Rolex GMT Master II
Rolex GMT Master II bij Goudwisselkantoor
Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex GMT Master II horloges regelmatig tussen, wat een zeer bekende en ook zeer geliefde collectie horloges is van het merk Rolex. Deze horloges hebben een tijdloos en sportief design. De oudere modellen passen in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn . Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.
De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.
Bent u in het bezit van een Rolex GMT Master II horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.
> Vind een kantoor in de buurt
Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie GMT Master II van Rolex.
Rolex GMT Master II geschiedenis
De Rolex GMT Master II is de geëvolueerde jongere broer van de klassieke Rolex GMT Master. En hoewel die klassieke Rolex GMT Master ophield te bestaan in 1999 wordt de GMT Master II nog altijd gemaakt. Op het eerste oog lijken de horloges hetzelfde te zijn, maar de techniek van binnen kent grote verschillen. Desalniettemin blijft het horloge populair bij piloten of andere mensen die veel door verschillende tijdzones reizen, omdat de functies zich uitermate lenen voor deze activiteiten. Qua uiterlijk is ook dit horloge een cult object en wordt er uiteraard met het ontwerp van de bezels gespeeld.
Het tweede hoofdstuk van het Rolex pilotenhorloge
Nadat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am in de jaren ‘50 bij Rolex een aanvraag had neergelegd voor een horloge te maken waar meerdere tijdzones op afgelezen konden worden door hun piloten, was de Rolex GMT Master ontstaan. Het horloge werd een enorm succes, ook buiten het kringetje van de Pan Am piloten om, en Rolex bracht verschillende referentienummers uit in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70. Ook in de jaren ‘80 ging dat verder maar vanaf 1983 kwam er een nieuw hoofdstuk voor de zogenaamde GMT horloges. Dit was in de vorm van de GMT Master II die naast de gewone GMT Master op de markt kwam en ook niet moest concurreren met de klassieke GMT Master. De GMT Master II was dan ook iets duurder dan de klassieke. Wel kwamen er met de introductie van de GMT Master II veel primeurs voor het merk Rolex.
Het referentienummer van de eerste GMT Master II die uitkwam was 16760. Het was het eerste horloge wat de mogelijkheid bood om drie verschillende tijdzones tegelijkertijd af te lezen. Dit komt doordat de 24 uurswijzer los ingesteld kan worden van de gewone drie wijzers en hierdoor de bezel niet meer gedraaid hoeft te worden om de tweede tijdzone af te lezen. Omdat de bezel nog wel kan draaien maakt dit het direct mogelijk een derde tijdzone af te lezen, in tegenstelling tot de klassieke GMT Master. Stel de 24 uurswijzer is ingesteld op de tijd in Londen, maar we willen de tijd in New York weten. Dan draaien we de bezel zodanig dat de klok 5 uur terug gaat en de 24 uurswijzer geeft nu de tijd in New York aan. Dit uiteraard terwijl de normale drie wijzers gewoon op de tijd in Amsterdam staan.
Een andere primeur voor de GMT Master II was de bezel die de tegenhanger van de zogenaamde ‘’Pepsi’’ bezel moest gaan worden. Heel toepasselijk, in de kleuren van Coca Cola, waardoor deze bezel de ‘’Coke’’ bezel als bijnaam kreeg. Dit was ook direct de enige versie die er uitgebracht werd voor dit referentienummer en deze was altijd volledig uit staal.
Na slechts 5 jaar stopte Rolex met het produceren van de GMT Master II met het referentienummer 16760 en lanceerde een jaar later in 1989 een nieuw referentienummer. Dit was de 16710 en deze tweede Rolex GMT Master II had meer uiterlijke mogelijkheden. Zo waren er verschillende versies voor de bezel. Naast de ‘’Coke’’ bezel, die Rolex bij de GMT Master II heeft ingevoerd, kwam ook de tegenhanger ‘’Pepsi’’ nu bij de GMT Master II in beeld. En in andere nieuwe referentienummers die tegelijkertijd uitkwamen, zoals de 16713 uit staal en goud en de volledig gouden 16718, zagen we bezels als de ‘’Root Beer’’ bezel weer terugkomen maar ook de klassieke zwarte bezel. Daarnaast werd er ook de optie toegevoegd om de Jubilee band te nemen in plaats van de Oyster band. Iets wat we bij de klassieke GMT Master ook hebben gezien bij bepaalde referentienummers.
De 16710 wordt dan ook wel als het laatste klassieke GMT horloge van Rolex gezien, omdat bij het opvolgende referentienummer veel van deze klassieke opties weer zouden worden weggehaald. Ook zouden er in het algeheel meerdere grote veranderingen komen om het horloge te moderniseren.
De jubileum GMT Master II
En zo kwam in 2005 na ruim 16 jaar een nieuw referentienummer, en wel ter ere van het 50 jarig GMT Master jubileum. Dit referentienummer was de 116718, wat een geelgouden versie was en de toon zette voor de moderne GMT Master II horloges. Redelijk uniek omdat meestal het eerste referentienummer, van een moderne serie referentienummers wat uitkomt bij Rolex, van staal is. Goud en staal en goud volgen gebruikelijker wijze altijd iets later. Echter ter ere van het jubileum werd hier besloten het andersom te gaan doen. Dit was ook het eerste horloge met een Cerachrom keramische bezel. Een materiaal dat opkomend was onder de luxe horlogemakers en waar Rolex dus ook mee wilde werken.
Naast het nieuwe bezel materiaal werd ook de vorm van de kast een beetje gemoderniseerd, maar behield deze wel de klassieke 40 millimeter. En de Triplock kroon was natuurlijk een andere nieuwe toevoeging, die de Twinlock kroon verving maar wel de 100 meter waterdichtheid bleef garanderen. Tot slot de ‘’Maxi Dial’’ als wijzerplaat die grotere aanduidingen heeft en daardoor makkelijker af te lezen is. Al snel volgde er andere referentienummers van deze nieuwe GMT Master II, zoals de 116710 uit staal, waar gekozen kon worden voor een zwarte bezel of de blauwe en zwarte bezel (later ook bekend als de ‘’Batman’’ bezel). En de 116713 wat een staal en gouden versie is met een zwarte bezel. Dan was er ook nog een compleet nieuw fenomeen in de vorm van de 116719, wat een horloge uit witgoud was met een ‘’Pepsi’’ bezel. De Jubilee band was voor de nieuwe GMT Master II horloges verdwenen en slechts de Oyster band was nog mogelijk, wat het horloge natuurlijk een sportiever uiterlijk gaf. Natuurlijk was deze familie van referentienummers weer niet voor eeuwig en maakte ze langzaam plaats voor nieuwe modellen.
In 2018 was de tijd aangebroken voor iets nieuws, na maar liefst 13 jaar, en werd op de horlogebeurs BaselWorld veel aandacht getrokken door de lancering van drie nieuwe GMT Master II modellen. De drie referentienummers waren 126710, 126711 en 126715 wat respectievelijk een stalen, staal en rosé gouden en volledig rosé gouden versies waren. De ‘’Pepsi’’ en ‘’Batman’’ bezels waren weer van de partij evenals de “Root Beer” bezel. Ook kwam de optie van de Jubilee armband weer terug en waren de horloges er qua uurwerk weer flink op vooruit gegaan.
De populariteit is voor de GMT Master II nooit een probleem geweest, tot op de dag van vandaag, en zowel de nieuwe als de oude modellen zijn geliefd bij verzamelaars. Juweliers en veilinghuizen bieden de modellen met enige regelmaat aan, waar de vraag dan ook groot voor is. Maar voor horloges met karakter en een verhaal zoals de GMT Master II zal er dan ook altijd een plaatsje zijn.
Rolex GMT Master II referentienummers
Rolex GMT Master II 16760
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 16760 is het eerste model van de GMT Master II dat ooit op de markt gebracht werd door de Zwitserse horlogefabrikant. De lancering van dit horloge was in 1983 terwijl de klassieke GMT Master ook nog op de markt was. Sterker nog de klassieke GMT Master heeft nog bijna 20 jaar naast de GMT Master II door geleefd. De 16760 was uitsluitend verkrijgbaar in staal en met een rood en zwarte bezel die ook wel de ‘’Coke’’ bezel genoemd werd, omdat dit de kleuren van het frisdrankmerk Coca Cola zijn. De kast is in diameter 40 millimeter groot en net als de Oysterband gemaakt uit staal. We zit in de kast met de ‘’Coke’’ bezel, die ook nog eens 24 uren aanduid en kan draaien, de zwarte wijzerplaat. Op de zwarte wijzerplaat worden de uren aangegeven met bolletjes, streepjes en op 12 uur een pijltje. Het horloge heeft 4 wijzers waarvan de urenwijzer de typische Mercedes stijl heeft en de 24 uurswijzer een rood pijltje is, wat de tijd op de bezel in 24 uren aangeeft, en welke op een andere tijd dan de andere 3 wijzers kan worden ingesteld. Ook het datumvakje ontbreekt niet en in het glaasje zit dan ook boven dat datumvakje een loepje, een typisch Rolex kenmerk. Technisch zit dit horloge ook goed in elkaar met het kaliber 3085, wat een door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd uurwerk is.
Rolex GMT Master II 16710
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 16710 is de tweede versie die het Zwitserse merk Rolex maakte van de GMT Master II. Het model werd tussen 1989 en 2005 gemaakt en is daarmee het langst lopende referentienummer van de GMT Master II tot nu toe. Er waren bij dit referentienummer 3 soorten bezels mogelijk, zoals de ‘’Pepsi’’, de ‘’Coke’’ en de klassieke zwarte bezel. Het horloge is volledig uit staal gemaakt met een Oyster- of Jubilee band en de kast heeft een diameter van 40 millimeter. Op de bezel staan 24 uren die per twee uur omhoog lopen. In de kast ligt een zwarte wijzerplaat waar de tijd aangeduid wordt met bolletjes, streepjes en een driehoekje. Op 3 uur zien we het datumvakje en er zijn 4 wijzers aanwezig. De urenwijzer heeft de Mercedesstijl en de 24 uurswijzer is een rood pijltje, wat de tijd op de bezel aangeeft. Gesloten wordt de kast door saffierglas met boven het datumvakje een loepje wat typisch is voor Rolex. Dit was de eerste GMT Master II met saffierglas wat rond de tijd dat dit horloge uitkwam gebruikelijk begon te worden voor luxere horloges. Het horloge loopt op kaliber 3185, wat een automatisch uurwerk met datumfunctie is en door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.
Rolex GMT Master II 16713
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 16713 is het broertje van de 16710. Het is eigenlijk hetzelfde horloge in de basis, alleen is de 16713 uitgevoerd in goud en staal met een klassieke zwarte of een ‘’Root Beer’’ bezel. Ook dit horloge kwam in 1989 op de markt en heeft een kast van 40 millimeter diameter. De Oyster band is gemaakt uit goud en staal en de bezel is zwart, maar gemaakt uit geelgoud wat aan de zijkanten goed te zien in. Ook heeft de bezel de 24 uren erop gedrukt en zien we een zwarte wijzerplaat in de kast. De tijdsaanduiding is met bolletjes, streepjes en een driehoekje en de 4 wijzers zijn goud. De urenwijzer heeft de typische Mercedes stijl en de 24 uurswijzer is een pijltje, echter wel van goud in plaats van het klassieke rood. Verder zien we nog een datumvakje op de wijzerplaat en wordt het horloge door een saffierglaasje gesloten. In dat saffierglaasje zit ook nog een loepje boven het datumvakje wat typisch Rolex is en de datum goed af te lezen maakt. Het horloge loopt op het kaliber 3185, wat door Rolex zelf gemaakt en geproduceerd is en een automatisch uurwerk is met een datumfunctie. Er zijn ook versies van dit horloge met een Jubilee band, wat een optie was in die tijd.
Rolex GMT Master II 16718
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 16718 is de volledig gouden GMT Master II die in het jaar 1989 op de markt kwam. Qua basis ontwerp is het horloge heel erg gelijk aan de 16710 en de 16713, maar wel met verschillend materiaal. De band van dit horloge was een Jubilee- of een Oyster band (beide opties waren mogelijk in die tijd) en de kast heeft een diameter van 40 millimeter. De bezel is er zowel in bruin als in zwart. Afhankelijk van de bezel is de kleur van de wijzerplaat dan dus ook bruin of zwart. Daar zien we overigens ook de bolletjes, streepjes en het driehoekje om de tijd aan te duiden en de 4 wijzers zijn ook uit goud gemaakt. De urenwijzer heeft de typische Mercedesstijl en de 24 uurswijzer is een pijltje wat niet klassiek rood is maar goud in dit geval. Het datumvakje staat keurig op 3 uur en gesloten wordt de kast door een saffierglaasje. Daar zit dan uiteraard weer een loepje in boven het datumvakje wat typisch bij Rolex hoort. Ook dit horloge loopt op het automatische uurwerk met datumfunctie, kaliber 3185, wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd is.
Rolex GMT Master II 116718
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 116718 is een bijzonder horloge, omdat het is uitgebracht ter ere van het 50 jarige jubileum van GMT Master horloges in het jaar 2005. Het was ook het eerste GMT Master II horloge van de modernere versie. Ongebruikelijk was het ditmaal een volledig gouden horloge, de eerste in de GMT Master II lijn. De Oyster band en de kast net als de bezel zijn uit goud gemaakt en de kast heeft een diameter van 40 millimeter. Uiteraard heeft de bezel de 24 uren, maar deze zijn ditmaal wel wat groter gedrukt. Dit geld ook voor de wijzerplaat die grotere tijdsaanduiding in de vorm van bolletjes, streepjes en een driehoekje heeft. Dit is gedaan om het makkelijker aflezen van de tijd mogelijk te maken. Ook is er een datumvakje en zien we 4 wijzers waarvan er 3 goud zijn inclusief de urenwijzer die in Mercedes stijl is. De 24 uurswijzer is een groen pijltje bij dit horloge, wat de kleur van Rolex is. Er zijn ook versies met een groene wijzerplaat en dan is de 24 uurswijzer goud. Gesloten is het horloge met saffierglas waar een loepje inzit boven het datumvakje. Het horloge loopt op het kaliber 3186, wat een automatisch uurwerk met datumfunctie is en door Rolex zelf geproduceerd en ontworpen.
Rolex GMT Master II 116710
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 116710 is een horloge dat redelijk gelijkwaardig is aan de gouden 116718. Echter is de 116710 in staal uitgevoerd en heeft dit model een zogenaamde ‘’Batman’’ bezel, welke blauw en zwart is of een klassieke zwarte bezel. De Oyster band en de 40 millimeter kast zijn beiden uit staal gemaakt, alhoewel de bezel dan weer van keramiek is gemaakt en een zogenaamde Cerachrom bezel is. Daar staan uiteraard weer 24 uren op gedrukt die per twee uur omhoog lopen. In de kast zien we een zwarte wijzerplaat die duidelijk af te lezen is door de grote bolletjes, streepjes en het driehoekje. Ook is daar het datumvakje op 3 uur en zijn er 4 wijzers de seconde, minuten en urenwijzer zijn zilver, waarbij de urenwijzer ook nog eens de beroemde Mercedeswijzer is. De 24 uurswijzer is een Rolex groen pijltje wat de tijd op de bezel aangeeft. De kast wordt gesloten met saffierglas waar een loepje in zit zodat het datumvakje makkelijker af te lezen is, een typisch Rolex element. Het horloge loopt op het kaliber 3186, wat een automatisch uurwerk is van Rolex en wat de firma zelf ontworpen en geproduceerd heeft.
Rolex GMT Master II 116713
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 116713 is de goud en stalen versie van de referentienummers 116710 en 116718. Qua ontwerp zijn ze dan ook bijna identiek met het verschil dat de 116713 uit staal en goud gemaakt is, met exceptie van de bezel die van keramiek is en een zogenaamde Cerachrom bezel genoemd wordt. Het horloge heeft dus een staal en gouden Oyster band en een kast van 40 millimeter in diameter. Daarop zit de keramische bezel, die aan de buitenkant met goud afgewerkt is en aan de bovenkant zwart is. De wijzerplaat is ook zwart en heeft grote bolletjes, streepjes en een driehoekje waar de tijd gemakkelijk van af te lezen is. Er zitten 4 wijzers in die goud gekleurd zijn en waarvan de urenwijzer de typische Mercedes urenwijzer is. De 24 uurswijzer is Rolex groen en wijst richting de bezel waar 24 uren op gedrukt staan. Er is ook nog een datumvakje waarboven een loepje zit in het saffierglas waar de kast mee gesloten wordt. Dit is een typisch Rolex element. Het horloge loopt op het kaliber 3186, wat een automatisch uurwerk met datumfunctie is en door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd werd.
Rolex GMT Master II 116719
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 116719 is een horloge wat volledig uit witgoud gemaakt is. Qua ontwerp ziet hij er erg gelijkwaardig uit als de 116710, alleen is de 116719 uit witgoud gemaakt en heeft hij de zogenaamde ‘’Pepsi’’ bezel. De witgouden kast heeft een diameter van 40 millimeter en zit bevestigd aan een witgouden Oyster band. De ‘’Pepsi’’ bezel is een zogenaamde Cerachrom bezel en dus gemaakt uit keramiek. Op de bezel staan 24 uren gedrukt die per twee uur omhoog gaan en die worden aangewezen door de 24 uurswijzer die rood is en de vorm van een pijltje heeft. De urenwijzer is een Mercedes urenwijzer en is zilverkleurig net als de seconde en de minutenwijzer. De wijzerplaat is zwart en makkelijk afleesbaar door de grote bolletjes, streepjes en het driehoekje op 12 uur. Op 3 uur is nog het datum vakje waar een loepje boven zit in het saffierglas. Het horloge loopt het het 3186 uurwerk, wat automatisch is en een datumfunctie heeft. Dit uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.
Rolex GMT Master II 126710
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 126710 is het meest recente GMT Master II model van Rolex en uitgekomen in het jaar 2018. Het horloge heeft nog altijd het typische GMT Master uiterlijk. En zelfs iets uit voorgaande jaren keerde terug in dit horloge; de Jubilee band. Het horloge is volledig uit staal gemaakt met een keramische bezel die in ‘’Pepsi’’ of ‘’Batman’’ stijl is. De kast is 40 millimeter in diameter en de wijzerplaat is zwart en goed afleesbaar door de grote bolletjes, streepjes en het driehoekje op 12 uur. Op 3 uur is er dan nog het datumvakje. Uiteraard weer 4 wijzers waarvan de urenwijzer een Mercedes urenwijzer is en zilverkleurig net als de seconde- en minutenwijzer. De 24 uurswijzer is bij de ‘’Pepsi’’ bezel een rood pijltje en bij de ‘’Batman’’ bezel een blauw pijltje wat mooi en stijlvol is. De kast wordt gesloten door een saffierglaasje. Het horloge loopt op het kaliber 3285, wat een automatisch uurwerk is van Rolex met een gangreserve van 72 uur en een datumfunctie. Dit uurwerk is door Rolex zelf ontwikkeld en geproduceerd.
Rolex GMT Master II 126711
De Rolex GMT Master II met het referentienummer 126711 is een horloge uit de recente lijn van GMT Master II horloges van deze Zwitserse firma. Qua ontwerp heeft het horloge veel weg van de 126710 en heeft het dus het typische GMT Master II uiterlijk. Echter zijn er wel wat verschillen, zoals de band die in dit geval een Oyster band is uit goud en staal. Ook de kast is staal met goud aan de zijkanten van de keramische bezel. De bezel is overigens de zogenaamde ‘’Root Beer’’ bezel in bruinrood en zwart. De wijzerplaat is zwart en makkelijk af te lezen door de grote bolletjes, streepjes en het driehoekje op 12 uur en op 3 uur zien we nog een datumvakje. De 4 wijzers zijn uiteraard de seconde, minuten en de Mercedes urenwijzer maar ook de 24 uurswijzer, wat een pijltje is dat naar de 24 afgedrukte uren op de bezel wijst, die per twee uur omhoog lopen. De kast wordt gesloten door een saffierglaasje wat boven het datumvakje nog een typisch Rolex loepje heeft. Het kaliber in dit horloge is een 3285, wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd is. Het uurwerk is automatisch met een datumfunctie en heeft een indrukwekkende gangreserve van 72 uur.