Rolex Explorer
Rolex Explorer bij Goudwisselkantoor
Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex Explorer horloges regelmatig tussen, wat een bekende en ook zeer geliefde collectie van het merk Rolex is. Deze horloges hebben een tijdloos en sportief design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. De oudere modellen passen in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn. Maar ook voor de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we veel liefhebbers en verzamelaars die op zoek zijn naar deze horloges. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.
De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.
Bent u in het bezit van een Rolex Explorer horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.
> Vind een kantoor in de buurt
Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie Explorer van Rolex.
De geschiedenis van de Rolex Explorer
De Rolex Explorer is misschien wel het meest verfijnde sportieve horloge uit de Rolex catalogus. Het Zwitserse merk heeft natuurlijk vele toppers gemaakt als het op sportieve horloges aankomt, zoals de Daytona of de Submariner, maar de Explorer is toch wel de meest verfijnde. De Rolex Explorer is minder kolossaal dan de Submariner en de Daytona. Dat zal ongetwijfeld de belangrijkste reden zijn voor het verfijnde karakter van dit sportieve Rolex horloge. De naam doet denken aan de ontdekkingsreizigers en avonturiers van begin vorige eeuw, die vaak ook verfijnd waren in hun smaak maar tegelijkertijd voor geen enkele moeilijke situatie terugdeinsde. Het is dan ook niet zo gek dat dit horloge zijn oorsprong vind in die tijd.
Het avonturiershorloge
Bij veel belangrijke menselijke prestaties hoort een horloge. Zo droeg Neil Armstrong bijvoorbeeld een Omega Speedmaster, toen hij als eerste mens voet op de bodem van de maan zette. Ook de Rolex Explorer vindt zijn oorsprong in een belangrijke menselijke prestatie en wel in die van de expedities van Tenzing Norgay en Edmund Hillary op de Mount Everest. In de jaren ‘30 begon Rolex met het testen van horloges tijdens deze expedities, wat echter nog geen Explorer horloges waren qua signatuur en techniek. Aangepaste Rolex Oyster Perpetual horloges gingen mee om getest te worden op prestaties in extreem koude temperaturen en 70 procent minder zuurstof in de lucht. De heren raakte zo dus bekend met het merk Rolex. De verhalen gaan dat de twee avonturiers een Rolex Explorer horloge droegen op hun belangrijke klim in 1953, echter dit is een mythe. Edmund Hillary droeg tijdens deze klim wel een Rolex horloge maar geen Rolex Explorer. Tijdens zijn klim droeg Edmund Hillary dus een Rolex Oyster Perpetual en een Smiths die hij na afloop van de expeditie prees voor de goede prestatie. Rolex besloot daarop de marketing mogelijkheid aan te pakken en zo in 1953 de allereerste Explorer te lanceren. Dit eerste Explorer horloge droeg het referentienummer 6298 had een 3-6-9 wijzerplaat, wat betekent dat alleen deze drie uren in Arabische cijfers werden aangeduid en de andere met streepjes of pijltjes. Dit horloge zou al snel een succes gaan worden. Om die reden kwamen er in hetzelfde jaar nog twee referentienummers bij, namelijk de 6150 en de 6350 beiden met zwarte 3-6-9 wijzerplaat. Deze twee modellen waren eigenlijk volledig gelijk met het enige verschil dat de 6350 gecertificeerd was als chronometer en de 6150 het stempel ‘’precision’’ droeg. Dit terwijl er technisch geen verschil was, aangezien ze beiden het A296 kaliber van Rolex hadden. Echter was dat kaliber bij de 6350 wel iets beter afgesteld, zodat het goed door de test van het COSC zou komen voor het predicaat chronometer. Er uitzien zoals we het typische ontwerp van de Explorer kennen deden de horloges nog niet. Het ontwerp leek nog heel erg op de Oyster Perpetual en het was ook slechts het referentienummer 6350 die de naam Explorer op de wijzerplaat droeg.
Na een aantal succesvolle jaren kwamen er nog een paar nieuwe referentienummers, waaronder de 5504. Met deze was iets bijzonders aan de hand. Deze deelde namelijk het referentienummer met de Air King, want beide horloges hadden een diameter van 34 millimeter. Er kwam ook een Explorer Date die het referentienummer 5700 droeg. Ook al hadden deze horloges al een typisch Explorer ontwerp, er stond nog altijd Oyster Perpetual op de wijzerplaten en het was nog onderdeel van deze Rolex familie.
De Explorer distingeert zich verder van de Oyster Perpetual familie
Toen in 1959 het referentienummer 6610 op de markt kwam van de Rolex Explorer, begon het horloge zichzelf pas echt te distingeren van de Oyster Perpetual familie. Het kreeg dus ook een typisch Rolex Explorer ontwerp, zoals we dat vandaag de dag kennen waar de zogenaamde Mercedes wijzer een belangrijk onderdeel van is. Die Mercedes wijzer is de urenwijzer die haast wel het Mercedes logo lijkt te bevatten en typisch geworden is voor de Rolex Explorer. Natuurlijk was de 3-6-9 wijzerplaat er nog altijd, wat ook een typisch design element van de Explorer geworden is. Het horloge was daarnaast nog voorzien van een nieuw uurwerk, dus een heel nieuw hoofdstuk voor de Explorer kon beginnen.
En zo werd er verder ontwikkeld, wat in 1963 tot het meest bekende referentienummer de 1016 leidde die tot maar liefst 1989 in productie zou zijn maar wel alle typische Explorer design elementen had. In de jaren ‘70 werd dit referentienummer nog even voorzien van een update met een nieuw uurwerk en een waterdichtheid tot maar liefst 100 meter, zodat hij weer helemaal klaar was voor de toekomst.
Toen in 1989 Rolex met het referentienummer 1016 stopte, kwam er een nieuw Rolex Explorer referentienummer namelijk de 14270. Die had een veel moderner karakter, maar nog altijd met de typische Explorer karaktereigenschappen zoals de Mercedeswijzer en de 3-6-9 wijzerplaat. Het horloge werd een maatje groter en een nieuw uurwerk zorgde voor betere prestaties. Ook werd in die tijd al het plexiglas op de horloges langzaam vervangen voor saffierglas, zoals we dat vandaag de dag normaal vinden op alle hoogwaardige horloges die uitgebracht worden. Dit referentienummer kent één specifieke uitvoering die niet lang geproduceerd is maar wel heel gewild bij verzamelaars. Deze wordt de Explorer Blackout genoemd en heeft op de zwarte Explorer wijzerplaat zwarte Arabische cijfers in plaats van witte. Deze versie is slechts één jaar geproduceerd en er zijn er dus niet veel van.
In 2001 werd het 14270 referentienummer vervangen door de 114270, met een nieuw uurwerk wat iets dikker was dan het oude. Dat was eigenlijk ook de enige verandering aan het horloge wat qua uiterlijk volledig hetzelfde bleef.
De grote Explorer
Het was pas in 2010 dat er weer echt een toonaangevende verandering in de Rolex Explorer kwam. Deze kwam met het referentienummer 214270 en groeide aanzienlijk in formaat. De diameter van de kast was nu 39 millimeter, wat in deze moderne tijden haast de standaard geworden is. Ook werd het nieuwe horloge met een nieuw uurwerk voorzien, wat het de meest precieze Explorer ooit maakt. Het horloge heeft aan populariteit niks verloren door de jaren heen en de prestaties van dit horloge bleven altijd indrukwekkend. Rolex verzamelaars zijn altijd gretig op zoek naar Rolex Explorer horloges, zowel nieuw als vintage. Ook komen er op internationale veilingen regelmatig unieke referentienummers en uitvoeringen voorbij van de Rolex Explorer. Het avontuur is dus nog lang niet voorbij.
Rolex Explorer referentienummers
Rolex Explorer 5500/5504
De Rolex Explorer met de referentienummers 5500 of 5504 zijn horloges van het Zwitserse merk Rolex voor de tijd dat de Explorer zich distingeerde van de Oyster Perpetual familie in 1959. Het bijzondere aan deze horloges was dat ze de referentienummers deelden met de Air King. Ze hadden dezelfde kast, band en uurwerk en slechts een verschillende wijzerplaat en wijzers. De horloges zijn altijd gemaakt uit staal en hebben een kast met een diameter van 34 millimeter. Bij de Explorer zien we dan een zwarte 3-6-9 wijzerplaat en natuurlijk de beroemde Mercedes wijzer, die de uren aangeeft samen met een minuten en secondewijzer. De band was een Oysterband en de bezel was glad. Eigenlijk het simpelste Rolex ontwerp wat we ons kunnen indenken. In de kast zat ofwel het kaliber 1520 ofwel het kaliber 1530, wat allebei uurwerken waren die door Rolex zelf ontwikkeld en geproduceerd werden.
Rolex Explorer 6610
De Rolex Explorer met het referentienummer 6610 is het eerste Rolex Explorer horloge dat zich distingeerde van de Oyster Perpetual familie. Dit horloge werd door het Zwitserse merk Rolex uitgebracht in 1959 in een iets grotere maat dan de voorgangers, namelijk 36 millimeter in diameter van de kast. Het had alle klassieke design elementen van een Explorer zoals de Mercedes urenwijzer en de 3-6-9 wijzerplaat. De kast en band waren uit staal vervaardigd en de bezel was glad. Hoewel de 6610 zich gedistingeerd had van de Oyster Perpetual familie, door het nieuwe ontwerp en de prestaties, stond de naam nog wel vermeld op de wijzerplaat. Het horloge liep op een kaliber 1030, wat een uurwerk is dat door Rolex zelf werd ontworpen en gemaakt. Een speciale versie van de 6610 is die met tot ‘’50m = 165ft’’ in het rood op de wijzerplaat gedrukt, wat de waterdichtheid aangeeft. Deze versie wordt ook wel de ‘’Red Dept’’ genoemd.
Rolex Explorer 1016
De Rolex Explorer met het referentienummer 1016 is een horloge van het Zwitserse merk Rolex wat van 1963 tot en met 1989 in productie was. Het is het meest bekende referentienummer van de Rolex Explorer serie en zeer gewild bij Rolex verzamelaars. Van de lancering tot de vroege jaren ‘70 had de 1016 een kaliber 1560, wat in 1970 werd omgewisseld voor een 1570. Dit waren beiden uurwerken die door Rolex zelf ontworpen en gemaakt werden. De 1016 had op technisch gebied ook nog een nieuwe interessante prestatie. Het horloge was tot 100 meter waterdicht, wat dus de helft meer was dan de voorlopers. Verder had het horloge typische Explorer design elementen zoals de beroemde Mercedes urenwijzer en de 3-6-9 wijzerplaat. De kast had een diameter van 36 millimeter en was gemaakt uit staal, net als de Oyster band. De wijzerplaat was doorgaans zwart en de tijdsaanduiding wit. De 1016 was ook de eerste Explorer waar Rolex geen radium meer gebruikte om de wijzers en de tijdsaanduiding te verlichten. Dat gebeurde nu met tritium, wat een veiligere optie was. Op de wijzerplaat stond dan ook ‘’T Swiss T’’ of Swiss T <25’’ wat dit aangaf. Er is ooit een hele speciale 1016 gelanceerd waar ‘’Space Dweller’’ gedrukt stond op de plek waar ‘’Explorer’’ hoorde te staan. Dit horloge is echter alleen in Japan verkocht, maar door de zeldzaamheid zeer geliefd bij verzamelaars.
Rolex Explorer 14270
De Rolex Explorer met het referentienummer 14270 is een horloge van het Zwitserse merk Rolex wat in 1989 voor het eerst werd uitgebracht. Het horloge volgde het Explorer referentienummer 1016 op en was eigenlijk ook een gemoderniseerde versie van de zeer succesvolle voorganger. Het horloge bleef trouw aan alle klassieke Explorer design elementen, zoals de Mercedes urenwijzer en de 3-6-9 wijzerplaat. Van die wijzerplaat is overigens een hele speciale versie waar de 3-6-9 zwart zijn op de zwarte wijzerplaat; de streepindicaties zijn dan echter gewoon wit. Deze versie wordt de ‘’Explorer Blackout’’ genoemd is slechts één jaar geproduceerd. Dit maakt deze versie bijzonder gewild bij Rolex verzamelaars. Naast de klassieke design elementen was er dus ook de modernisering van het horloge, zoals het uurwerk wat nu een kaliber 3000 was die Rolex zelf had ontworpen en geproduceerd. Het glas was geen plexiglas meer maar een sterk saffierglas. De kast die uit staal gemaakt was werd een beetje robuuster en groter zelfs al bleef de diameter 36 millimeter. De band was een Oyster band die ook uit staal gemaakt was.
Rolex Explorer 114270
De Rolex Explorer met het referentienummer 114270 is een horloge wat in 2001 uit werd gebracht door het Zwitserse merk Rolex. Het was eigenlijk een 14270 met een update. Zo was het uurwerk vervangen van een kaliber 3000 naar een kaliber 3130, wat ook door Rolex zelf ontworpen en gemaakt werd. Dit maakte het horloge overigens wel zo’n 0,5 millimeter dikker dan zijn voorganger. Naast deze twee veranderingen was het horloge eigenlijk gelijkwaardig aan de 14270. En dus zien we ook bij de 114270 de stalen Oyster band en stalen Oyster kast met een gladde bezel en een diameter van 36 millimeter. Daar in de zwarte Explorer 3-6-9 wijzerplaat en de beroemde Mercedes urenwijzer naast de minuten en secondewijzer. Een klassieker die eigenlijk al jaren overleefd zonder weinig uiterlijke verandering.
Rolex Explorer 214270
De Rolex Explorer met het referentienummer 214270 kwam uit in 2010 en bracht voor het eerst in lange tijd weer toonaangevende veranderingen in de Rolex Explorer serie. Toch had het horloge alle design elementen van de Explorer behouden, omdat het Zwitserse merk Rolex nu eenmaal ook van traditie houdt. Maar de stalen Oyster kast met gladde bezel was gegroeid van 36 millimeter naar een diameter van 39 millimeter, wat ook beter in de moderne tijden paste waar grote horloges gewilder zijn. In die kast toch wel de typische Explorer design elementen, zoals de 3-6-9 wijzerplaat in het zwart en de Mercedes urenwijzer naast de minuten en secondewijzer. De band is een stalen Oyster band en is daarmee dus onveranderd en degelijk. Het horloge zit technisch ook tiptop in elkaar en loopt op een 3132 kaliber, wat een uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en gemaakt. Bijzonder aan dit uurwerk is dat het maar plusminus 2 seconden per dag afwijkt en uiteraard door de COSC gecertificeerd is als chronometer. Er is inmiddels al een update geweest van de 214270, waar langere wijzers aan het horloge zijn toegevoegd. Er is echter toen geen nieuw referentienummer ingevoerd, maar naar het eerste model wat in 2010 uitkwam wordt verwezen als MK1 en de update als MK2.