Rolex DayDate

Rolex DayDate

Rolex DayDate bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex DayDate horloges regelmatig tussen. Het is zonder twijfel één van de meest bekende collecties van het merk Rolex. Deze horloges hebben een tijdloos design en worden tot op de dag van vandaag nog altijd gemaakt door Rolex. Het past ook in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn, maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk van de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex DayDate horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de iconische horlogecollectie DayDate van Rolex.

Rolex DayDate geschiedenis

De Rolex DayDate is zo’n beetje het meest typische Rolex horloge wat er bestaat. Als mensen hun ogen sluiten en aan Rolex denken, zal bij 80% dit horloge verschijnen samen met de Datejust en de Submariner. Alle typische Rolex elementen die we maar kunnen bedenken zijn aanwezig zoals het loepje boven het datumvakje, de gecanneleerde bezel, een Oyster kast en natuurlijk het beroemde en mooie Rolex kroontje op 12 uur. Het is een model dat al lang bestaat, waar veel referentienummers en versies van uitgekomen zijn door de jaren heen en die zelfs al hier en daar een bijnaam gekregen heeft. De DayDate is niet meer weg te denken uit de collectie van het Zwitserse merk Rolex. Naast het meest typische Rolex horloge is de DayDate misschien ook wel het beroemdste horloge ter wereld en zullen we weinig mensen tegenkomen die het niet kennen.

Het begin van het beroemdste horloge ter wereld

Het was in het jaar 1956 dat de Rolex DayDate geboren werd en al direct revolutionair was qua techniek. De DayDate was het eerste horloge wat een automatisch uurwerk had welke dag en datum kon aangeven en dit ook allemaal nog in een kast die waterproof is. Wat ook een innovatie was die nog nooit eerder vertoont was wereldwijd; de datum om 3 uur en de dag op 12 uur. Het eerste model zouden de referentienummers 6510 en 6511 gaan dragen en was waterproof tot wel 50 meter wat sowieso al een enorme prestatie was in die tijd. Deze referentienummers zouden echter slechts een jaar in productie zijn toen ze al vervangen werden door de 6611, 6612 en 6613 welke een iets minder hoog percentage waterdichtheid bevatte maar daardoor ook minder plomp qua uiterlijk waren. Rolex wilde immers dat dit horloge vooral een elegant en luxe uiterlijk kreeg en vond het niet erg een paar meter waterdichtheid in te leveren voor een mooier resultaat. En technisch bleef het horloge toch nog een hoogstandje in die tijd. Ook werden de referentienummers 6611, 6612 en 6613 gecertificeerd door de C.O.S.C. als chronometer. Voeg daaraan toe de 11 talen in welke de dag aanduiding geleverd kon worden en het was wel duidelijk dat we hier met een bijzonder interessant horloge te maken hadden.

Het horloge zou dan ook al snel beroemd worden om die redenen en vooral door het elegante en luxe uiterlijk ook zeer geliefd worden als statussymbool. Het ontving om die reden al snel een bijnaam welke de ‘’President’’ of ‘’Presidential’’ was. Niet alleen het luxe uiterlijk was daar overigens de reden voor, ook het feit dat veel presidenten en koningen dit horloge gingen dragen droeg daar aan bij en maakte dit horloge het ultieme prestige horloge. De eerste president die dit horloge vermoedelijk droeg was overigens de Amerikaanse president Dwight Eisenhower.

Het onmiskenbare statussymbool Rolex DayDate groeit verder op

Omdat het horloge in korte tijd uitgegroeid was tot een heus statussymbool besloot Rolex dat de techniek toch nog een keer verbeterd moest worden en besloot weer wat nieuwe referentienummers in te voeren ook wel bekend als de 18xx serie. Een beroemd referentienummer daar van is de 1803, wat een versie was gemaakt uit goud met een 36 millimeter kast waarvan de rosé gouden ongetwijfeld de populairste was. Deze serie van referentienummers zou de gehele jaren ‘60 en ‘70 in productie blijven, wat ongewoon lang is voor één en hetzelfde referentienummer bij Rolex. Pas eind jaren ‘70 zou het Zwitserse merk komen met een nieuwe generatie DayDate horloges, zoals het referentienummer 18038 die ook een volledig nieuw uurwerk zou gaan krijgen wat het kaliber 3055 was. Hierdoor werd ook de quickset datumoptie mogelijk, wat inhield dat de drager niet twee keer met de wijzers de klok rond moest om de datum te verzetten. De mogelijkheden qua uiterlijk werden ook steeds bonter en luxer. Zo waren er inmiddels versies beschikbaar met een bezel vol geslepen diamanten. Ook was er weer veel goud in deze horloges te vinden.

In dezelfde periode werd ook de Oysterquartz versie van de DayDate geïntroduceerd, wat een horloge was met een uurwerk op batterijen. Iets wat voor Rolex heel ongewoon is maar daardoor niet minder geliefd. De Rolex DayDate Oysterquartz is een geschiedenis op zichzelf. Die is dan ook te lezen in het aparte hoofdstuk over de DayDate Oysterquartz.

Na iets minder dan 10 jaar vond Rolex het tijd voor weer een nieuwe generatie. De DayDate bleef een onmiskenbaar statussymbool en zeer succesvol. Dus vond Rolex dat een paar veranderingen welverdiend waren. Zo kreeg de nieuwe generatie weer een nieuw uurwerk en was dat ditmaal het kaliber 3155. Onder nieuwe referentienummers die we zagen waren bijvoorbeeld de 18238, wat een gouden versie was, en als daar nog geslepen diamanten in zaten de 18338. Uiterlijk veranderde er weinig aan de DayDate naast een paar extra opties qua wijzerplaten en diamantbezetting.

Wederom een decennia later kwam er nog een keer een nieuwe generatie voordat er echt grote veranderingen en toevoegingen kwamen aan de DayDate. En zo kwam in het jaar 2000 een nieuwe generatie DayDate horloges uit met referentienummers als bijvoorbeeld de 118238 of de 118205. En terwijl de horloges exact hetzelfde uurwerk behielden en ook aan het ontwerp eigenlijk niks veranderde, was de kwaliteit van de banen en de sluitingen flink verbeterd.

Het nieuwe hoofdstuk voor de Rolex DayDate

Echt interessant werd het voor de DayDate een paar jaar later in het nieuwe millennium tijdens het jaar 2008 toen Rolex besloot een grote broer voor het horloge te gaan lanceren. Dit zou de DayDate II worden met een 41 millimeter grote kast. Iets wat paste in de moderne tijd waar grote horloges steeds meer de standaard werden. Het horloge liep succesvol naast de normale DayDate maar zou toch niet lang in productie zijn en werd in 2015 alweer gestopt. Rolex besloot toen voor een wat gestructureerde lijn voor de DayDate collectie die verdeeld zou gaan worden in de DayDate 36 en de DayDate 40 in respectievelijk 36 millimeter en 40 millimeter diameter van de kast. Zo ontstond er voor de Rolex klant een keuze tussen een klassieke maat en een wat grotere maat. De laatste kwam met referentienummers zoals bijvoorbeeld 228238 en de DayDate 36 met referentienummers zoals bijvoorbeeld 128238 en werden uitgerust met het nieuwe uurwerk door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd; het kaliber 3255. Tot op de dag van vandaag worden deze horloges geproduceerd door Rolex en blijft de DayDate een onmiskenbaar statussymbool, het beroemdste horloge ter wereld en het meest typische Rolex horloge.

Ontelbare beroemdheden zijn of waren fan van het horloge en er zijn veel mooie verhalen te vinden over celebraties en hun Rolex DayDate. Een hele bekende en mooie is misschien wel dat de Amerikaanse president John F. Kennedy er één cadeau gehad zou hebben van actrice Marilyn Monroe nadat ze ‘’Happy Birthday’’ gezongen had voor de president zijn 45ste verjaardag. Een fragment dat iedereen waarschijnlijk wel kent. Het zorgde ervoor dat die bewuste Rolex DayDate ooit voor $120.000,- op een veiling afgehamerd werd, ook al is er nooit bewijs geweest dat het horloge echt tot de president behoord heeft. Maar dit is de legende die de passie doet opwaaien. De legende van de Rolex DayDate.

Rolex DayDate referentienummers

Rolex DayDate 36 1803

De Rolex DayDate met het referentienummer 1803 is een horloge uit de tweede generatie Rolex DayDate horloges. Van deze generatie is het ook de meest bekende en hij werd gelanceerd in 1959. Het horloge is volledig gemaakt uit goud en had een elegante schakelband die aan de DayDate horloges ook wel de President band genoemd wordt, omdat de DayDate de bijnaam ‘’President’’ heeft. De kast heeft een diameter van 36 millimeter en is uiteraard een Oysterkast. De bezel is gecanneleerd en qua wijzerplaten zijn er talloze opties zoals goud, groen, zilver, grijs, zwart, rood, blauw, wit en wit met de zogenaamde ‘’Pie Pan’’ stijl. De urenindicatie is meestal door middel van streepjes maar er zijn ook versies waar op de plek van de streepjes goed geslepen diamanten of Romeinse cijfers staan. Uiteraard vinden we op 12 uur boven het beroemde Rolex kroontje de dag aanduiding en op 3 uur de datumaanduiding. De kast wordt gesloten met een plexiglaasje waar een loepje boven het datumvakje zit. Iets wat typisch is voor Rolex horloges. De wijzers zijn meestal uit hetzelfde soort goud als waar de band en de kast van het horloge van gemaakt zijn. De kast wordt gesloten met een plexiglaasje waar een loepje boven het datumvakje zit. Iets wat typisch is voor Rolex horloges. De opties daar in zijn witgoud, geelgoud en roségoud. Op technisch gebied zien we wat onderscheid in de modellen uit verschillende jaartallen. De 1803 heeft een erg lange productietijd gehad en dus zien we in de vroege modellen het kaliber 1555 en later het kaliber 1556. Het zijn echter beide automatische uurwerken die door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd zijn en de latere versie is natuurlijk net iets geavanceerder dan de eerdere versie.

Rolex DayDate 36 1806

De Rolex DayDate met het referentienummer 1806 is wel een heel bijzonder model uit de tweede generatie Rolex DayDate horloges. Het horloge staat ook wel bekend als de ‘’Florentine’’ vanwege de bijzondere afwerking van de kast en in sommige gevallen ook de band. Deze kent namelijk een prachtige decoratieve gravering bestaande uit doorkruisende lijnen. Deze gravering is een oude goudsmid techniek uit Italië, wat ook direct de bijnaam verklaart die natuurlijk is afgeleid van de Italiaanse stad Florence. Niet geheel toevallig ook de stad in Italië waar het hoogste gehalte ambachtslieden te vinden is. Het horloge is meestal gemaakt uit goud en heeft een Oyster kast met een diameter van 36 millimeter. De band kan een President band zijn met in het midden gladde schakels en aan de buitenkant gegraveerd. Ook zijn er versies met een volledig gegraveerde President band, een schakelband waar de schakels heel dicht aan elkaar bevestigd zijn en ook gegraveerd zijn. Inmiddels zijn er ook veel versies in omloop met een lederen band, al is hij oorspronkelijk nooit zo uitgevoerd. In de kast zijn er meerdere mogelijkheden qua wijzerplaat zoals Champagne, goud, zwart, wit, blauw, rood en eventueel met gravering zoals op de kast en de band. De wijzerplaten zijn ook regelmatig te vinden in de zogenaamde ‘’Pie Pan’’ stijl. De wijzers zijn goud en zijn met zijn drieën en de urenindicatie is in de meeste gevallen met streepjes. Op 12 uur zien we het Rolex kroontje en de dag aanduiding en op drie uur de datumaanduiding. Gesloten wordt de kast met een plexiglaasje waar boven het datumvakje een loepje zit, zoals bij ieder Rolex horloge met datumfunctie. Het uurwerk in het horloge is in de meeste gevallen het kaliber 1556, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.

Rolex DayDate 36 18038

De Rolex DayDate met het referentienummer 18038 kwam uit in het jaar 1977. Het was een compleet vernieuwde versie van het DayDate horloge en daarmee de derde generatie. Technisch is dit horloge uitgerust met het kaliber 3055, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd. Op uiterlijk gebied heeft dit horloge een 36 millimeter kast waar in de meeste gevallen een gecanneleerde bezel op zit. In sommige gevallen zien we echter ook een bezel volledig bezet met geslepen diamanten. De band is een schakelband die bij de DayDate ook wel President band genoemd wordt. In de kast zien we wijzerplaten die kunnen variëren qua kleuren zoals goud, blauw, zwart, wit, bruin en eventueel nog verschillende texturen er op. De uur indicatie zijn meestal streepjes maar in een enkel geval zien we ook geslepen diamanten of zelfs baguette geslepen robijnen. Boven de 12 uur zien de dag aanduiding en onder het Rolex kroontje. Op 3 uur zien we nog de datumaanduiding en de kast wordt gesloten met een plexiglaasje waar we boven de datum een loepje zien, een typisch Rolex detail. De Rolex DayDate 18038 is altijd in geelgoud uitgevoerd.

Rolex DayDate 36 18238

De Rolex DayDate met het referentienummer 18238 is het DayDate horloge wat in 1988 uitkwam en de vierde Rolex DayDate generatie vormde. Hij volgde de 18038 op die in de 10 jaar daarvoor succesvol verkocht was. Het horloge is volledig gemaakt uit goud of platina en heeft naast de President band ook een Oysterkast met een diameter van 36 millimeter. Op die kast zien we een gecanneleerde bezel en in die kast zijn er wijzerplaten mogelijk in kleuren als goud, wit, blauw, zwart, groen en verschillende structuren en texturen. De uur indicatie is meestal in strepen maar in enkele gevallen ook Romeinse cijfers of zelfs geslepen diamantjes. De drie wijzers zijn ook in goud en boven de 12 uur en het Rolex kroontje zien we de dag aanduiding. Op 3 uur zien we de datumaanduiding waar boven een loepje zit in het saffierglaasje dat de kast afsluit. Technisch is dit horloge uitgerust met het kaliber 3155, wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd is. Goed om te weten is dat de referentienummers van de generatie die beginnen met 183xx in plaats van 182xx een kast bezet met diamanten hebben.

Rolex DayDate 36 18239

De Rolex DayDate met het referentienummer 18239 is een horloge wat zeer gelijkwaardig is aan de 18238 DayDate van Rolex. Er is echter wel één belangrijk verschil en dat is dat dit horloge volledig uit witgoud vervaardigd is. Verder zien we dus ook hier de Oyster kast met een diameter van 36 millimeter met daarop een gecanneleerde bezel. Ook de President band is bij dit horloge aanwezig en dit alles is uit witgoud gemaakt. In de kast zien we wijzerplaten in kleuren als grijs, goud, zilver, blauw, groen, roze en zelfs champagne. Ook is er een versie met het zogenaamde wood design, wat een wijzerplaat is die er uit ziet als wortelnotenhout wat we ook in luxe auto’s zien. De uur indicatie kunnen streepjes zijn maar ook geslepen diamanten bij sommige versies. Boven de 12 uur zien we de dag aanduiding en daaronder het Rolex kroontje ook in witgoud evenals de wijzers. De datumaanduiding staat op 3 uur en de kast wordt gesloten met een saffierglaasje en boven de datum zit een loepje zoals dat bij Rolex normaal is. Het uurwerk van dit horloge is het kaliber 3155, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.

Rolex DayDate 36 118238

De Rolex DayDate met het referentienummer 118238 is onderdeel van de generatie DayDate horloges die in het jaar 2000 uitkwam. De horloges werden toen technisch uitgerust met hetzelfde kaliber als de voorganger, namelijk de 3155 wat een automatisch uurwerk is dat door Rolex zelf is ontworpen en geproduceerd. Ook bleef de kast 36 millimeter in diameter maar waren er qua banden nu naast de President banden ook leren banden beschikbaar. De sluitingen waren flink verbeterd en dat was voor deze generatie ook de grootste verandering. Op de kast zat uiteraard een gecanneleerde bezel en in de kast was er een veelvoud aan mogelijkheden voor wijzerplaten in kleuren als goud, wit, zwart, zilver, grijs. bruin en blauw. Ook qua uur indicatie waren er mogelijkheden als streepjes, Romeinse cijfers, geslepen diamanten en zelfs hier en daar een baguette geslepen robijn. De wijzers waren ook goud en boven de 12 uur is de dag aanduiding geplaatst en op 3 uur heel klassiek de datumaanduiding. Gesloten wordt de kast met een saffierglaasje en boven het datumvakje zit een loepje, wat heel typisch is voor Rolex horloges.

Rolex DayDate 40 228206

De Rolex DayDate met het referentienummer 228206 is onderdeel van een generatie grotere versies van de klassieke DayDate die in 2015 gelanceerd is. De 228206 is een versie gemaakt uit platina en heeft een President band. De kast is een Oysterkast met gladde bezel en heeft een diameter van 40 millimeter, wat past in de gewoonte van grotere horloges in de moderne tijd. In de kast zien we een paar wijzerplaten mogelijk waarvan de lichtblauwe met een heel lichte ruittextuur toch wel het meest bekend is. De uur indicatie is meestal streepjes en boven de 12 uur zien we de dag aanduiding en onder het Rolex kroontje. Op 3 uur de datum en de wijzers zijn net als de kast en de band uit platina. Gesloten wordt de kast met een saffierglaasje waar boven de datum een loepje zit, een typisch Rolex element. Technisch is het met dit horloge ook dik in orde met het kaliber 3255, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.

Rolex DayDate 40 228235

De Rolex DayDate met het referentienummer 228235 is een dag en datum horloge van het Zwitserse merk Rolex, welke een iets grotere kast heeft dan de klassieke DayDate. Deze kast is 40 millimeter in diameter wat past in de moderne gewoonte van grotere horloges. Zowel de kast als de President band zijn gemaakt uit roségoud. Op de kast zit een gecanneleerde bezel en in de kast zijn een aantal mogelijkheden qua wijzerplaat kleuren. Kleuren zoals groen, bruin, zilver en wit zien we voorbijkomen en eventueel met licht geruite textuurtjes, die een bijzonder effect geven aan het horloge. Qua uur indicatie zien we zowel streepjes als Romeinse cijfers als mogelijkheid en boven de 12 uur wordt de dag aangeduid terwijl de daaronder het Rolex kroontje zien ook in roségoud evenals de drie wijzers. Op 3 uur heel klassiek de datum en het horloge wordt gesloten door een saffierglaasje met boven de datum een loepje, zoals dat bij Rolex altijd gebeurt. Het uurwerk is een kaliber 3255 wat door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd is. Leuk om te weten is dat dit horloge gemaakt is ter ere van het 60-jarige Rolex DayDate jubileum.

Rolex DayDate 40 228238

De Rolex DayDate met het referentienummer 228238 is een DayDate horloge wat vergelijkbaar is met het jubileum model, de 228235. Echter is dit horloge gemaakt uit geelgoud maar dat is dan ook het enige verschil. Verder zien we ook bij de 228238 een kast met een diameter van 40 millimeter, wat past in de moderne gewoonte van grotere horloges. De band is een President band en bovenop de kast zien we een gecanneleerde bezel. Alles uiteraard gemaakt uit geelgoud. In de kast zijn er ook weer verschillende kleuren wijzerplaat mogelijk inclusief de licht geruite textuurtjes die een bijzonder effect aan het horloge geven. De uur indicatie bestaat uit streepjes of Romeinse cijfers en boven de 12 uur staat de dag aanduiding terwijl onder de 12 uur het Rolex kroontje staat in geelgoud uitgevoerd. Ook de wijzers zijn gemaakt uit geelgoud en op 3 uur zien we de datumaanduiding met daarboven een loepje in het saffierglaasje wat de kast afsluit. Technisch heeft ook dit horloge het kaliber 3255, wat een automatisch uurwerk is ontworpen en geproduceerd door Rolex zelf in Zwitserland.

Rolex DayDate 40 228239

De Rolex DayDate met het referentienummer 228239 is een DayDate horloge van Rolex wat erg overeenkomt met de 228235 en 228238. Echter is de 228239 uitgevoerd in het materiaal witgoud. We zien dus verder qua uiterlijke en innerlijke kenmerken veel gelijkwaardige dingen, zoals de kast die een diameter heeft van 40 millimeter en een gecanneleerde bezel. Deze zit bevestigd aan een President band en dit alles is dus uit witgoud gemaakt. In de kast zien we verschillende mogelijkheden qua wijzerplaat in kleuren zoals blauw, grijs, wit, groen, zwart, wit en textuurtjes zoals lichte streepjes of ruitjes die het horloge een bijzonder effect geven. De drie wijzers zijn uit witgoud gemaakt net als het Rolex kroontje op 12 uur. Boven dat kroontje zien we de dag aanduiding en op 3 uur de datumaanduiding. De kast wordt gesloten met een saffierglaasje wat een loepje heeft boven het datumvakje, iets wat voor Rolex heel typisch is. Het uurwerk is ook bij de 228239 een kaliber 3255, wat een automatisch uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en geproduceerd.

 

> Vind een kantoor in de buurt