, goud, zilver of zwart kunnen zijn en streepindicatie hebben om de tijd aan te duiden. Daarnaast uiteraard klassieke drie wijzers en boven 6 uur staat het woordje Precision terwijl op 12 uur het Rolex kroontje staat met daaronder de naam Rolex. Het horloge kwam van origine met een leren band, wat niet heel gebruikelijk is bij Rolex. Aangedreven wordt het horloge door het kaliber 1210, wat met de hand opgewonden moet worden.

Rolex Oysterdate Precision 6466

De Rolex Oysterdate Precision 6466 is een datumhorloge van het Zwitserse merk Rolex dat het woord Precision op de wijzerplaat draagt. Dit woord Precision komt voort uit een manier van Rolex om actief te worden op een betaalbaarder niveau van de markt. Door de horloges niet te laten testen voor een COSC certificatie wat het recht geeft Chronometer op de wijzerplaat te drukken. Hierdoor kon Rolex de horloges goedkoper maken en ter vervanging van Chronometer werd Precision gebruikt. De 6466 heeft een Oyster kast en een Oyster band, die beide uit staal gemaakt zijn. Het geeft een typisch Rolex uiterlijk aan het horloge. De kast heeft een diameter van 34 millimeter. In de kast vinden we verschillende mogelijkheden qua wijzerplaat zoals zwart, wit, goud, zilver, roze of zelfs bedrukt voor speciale gelegenheden of bedrijven. Er is een versie bijvoorbeeld waar Coca Cola op gedrukt is. De tijdsaanduiding bij dit horloge is met streepjes of Arabische cijfers en het plexiglaasje wat de kast afsluit heeft een loepje boven het datumvakje, nog zo’n typisch Rolex uiterlijk element. Het horloge loopt op het kaliber 1215, wat een uurwerk is dat met de hand moet worden opgewonden en een datumfunctie heeft.

Rolex Oysterdate Precision 6494

De Rolex Oysterdate Precision met het referentienummer 6494 is een horloge van Rolex wat het woord Precision op de wijzerplaat draagt in plaats van Chronometer. Het is de opvolger van het referentienummer 6466 en draagt het woord Precision op de wijzerplaat, ook om dezelfde reden. Het was een manier van Rolex om in het betaalbaardere prijssegment actief te worden, door de horloges niet te laten testen voor een COSC certificatie. Hierdoor konden de horloges goedkoper verkocht worden. Het woord Chronometer werd dus vervangen door Precision. De Oyster kast is 34 millimeter in diameter en zit bevestigd aan een Oyster band, die beiden uit staal vervaardigd zijn. Qua wijzerplaten is er bij dit referentienummer al meer variatie aan wijzerplaten. Uiteraard in wit en zwart, maar ook kleurrijke varianten zoals blauw, goud of groen. De tijdsaanduiding gaat meestal door middel van streepindicaties maar ook Arabische cijfers komen zo nu en dan voor. Het plexiglaasje wat de kast afsluit heeft een loepje boven het datumvakje wat de datum makkelijk af te lezen maakt en het horloge een typisch Rolex uiterlijk geeft. Aangedreven wordt het horloge door het kaliber 1210, wat een uurwerk is dat met de hand opgewonden moet worden en een datumfunctie bevat.

Rolex Oysterdate Precision 6694

De Rolex Oysterdate Precision met het referentienummer 6694 is een horloge van het Zwitserse merk Rolex met een datumfunctie. Van de horloges die het woord Precision op de wijzerplaat droegen, is deze het langste in productie geweest met maar liefst 30 jaar. Dat woord Precision kwam op de wijzerplaat terecht, omdat Rolex deze horloges niet liet testen voor een COSC certificatie. Dit was een manier van het Zwitserse merk om actief te worden in het meer betaalbare niveau van de markt. Als de horloges de certificatie niet droegen, konden ze goedkoper verkocht worden. Echter mochten ze dan niet het woord Chronometer dragen, dit werd dan door Precision vervangen. Qua ontwerp heeft de 6649 veel weg van de voorgangers, die ook een Oyster kast en een Oyster band hadden met een diameter van 34 millimeter. De wijzerplaten waren er inmiddels in vele verschillende kleuren en de tijdsaanduiding was vaak met streepindicatie, al zien we af en toe ook wel Arabische cijfers. Boven de 6 uur natuurlijk het woord Precision en op 12 uur het Rolex kroontje, de naam Rolex en de naam Oysterdate. Gesloten werd de kast door een plexiglaasje met daar in een loepje wat boven het datumvakje geplaatst was. Hierdoor was de datum niet alleen goed af te lezen. Het gaf het horloge ook nog eens het echte Rolex karakter omdat we dit bij alle Rolex datumhorloges zien sinds decennia. Het horloge wordt aangedreven door het kaliber 1225, wat met de hand opgewonden moet worden en een datumfunctie heeft. Dit referentienummer is gemaakt tot en met het jaar 1989.

 

> Vind een kantoor in de buurt