Breitling Navitimer

Breitling Navitimer

Breitling Navitimer horloges verkopen bij het Goudwisselkantoor

Bij het Goudwisselkantoor hebben we al heel wat jaren ervaring op het gebied van in- en verkopen van Breitling Navitimer horloges. Heeft u een Breitling Navitimer horloge en wilt u dat laten taxeren of verkopen door een betrouwbare partij met veel expertise? Dan moet u toch eens langskomen bij een van onze Goudwisselkantoren om de waarde te laten bepalen van uw Breitling Navitimer.

Vertrouwd uw Breitling Navitimer horloge verkopen aan de experts van het Goudwisselkantoor

De experts bij het Goudwisselkantoor kennen de materie van de Breitling Navitimer goed. Ze weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt. En dat u de marktconforme waarde krijgt voor uw Breitling Navitimer horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn. Het moet in goede staat zijn en het liefst nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

VIND EEN KANTOOR >

Achtergrond van uw Breitling Navitimer horloge

Om u te helpen bij het herkennen of uw Breitling Navitimer horloge echt is, of uit welke collectie het is, bieden wij u op verschillende pagina’s wat achtergrondinformatie. Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de Breitling Navitimer. Een horloge van Breitling wat al heel lang bestaat. Het hoort dan ook in het rijtje van Breitling horloges die iconisch zijn voor het merk. We vinden de horloges ook op de vintage markt terug en in de nieuw en nieuw gebruikte markten. Als u uw horloge niet herkent in dit verhaal, kunt u ook nog een van onze andere pagina’s bekijken. Aan de hand daarvan kunt u uw Breitling Navitimer horloge herkennen. En anders zijn er altijd nog de experts van het Goudwisselkantoor, die veel ervaring hebben met horloges en deze vaak al snel herkennen.

De Breitling Navitimer, het pilotenhorloge bij uitstek

Als we het over echt iconische horloges hebben van Breitling, komt de Navitimer al snel ter sprake. Dit horloge is het pilotenhorloge bij uitstek van het Zwitserse merk Breitling. Het gaat dan ook al heel wat jaren mee. Al sinds de oprichting tot op de dag van vandaag hebben piloten profijt van het dragen van een Breitling Navitimer. Het horloge helpt bij vliegreizen. Breitling is als merk natuurlijk erg nauw verbonden met de wereld van de luchtvaart. En alhoewel eigenlijk bijna alle horloges van Breitling ontworpen zijn voor de luchtvaart, is de Navitimer toch wel het meest befaamde pilotenhorloge van het merk. Naast het feit dat de Navitimer functioneel dient, is het ook nog een heel elegant horloge. Misschien wel het elegantste horloge in de collectie van Breitling.

Het horloge heeft een lange geschiedenis en komt voort uit de Breitling Chronomat. Een horloge wat vandaag de dag ook nog in de catalogus staat. De Breitling Navitimer kwam voor het eerst uit in 1952. Tot aan de jaren ‘70 was het horloge een daverend succes totdat de Quartz crisis kwam. De verkopen gingen naar beneden en Breitling moest zelfs de firma sluiten en verkopen. Zo verdween de Navitimer een tijdje uit de catalogus.

De Navitimer zonder Breitling logo

In die zware tijd gebeurde er wel iets merkwaardigs. Er werden Navitimer horloges verkocht zonder logo maar wel met exact dezelfde kast, uurwerk en alle onderdelen met Breitling gegraveerd. Echter stond op de wijzerplaat de merknaam Sinn vermeld en niet Breitling. Dit kwam omdat Helmut Sinn de gehele voorraad met onderdelen voor de Navitimer van Breitling gekocht had toen de firma gesloten werd. Tot op de dag van vandaag maakt Sinn nog een horloge dat sterk geïnspireerd is op de Breitling Navitimer. Maar niet meer met de onderdelen van Breitling zoals toen.

Deze zijn echter nog wel op de gebruikte markt te vinden zo nu en dan. In de jaren ‘90 toen de interesse in mechanische horloges weer terugkwam werd ook de Breitling Navitimer weer terug in het leven geroepen. Het horloge werd weer een daverend succes en is het nog altijd tot op de dag van vandaag.

Het design van de Breitling Navitimer

Qua design heeft de Breitling Navitimer eigenlijk door de jaren heen nauwelijks veranderingen ondergaan. Wat misschien het meeste veranderd zal zijn is het logo. Dit is bijvoorbeeld recentelijk nog vervangen door een sierlijk geschreven “B” net de naam Breitling eronder. De vleugeltjes van het oude logo zijn er dus eigenlijk afgehaald. En in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 werd de naam Breitling in sierlijke letters op de wijzerplaat geschreven en diende dit als logo.

De kast heeft altijd het typische Navitimer design gehouden. Namelijk rond met een geribbelde bezel. Aan de binnenrand van die bezel zien we liniaal achtig design. De bezel is roterend zodat de cijfertjes en streepjes die daar opstaan ook gebruikt kunnen worden. Waar deze voor dienen staat wat verder in deze tekst uitgelegd. In het geval van de chronografen zien we dan ook nog drie klokjes op de wijzerplaat, zoals dat gebruikelijk is voor chronografen. Wijzerplaten zijn door de jaren heen gemaakt in verschillende kleuren zoals wit, grijs, blauw, zwart en brons.

De oneindige elegantie van de Breitling Navitimer

De secondewijzer in het geval van de tijd- en datum horloges hebben een sierlijke Breitling B aan het begin. Bij de chronografen is dit de wijzer van de stopwatch die dit heeft. Bij de chronografen zien we de datum tussen 4 en 5 uur en bij de tijd- en datum horloges staat de datum op 6 uur. Het logo staat altijd op 12 uur. Aan de zijkant van de kast zien we de kroon die geribbeld is voor betere grip. De kast wordt gesloten door saffierglas en natuurlijk bij de vintage modellen met plexiglas wat in die tijd normaal was. Qua materialen zien we goud, staal en een combinatie van die twee.

De horloges zijn zowel aan stalen- als leren banden uitgebracht. Ook qua afmetingen is er veel door de jaren heen gemaakt. Zo zien we 38, 41, 42, 46 en zelfs 48 millimeter voorbijkomen. Maar zelfs in het allergrootste formaat ziet de Navitimer er nog elegant uit. Het horloge wordt ook zowel door dames als door heren gedragen. Waarbij dames misschien net even iets vaker voor de wat kleinere modellen kiezen. Echte speciale damesedities zijn er nooit gemaakt. Het horloge is namelijk niet gericht op een geslacht. De Breitling Navitimer zou eigenlijk kunnen worden gezien als een unisex horloge.

De techniek van de Breitling Navitimer

Bij Breitling staat techniek hoog in het vaandel en dat is bij de Navitimer natuurlijk niet anders. Door de jaren heen zijn er veel verschillende uurwerken gebruikt en gemaakt voor de Breitling Navitimer. Een leuk feitje om mee te beginnen, is dat in 1954 de Navitimer met het referentienummer 806 uitgerust was met het Valjoux 72 uurwerk. Dit is het uurwerk wat toen ook in de Rolex Daytona zat. Hierna kwam nog een ander legendarisch uurwerk van Breitling, wat in samenwerking met Gerald Dubois en Jack Heuer gemaakt werd door Willy Breitling. Dit was het kaliber 11, wat een automatisch chronografenuurwerk was. Breitling heeft natuurlijk nog altijd een eigen productie in Zwitserland waar het merk zelf uurwerken maakt. Sommige zijn zogenaamde in-huis productie uurwerken en worden volledig door het merk zelf gemaakt. En sommige uurwerken zijn juist op een basis van ETA-uurwerken Dat is de meest gerenommeerde uurwerkfabrikant van Zwitserland. In de nieuwste Breitling Navitimer horloges zien we dit dan ook. We zien dan in de chronografen het kaliber B13 en in de tijd- en datum horloges het kaliber B11, wat allebei op basis is van een ETA-uurwerk.

Waarom is de Breitling Navitimer zo handig voor piloten?

Veel dragers zullen misschien nog niet weten waarom juist de Breitling Navitimer zo handig is voor piloten. Het ziet er leuk uit maar ook complex. Iemand die zelf niet vliegt zal hier zo snel achter komen. Willy Breitling wilde de meetmogelijkheden met de Navitimer zeer uitgebreid maken. Hij riep daarvoor de hulp in van wiskundige Marcel Robert. Deze ontwierp het liniaal achtige ontwerp wat we op de wijzerplaat zien. Hier kunnen de 3 belangrijkste gegevens voor piloten worden afgelezen, de kilometers, de nautische mijlen en de standaard mijlen. Aangegeven door KM, NAUT en STAT. Hiermee kunnen piloten dus klimsnelheid, gemiddelde snelheid en brandstofverbruik berekenen. Piloten werkte in de tijd dat de Navitimer werd uitgevonden zonder enige digitale instrumenten zoals ze die vandaag hebben. Eigenlijk was de Breitling Navitimer in die tijd dus een heuse minicomputer voor piloten. Misschien zelfs wel onmisbaar in sommige gevallen.

De Breitling Navitimer is een uiterst bruikbaar statussymbool

We kunnen wel stellen dat de Breitling Navitimer een echt statussymbool geworden is door de jaren heen. Zoals een Rolex Datejust of Submariner dat ook is. Maar het horloge is naast een statussymbool ook echt bruikbaar als instrument tijdens het vliegen. Piloten doen er al jaren hun voordeel mee. Misschien maakt dat het horloge ook wel heel populair en is het zowel vintage, gebruikt als nieuw veel gezocht. Ook op veilingen komen deze horloges veel voorbij. Soms zelfs met een bijzonder verhaal erachter. Breitling begon al vroeg met brand ambassadors en was daarmee op het gebied van marketing erg vooruitstrevend. Tot op de dag van vandaag doen ze dat met bijvoorbeeld acteur John Travolta, die zelf ook piloot is en een Navitimer gebruikt tijdens het vliegen.

Uw Breitling verkopen?

Uw Breitling horloge verkopen bij Goudwisselkantoor?

Bij Goudwisselkantoor kunt u langs voor een vrijblijvende en kosteloze taxatie van uw horloge. Verkoopt u uw horloge? Dan betalen wij u direct contant uit. Of indien gewenst per bankbetaling.

familie-de-ruiter

 

Maak een afspraak   of kom langs