Rolex Milgauss

Rolex Milgauss

Rolex Milgauss bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Milgauss horloges regelmatig tussen, wat een wat minder bekende maar toch zeer geliefde collectie van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. De oudere modellen passen ook in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn, maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we de recentere modellen natuurlijk terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex Milgauss horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Milgauss van Rolex.

Rolex Milgauss geschiedenis

De Rolex Milgauss is misschien niet het meest bekende horloge van Rolex, hij is zeker wel een van de meest kleurrijke modellen die het Zwitserse merk gemaakt heeft in de geschiedenis. Het is een horloge wat direct opvalt, al is het maar door de  secondewijzer die het ontwerp heeft van een bliksemschicht. Dat bliksemschichtje verwijst eigenlijk al naar voor welke doelgroep dit horloge ooit bedoeld was. Die doelgroep is wetenschappers. Deze doelgroep moest, voordat de Rolex Milgauss op de markt kwam, altijd hun horloges afnemen voordat zij aan experimenten begonnen. De Rolex Milgauss heeft dit voor eens en altijd veranderd.

Het horloge voor wetenschappers

Rolex stond er al vroeg om bekend horloges te maken voor mensen die zich met ruige activiteiten bezig hielden. Zo maakte het merk horloges voor sportmannen, avonturiers, piloten en diepzeeduikers. Wetenschappers hoorde volgens Rolex ook bij deze groep, omdat zij vaak intensieve experimenten moesten doen. Vooraf deden de wetenschappers hun horloges altijd af omdat in die tijd horloges amper de sterkte van een koelkastmagneet konden weerstaan. De grote magnetische velden die bij experimenten vrij konden komen zouden de horloges dus schade toegedaan hebben.

Rolex wilde hier verandering in gaan brengen en zorgen voor een horloge wat meer magnetische velden kon weerstaan en over een grotere schokbestendigheid beschikte. Er brak een proces aan van veel denken, uitzoeken en proberen. Van de naam tot en met de secondewijzer die er als een bliksemschicht uitziet, over alles is diep nagedacht.

De naam moest alleszeggend zijn en dat is hij ook geworden. Milgauss bewijst hoe sterk dit horloge bestand is tegen magnetische velden. Gauss is de naam waarin magnetische veld metingen aangegeven worden. Mil komt van het Franse woord ‘’mille’’ wat duizend betekent. Dus als we de twee combineren tot Milgauss vertelt de naam ons dat dit horloge magnetische velden tot duizend Gauss aan kan. Iets wat misschien niet iedereen direct zal herkennen, maar wat voor wetenschappers klaar helder is.

Die duizend Gauss was ook direct baanbrekende techniek, aangezien de meeste horloge in die tijd slechts 50 tot 100 Gauss konden verdragen. Dit was dus het tienvoudige bij de Rolex Milgauss! Het was daarmee niet alleen voor Rolex een baanbrekende prestatie maar ook voor de wetenschap. Het Europese instituut voor Nucleair onderzoek (CERN) bevestigde na een aantal testen de capaciteit van het horloge om tot duizend Gauss aan magnetische velden te kunnen weerstaan. Dit maakte het Rolex Milgauss horloge al snel een verplicht onderdeel van de dagelijkse outfit van wetenschappers. De ingenieurs van CERN noemde het horloge dan ook wel het perfecte magnetische schild.

De techniek van de bestendigheid zit hem vooral in de kast van het horloge. Het is eigenlijk een techniek die men zou kunnen vergelijken met die van hoe een vliegtuig de passagiers tegen de bliksem beschermt. De kast is gemaakt als een Faraday kooi waar het uurwerk in ligt. Deze kooi zorgt voor een splitsing van de elektrische lading in de kast. Zo wordt de lading verdeeld op een manier dat het effect wat de lading normaal zou geven afgebroken wordt. Deze zogenaamde Faraday kooi is naar de uitvinder Michael Faraday genoemd en er zijn nog veel horlogemerken die deze techniek tot en met de dag van vandaag toepassen.

De eerste Rolex Milgauss

Dit hele ontwikkelingsproces vond begin jaren ‘50 plaats en in 1956 kwam de eerste echte Milgauss dan ook op de markt met het referentienummer 6541. Over dat referentienummer wil nog weleens een misverstand ontstaan, omdat er ook vaak gezegd wordt dat het referentienummer 6543 de eerste echte Milgauss horloge was omdat er hier exemplaren van zijn uit 1954. Echter waren deze horloges louter prototypes waar er door de jaren heen enkele van in omloop geraakt zijn. Het was echter wel de 6543 die getest werd door CERN en daardoor officieel gecertificeerd om bestand te zijn tegen magnetische velden van duizend Gauss. Misschien dat daarom dit referentienummer gewild is. Maar de eerste echte Milgauss die op de markt verscheen is dus de 6541, die overigens qua uiterlijk en prestaties bijna volledig gelijk is aan de 6543. Al leek de laatste wel wat meer op de oude Submariner en had de 6541 meer eigen karaktereigenschappen.

Eén van de meest opvallende karaktereigenschappen was de secondewijzer. Deze kreeg de vorm van een bliksimschicht, wat natuurlijk verwees naar de Faraday kooi en de bestendigheid tegen magnetische velden. Dit wijzertje zou het kenmerk van de Milgauss gaan worden en is het tot op de dag van vandaag nog steeds. Daarnaast werd er in de afmetingen een kleine verandering aangebracht.

Het einde en het nieuwe begin van de Rolex Milgauss

Na de 6541 besloot Rolex in 1960 op aanvraag van CERN nog een referentienummer uit te gaan brengen. Door het radioactieve tritium, wat gebruikt werd op de wijzerplaat, lichtte het horloge wel goed op en kon men in het donker goed zien hoe laat het was. Echter botste dit materiaal wel met sommige wetenschappelijke experimenten, dus wilde CERN een speciaal horloge voor hun ingenieurs en wetenschappers. Rolex produceerde de 1019, die dezelfde karaktereigenschappen had als de horloges daarvoor alleen zonder het radioactieve tritium op de wijzerplaat en zonder het bliksemschichtje als secondewijzer. Wel had de secondewijzer een rood pijltje aan het uiteinde, wat dan toch nog een beetje het gevoel van een bliksemschicht gaf. De 1019 bleef tot 1988 onderdeel van de Rolex catalogus maar werd net als het andere referentienummer nooit echt een bestseller. Het horloge verdween dan ook uit de catalogus en zou wegblijven voor bijna twee decennia.

Toch kreeg het horloge een nieuwe kans en wel in 2007. Rolex besloot de Milgauss een verdiende tweede kans te gaan geven in een modern jasje maar met de karaktereigenschappen van de eerste die ooit gelanceerd werd. Zo kwam er de 116400 die natuurlijk wat groter was, omdat dit in het moderne tijdsbeeld beter past maar wel weer de secondewijzer met het bliksemschicht ontwerp heeft! Dit model is inmiddels alweer meer dan tien jaar op de markt en populairder dan ooit. En ook al zijn er inmiddels tal van Zwitserse merken die dezelfde techniek hebben, en wat wetenschappers kunnen dragen tijdens hun experimenten. De Milgauss zal altijd de pionier blijven en heeft daardoor net dat stukje extra ziel en emotie voor de meeste wetenschappers.

Het horloge wordt inmiddels ook door niet wetenschappers gedragen, hoewel de nieuwe modellen uitpakte als de best verkochte voor Rolex. De oude modellen zijn nog altijd populair bij Rolex verzamelaars en duiken zowel op internationale veilingen als in de gebruikte horlogemarkt regelmatig op.

Rolex Milgauss referentienummers

Rolex Milgauss 6541

De Rolex Milgauss met het referentienummer 6541 is het eerste Rolex Milgauss horloge wat op de markt kwam. Het horloge werd gelanceerd in 1956 en had baanbrekende techniek die vooral voor wetenschappers goed van pas kwam. Zo kan het horloge tot 1000 Gauss aan magnetische velden verdragen zonder beschadigd te worden. Dit horloge werd aangedreven door het kaliber 1080, wat een automatisch uurwerk was dat Rolex zelf ontwierp en produceerde. Het zat echter wel in een Faraday kooi in het horloge, waardoor het de magnetische velden kon verdragen tot 1000 Gauss. De meeste 6541 horloges hebben een bezel die sterk lijkt op die van de Submariner, al zijn er enkele modellen te vinden die een gladde bezel hadden. Deze is echter wel veel zeldzamer. De Oyster kast heeft een diameter van 38 millimeter en de wijzerplaat was meestal zwart of bruin. De tijdsaanduiding was door middel van stipjes en op de kwart uren pijlen. De wijzers waren vooral bijzonder omdat de seconde wijzer de vorm had van een bliksemschicht. Hiermee wilde Rolex aangeven dat het horloge bestendig was tegen een grote hoeveelheid magnetische velden. De band aan het horloge was altijd een Oyster band, al zijn er wel versies in omloop met een Jubilee band en zijn veel banden verwisseld voor Nato banden of lederen banden.

Rolex Milgauss 1019

De Rolex Milgauss met het referentienummer 1019 is het tweede Rolex Milgauss horloge dat werd uitgebracht. Dit gebeurde eigenlijk in opdracht van CERN die door het radioactieve tritium, wat in de voorgaande Milgauss horloges gebruikt werd om de wijzerplaten te verlichten, problemen ondervonden bij sommige wetenschappelijke experimenten. Zij wilde dus een horloge voor wetenschappers en ingenieur in hun organisatie. Alleen en daarom besloot Rolex de 1019 te produceren, die later ook gewoon in de catalogus beschikbaar kwam. Het horloge kwam uit in 1960 en zou tot 1988 in de catalogus blijven staan en het eerste hoofdstuk voor het Milgauss horloge afsluiten voordat twee decennia later het tweede hoofdstuk begon.  De 1019 had ook een Oysterkast met een diameter van 38 millimeter en een Oyster band die beiden uit staal gemaakt werden. De bezel was een gladde op dit model en wijzerplaten waren er alleen in wit, zilver en zwart. De tijdsaanduiding gebeurde door streepindicatie en bij de wijzers was de secondewijzer gewoon recht met slechts een rood pijltje aan het uiteinde. De karakteristieke bliksemschicht als secondewijzer was bij dit model dus verdwenen. Qua techniek om de magnetische velden de verdragen was er niks veranderd alleen zat in de 1019 een nieuw uurwerk en dat was het kaliber 1580 van Rolex. Dit was een automatisch uurwerk, door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.

Rolex Milgauss 116400

De Rolex Milgauss met het referentienummer 116400 is het horloge wat de Rolex Milgauss nieuwe leven inblies in 2007. Na twee decennia afwezig te zijn geweest besloot Rolex de Milgauss een tweede kans te geven en greep terug naar de oude techniek. Ze mixte de twee ontwerpen, die ooit gemaakt zijn, samen met een modern vleugje om zo tot de 116400 te komen. Het horloge moest wat groter zijn omdat de horloges nu eenmaal groter gedragen worden vandaag de dag. Dus kreeg de stalen Oyster kast een diameter van 40 millimeter met daarop een gladde bezel zoals we dat bij de 1019 zagen. In die kast zien we een wijzerplaat die zwart, wit of turquoise kan zijn en wordt de tijd aangeduid door middel van streepindicatie.  Bij de wijzers zien we dat de bliksemschicht in een felle oranje kleur terug is, zoals we deze ook bij de 6541 zagen in het verleden. Dezelfde kleur oranje is gebruikt om de naam Milgauss op de wijzerplaat te drukken. De kast wordt gesloten door een groen saffierglaasje wat een hele mooie en bijzondere gloed geeft over het horloge vooral met de turquoise wijzerplaat. Het horloge loopt op het kaliber 3131, wat door Rolex zelf ontworpen en gemaakt wordt en een automatisch uurwerk is.

 

> Vind een kantoor in de buurt