Rolex GMT Master

Rolex GMT Master

Rolex GMT Master bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig Rolex GMT Master horloges aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex GMT Master horloges regelmatig tussen, wat een zeer bekende en ook zeer geliefde collectie horloges is van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos en sportief design. Deze oudere modellen passen in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn . Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex GMT Master horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie GMT Master van Rolex.

Rolex GMT Master geschiedenis

De Rolex GMT Master is het Rolex horloge wat de tijd kan aangeven meerdere tijdzones door middel van een 24 uurswijzer en een draaiende bezel. Dit type horloge wordt nog weleens verward met een dual-time horloge wat slechts in twee tijdzones de tijd kan aangeven en waar de bezel nooit van draait. Vooral voor piloten of andere mensen die veel reizen is zo een horloge een handig instrument en bij deze doelgroep is het Rolex GMT Master horloge sinds vele jaren dan ook zeer geliefd. Het ontstaan van dit horloge is dan ook in samenwerking met de mooiste luchtvaartmaatschappij ooit gemaakt; Pan Am (Pan American Airways). Een luchtvaartmaatschappij uit het verleden die van vliegen een luxe ervaring maakte. Waar grote Hollywood legendes mee vlogen en mensen van Koninklijke bloedde. Het is deze luchtvaartmaatschappij die Rolex benaderde om een probleem op te lossen voor hun piloten.

De Rolex GMT Master als oplossing voor een probleem van piloten

In de vroege jaren ‘50 liep de luchtvaartmaatschappij Pan Am tegen een probleem aan. De maatschappij vloog veel tussen verschillende continenten en de piloten kregen dus met veel verschillende tijdzones te maken. Omdat het vliegverkeer gebaseerd is op GMT (tegenwoordig UTC) moesten de piloten zowel GMT als de lokale tijd op hun horloge kunnen aflezen en het liefst soms ook nog de tijd van de thuishaven. Om hier een oplossing voor te vinden benaderde Pan Am de Zwitserse horlogefabrikant Rolex. En zoals gewoonlijk bij dit soort aanvragen zag Rolex hier wel een uitdaging in en kwamen ze met een horloge dat de geschiedenis in zou gaan als de GMT Master. Waarschijnlijk niet realiserende hoe populair dit horloge zou worden. De eerste GMT Master, die het referentienummer 6542 droeg, kwam uit in 1955 en daarmee was dus een klassieker geboren.

De GMT Master heeft het ontwerp van een klassiek Rolex sport horloge wat ook doet denken aan de Submariner bijvoorbeeld. Dit omdat de kast een Oyster kast is met een bezel die vaak één of zelfs twee kleuren heeft. De versie met twee kleuren is vaak blauw en rood en draagt om die reden al sinds decennia de bijnaam ‘’Pepsi’’, wat natuurlijk komt doordat de kleuren doen denken aan het logo van dat beroemde frisdrankmerk. Met de 38 millimeter diameter van de kast bij de eerste versies en later 40 millimeter was het een heel groot horloge voor de periode waarin het uitkwam, omdat horloges toen doorgaans zo’n 34 tot 36 millimeter waren. Toch deed het aan de populariteit niks af, wat natuurlijk wel te maken had met het feit dat dit misschien wel het meest praktische horloge ooit is waar Rolex mee uitkwam. Die praktische mogelijkheden van dit horloge zit hem vooral in de 24 uurswijzer, wat een lang en dun rood pijltje is als vierde wijzer is en die op de bezel waar 24 uren op aangeduid werden, de tijd kan aangeven in een andere tijdzone. Dit is mogelijk doordat de bezel draait en op die manier dus naar een andere tijdzone kan verschuiven. De normale tijd bij deze horloges staat meestal en stond, sowieso in het geval van de Pan Am piloten, destijds standaard op GMT ingesteld. Het enige wat men hoefde te doen was de bezel te draaien om te zien hoe laat het in een andere tijdzone was. Voor zowel piloten, als iedereen die tussen of met verschillend tijdzones werkt, enorm praktisch. De blauw en rode bezel, die ook wel de ‘’Pepsi’’ genoemd wordt, heeft ook nog eens de functie om met blauw de nachtelijke uren aan te geven en met rood de uren overdag. Mocht men de cijfers dus niet goed zien, dan zijn er altijd nog de kleuren die ongeveer de tijd kunnen vertellen. Een leuk detail aan het ontwerp is nog dat de urenwijzer een Mercedes wijzer is die we ook op de Rolex Explorer en Rolex Submariner horloges vaak zien.

Het voortdurende succes van de Rolex GMT Master

Het eerste referentienummer van de Rolex GMT Master de 6542 zou ongeveer 5 jaar in productie zijn voordat er een nieuwe versie kwam. Toch was er veel succes, in die korte levensduur, en dook het horloge zelfs een paar jaar nadat de productie gestopt was in een James Bond film op. Opmerkelijk want in deze film ‘’Goldfinger’’ was het horloge te zien in volledig geelgoud met een bruine bezel en wijzerplaat, gedragen door de vriendin van 007 ‘’Pussy Galore’’.

In 1959 kwam er dan toch een eind aan de 6542 die plaats moest maken voor het nieuwe referentienummer, de 1675. Dit zou de langstlopende GMT Master gaan worden die tot maar liefst 1980 in productie bleef met vele subtiele veranderingen door de jaren heen. Zo werden er een paar keer de uurwerken vervangen, maar veranderde ook de wijzerplaat een aantal keer. Ook de 24 uurswijzer (ook wel de GMT wijzer genoemd) veranderde een keer van ontwerp en werd wat groter. Bij het referentienummer 1675 was echter de kast vanaf het begin af aan al gegroeid naar 40 millimeter in diameter, wat dus 2 millimeter groter was dan de voorganger de 6542. Na maar liefst 21 jaar stopte Rolex met he produceren van de GMT Master 1675.

Dit was echter nog niet het einde van de GMT Master. Want in 1981 werd er een opvolger gepresenteerd met het referentienummer 16750. De maat bleef een diameter van 40 millimeter bij dit horloge en qua ontwerp veranderde er ook niet al teveel tegenover de laatste 1675 die geproduceerd was. Wel was de waterdichtheid vergroot naar 100 meter en zat er natuurlijk weer een nieuw uurwerk in wat beter presteerde. Van de 16750 was zowel een ‘’Pepsi’’ bezel als een zwarte bezel beschikbaar. Ook kwamen er wat leuke variaties bij. Onder andere referentienummers zoals de 16753 uit staal en goud met een zwarte bezel of een bronzen bezel, die ook wel de ‘’Root Beer’’ bezel werd genoemd. Een volledig gouden versie kwam er ook nog met de 16758.

Ook dit was, net als het eerste referentienummer wat ooit van de GMT Master uitkwam, een versie met een korte levensduur. Het zou in 1988 alweer plaats maken voor de 16700, die alleen nog maar in staal beschikbaar zou zijn en de edelmetalen versies even uit het beeld verdwenen. In deze versie veranderde er weer weinig op het uurwerk, op de 24 uurswijzer na. Deze laatste was een rood pijltje geworden, zoals die ook op de Rolex Explorer te zien is. Dit referentienummer zou tot 1999 in productie blijven, totdat er een volledig einde kwam aan de GMT Master en Rolex zich concentreerde op de GMT Master II. Dit was een uitgebreidere evolutie van de GMT Master. Toch blijft ook de originele versie een geliefd horloge en zijn hier altijd veel verzamelaars naar op zoek.

Rolex GMT Master referentienummers

Rolex GMT Master 6542

De Rolex GMT Master met het referentienummer 6542 is het allereerste Rolex GMT Master horloge dat ooit werd uitgebracht. Het kwam uit in 1955 en werd gemaakt op aanvraag van Pan Am, een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die veel trans-Atlantisch vloog. Door de tijdsverschillen, waar hun piloten mee te maken hadden, moest er een horloge komen wat meerdere tijdzones kon aangeven. Het antwoord van Rolex was de GMT Master 6542. Het horloge heeft een stalen Oyster band en Oyster kast die een diameter heeft van 38 millimeter. De bezel is een belangrijk onderdeel van dit horloge, omdat het de 24 uren aangeeft waar de 24 uurswijzer naartoe wijst. De bezel is meestal rood en blauw, ook wel ‘’Pepsi’’ genoemd zoals het frisdrankmerk. Er is ook een zwarte versie te vinden op deze horloges, evenals een rood bruine op de gouden versie die in de James Bond film Goldfinger te zien was. De bezel van de 6542 was altijd gemaakt uit bakeliet en met radium behandeld om een lichtgevend effect te geven. Dit geldt ook voor de wijzerplaat die de uren aangeeft met stipjes en op 12 uur een driehoek, terwijl op 6 een streepje staat. Het horloge heeft een Mercedes urenwijzer en er is natuurlijk de 24 uurswijzer die er uit ziet als een lange rode pijl. Ook is er nog een datumvakje waar natuurlijk een loepje boven zit. Het glaasje is overigens plexiglas zoals in die tijd gebruikelijk was. Op technisch gebied werden er door Rolex meerdere uurwerken gebruikt. Zo waren er de kalibers 1036, 1065 en als laatste de 1066, die ondanks de korte productietijd op die volgorde gewisseld zijn. Al deze uurwerken werden door Rolex ontworpen en geproduceerd.

Rolex GMT Master 1675

De Rolex GMT Master met het referentienummer 1675 is het tweede GMT Master horloge wat uitkwam en de 6542 opvolgde. De 1675 was ook het GMT Master horloge met de langstlopende productietijd, van 1959 tot maar liefst 1980. Er zijn dan ook een aantal subtiele veranderingen door de jaren heen doorgevoerd bij dit referentienummer, evenals wisselingen van uurwerken. Het horloge begon met het kaliber 1565, wat half jaren ‘60 alweer vervangen werd door het beter presterende kaliber 1575. Beiden door Rolex ontworpen en geproduceerd. In 1971 werd dat kaliber 1575 wat geavanceerder, doordat er een functie aan toegevoegd werd die de secondewijzer liet stoppen met lopen als de kroon uitgetrokken was. De band van dit horloge was opvallend genoeg een Jubilee band in plaats van een Oyster band en de kast een Oyster kast met een diameter van 40 millimeter, dus iets groter dan de voorganger. Hoofdzakelijk waren de horloges uit staal met een ‘’Pepsi’’ bezel, een zwarte bezel of zelfs een lichtblauwe met fuchsia wat een bijzonder opvallende versie is. De bezel geeft uiteraard 24 uren aan die door de 24 uurswijzer aangeduid worden. Doordat deze draait is het mogelijk de tijd in verschillende tijdzones te bekijken. Op de wijzerplaat wordt de tijd aangegeven door stipjes en op 12 uur een driehoek en op 6 uur een streepje. De Mercedes urenwijzer is ook hier van de partij en de 24 uurswijzer is door de jaren heen van een pijltje veranderd naar een lange rode wijzer met een bolletje, net voor het einde. Dan is er uiteraard een datumaanduiding waar boven een loepje zit zoals dat bij Rolex gebruikelijk is. Het glaasje is van plexiglas wat in die tijd gebruikelijk was.

Rolex GMT Master 16750

De Rolex GMT Master met het referentienummer 16750 is het derde referentienummer dat Rolex van de GMT Master uitbracht. Qua ontwerp veranderde er vrijwel niks tegenover de laatste 1675, die uitgebracht was met de uitzondering dat als 24 uurswijzer het pijltje weer terug was en de waterdichtheid nu tot 100 meter gegarandeerd was. De verandering was er technisch uiteraard weer wel. Daar hadden we nu te maken met het kaliber 3075 wat een quickset datum bevatte. Dit hield in dat de datum veranderd kon worden zonder dat de drager de wijzers twee keer langs 12 uur moest laten draaien. De kast was weer van staal en 40 millimeter in diameter. De band was weer een Jubilee band en qua bezels waren er weer de mogelijkheden ‘’Pepsi’’ en zwart. Ook hadden de bezels weer de 24 uren die met de 24 uurswijzer aangeduid konden worden en draaide de bezel, zodat de tijd uit meerdere tijdzones afgelezen kon worden. Op de wijzerplaat werden de uren aangeduid door stipjes behalve op 12 en 6 uur, waar het een driehoekje en een streepje was. Tussen de wijzers zat naast de 24 uurswijzer ook de beroemde Mercedes urenwijzer en er is nog een datumvakje op de wijzerplaat. Daar boven zit natuurlijk een loepje, zoals we van Rolex gewend zijn. Dit referentienummer was er overigens weer één van korte duur en heeft maar van 1981 tot 1988 in de productie gezeten.

Rolex GMT Master 16753

De Rolex GMT Master met het referentienummer 16753 is een variatie op de 16750 in andere metalen. Ook dit referentienummer kwam in 1981 uit en had een 3075 kaliber, wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd is. De band was een Jubilee band en de kast een 40 millimeter in diameter Oyster kast, waar een draaiende bezel op zat met 24 uren die door de 24 uurswijzer op de wijzerplaat aangeduid worden. Ook bij dit horloge kon de tijd van verschillende tijdzones dus afgelezen worden. En uiteraard het datumvakje, waarboven een loepje zit, is ook op dit horloge aanwezig. Het verschil zit hem dan ook meer in de materialen en kleuren. Zo is de 16753 een horloge in goud en staal en is er de keuze uit een zwarte bezel of een bronzen bezel die ook wel de ‘’Root Beer’’ bezel genoemd wordt. Vooral die laatste bezel is tot op de dag van vandaag erg populair en veel gezocht door verzamelaars.

Rolex GMT Master 16700

De Rolex GMT Master met het referentienummer 16700 is het laatste GMT Master horloge wat Rolex ooit maakte, voordat het alleen nog maar concentreerde op de GMT Master II. Het horloge kwam uit in 1988 en was uitsluitend nog in staal verkrijgbaar. Wel was er nog de keuze tussen een blauwe of een ‘’Pepsi’’ bezel. De band was weer terug bij origineel en dus een Oyster band. De kast was nog altijd een Oyster kast van 40 millimeter in diameter met daarop de bezel in ‘’Pepsi’’ of zwart die 24 uren aangaven. Deze uren werden aangeduid door de 24 uurswijzer, die we binnen in de kast vonden, samen met de Mercedes urenwijzer en de minuten- en secondewijzer. Op de wijzerplaat stonden op de meeste uren stipjes behalve op 12 en 6 uur waar we een driehoekje en een streepje zagen. Dan was er uiteraard nog een datumvakje waar boven we een loepje zagen dat voor Rolex gebruikelijk was. Het glaasje was inmiddels saffierglas wat bij de moderne tijd hoort. Technisch was het horloge ook goed op orde met het kaliber 3175, wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd is. In 1999 werd ook dit model uit productie genomen en stopte Rolex met de GMT Master. Er werd door het Zwitserse merk nu gefocust op de GMT Master II, wat een geëvolueerde versie is van de GMT Master.

 

> Vind een kantoor in de buurt