Rolex Air King bij Goudwisselkantoor
Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zit uiteraard ook regelmatig het type Rolex AirKing horloge tussen: een iets minder bekend, maar toch zeer geliefde collectie van het merk Rolex. Deze horloges hebben een tijdloos design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. Het past in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.
De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge mits deze in goede staat is. Een horloge dat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.
Bent u in het bezit van een Rolex AirKing horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.
> Vind een kantoor in de buurt
Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van iconische horlogecollectie AirKing van Rolex.
Rolex Air King, een ode aan de luchtvaart
De Rolex Air King is misschien niet het allereerste horloge wat bij mensen op komt als ze aan Rolex denken. De meest bekende Rolex horloges zijn natuurlijk de Datejust, Daydate, Submariner, GMT, Daytona en de Yachtmaster. Toch verdient de Rolex Air King een eervolle plaats in de geschiedenis van het merk en bestaat het model ook al langer dan al die andere modellen.
In de Tweede Wereldoorlog zouden er al Britse RAF piloten gesignaleerd zijn met Rolex horloges. Toen Rolex dit hoorde en de Tweede Wereldoorlog was voorbij besloten zij een Air serie uit te brengen. Dit om de piloten te eren en we vonden in deze collectie verschillende modellen zoals de Air Tiger, Air Lion, Air Giant en uiteraard de Air King. Die laatste werd in 1945 voor het eerst uitgebracht met het referentienummer 4925. De Rolex Air King was in het bijzonder een eerbetoon aan de gouden jaren voor de luchtvaart namelijk de jaren ‘30. Eén van de pioniers in die tijd op het gebied van luchtvaart was Charles Douglas Barnard die talrijke vliegrecords vestigde. Hij was een fervent Rolex drager en zei ooit dat; De Rolex Oyster zijn bijzondere kwaliteiten hem bij uitstek geschikt maken voor het vliegen en hij hem voortaan altijd op lange vluchten zou dragen. Ondanks dat de kast zeer gelijkwaardig is aan die van het model zoals we die nu kennen zou het nog wel een aantal referentienummers duren voordat het model deze transformatie doorgemaakt had. Zo waren er nog de 4499 en de 6552 voordat Rolex aankwam bij de 5500 die de toon zette voor het ontwerp in de daarop volgende decennia.
Het horloge dat maar liefst 37 jaar in productie zou zijn
Deze toonaangevende Rolex Air King met het referentienummer 5500, werd in 1957 uitgebracht en zou maar liefst 37 jaar in productie zijn. De rest van de Air serie werd na 1960 niet meer verder geproduceerd waarmee de Air King de enige overlever van deze serie was.
Toch bleef het niet bij dat ene magische referentienummer en werd er een jaar nadat de 5500 op de markt kwam alweer een nieuw model gelanceerd met referentienummer 5700 die tot aan de jaren ‘80 geproduceerd werd en een datum indicatie had, ook wel bekend als de Rolex Air King Date. Er kwamen nog twee andere referentienummers voorbij zoals de 5504 en de 5520 maar ook deze waren wat minder belangrijk en echt veel verandering kwam er niet.
Van een ongewone samenwerking naar de Rolex Air King 14000
In de jaren ‘80 begon Rolex een samenwerking met Domino’s Pizza en werden de franchisenemers van het bedrijf beloond met een Rolex Air King waar het Domino’s logo op de wijzerplaat gedrukt was. In het begin was dit de Rolex Air King met het referentienummer 5500 maar later ging dat over op de 14000. Deze samenwerking bestaat nog steeds en inmiddels worden deze horloges ook al op de gebruikte markt aangeboden en soms op veilingen. Het zijn zeer geliefde horloges geworden omdat er een interessant verhaal achter zit.
Pas eind jaren ‘80 geeft Rolex de Air King 5500 een facelift en in datzelfde jaar wordt er ook weer een nieuw referentienummer gelanceerd, namelijk de 14000. Kort daarop volgde al snel een extra variant met het referentienummer 14010 die een ‘Engine Turned Bezel’ had.
In het jaar 2000 kregen de 14000 en de 14010 nog eens een facelift van Rolex en werd het uurwerk veranderd van het kaliber 3000 naar de 3130. Dat was echter ook de enige verandering die het merk deed en dat misschien ook wel om dat toen al in het achterhoofd zat wat zeven jaar later zou gebeuren. Toen werd de 14000 namelijk uit productie genomen en vervangen door een nieuw referentienummer namelijk de 114200. Dit model met een stalen Oyster kast en Oyster armband, een enorme keuze uit wijzerplaten. Voor het eerst na 50 jaar kreeg de Rolex Air King het model de COSC Chronometer certificatie. Iets wat Rolex al vanaf de lancering van de Air King probeerde te bereiken.
Het einde en het nieuwe begin van de Rolex Air King
En dan ineens zeven jaar na deze facelift en bijna 60 jaar na het ontstaan van de Air King besluit Rolex de Air King volledig uit de collectie te halen. Volgens Rolex bracht het model niet meer wat het moest brengen en er waren inmiddels betere instapmodellen volgens het Zwitserse horlogemerk. De afwezigheid zou echter maar van korte duur zijn bleek achteraf toen in 2016 de Rolex Air King zijn comeback maakte met een behoorlijke facelift en met het referentienummer 116900. Uiteraard zit er nog altijd een duidelijk link naar de luchtvaart in het horloge en is er ook wat eer aan de geschiedenis gedaan door het oude Air King logo op de wijzerplaat te drukken. Ook komt de Rolex identiteit in de 116900 beter dan ooit naar voren met het beroemde Rolex groen.
En zo is de Air King terug op het toneel bij Rolex, maar was hij eigenlijk al nooit weg op de gebruikte markt en op de veilingen. Hier kwam en komt het horloge nog altijd veel voorbij en juist oudere referentienummers zoals de 5500, 14000, 14010, 114234 en de 114200 zijn erg gewild en gezocht door vintage horloge liefhebbers. Rolex kent een zeer actieve groep verzamelaars/liefhebbers over de hele wereld die zich tot in de puntjes verdiepen in de geschiedenis en de details. Rolex is inmiddels een lifestyle geworden waar ook de Air King zowel vintage als nieuw onderdeel van uit maakt.