Rolex DayDate Oysterquartz

Rolex DayDate Oysterquartz

Rolex DayDate Oysterquartz bij Goudwisselkantoor

Bij Goudwisselkantoor worden regelmatig horloges van het merk Rolex aangeboden. Daar zitten uiteraard ook de Rolex DayDate Oysterquartz horloges regelmatig tussen, wat een voor Rolex ongewoon horloge is van de DayDate collectie. Bij verzamelaars is dit model heel bekend en zelfs geliefd. Het past ook in het populaire genre vintage horloges waar veel verzamelaars en liefhebbers voor zijn, maar ook bij de nieuwe en nieuw gebruikte horloges vinden we ze terug. Als u zo’n horloge bezit en het graag wilt verkopen, dan wilt u natuurlijk wel dat het horloge een waardig nieuw thuis krijgt en dat u te maken hebt met een expert bij het inleveren.

De experts bij Goudwisselkantoor kennen de materie van Rolex goed en weten waar ze mee te maken hebben. U kunt er dan ook van op aan dat u daar eerlijk behandeld wordt en dat u de correcte waarde krijgt voor uw horloge, mits deze in goede staat is. Een horloge wat u aanbiedt moet uiteraard echt zijn, in goede staat en het liefste nog zoveel mogelijk de originele doos en papieren erbij. Dit is voor verzamelaars namelijk erg belangrijk.

Bent u in het bezit van een Rolex DayDate Oysterquartz horloge en wilt u die graag verkopen? Neem dan contact op met ons of kom langs bij één van de Goudwisselkantoren.

 

> Vind een kantoor in de buurt

 

Om u nog meer te informeren wordt er op deze pagina uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van iconische horlogecollectie DayDate Oysterquartz van Rolex.

Rolex DayDate Oysterquartz geschiedenis

De Rolex DayDate Oysterquartz is een horloge van het merk Rolex wat tussen 1977 en 2001 werd geproduceerd en waar er niet heel veel van gemaakt zijn. Zoals de naam al aangeeft gaat het hier om een dag- en datum horloge met een Quartz uurwerk, wat dus op een batterij werkt. Dit is voor de meeste iets wat niet met Rolex geassocieerd wordt, echter heeft het merk toch een interessante geschiedenis met dit soort uurwerken.

Het begin van de Oysterquartz DayDate

De geschiedenis van Rolex en elektrische uurwerken gaat al wat dieper terug dan 1977. Meer dan 20 jaar daarvoor, in 1952, won Rolex namelijk al een prijs voor een patent op een elektromechanisch uurwerk. Sterker nog, van de 50 patenten die Rolex gemaakt heeft tussen 1960 en 1990 waren er 21 voor elektronische horloges. Het merk nam het elektrische uurwerk dus zeer serieus en specialiseerde er zich ook zeker in. Tot echt commerciële stappen met elektronische horloges kwam Rolex echter niet tot de jaren ‘70, met de Cellini collectie daargelaten misschien. Maar in 1970 kwam dan toch het eerste commerciële Quartz horloge van Rolex op de markt, en wel de Rolex Quartz Date met het referentienummer 5100. Dit horloge had een Beta 21 uurwerk, wat door Rolex en 20 andere Zwitserse merken ontwikkeld was en gebruikt werd. Zo zaten deze werken ook in bepaalde Omega horloges bijvoorbeeld. Rolex heeft van deze horloges slechts duizend exemplaren gemaakt, voordat zij met de ontwikkeling van hun eigen Quartz uurwerk begonnen. Dit zou uiteindelijk de Oysterquartz gaan heten.

De geboorte van de Oysterquartz, het eigen Quartz uurwerk van Rolex

Na vijf jaren ontwerpen, ontwikkelen en testen was het dan eindelijk zover. De Oysterquartz, het eigen Quartz uurwerk van het Zwitserse merk Rolex, werd geboren in het jaar 1977. Als eerste horloges werden er een Datejust met het kaliber 5035 en een Day-Date met het kaliber 5055 gemaakt. De daaropvolgende 25 jaar zouden deze uurwerken in de Rolex Oysterquartz horloges blijven.

De hoogstaande Rolex Quartz techniek

De kalibers 5055 en 5035 hadden net als een mechanisch uurwerk 11 stenen en was met strepen gedecoreerd. Verder waren ze voorzien van een mechanische 32-kHz quartz resonator, die gemaakt werd door NDK in Japan in de vroege versies. Bij de eerste mogelijkheid werden deze vervangen door een foto lithografisch type van Statek in Californië en later door Micro Crystal in Grenchen, Zwitserland. De zilveroxide batterijen werden geleverd door het Zwitserse Renata, of door Amerikaanse- en Duitse leveranciers. Ook werden de Oysterquartz horloges voorzien van een COSC certificaat voor gecertificeerde elektronische chronometers. De uurwerken waren wat dat betreft heuse meesterwerkjes en een bewijs dat ook Quartz kunst kan zijn. In het midden van de jaren ‘80 werden de uurwerken voor zowel de DayDate als de Datejust nog opnieuw ontworpen en gemoderniseerd. Voor de DayDate werd toen het kaliber 5255 ontworpen en voor de Datejust het kaliber 5235. Deze uurwerken waren uitgerust met ‘’digital frequency tuning’’, wat mede mogelijk gemaakt werd door een Fasalec chip. Daarnaast was de motor nu van ETA en had deze een 11.6 millimeter grote drie volt lithium batterij. Er wordt wel gezegd dat dit de twee beste conventionele Quartz uurwerken zijn  die ooit bestonden. Maar helaas kwam het nooit tot een echte productielijn van deze uurwerken. Rolex liet de kalibers 5055 en 5035 in beide Oysterquartz modellen omdat ze goedkoper waren, enigszins verkochten en sowieso preciezer waren dan de mechanische horloges.

De kasten voor de Oysterquartz waren enigszins anders dan de normale DayDate en Datejust. De vormen waren wat hoekiger en een beetje modernere stijl, zoals dat in de jaren zeventig geïnterpreteerd werd. Wel hadden ze de typisch gecanneleerde bezel, het loepje boven het datumvakje, de typische Rolex Datejust en Day-Date wijzers en wijzerplaten zoals we die ook van Rolex gewend zijn. Dat de Rolex Oysterquartz horloges er niet hetzelfde uitzagen als de klassieke horloges van Rolex had een reden. De toenmalige Rolex CEO Patrick Heiniger wilde absoluut niet hebben dat de horloges er hetzelfde uit zouden zien als de mechanische Rolex horloges. Hoewel het hele goede en mooie horloges waren, leek Rolex niet heel trots op de collectie te zijn. Zo werd er ook nauwelijks voor deze horloges geadverteerd, wat misschien wel in de lage productieaantallen resulteerde. In totaal werden er slechts 105.097 stuks geproduceerd van de 5055 en 5035 uurwerken, verdeeld over ongeveer 25 jaar. Er zijn overigens ook verhalen dat er klanten waren die moesten smeken of ze een Rolex Oysterquartz mochten kopen. Dit is echter nooit officieel bevestigd, maar zou wel aangeven hoe weinig trots Rolex eigenlijk was op dit horloge. Dit maakt het vandaag dan echter wel weer een heel begeerd horloge onder de Rolex verzamelaars, die er maar wat graag één in hun collectie willen hebben.

Het einde van de Rolex DayDate Oysterquartz

Net als bij de mechanische DayDate wordt er bij de Rolex Oysterquartz horloges de datum en de dag aangegeven. De datum meestal op 12 uur en was leverbaar in een aantal verschillende talen zoals Frans, Italiaans, Engels, Russisch, Nederlands, Duits en nog een aantal meer. De datum wordt uiteraard klassiek op 3 uur aangegeven. Een leuk weetje over de Rolex Oysterquartz is nog dat dit het allereerste Rolex horloge was met saffierglas. Iets wat in de jaren ‘70 echt het nieuwste van het nieuwste was voor horloges om dat tot die tijd slechts mineraalglas en plexiglas gebruikt werd.

Hoewel de Oysterquartz Datejust iets langer liep en in 2001 nog een keer in de Rolex catalogus verscheen kwam er aan de Oysterquartz DayDate al eerder een einde. Een treurig gegeven aangezien de Oysterquartz DayDate veel mooie exemplaren had opgeleverd met referentienummers als 19018, 19019, 19028, 19038, 19048, 19049, 19058, 19068, 19078, 19148, 19168 en 19188. Een versie die bijzonder populair is geworden bij verzamelaars nadat de DayDate Oysterquartz al uit de productie was is de Rolex Oysterquartz DayDate President met het referentienummer 19018. Vermoedelijk zo genoemd door de Presidentiële allure die het horloge uitstraalt met de gecanneleerde bezel en de elegante schakelband, wat geen Jubilee band is maar wel dicht in de buurt komt. Dit was overigens niet de enige Rolex Daydate Oysterquartz met een extravagant uiterlijk. Er zijn ook nog versies gemakt met geslepen diamanten in verschillende kleuren, 44 diamanten op de bezel en met baquette geslepen robijnen als uurindicaties. De Rolex Oysterquartz horloges mochten een luxe en opvallend uiterlijk hebben, ondanks dat de firma Rolex niet het meest trots was op dit horloge. En hoewel daarmee de Oysterquartz zou ophouden te bestaan, en daarmee de kalibers 5035 en 5055, gingen er geruchten dat Rolex twee nieuwe Quartz uurwerken klaar had staan met 23 stenen en een eeuwigdurende kalender. Een zeer geavanceerd stukje techniek wat de Oysterquartz toch nog nieuw leven in zou kunnen blazen. Echter bleven de nieuwe Oysterquartz horloges van Rolex uit en zien we ze tot op de dag van vandaag niet meer geproduceerd worden. Wel gebeurde er iets vreemds in het jaar 2004 bij het veilinghuis Anitquorum in Zwitserland. Een Rolex Datejust Oysterquartz zonder referentienummer dook op tijdens een veiling met als uurwerk het 5335 kaliber. Dit was een van de twee nieuwe Quartz uurwerken waar de geruchten over gingen dat Rolex deze klaar had staan. En het uurwerk had ook, zoals de geruchten vertelden, een eeuwigdurend kalender mechanisme. Het mysterie is tot op de dag van vandaag niet opgelost maar het feit is dat de Rolex Oysterquartz geschiedenis spannender is dan we zouden verwachten. En dat dit misschien ook wel deels is van waarom de horloges nu zo begeerd zijn door Rolex verzamelaars.

In vele veilinghuizen, juweliers en op de gebruikte horlogemarkt zijn er nog exemplaren te vinden van extravagant tot simpel. De echte Rolex verzamelaar wil er gegarandeerd minstens één in zijn of haar collectie.

Rolex DayDate Oysterquartz referentienummers

Rolex DayDate Oysterquartz 19018

De Rolex DayDate Oysterquartz met het referentienummer 19018 staat ook wel bekend als de Rolex Daydate Oysterquartz President. Dit horloge draagt vermoedelijk deze bijnaam door het feit dat het horloge volledig uit geelgoud gemaakt is en een champagne kleurige wijzerplaat heeft. Dat vele goud geeft een Presidentieel of Koninklijk uiterlijk. Dit horloge is bijzonder populair en veel gezocht door Rolex verzamelaars. De 36 millimeter grote kast is wat anders dan we van Rolex gewend zijn en heeft een wat modernere en hoekigere vorm. De schakelband aan het horloge heeft wat weg van de Jubilee band maar is het toch net niet, het geeft echter wel hetzelfde elegante gevoel. De wijzerplaat is meestal champagne kleurig maar er zijn ook versies met zwart of zelfs één in houtdesign! De uren worden aangegeven door kleine Romeinse cijfers en streepjes en op 12 uur staat net boven het beroemde Rolex kroontje de dag vernoemd. Op 3 uur is de datum vernoemd en de drie wijzers zijn goud. De kast wordt gesloten door een saffierglaasje en boven het datumvakje zit uiteraard een loepje. Technisch loopt het horloge op het kaliber 5055 wat een Quartz uurwerk is, door Rolex zelf ontworpen en vervaardigd.

Rolex DayDate Oysterquartz 19019

De Rolex DayDate Oysterquartz met het referentienummer 19019 is een horloge van Rolex wat de dag en datum aangeeft met een Quartz uurwerk. Het horloge is heel gelijkwaardig aan de 19018 wat de meest gezochte Oysterquartz is door Rolex liefhebbers en verzamelaars. Het verschil is echter dat de 19019 gemaakt is uit een ander materiaal namelijk witgoud. Verder zien we dus ook bij de 19019 de kast met een diameter van 36 millimeter en de schakelband die heel erg op een Jubilee band lijkt maar het net niet is. Dan zijn er qua wijzerplaten wat verschillende opties mogelijk zoals gewoon zilverkleurig, champagne, blauw, wit, zwart, grijs maar ook het beroemde houtdesign. Qua uurindicaties zijn er streepjes, Romeinse cijfers, Arabische cijfers en zelfs gevallen van geslepen diamantjes. Op 12 uur staat natuurlijk de dag aanduiding in één van de verschillende talen die beschikbaar zijn en op 3 uur klassiek de datum. De drie wijzers zijn zilverkleurig en de kast wordt gesloten door een saffierglaasje waar een loepje zit boven het datumvakje. Dit is typisch Rolex en mag dus ook bij deze versie niet ontbreken. Dan zit het horloge technisch ook goed op orde met het kaliber 5055 wat het Quartz uurwerk is, door Rolex ontworpen en gemaakt. Het kan zowel de tijd, datum en de dag aangeven.

Rolex DayDate Oysterquartz 19028

De Rolex DayDate Oysterquartz met het referentienummer 19028 is een bijzondere uitvoering van de DayDate Oysterquartz. De bijnaam van dit horloge is ook wel de Pyramides, wat komt door de bezel en de middenlijn van de schakelband die een reliëf hebben van kleine Pyramides. Dit geeft een heel bijzonder en ook chique effect, zeker omdat deze horloges uit geelgoud gemaakt werden. De kast is net als bij andere Oysterquartz horloges 36 millimeter in diameter en de wijzerplaten variëren van goud, zwart, grijs, blauw, roze tot het beroemde houtdesign. Ook voor de uurindicatie zijn er verschillende opties zoals geslepen diamantjes, streepjes, Romeinse cijfers en Arabische cijfers. Op 12 uur staat de dag vernoemd in één van de vele talen die mogelijk zijn en op 3 uur heel klassiek de datum. De wijzers zijn ook uit goed gemaakt en de kast wordt gesloten door een saffierglaasje. Daar zit boven het datumvakje uiteraard een loepje in zoals typisch is voor Rolex. Het horloge loopt op het kaliber 5055 wat een Quartz uurwerk is van Rolex dat zowel de tijd, dag en datum aangeeft.

Rolex DayDate Oysterquartz 19048

De Rolex DayDate Oyserquartz met het referentienummer 19048 is een Quartzhorloge van het Zwitserse merk Rolex dat zowel de tijd, dag als datum aangeeft. Het horloge is gemaakt uit geelgoud en heeft een kast van 36 millimeter in diameter. De band is een schakelband die veel weg heeft van de Jubilee band maar het toch net niet is. Er wordt vaak aan deze band als de President band gerefereerd omdat op het referentienummer 19018 ook deze band zat en dit horloge de bijnaam President gehad heeft. De bezel op dit horloge is bijzonder omdat het volledig bezet is met welgeteld 44 geslepen diamanten. In de kast waar we wijzerplaten mogelijk zien in goud, zwart of wit, zijn ook de uurindicaties soms voorzien van geslepen diamantjes. Er zijn echter ook versies waar Romeinse cijfers en streepjes aanwezig zijn. Op 12 uur wordt de dag aangegeven in één van de vele mogelijke talen en op 3 uur zien we de datum aangegeven. De drie wijzers zijn ook uit goud gemaakt. Gesloten wordt de kast door een saffierglaasje waar boven het datumvakje een loepje zit. Dit is typisch Rolex en mag zelfs op de Quartz horloges van Rolex niet ontbreken. Het horloge loopt op het kaliber 5055, wat een Quartz uurwerk is door Rolex zelf ontworpen en gemaakt. Het uurwerk geeft zowel de tijd, de datum als de dag aan.

 

> Vind een kantoor in de buurt